Sök

Avdelning
Hoppa till filter

27 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Kommittédirektiv, Rapporter från riksdagen, utskottsdokument, 2012/13, 2011/12, 2005/06, 2004/05, 1902, 1848, Andrén, Gunnar (L), sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Förbättrad konkurrens på lika villkor i kontantbranschen

    Betänkande 2012/13:SkU32

    Kravet på kassaregister ska från den 1 januari 2014 även gälla torg- och marknadshandlare. Samtidigt får Skatteverket större möjlighet att i enskilda fall ge undantag från olika skyldigheter som gäller kassaregister.

    Det innebär bland annat att berörda företag måste ha godkända kassaregister och kontrollenheter. I vissa fall kan en handlare undantas från hela kravet på kassaregister och i andra fall kan undantaget gälla en viss skyldighet, som till exempel att erbjuda kvitton.

    Kravet på kassaregister gäller enbart företag med fast driftställe i Sverige. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande om att regeringen bör återkomma med ett lagförslag där samma krav på kassaregister gäller oavsett om ett företag har fast driftställe i Sverige eller inte.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 61 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-22
    Beslut
    2013-05-23
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ett fördjupat samarbete på området för skatt på finansiella transaktioner (FTT)

    Utlåtande 2012/13:SkU33

    Riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om skatt på finansiella transaktioner går alltför långt. Sverige deltar inte i samarbetet, men finansinstitut i Sverige ska ändå beskattas i vissa fall. Riksdagen anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och skickade ett motiverat yttrande till EU.

    EU har tidigare sagt ja till att låta elva EU-länder inleda ett fördjupat samarbete om skatt på finansiella transaktioner. De länder som deltar i samarbetet är Belgien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Österrike, Portugal, Slovenien och Slovakien. Enligt EU-kommissionens förslag ska all finansiell handel med anknytning till de elva samarbetsländerna kunna beskattas. Det betyder att finansinstitut i Sverige ska beskattas då de handlar med en part som finns inom samarbetsområdet. Handel mellan parter inom Sverige ska också kunna beskattas om den sker med sådana finansiella instrument som har sitt ursprung inom det fördjupade samarbetet.

    Riksdagen anser att den delen av förslaget som rör beskattning av aktörer i länder som inte deltar i samarbetet är problematisk. Det är enligt riksdagen oklart hur en sådan beskattning ska fungera rättsligt och praktiskt. Därför är det också svårt att bedöma vilka effekter förslaget kommer att få. Riksdagen anser att förslaget är oklart och att det går längre än vad som är nödvändigt för att nå målen.

    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 57 minuter
    Justering
    2013-04-09
    Debatt
    2013-04-11
    Beslut
    2013-04-11
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om skattekontroll av företag

    Betänkande 2012/13:SkU21

    Skatteutskottet har granskat en skrivelse från regeringen om Skatteverkets åtgärder för skattekontroll av företag. Skrivelsen baserar sig på en granskning som Riksrevisionen har gjort. Regeringen är nöjd med att Skatteverket arbetar mer förebyggande än tidigare. Regeringen anser att Riksrevisionens granskning är en viktig del i Skatteverkets arbete med att göra kontrollen mer effektiv. Riksdagen konstaterar att Skatteverket till stor del håller med Riksrevisionens om dess analys. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    13, 53 minuter
    Justering
    2013-03-26
    Debatt
    2013-04-17
    Beslut
    2013-04-17
  • Dokument & lagar

    Punktskatter

    Betänkande 2012/13:SkU19

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om punktskatter och några motioner som lämnats med anledning av regeringens proposition Investeringar för ett starkt och hållbart trafiksystem. Orsaken är tidigare riksdagsbeslut och att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om energi- och koldioxidskatt i allmänhet, skatt på elektrisk kraft, skatt på drivmedel, jordbrukets drivmedelsskatter, skatt på fartygsbränsle och miljöskatt på flyg, fordonsskatt, trängselskatt samt skatt på alkohol och tobak. Andra frågor som tas upp är privatinförsel av alkohol och försäljning i exportbutiker, tobaksskatt och flyttning av punktskattepliktiga varor, skatt på handelsgödsel och bekämpningsmedel samt skatt på fluorerade växthusgaser. Motionerna innehåller också förslag om skatt på avfall som deponeras och på avfallsförbränning samt skatt på naturgrus, animaliska livsmedel, lotterier, socker och fett, frukt och grönt samt gruvverksamhet.

