Sök

Avdelning
Hoppa till filter

3 113 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Svensk författningssamling, Departementsserien, EU-nämndens protokoll, Kommittéberättelser, Utskottens protokoll, 2012/13, 2006/07, 1974, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Medgivande för Riksbanken att delta i Internationella valutafondens (IMF) finansieringslösning till förmån för låginkomstländer

    Betänkande 2012/13:FiU41

    Riksbanken får möjlighet att delta i Internationella valutafondens, IMF:s, finansieringslösning till förmån för fattiga länder. IMF:s styrelse har tagit initiativ till att föra över vinst från försäljning av delar av IMF:s guldreserv till förmån för IMF:s fond för fattiga länder. En finansiering från Riksbanken inverkar inte på bankens balansräkning.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 14 minuter
    Justering
    2013-06-11
    Debatt
    2013-06-18
    Beslut
    2013-06-19
  • Dokument & lagar

    Nya regler för finansiella konglomerat och grupper

    Betänkande 2012/13:FiU30

    Nya regler för finansiella konglomerat och grupper börjar gälla den 1 augusti 2013. Reglerna innebär en anpassning till ett EU-direktiv om extra tillsyn över finansiella enheter i ett finansiellt konglomerat.

    Ett finansiellt konglomerat är en företagsgrupp som innehåller företag som driver verksamhet inom både försäkringssektorn och bank- och värdepapperssektorn. Reglerna om finansiella konglomerat omfattar mer övergripande en kontroll av konglomeratets finansiella ställning.

    Det har under senare år utvecklats allt fler företagsgrupper som innehåller företag från dessa sektorer. Om ett företag i en sådan grupp skulle få finansiella problem kan det inte bara påverka andra företag inom samma sektor utan även sprida sig till företag inom den andra sektorn.

    EU-direktivet innehåller ett flertal mindre ändringar som syftar till att åtgärda brister som har identifierats vid tillsynen av finansiella konglomerat. Det är ett första steg i en större översyn.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-06-11
    Debatt
    2013-06-19
    Beslut
    2013-06-19
  • Dokument & lagar

    Sjöfartsstödets inriktning

    Betänkande 2012/13:TU19

    I fortsättningen ska inte bara last- och passagerarfartyg kunna få sjöfartsstöd, utan även andra typer av fartyg som påverkas av den internationella konkurrensen. Det handlar om fartyg som är anpassade för särskilda funktioner, till exempel kabel- och rörläggningsfartyg, kranfartyg och olika slags forsknings- och mätfartyg. Flera EU-länder beviljar redan stöd till den här typen av fartyg. Syftet med de nya bestämmelserna är att erbjuda den svenska sjöfartsnäringen och rederierna bättre förutsättningar att hävda sig i den internationella konkurrensen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-18
  • Dokument & lagar

    Redovisning av skatteutgifter 2013

    Betänkande 2012/13:SkU30

    Regeringen har lämnat sin årliga redogörelse över de så kallade skatteutgifterna. Årsredovisningen ger en överblick över de stöd till företag och hushåll som lämnas på budgetens inkomstsida, till exempel i form av förmånliga skatteregler. Redovisningen av skatteutgifterna är också den enda uppdateringen av de regelavvikelser från enhetlig beskattning som publiceras löpande.

    Riksdagen ser positivt på regeringens arbete med att utveckla redovisningen för att den ska kunna bli ett mer aktivt verktyg i budgetarbetet och när man beslutar om skatteregler. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-19
    Beslut
    2013-06-19
  • Dokument & lagar

    Etableringsförberedande insatser för asylsökande

    Betänkande 2012/13:SfU14

    Riksrevisionen har granskat statens insatser vid mottagande och introduktion av asylsökande utifrån ett integrationsperspektiv. Granskningen gäller åren 2010-2012. Regeringen har lämnat sina synpunkter på granskningen i en skrivelse.

