Trafikutskottet säger ja till prövotid för A-traktorkort

Publicerad:

Regeringen har föreslagit ett års prövotid för körkort klass AM, det vill säga körkort för moped klass 1, A-traktorer och mopedbilar. Trafikutskottet ställer sig bakom förslaget som syftar till att unga förare ska motiveras att utveckla sina kunskaper och sin lämplighet som förare.

Med nuvarande lagstiftning gäller inte någon prövotid för AM-körkort. Det innebär att den som kör exempelvis A-traktor på ett felaktigt sätt och får körkortet indraget, bara behöver vänta en viss tid för att sedan få tillbaka körkortet. På så sätt skiljer sig reglerna från B-körkort. Där gäller att den som får sin behörighet återkallad inom två år efter utfärdandet behöver göra om såväl riskutbildning som kunskaps- och körprov.

Prövotiden kan inte tillgodoräknas för annan behörighet

Regeringens lagförslag innebär bland annat att en prövotid för behörigheten AM ska gälla i ett år och inte får tillgodoräknas när ett nytt körkort för en ny behörighet utfärdas. Vidare föreslås att en genomförd utbildning för moped klass 1 – som även gäller A-traktor och mopedbil – som längst ska gälla till dess att körkort med behörighet AM har utfärdats.

Trafikutskottet välkomnar regeringens förslag och delar regeringens bedömning att lagändringen kommer att öka trafiksäkerheten. Utskottet menar bland annat att det är viktigt att det blir tydligt för unga och nyblivna förare att de inte kan anses fullärda och att AM-behörigheten därför är på prov under en period.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juni 2024 och ska enbart gälla i fråga om de AM-körkort som utfärdats efter detta datum.

Planerad dag för debatt och beslut 

Planerad dag för debatt och beslut i ärendet är torsdagen den 29 februari. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.

Webb-tv

Ledamöter 

Trafikutskottets ledamöter

Dokument 

Trafikutskottets betänkande 2023/24:TU7 Trafiksäkerhet (publiceras den 22 februari)

Kontaktperson för media 

Christer Åström, föredragande trafikutskottet, telefon: 08-786 60 06, e-post: christer.astrom@riksdagen.se