    Behandlade dokument
    61
    Förslagspunkter
    20
    Reservationer
    22 
    Anföranden och repliker
    26, 107 minuter
    Justering
    2013-03-05
    Debatt
    2013-03-20
    Beslut
    2013-03-21
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritet och proportionalitet

    Utlåtande 2012/13:KU14

    Konstitutionsutskottet har granskat EU-kommissionens rapport om hur subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna har tillämpats på förslag till EU-lagstiftning under 2011. De nationella parlamenten ska inom åtta veckor granska förslagen till EU-lagstiftning för att se att de följer subsidiaritetsprincipen, det vill säga principen om att besluten ska fattas på den effektivaste nivån och så nära medborgarna som möjligt. KU konstaterar att en sjättedel av de EU-förslag som riksdagen subsidiaritetsprövat saknade subsidiaritetsmotiveringar eller hade brister i deras motiveringar. Det sistnämnda är en allvarlig brist som gör det svårt för riksdagen att se till att subsidiaritetsprincipen följs. Riksdagen har påpekat detta även tidigare. En möjlighet skulle enligt KU vara att parlamenten fick rätt att skicka tillbaka förslag som helt saknar subsidiaritetsmotivering för komplettering.

    KU är tveksamt till hur effektiv subsidiaritetskontrollen är som den nu är utformad. Utskottet lyfter bland annat frågan om vilken effekt riksdagens invändningar i samband med subsidiaritetsprövningar har haft på EU:s lagstiftning. KU anser att det är viktigt att utskotten bevakar frågan, särskilt i de fall då riksdagen har lämnat motiverade yttranden. En annan aspekt är enligt KU behovet av att se över åttaveckorsfristen. Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    7, 30 minuter
    Beredning
    2013-02-21
    Justering
    2013-03-12
    Debatt
    2013-03-20
    Beslut
    1899-01-01
  • Dokument & lagar

    Mervärdesskatt

    Betänkande 2012/13:SkU18

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om mervärdesskatt. Motionerna tar bland annat upp frågor som rör skattesatser samt reglerna för avdragsrätt och för ideell verksamhet.

    Behandlade dokument
    35
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 56 minuter
    Justering
    2013-02-21
    Debatt
    2013-03-13
    Beslut
    2013-03-14
  • Dokument & lagar

    Genomförande av det nya EU-direktivet om administrativt samarbete i fråga om beskattning

    Betänkande 2012/13:SkU8

    En ny lag ska förbättra informationsutbytet mellan Skatteverket och motsvarande myndigheter i andra EU-länderna. Bakgrunden till lagen är ett EU-direktiv. Skatteverket ska kunna lämna ut upplysningar till motsvarande myndigheter i andra EU-länder, tillåta besök från dessa myndigheter på Skatteverkets kontor, göra utredningar för att få fram uppgifter som andra EU-länder begärt ut och hjälpa till med delgivning av beslut. I den nya lagen ingår också sekretessregler. Bland annat får EU-kommissionens rapporter och dokument inte offentliggöras utan kommissionens uttryckliga samtycke. Rapporterna innehåller uppgifter och statistik för analysändamål. Sekretessen ska gälla i högst fyrtio år. Uppgifterna i EU-kommissionens rapporter och dokument ska vara föremål för tystnadsplikt och inte omfattas av meddelarfriheten, rätten att lämna ut uppgifter till media för publicering.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen påpekade också att det är viktigt att den långtgående svenska meddelarfriheten uppmärksammas under förhandlingsarbetet i EU. Därför gav riksdagen regeringen i uppdrag att återkomma i ett annat sammanhang och redogöra för hur regeringen avser att följa utvecklingen.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 63 minuter
    Justering
    2012-11-27
    Debatt
    2012-12-05
    Beslut
    2012-12-05
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

    Betänkande 2012/13:SkU1

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen för utgiftsområdet skatt, tull och exekution. Det betyder drygt 10 miljarder kronor i anslag till Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket för 2013.

    Behandlade dokument
    16
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    7, 49 minuter
    Justering
    2012-11-22
    Debatt
    2012-12-05
    Beslut
    2012-12-06
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om klimatrelaterade skatter

    Betänkande 2012/13:SkU6

    Riksrevisionens har granskat användningen av klimatrelaterade skatter, främst energi- och koldioxidskatt. Skatteutskottet har granskat en skrivelse där regeringen behandlar Riksrevisionens rapport. Enligt rapporten är utgifterna för klimatrelaterade skatter ojämnt fördelade. Näringslivet orsakar ungefär fyra femtedelar av koldioxidutsläppen, men hushållen betalar nästan hälften av de klimatrelaterade skatterna. De företag som ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter betalar i praktiken mycket lite för utsläppen. Enligt rapporten saknas en sammanhållen bild av de klimatrelaterade skatternas kostnader och effekter, eftersom ingen myndighet har ett helhetsansvar för rapporteringen.