    I sin granskning har Riksrevisionen bland annat kommit fram till att samordningen mellan Migrationsverket och Arbetsförmedlingen kan förbättras. Det gäller exempelvis kartläggningen av asylsökandes yrkes- och utbildningsbakgrund. Regeringen håller med om detta och meddelar att man kommer att se över hur samarbetet mellan de två myndigheterna kan bli mer effektivt.

    Riksdagen delar regeringens uppfattning om att tidiga insatser som främjar integration är betydelsefulla för den framtida etableringen i samhället för en asylsökande. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 31 minuter
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-18
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om administration i strukturfondsprojekt

    Betänkande 2012/13:NU22

    Riksrevisionen har granskat om regeringen och de förvaltande myndigheterna, det vill säga Svenska ESF-rådet och Tillväxtverket, har skapat förutsättningar för en mer effektiv användning av medlen från EU:s strukturfonder genom att förenkla administrationen i strukturfondsprojekten. Regeringen har lämnat sina synpunkter på granskningen i en skrivelse.

    Strukturfondsmedel är pengar från EU:s budget som ska användas till att minska de ekonomiska och sociala skillnaderna inom EU. Riksdagen betonar betydelsen av EU:s strukturfondsprogram och de insatser som därigenom görs för regional tillväxt i Sverige. Man betonar också att det är viktigt att pengarna används på ett så effektivt sätt som möjligt. I skrivelsen redogör regeringen för det arbete som pågår för att förenkla administrationen i strukturfondsprojekten. Riksdagen stödjer arbetet och anser att det ligger i linje med de möjligheter till förenklingar som Riksrevisionen pekar på i sin rapport.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    18, 46 minuter
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-17
  • Dokument & lagar

    Förbättrade möjligheter till licensiering av upphovsrätt

    Betänkande 2012/13:NU21

    I dag finns vissa möjligheter att ingå avtal med en organisation som företräder upphovsmän och på det sättet få rätt att använda också verk av upphovsmän som inte företräds av organisationen. Det kallas avtalslicens. De fall när avtalslicens får användas står angivna i upphovsrättslagen. Möjligheterna att använda avtalslicens utökas nu.

    Det innebär bland annat att bibliotek och arkiv får större möjligheter att digitalisera sina samlingar och göra dem tillgängliga för allmänheten. Radio- och tv-företag får rätt att ingå avtal om att göra sina program tillgängliga på begäran av enskilda lyssnare eller tittare, till exempel via företagets webbplats. Det kommer även finnas en generell avtalslicens som innebär att två parter kan komma överens om att använda heltäckande avtal i stället för individuella även i andra situationer än de som specifikt står angivna i lagen. Skyddstiden för musikinspelningar och andra ljudupptagningar förlängs från 50 till 70 år, en anpassning till EU-regler.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 november 2013. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    10, 38 minuter
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-17
  • Dokument & lagar

    Redogörelser för behandlingen av riksdagens skrivelser

    Betänkande 2012/13:KU21

    Varje år redovisar regeringen för riksdagen hur den har genomfört riksdagens beslut och tillkännagivanden. Årets redovisning visar att andelen beslut och tillkännagivanden som slutbehandlats är större än tidigare. Den genomsnittliga tiden för slutbehandling av tillkännagivanden har minskat och är nu strax under två och ett halvt år.

    Konstitutionsutskottet, KU, konstaterar att regeringens åtgärder i ett antal tillkännagivanden har fördröjts, och KU förutsätter att regeringen vidtar de åtgärder som krävs. KU och näringsutskottet avvisar regeringens slutbehandling av två tillkännagivanden. Det ena tillkännagivandet gäller sammanslagningar av myndigheter. Det andra gäller en gemensam myndighetsportal för bland annat rådgivning till personer som vill starta företag.

