Bokpresentation: Riksdagen i tid och rum

Riksdagen bjuder in till en bokpresentation med författarna till riksdagens jubileumsbok ”Riksdagen i tid och rum – historien, husen, arbetsplatsen”.

Tid: 7 december klockan 17.30–18.30
Plats: Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7

Evenemanget är öppet för allmänheten. Ingen föranmälan krävs. Det finns 80 platser i lokalen och det är först till kvarn som gäller. Säkerhetskontroll i entrén – kom i tid!

Om Riksdagsbiblioteket - hitta hit

Program

Riksdagen – folkets ständiga företrädare (Cecilia Doyle)

Riksdagsbesluten följer oss människor genom livets olika passager. För att riksdagsarbetet ska fungera så behövs det folkvalda, regler och tjänstemän. Få en inblick i maskineriet runt riksdagens hjärta, kammaren. Det finns alltid ett naturligt nyhetsfokus på riksdagen. Hur är det att bevaka ledamöterna och arbetet i Sveriges riksdag?

Politiska rum som inte blev verklighet (Sofia Lindgren)

Under 1970-talet fanns förslag om att de byggnader som i dag utgör Riksdagshuset skulle rivas för att ge plats åt en ny parlamentsbyggnad av mer modernt snitt. Vad var det egentligen som höll på att hända på Helgeandsholmen i samband med att tvåkammarriksdagen övergick till enkammarriksdag?

Riksdagen som krishanterare under 500 år (Joakim Scherp)

Riksdagen har genom århundradena varit en viktig arena för att skapa nationell uppslutning i kristider. Och kriserna har varit många under Sveriges historia. Var det denna funktion som gjorde att riksdagen stärkt sin ställning – från Gustav Vasas tid till våra dagar?

Efter varje föredrag ges publiken möjlighet att ställa frågor till författaren.