    Regeringen instämmer delvis i det Riksrevisionen säger. Principen om att förorenaren ska betala är en utgångspunkt i miljö- och klimatpolitiken, och därför är koldioxidskatten viktig. Regeringen betonar också att EU:s system för handel med utsläppsrätter är det viktigaste verktyget för att minska utsläppen bland de företag som ingår i systemet. Koldioxidskatt ska i princip inte användas i det systemet. Regeringen fortsätter arbetet med att göra styrningen mer effektiv. Man håller med Riksrevisionen om att ansvaret för samordningen på området är en viktig fråga. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    21, 71 minuter
    Justering
    2012-11-22
    Debatt
    2012-12-05
    Beslut
    2012-12-05
  • Dokument & lagar

    Kommunala resultatutjämningsreserver

    Betänkande 2012/13:FiU15

    Kommuner och landsting får större möjligheter att själva kunna jämna ut intäkter över tid. De ska kunna bygga upp så kallade resultatutjämningsreserver inom ramen för det egna kapitalet. Då kan de reservera en del av överskottet i goda tider som de sedan kan använda för att täcka underskott i en lågkonjunktur. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2013. Det blir även möjligt att reservera överskott upparbetade från och med räkenskapsåret 2010.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 36 minuter
    Justering
    2012-11-15
    Debatt
    2012-11-28
    Beslut
    2012-11-28
  • Dokument & lagar

    Genomförande av det nya EU-direktivet om bistånd med indrivning samt ändrad beräkning av dröjsmålsavgift i vissa fall

    Betänkande 2011/12:SkU7

    Svenska lagar ändras för att genomföra ett nytt EU-direktiv om ömsesidigt bistånd för indrivning av fordringar som gäller skatter, avgifter och andra åtgärder. Det nya direktivet gäller på fler områden än det nuvarande och omfattar alla slags skatter och avgifter, utom obligatoriska socialavgifter. Lagen om dröjsmålsavgift ändras så att dröjsmålsavgift inte längre beräknas på en fordran efter det att den har överlämnats för indrivning. Räntan ska i stället beräknas på samma sätt som för fordringar som gäller underhållsstöd. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2012.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 26 minuter
    Justering
    2011-11-24
    Debatt
    2011-12-07
    Beslut
    2011-12-08
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

    Betänkande 2011/12:SkU1

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen om drygt 10 miljarder i anslag till Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket för 2012.
    Behandlade dokument
    14
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 55 minuter
    Justering
    2011-11-24
    Debatt
    2011-12-07
    Beslut
    2011-12-08
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om skatt på finansiella transaktioner

    Utlåtande 2011/12:SkU12

    EU-kommissionen har föreslagit en skatt på finansiella transaktioner. Skatten ska tas ut på handel med aktier, obligationer och andra finansiella instrument mellan banker och andra finansinstitut. Den ska inte omfatta transaktioner som rör hushållen eller små och medelstora företag. Förslaget syftar till att skapa en harmonisering av medlemsländernas skatter på finansiella transaktioner för att få en väl fungerande inre marknad. Avsikten är också att skapa en ny inkomstkälla med målet att gradvis ersätta nationella bidrag till EU:s budget. Därigenom minskas trycket på EU-ländernas budgetar. Riksdagen anser att förslaget går för långt i subsidiaritetshänseende när skatten på transaktioner ska användas till att öka EU:s intäkter inom ramen för EU:s egna medel. Riksdagen framhåller att grundprincipen om skattesuveränitet för medlemsländerna måste värnas och kommer att skicka ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordförande.
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 26 minuter
    Justering
    2011-11-15
    Debatt
    2011-11-30
    Beslut
    2011-11-30
  • Dokument & lagar

    Utgiftsramar och beräkning av statsinkomsterna

    Betänkande 2011/12:FiU1

    Behandlade dokument
    28
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    122, 401 minuter
    Justering
    2011-11-15
    Debatt
    2011-11-23
    Beslut
    2011-11-23
  • Dokument & lagar

