Sök

Avdelning
Hoppa till filter

34 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, EU-nämndens uppteckningar, EU-nämndens verksamhetsberättelser, protutdr, 2015/16, Arbetsmarknadsutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet, Sammansatta justitie- och socialutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Utvidgad miljöbrottsbestämmelse m.m.

    Betänkande 2015/16:MJU8

    All avfallshantering som kan orsaka en förorening som är skadlig för människors hälsa kommer att bli straffbart. Det blir också straffbart med alla former av avfallshantering som kan skada djur, natur eller miljön.

    I dag är det bara ett brott när den skadliga avfallshanteringen handlar om förvaring eller borttagning av avfall. Men nu utökas alltså det straffbara området för den här typen av miljöbrott.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Beslutet innebär att den svenska lagen kommer att stämma överens bättre med ett direktiv från EU.

    De nya reglerna börjar gälla 1 maj 2016.

    Behandlade dokument
    15
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 64 minuter
    Justering
    2016-02-11
    Bordläggning
    2016-02-24
    Debatt
    2016-02-25
    Beslut
    2016-03-02
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om ekonomiska risker för staten i fråga om gruvavfall

    Betänkande 2015/16:MJU23

    Miljö- och jordbruksutskottet har granskat regeringens skrivelse om en rapport från Riksrevisionen. I rapporten redogör revisionen för ekonomiska risker för staten när det gäller gruvavfall.

    Gruvverksamhet har en betydande miljöpåverkan och enligt miljörätten är det förorenaren som ska betala för bland annat efterbehandling av gruvavfall. Om verksamhetsutövaren går i konkurs och inte kan fullfölja sina skyldigheter ska staten kunna ta över säkerheten. Riksrevisionen har nu granskat om det nuvarande systemet minimerar risken för att staten ska behöva betala för efterbehandling av nedlagda gruvverksamheter.

    Revisionen har kommit fram till att det finns problem i systemet, bland annat är miljötillsynen i gruvverksamheterna inte tillräcklig och det finns också problem med hur de ekonomiska säkerheterna fastställs och bevakas.

    Regeringen redogör i sin skrivelse för att den har börjat utreda om det finns insatser eller åtgärder som på ett bättre sätt kan se till att det finns tillräckliga ekonomiska säkerheter. Regeringen har också gett Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi för hantering av gruvavfall, att utvärdera saneringsmetoder och att kartlägga kostnader.

    Utskottet konstaterar att regeringen har påbörjat ett arbete för att analysera förutsättningar för nya modeller när det gäller ekonomiska säkerheter och gruvavfall.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Riksdagen sa samtidigt nej till de motioner som behandlades samtidigt. Motionsförslagen handlade bland annat om en översyn av miljöbalken och av regelverket för gruvnäringen.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Justering
    2016-08-24
    Bordläggning
    2016-09-27
    Debatt
    2016-09-28
    Beslut
    2016-09-28
  • Dokument & lagar

    Nagoyaprotokollet om användning av genetiska resurser

    Betänkande 2015/16:MJU21

    Regeringen föreslår att det införs nya regler om användningen av så kallade genetiska resurser och traditionell kunskap som rör genetiska resurser. Genetiska resurser kan exempelvis vara växter eller djur eller delar av dem, till exempel frön, stamceller eller bakterier. Genetiska resurser kan användas till exempel för att utveckla läkemedel, kosmetika och hälsopreparat.

    Regeringens förslag innebär i huvudsak att det införs straff för den som bryter mot skyldigheten för den som använder en genetisk resurs eller traditionell kunskap att visa tillbörlig aktsamhet. Aktsamheten handlar dels om att ta reda på hur man har fått tillträde att använda resursen eller kunskapen och dels om att det med hänsyn till ursprungsinnehavarens intresse ska ske en rimlig och rättvis fördelning av vinster från användningen. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

    Förslaget syftar till att genomföra det så kallade Nagoyaprotokollet. Regeringen föreslår även att riksdagen godkänner Nagoyaprotokollet. Nagoyaprotokollet reglerar hur genetiska resurser och traditionella kunskaper får införskaffas, hur dessa får användas inom forskning och utveckling samt hur vinster från användningen ska fördelas. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Lagändringarna börjar gälla den 15 augusti 2016.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    2, 2 minuter
    Justering
    2016-06-14
    Bordläggning
    2016-06-17
    Debatt
    2016-06-20
    Beslut
    2016-06-21
  • Dokument & lagar

    Jämställdhet

    Betänkande 2015/16:AU9

    Arbetsmarknadsutskottet har granskat regeringens skrivelse Riksrevisionens rapport om regeringens jämställdhetssatsning. Regeringens redovisar här sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser i rapporten. Regeringen presenterar också åtgärder som ska förbättra jämställdhetspolitiken. Flera av dem sammanfaller med rekommendationer från Riksrevisionen. Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Riksdagen sa även nej till motioner som bland annat handlar om en handlingsplan för mäns våld mot kvinnor, jämställdhetsintegrering, arbetets roll för ett jämställt samhälle, åtgärder mot hedersrelaterat våld och Medlingsinstitutet. Anledningen är att arbete redan pågår inom de här områdena.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    48, 163 minuter
    Justering
    2016-06-09
    Bordläggning
    2016-06-17
    Debatt
    2016-06-20
    Beslut
    2016-06-21
  • Dokument & lagar

    Klimat- och energimålen - Kontrollstation 2015 m.m.

