Sök

Avdelning
Hoppa till filter

1 060 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Kammarens protokoll, Svensk författningssamling, Bilagor, Departementsserien, 2019/20, 1893, 1810, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Några fastighetsrättsliga frågor

    Betänkande 2019/20:CU20

    Regeringen föreslår flera lagändringar i bland annat jordabalken som ska göra det enklare för privatpersoner och företag i deras kontakter med Lantmäteriet. Även lantmäterimyndigheternas och inskrivningsmyndigheternas handläggning ska effektiviseras. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Bland åtgärderna kan följande nämnas:

    • Registrering av en samfällighetsförening ska kunna göras elektroniskt.
    • Inskrivningsmyndigheten ska ges möjlighet att besluta om vite och avvisning i inskrivningsärenden.
    • Lantmäterimyndigheternas och inskrivningsmyndighetens beslut om vissa avgifter ska kunna verkställas enligt utsökningsbalken.
    • Arrendenämnden ska kunna besluta att en kraftig höjning av arrendeavgiften vid bostadsarrende ska fasas in successivt, om det finnssärskilda skäl för det.
    • En uppsägning eller begäran om villkorsändring vid jordbruksarrende eller bostadsarrende ska kunna skickas i ett rekommenderat brev, i stället för att delges motparten.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Protokoll 2019/20:122 Tisdagen den 19 maj

    Riksdagens protokoll 2019/20:122

    1  Justering av protokoll Protokollen för den 2730 april justerades. 2  Anmälan om återtagande av plats i riksdagen Tredje vice talmannen meddelade att Sanne Lennström S återtagit sin plats i riksdagen från och med den 18 maj, varigenom uppdraget som ersättare upphört för Inga-Lill Sjöblom S3  Anmälan om kompletteringsval
  • Dokument & lagar

    Några frågor om rehabiliteringsersättning och vårdbidrag

    Betänkande 2019/20:SfU23

    Reglerna om rehabiliteringsersättning ska förenklas och Försäkringskassan ska kunna fortsätta att betala ut det avskaffade vårdbidraget under en övergångsperiod. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Ändringarna innebär att den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering och är sjuk i max 30 dagar ska få behålla sin rehabiliteringsersättning. Personen slipper då ansöka om sjukpenning vid kortare sjukfrånvaro. Dessutom är ersättningsnivån för de båda ersättningarna densamma.

    Syftet med att förlänga möjligheten att betala ut vårdbidrag är att motverka att personer som tidigare har beviljats vårdbidrag på grund av lång handläggningstid varken får vårdbidrag, omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, trots att de egentligen är berättigade till sådana förmåner.

    Lagändringarna börjar gälla 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    3, 20 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om Konkurrensverkets tillsyn

    Betänkande 2019/20:NU17

    Riksdagen uppmanar regeringen, genom ett tillkännagivande, att säkerställa och följa upp att Konkurrensverket vidtar åtgärder för en väl fungerande konkurrenstillsyn utifrån Riksrevisionens rekommendationer. Regeringen bör även återrapportera vidtagna åtgärder och slutsatser för riksdagen.

    Förslag om tillkännagivande kom i fem motioner när riksdagen behandlade regeringens skrivelse om Riksrevisionens granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Konkurrensverket är en myndighet som har till uppgift att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet samt för en effektiv offentlig upphandling. Riksrevisionens granskning visar brister i Konkurrensverkets tillsynsarbete både vad gäller myndighetens prioriteringspolicy och interna kontroll. Sammantaget anser Riksrevisionen att Konkurrensverket kan förbättra sitt resursutnyttjande. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 37 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens granskning av statliga insatser för att underlätta nyföretagande genom digitalisering

    Betänkande 2019/20:NU16

    Riksrevisionen har granskat ett antal myndigheters insatser för att göra det enklare att starta företag med hjälp av digitala tjänster. I sin rapport konstaterade revisionen att de digitala tjänsterna har underlättat till viss del men att många av dem behöver förbättras.

    Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen som handlar om Riksrevisionens rapport. I skrivelsen håller regeringen med revisionen om att de digitala tjänsterna visserligen har förenklat för företagarna men inte fullt så mycket som önskat. Samtidigt framhåller regeringen att myndigheterna på olika sätt arbetar med att förbättra tjänsterna.

    Riksdagen stöder arbetet med digitala tjänster för ett enklare företagande men konstaterar att arbetet behöver stärkas. Därför riktar riksdagen fyra tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen:

    • Fler statliga myndigheter bör få i uppdrag att underlätta företagandet i Sverige.
    • Den digitala plattformen Serverat bör breddas med ett större antal tjänster för att fler kommuner ska vilja ansluta sig till den. I dag används Serverat främst för att underlätta tillståndsansökningar i restaurangbranschen.
    • Regeringen bör komma med ytterligare åtgärder för att förenkla företagandet och öka den digitala samverkan mellan myndigheter.
    • När nya regler och bestämmelser införs av myndigheter bör det finnas en tidsgräns för hur länge de ska gälla. Regeringen bör därför pröva att använda så kallade solnedgångsklausuler, vilket innebär att en bestämmelse inte varar tills vidare utan måste omprövas vid en viss tidpunkt.

    Utöver tillkännagivandena lade riksdagen regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    39
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    9, 39 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Rättelse i lagen om näringsförbud

    Betänkande 2019/20:FiU58

    Riksdagen beslutade att en tidigare gjord lagändring som gäller näringsförbud ska tas bort igen. På så sätt åtgärdas att olika bestämmelser krockar med varandra.

    Beslutet om lagändring är ett utskottsinitiativ. Det betyder att det är finansutskottet som har lagt fram förslaget och att det inte bygger på ett regeringsförslag eller en motion från en riksdagsledamot.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2020-05-19
    Bordläggning
    2020-05-25
    Debatt
    2020-05-26
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    En mer ändamålsenlig dataskyddsreglering för studiestödsverksamheten

    Betänkande 2019/20:UbU19

    Reglerna som styr när Centrala studiestödsnämnden, CSN, får behandla personuppgifter ändras. Syftet med regeringens förslag är att mer ändamålsenliga dataskyddsregler ska ge CSN bättre förutsättningar att utveckla sin verksamhet.

    Lagändringarna innebär bland annat att personuppgifter får vidarebehandlas för ändamål som inte är oförenliga med det ursprungliga syftet med uppgiftsinsamlingen. Känsliga personuppgifter och personuppgifter om brottsliga handlingar får dock bara vidarebehandlas om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Dessutom ska reglerna om hur länge personuppgifter får bevaras göras teknikneutral. Personuppgifter i ett ärende om studiestöd ska inte längre behöva bevaras i pappersform eller på annat medium som inte är elektroniskt.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Protokoll 2019/20:121 Torsdagen den 14 maj

    Riksdagens protokoll 2019/20:121

    1  Justering av protokoll Protokollen för den 23 och 24 april justerades. 2  Ärende för hänvisning till utskott Följande dokument hänvisades till utskott: EU-dokument COM2020 197 till skatteutskottet Åttaveckorsfristen för att avge ett motiverat yttrande skulle gå ut den 8 juli. 3  Senarelagt införande av nationell
  • Dokument & lagar

    Förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis

    Betänkande 2019/20:TU18

    Regeringen vill kunna förlänga giltighetstiden för yrkeskompetensbevis för chaufförer som kör godstransporter och persontransporter. Anledningen är att spridningen av det nya coronaviruset gör det svårt att genomföra den fortbildning som chaufförerna regelbundet måste gå för att förnya yrkeskompetensbeviset. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Genom att förlänga giltighetstiden bedöms risken för störningar i samhällsviktiga transporter minska. En annan effekt blir att utbildningskostnaden för transportföretag och enskilda kan skjutas på framtiden.