    Följdändringar med anledning av införandet av skatteförfarandelagen

    Betänkande 2011/12:SkU4

    Dagens skattebestämmelser ska regleras i en ny lag, skatteförfarandelagen. Se betänkande 2011/12:SkU3. Med anledning av den nya lagen genomförs vissa följdändringar av teknisk och redaktionell karaktär i några lagar och bestämmelser som inte längre behövs upphävs. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2012. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    23, 75 minuter
    Justering
    2011-11-08
    Debatt
    2011-11-17
    Beslut
    2011-11-17
  • Dokument & lagar

    Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn (prop. 2005/06:130)

    Betänkande 2005/06:SkU30

    Riksdagen beslutade om lagändringar som ska motverka att mervärdesskatt undandras vid utförande av tjänster eller uthyrning av arbetskraft inom byggsektorn. Beslutet innebär att vid omsättning inom landet av vissa tjänster ska förvärvaren vara skattskyldig, i stället för den som tillhandahåller tjänsten (omvänd skattskyldighet).
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 24 minuter
    Justering
    2006-05-18
    Debatt
    2006-06-02
    Beslut
    2006-06-02
  • Dokument & lagar

    Justering i lagen om trängselskatt (prop. 2005/06:198)

    Betänkande 2005/06:SkU32

    Betalningstiden för trängselskatten i Stockholm förlängs från fem till fjorton dagar från den 1 juni 2006.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    29, 74 minuter
    Justering
    2006-04-27
    Debatt
    2006-05-10
    Beslut
    2006-05-10
  • Dokument & lagar

    Motioner om fastighets- och förmögenhetsbeskattning

    Betänkande 2005/06:SkU18

    Riksdagen sade nej till motioner om fastighetsskatten och förmögenhetsskatten från allmänna motionstiden 2005.
    Behandlade dokument
    60
    Förslagspunkter
    16
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    49, 149 minuter
    Beredning
    2006-03-14
    Justering
    2006-04-06
    Debatt
    2006-05-10
    Beslut
    2006-05-10
  • Dokument & lagar

    Ny vägtrafikskattelag, m.m. samt allmänna motioner om vägtrafikbeskattning (prop. 2005/06:65)

    Betänkande 2005/06:SkU15

    Från den 1 oktober 2006 ska bilens koldioxidutsläpp i stället för vikt avgöra hur mycket en bilägare ska betala i fordonsskatt. Syftet är att öka miljöstyrningen och gynna köp av bilar som släpper ut mindre koldioxid. Den nya fordonsskatten ska gälla för personbilar av årsmodell 2006 eller senare. Ju mindre koldioxid en bil släpper ut, desto lägre fordonsskatt ska ägaren betala. Skatten ska också gälla för bilar som är tillverkade före 2006 om de uppfyller miljöklass 2005, miljöklass EL eller miljöklass Hybrid. För övriga fordon ska ägaren även i fortsättningen betala skatt efter fordonets vikt. Den nya fordonsskatten består av två delar: ett grundbelopp på 360 kronor/år och ett koldioxidbelopp som beror på hur mycket koldioxid bilen släpper ut. För dieselbilar ska summan av grundbeloppet och koldioxidbeloppet multipliceras med 3,5. Orsaken är att avgaskraven är lägre för dieselbilar och att skatten är lägre på dieselolja än på bensin. Den högre fordonsskatten ska kompensera för detta.
    Behandlade dokument
    44
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    24, 59 minuter
    Justering
    2006-02-21
    Debatt
    2006-03-08
    Beslut
    2006-03-08
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (prop. 2005/06:1)

    Betänkande 2005/06:FiU2

    Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag till anslag på drygt 11,8 miljarder kronor för utgiftsområdet Samhällsekonomi och finansförvaltning för 2006. Riksdagen sa nej till motionsförslag som tar upp frågor om statens administrativa kostnader, översyn av olika myndigheters uppdrag och beräkning av kostnader för mäns våld mot kvinnor och barn. Riksdagen hänvisar till de initiativ som regeringen tagit i dessa frågor. En motion om SCB:s uppdragsverksamhet och organisation avslås eftersom SCB redan har genomfört olika insatser för att komma till rätta med de oklarheter som motionärerna lyft fram.
    Behandlade dokument
    16
    Förslagspunkter
    17
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    25, 73 minuter
    Justering
    2005-12-01
    Debatt
    2005-12-16
    Beslut
    2005-12-16