    KU konstatera att två tillkännagivanden saknas i regeringens redogörelse. Ett av dessa två har gått helt förlorat i regeringens korrespondens med riksdagen, vilket KU tycker är anmärkningsvärt. Utskottet förutsätter att brister i Regeringskansliets rutiner åtgärdas.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    2, 12 minuter
    Beredning
    2013-05-02
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-18
    Beslut
    2013-06-19
  • Dokument & lagar

    Granskning av grönbok om försäkring mot katastrofer

    Utlåtande 2012/13:FöU12

    Försvarsutskottet har granskat ett dokument från EU-kommissionen om försäkring mot naturkatastrofer och katastrofer som orsakats av människor. Kommissionens syfte är att öka kunskapen och bedöma om åtgärder på EU-nivå vore lämpliga eller motiverade för att förbättra marknaden för försäkring mot katastrofer i EU. Utskottet välkomnar kommissionens initiativ och konstaterar att det är möjligt att bedöma effekterna på svenska regler först då åtgärderna ytterligare har bearbetats och konkretiserats. Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Beredning
    2013-05-28
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-18
    Beslut
    2013-06-19
  • Dokument & lagar

    Protokoll sammanträde 2012/13:40

    EU-nämndens dokument 2012/13:2BB2B4

    EU-NÄMNDEN  PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 2012/13:40 DATUM 2013-06-05 TID 08.00-09.10 NÄRVARANDE Se bilaga 1 Anm. Resultatet av samrådet i EU-nämnden framgår av de stenografiska uppteckningarna från sammanträdet. I protokollet har detta vid resp. ämne anmärkts med I stöd för regeringens ståndpunkt eller II stöd för
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2013

    Betänkande 2012/13:FiU21

    Statsbudgeten för 2013 ändras. Ändringarna gäller totalt 46 anslag inom 14 utgiftsområden. 39 anslag höjs och 7 anslag sänks. Ändringarna betyder att statsbudgeten ökar med 5,7 miljarder kronor. Den största förändringen sker i Sveriges avgift till EU som ökas med 3,7 miljarder kronor till 37,2 miljarder kronor. En orsak är att EU har antagit och planeras anta flera ändringsbudgetar. Anslaget till migration höjs med 1 miljard kronor till 10,5 miljarder kronor. Regeringen bedömer att fler personer än man tidigare beräknat kommer att söka asyl i Sverige under 2013. Därför kommer Migrationsverkets kostnader för prövningar och mottagande samt kommunernas och landstingens kostnader för stöd till asylsökande att öka. Höjningen finansieras delvis med att anslaget till biståndsverksamhet minskas med 709 miljoner kronor till 30,5 miljarder kronor. Anslaget till arbetsmarknad och arbetsliv ökas med 755 miljoner kronor till 68 miljarder kronor. Arbetsförmedlingen får mer pengar eftersom antalet nyanlända som är i behov av etableringsinsatser förväntas öka. En del av anslaget går till ersättning till arbetstagare i samband med att företag går i konkurs. Antalet anställda som blir uppsagda på grund av konkurs har ökat mer än väntat under 2013. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    35
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    13, 42 minuter
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-18
  • Dokument & lagar

    Etablering av utrikes födda genom företagande

    Betänkande 2012/13:AU12

    Riksrevisionen har granskat hur effektivt det statliga stödet för att starta företag fungerar för att hjälpa utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen ger sin syn på granskningen i en skrivelse. Riksrevisionen anser bland annat att Arbetsförmedlingen bör följa upp att handläggningsrutinerna är anpassade för de utlandsfödda som får ta del av stödet. Arbetsförmedlingen bör också se till att det görs handlingsplaner och uppföljningar för dem som får stödet. Regeringen håller med om detta. Regeringen påpekar dock att Arbetsförmedlingen under 2013 har infört ett nytt sätt att arbeta, som innebär mer fokus på den individuella handlingsplanen och på uppföljning.

    Regeringen håller med Riksrevisionen om att det statliga bolaget Almis finansieringsverksamhet är en viktig del i stödet till utlandsfödda som vill starta företag. Regeringen ställer sedan flera år tillbaka olika återrapporteringskrav på Almi. Regeringen arbetar också för att förbättra uppföljningen av Almis och andra statliga kapitalförsörjningsaktörers insatser och har börjat se över Almis uppdrag.

