Andre vice talman Julia Kronlid (SD) besökte Uppsala län

Publicerad:

Andre vice talman Julia Kronlid (SD) besökte Uppsala län den 2 oktober. Värd för besöket var landshövding Stefan Attefall. Programmet hade fokus på utvecklingen av vår demokrati, riksdagen och Sverige som nationalstat.

Andre vice talman Julia Kronlid (SD) och landshövding Stefan Attefall lägger en blombukett vid Dag Hammarskjölds grav.
Foto: Josef Nylén, Länsstyrelsen Uppsala län

Vid besöket i Uppsala län lade andre vice talman Julia Kronlid (SD) och landshövding Stefan Attefall ned en blombukett vid Dag Hammarskjölds grav.

 

Delegationen besökte Mora Stenar, Uppsala slott och Stiftelsen Dag Hammarskjölds Minnesfond. Dagen innehöll även ett seminarium om demokrati på Celsiusskolans gymnasium och en invigning av affischutställningen Riksdagen under 500 år på Uppsala Stadsbibliotek.

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 på riksmötet i Strängnäs. Med den historiska händelsen som utgångspunkt uppmärksammar riksdagen under 2023 hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens moderna parlament. Tyngdpunkten ligger på riksdagens roll och utvecklingen av dess arbetsformer under 500 år. 

Mot denna bakgrund och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i hela Sverige med detta tema för besöken. Under 2023 besöks län där viktiga riksdagar hållits under dessa århundraden.

Mer information

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år