    Genom ändringen får regeringen meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis. En förlängning ska inte få gälla längre än sex månader. Vidare får regeringen meddela föreskrifter om undantag från kravet på yrkeskompetensbevis vars giltighetstid har löpt ut under perioden 1 mars 2020-31 maj 2020. Undantaget ska inte få gälla längre än sex månader.

    Lagändringen börjar gälla den 1 juni 2020 och upphör att gälla den 1 december 2020.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 31 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Ökat skydd för sjömäns anställning vid sjöröveri eller väpnat rån mot fartyg

    Betänkande 2019/20:TU16

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att godkänna ändringar av 2006 års sjöarbetskonventionen och anpassa svensk lag därefter. Beslutet innebär ett ökat anställningsskydd för sjömän som omfattas av konventionen.

    Ändringarna innebär i praktiken att om en sjöman hålls fången på grund av sjöröveri eller väpnat rån mot fartyget så ska anställningsavtalet gälla även om det egentligen skulle ha upphört under fångenskapen. Sjömannen har också rätt att behålla sin lön och andra anställningsförmåner.

    Lagändringarna börjar gälla den dag som regeringen bestämmer.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    En effektivare hantering av ärenden om överförande av straffverkställighet

    Betänkande 2019/20:JuU40

    Nya regler ska påskynda processen efter att det beslutats att en svensk frihetsberövande dom ska verkställas i ett annat EU-land. Regeringens förslag innebär bland annat att det införs ett krav på skyndsam handläggning vid Kriminalvården och de allmänna domstolarna när en svensk dom på frihetsberövande straff ska sändas över till ett annat EU-land.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    3, 16 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-25
    Debatt
    2020-05-26
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Stärkt integritet i Rättsmedicinalverkets verksamhet

    Betänkande 2019/20:JuU24

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om två nya lagar för Rättsmedicinalverkets verksamhet. Det gäller lagen om Rättsmedicinalverkets behandling av personuppgifter och lagen om Rättsmedicinalverkets elimineringsdatabas. Syftet är att stärka skyddet för den personliga integriteten och öka effektiviteten i verksamheten.

    Rättsmedicinalverkets elimineringsdatabas innehåller dna-profiler från personer som har nära kontakt med dna-prover som hanteras på myndigheten. Syftet med databasen är att undvika att dna-prover för bland annat släktskapsutredningar och identifiering av avlidna personer ska förorenas av andra personers dna, som till exempel medarbetare på myndigheten eller lokalvårdare. Dna-profiler klassas som personuppgifter och hantering av databasen som personuppgiftsbehandling.

    De nya lagarna börjar gälla den 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-25
    Debatt
    2020-05-26
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet

    Betänkande 2019/20:JuU23

    Straffen skärps för hedersrelaterad brottslighet. Brott där motivet varit att bevara eller återupprätta heder ska ses som en försvårande omständighet vid bedömning av straffvärdet.

    Dessutom blir det straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelser och utreseförbud införs för att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas.

    Riksdagens sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    27
    Förslagspunkter
    20
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    21, 89 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-25
    Debatt
    2020-05-26
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Utvidgad tillträdesrätt för de regionala skyddsombuden

    Betänkande 2019/20:AU13

    Effekten av de regionala skyddsombudens verksamhet bör utvärderas. Riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen att tillsätta en utredning med den inriktningen. Riksdagen sa samtidigt nej till regeringens förslag om utökade möjligheter att utse regionala skyddsombud.

    Alla arbetsplatser med minst fem anställda ska bland personalen utse lokala skyddsombud som företräder de anställda i arbetsmiljöfrågor. För arbetsplatser med minst 50 anställda ska det finnas en skyddskommitté. Om en arbetsplats saknar skyddskommitté kan ett fackförbund, som har minst en medlem på arbetsplatsen, utse ett regionalt skyddsombud. Enligt regeringens förslag ska fackförbund kunna utse regionala skyddsombud även när det saknas medlemmar på arbetsplatsen, så länge fackförbundet har eller brukar ha kollektivavtal med arbetsgivaren.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    40, 112 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-06-02
    Debatt
    2020-06-03
    Beslut
    2020-06-03
  • Dokument & lagar

    Förutsättningar för etableringsjobb och vissa frågor om kontroll inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten

    Betänkande 2019/20:AU12

    Etableringsjobb är en ny subventionerad anställningsform där den anställde får sin inkomst från två håll, ersättning från staten och lön från arbetsgivaren. För att kunna införa ersättningen för etableringsjobb har regeringen föreslagit flera lagändringar.