    Riksdagen ser positivt på regeringens åtgärder och lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 13 minuter
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-17
  • Dokument & lagar

    Effektivare sanktioner för arbetsmiljö- och arbetstidsreglerna m.m.

    Betänkande 2012/13:AU11

    Regeringen vill effektivisera systemet med sanktioner för överträdelser av arbetstids- och arbetsmiljöreglerna. Det innebär att administrativa sanktionsavgifter i stor utsträckning kommer att ersätta det straffsystem som finns i dag. Strikt ansvar ska gälla vid en överträdelse, det vill säga att en sanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett med uppsåt eller av oaktsamhet. Maxavgiften för överträdelser av arbetsmiljöregler höjs från 100 000 till 1 000 000 kronor. På så sätt ska en överträdelse i sig inte kunna innebära en vinst.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen sa nej till motioner om arbetsmiljöfrågor från allmänna motionstiden 2012.

    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    17
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    28, 106 minuter
    Justering
    2013-05-30
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-17
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:35

    Utrikesutskottets protokoll 2012/13:35

    RIKSDAGEN UTRIKESUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:35 DATUM 2013-06-04 TID 11:0011:50 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Utskottet justerade besöksprotokoll 2012/13:18, 2012/13:19 och 2012/13:20. 2 Kanslimeddelanden Beslutades att utskottet tar emot den palestinske utrikesministern
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:8

    Sammansatta utrikes- och försvarsutskottets protokoll 2012/13:8

    RIKSDAGEN SAMMANSATTA UTRIKES- OCH FÖRSVARSUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:8 DATUM 2013-06-04 TID 12.0012.25 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Information Kabinettssekreterare Frank Belfrage åtföljd av kansliråd Joakim Vaverka och departementssekreterare Maria Åkerlund de Francisco, samtliga från utrikesdepartementet,
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:36

    Trafikutskottets protokoll 2012/13:36

    TRAFIKUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:36 DATUM 2013-06-04 TID Kl.11.00-11.55 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 EU-information från Näringsdepartementet Statssekreterare Ingela Bendrot med medarbetare från Näringsdepartementet informerade inför transportrådsmötet den 10 juni 2013. 2 Justering av
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:33

    Skatteutskottets protokoll 2012/13:33

    RIKSDAGEN SKATTEUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:33 DATUM 2013-06-04 TID 11.0011.55 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 ROT-avdraget Information om ROT-avdraget lämnades av Skatteverket som representerades av överdirektör Helena Dyrssen, rättslig expert Pia Blank Thörnroos och enhetschef Magnus Wallin
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:37

    Socialförsäkringsutskottets protokoll 2012/13:37

    RIKSDAGEN SOCIALFÖRSÄKRINGSUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:37 DATUM 2013-06-04 TID 11.0012.00 12.1013.20 13.30 13.50 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Öppet sammanträde Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson informerade om de ökande sjuktalen. Dessutom närvarade från Socialdepartementet Christina
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:32

    Näringsutskottets protokoll 2012/13:32

    RIKSDAGEN NÄRINGSUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:32 DATUM 20130604 TID 10.3012.50 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Information från Näringsdepartementet Energiminister Anna Karin Hatt, Näringsdepartementet och kansliråd David Mjureke, Miljödepartementet, lämnade information om grönbok om klimat- och
  • Dokument & lagar

    Protokoll utskottssammanträde 2012/13:26

    Kulturutskottets protokoll 2012/13:26

    KULTURUTSKOTTET PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2012/13:26 DATUM Tisdagen den 4 juni 2013 TID Kl. 11.0011.55 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Justerades protokoll 2012/13:25 av den 30 maj 2013. 2 Information Företrädare för Finansdepartementet, finansmarknadsminister Peter Norman, statssekreterare