    Regeringen har också lämnat förslag som ska stärka kontrollfunktionen och motverka felaktiga utbetalningar inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Det innebär bland annat en ny lag om skyldighet för kreditinstitut och försäkringsgivare att lämna vissa uppgifter till Arbetsförmedlingen.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Den nya lagen och lagändringarna börjar gälla den 1 oktober 2020.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 52 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Protokoll 2019/20:120 Onsdagen den 13 maj

    Riksdagens protokoll 2019/20:120

    1  Val av riksrevisionsdirektör Anf. 1  KARIN ENSTRÖM MFru talman Jag vill börja med att uppmärksamma kammarens ledamöter och övriga närvarande på att vi på åhörarläktaren har den föreslagna kandidaten Claudia Gardberg Morner och riksrevisor Helena Lindberg. Välkomna hit Detta är första gången riksdagen ska välja en riksrevisionsdirektör,
  • Dokument & lagar

    Vissa frågor om försäkring och tjänstepension

    Betänkande 2019/20:FiU40

    Vissa lagändringar ska göras för att bland annat förtydliga och komplettera genomförandet av andra tjänstepensionsdirektivet, ett EU-direktiv som genomfördes i svensk lag i december 2019. Ändringarna gäller pensionsstiftelser, tjänstepensionsföretag och försäkringsföretag.

    Lagändringarna innebär också att Solvens II-direktivets genomförande kompletteras på några punkter när det gäller försäkringsföretag.

    Vidare förtydligas och justeras den associationsrättsliga regleringen i försäkringsrörelselagen i några avseenden.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla 1 juli 2020.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2020-05-07
    Bordläggning
    2020-05-12
    Debatt
    2020-05-13
    Beslut
    2020-05-13
  • Dokument & lagar

    Protokoll 2019/20:119 Tisdagen den 12 maj

    Riksdagens protokoll 2019/20:119

    1  Justering av protokoll Protokollen för den 17 och 21 april justerades. 2  Anmälan om kompletteringsval Tredje vice talmannen meddelade att Moderaternas riksdagsgrupp anmält Lars Jilmstad som suppleant i konstitutionsutskottet. Tredje vice talmannen förklarade vald till suppleant i konstitutionsutskottet Lars Jilmstad
  • Dokument & lagar

    Resultatskrivelse om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer

    Betänkande 2019/20:UU17

    Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer med tyngdpunkt på åren 2017 och 2018. Mål, verksamhet och resultat redovisas framför allt inom fyra områden: hälsa, utbildning, ekonomisk utveckling och fred.

    Riksdagen noterade att det bistånd som går via multilaterala organisationer har ökat från cirka 49 procent av den svenska biståndsbudgeten år 2011 till cirka 58 procent år 2018. Riksdagen underströk att det multilaterala biståndet, liksom annat bistånd, ska bidra till riksdagens beslutade mål om att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    36, 118 minuter
    Justering
    2020-05-07
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Användningsförbud och avskyltning av fordon med obetalda felparkerings-avgifter

    Betänkande 2019/20:TU13

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att det ska bli förbjudet att använda ett fordon som har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor och som inte har betalats inom sex månader. Om fordonet används trots ett förbud ska polisen eller en bilinspektör kunna ta bort registreringsskyltarna.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2021. Riksdagen sa nej till motioner som lämnats med anledning av förslaget.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    3, 15 minuter
    Justering
    2020-05-07
    Bordläggning
    2020-06-03
    Debatt
    2020-06-04
    Beslut
    2020-06-04