    Betänkande 2015/16:MJU20

    Regeringen har lämnat en skrivelse om en uppföljning av de klimat- och energipolitiska målen till 2020. Regeringens bedömning är att etappmålet för utsläpp av växthusgaser kommer att uppnås. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser år 2020 ska ha minskat med 40 procent jämfört med 1990. Regeringen bedömer även att målen för andelen förnybar energianvändning kommer att nås, samt även målet om energieffektivisering.

    Miljö- och jordbruksutskottet har behandlat skrivelsen samt två följdmotioner. Utskottet säger nej till följdmotionerna och är inte berett att föreslå åtgärder. Detta med hänsyn till att arbete pågår och den korta tid som är kvar till 2020.

    Utskottet har även behandlat motionsyrkanden om internationella klimatmål, bördefördelning, flexibla mekanismer, EU:s ramverk 2030, EU:s utsläppshandelssystem, Sveriges klimat- och energimål, styrmedel och klimatanpassning. Utskottet säger nej till dessa motionsyrkanden. Utskottet hänvisar till regeringens bedömningar i skrivelsen och att arbete redan pågår.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    24
    Förslagspunkter
    22
    Reservationer
    36 
    Anföranden och repliker
    44, 150 minuter
    Justering
    2016-06-09
    Bordläggning
    2016-06-17
    Debatt
    2016-06-20
    Beslut
    2016-06-21
  • Dokument & lagar

    Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter m.m.

    Betänkande 2015/16:AU10

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i diskrimineringslagen som rör arbetet med aktiva åtgärder inom arbetslivet och utbildningsområdet. Arbetet ska vara förebyggande och främjande för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Skyldigheten att arbeta med aktiva åtgärder föreslås omfatta samtliga diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen. Det är en utvidgning jämfört med gällande regler.

    Beslutet innebär bland annat att det bildas ett ramverk för arbetet med aktiva åtgärder. Däremot är det arbetsgivarna och utbildningsanordnarna som får ansvar för att utforma de konkreta åtgärderna, i samverkan med arbetstagare respektive studenter, elever och barn.

    Dessutom ska en lönekartläggning för jämställda löner genomföras årligen i stället för vart tredje år, som dagens regler säger.

    Ändringarna börjar gälla den 1 januari 2017.

    Behandlade dokument
    26
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    20, 66 minuter
    Justering
    2016-06-14
    Bordläggning
    2016-06-17
    Debatt
    2016-06-20
    Beslut
    2016-06-21
  • Dokument & lagar

    Avfallshierarkin

    Betänkande 2015/16:MJU22

    EU-medlemsländerna måste prioritera avfallsförebyggande åtgärder i lagstiftning och politik. Det är åtgärder som tas innan ett föremål blivit avfall, för att till exempel minska negativa effekter på miljön. Den här så kallade avfallshierarkin regleras i EU-direktiv. Där står även hur den som behandlar avfall ska välja metod enligt en prioriteringsordning. Regeringen föreslår att de här bestämmelserna ska läggas till i miljöbalken.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag till ändringar i miljöbalken, förslag till följdändringar i ett antal lagar samt förslag om att lagen om kreditering på skattekonto av stöd för investeringar i källsorteringsutrymmen ska upphävas.

    Lagändringarna börjar gälla den 2 augusti 2016.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Justering
    2016-06-09
    Bordläggning
    2016-06-15
    Debatt
    2016-06-16
    Beslut
    2016-06-16
  • Dokument & lagar

    Miljöbalken och EU:s kemikalielagstiftning m.m.

    Betänkande 2015/16:MJU18

    Regeringen har föreslagit ändringar i miljöbalken. Det är vissa bestämmelser i kemikalielagstiftningen som behöver tas bort då de nu finns med i EU-förordningar om bekämpningsmedel och om fluorerade växthusgaser. Fluorerade växthusgaser används bland annat i kyl- och luftkonditioneringsanläggningar, i värmepumpar och inom brandbekämpningen.

    Några straffbestämmelser föreslås läggas till i lagen. Det gäller överträdelser av EU-förordningen om biocidprodukter samt för överträdelser av EU-förordningen om fluorerade växthusgaser. Biocidprodukter är ett slags bekämpningsmedel.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 augusti 2016.

    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    11, 64 minuter
    Justering
    2016-06-07
    Bordläggning
    2016-06-15
    Debatt
    2016-06-16
    Beslut
    2016-06-16
  • Dokument & lagar

    Sanktionsavgifter för andra aktörer på fiskets område än yrkesfiskare m.m.

    Betänkande 2015/16:MJU17

    Vissa överträdelser som begås efter att fisk har tagits i land ska tas bort från det straffrättsliga området. Överträdelserna ska istället leda till sanktionsavgifter. Regeringen får bestämma vilka överträdelser det gäller. Avgiften ska vara minst 1 000 kronor och högst 50 000 kronor. Det är regeringens förslag till ändringar i lagen om EG:s förordningar om den gemensamma fiskeripolitiken. Riksdagen sa ja till ändringarna.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 augusti 2016.

    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    19, 70 minuter
    Justering
    2016-06-09
    Bordläggning
    2016-06-15
    Debatt
    2016-06-16
    Beslut
    2016-06-16
  • Dokument & lagar

    En arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016 - 2020 m.m.

    Betänkande 2015/16:AU8

    Riksdagen har behandlat en skrivelse om regeringens arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet 2016 - 2020. Den arbetsmiljöpolitik regeringen presenterar har syftet att förebygga ohälsa och olycksfall samt motverka att människor utestängs från arbetslivet. Arbetsmarknadsutskottet, som har förberett riksdagens beslut, välkomnar skrivelsen och menar att det är särskilt glädjande att regeringens strategi tar avstamp i ett modernt arbetsliv för att möta utmaningarna på dagens svenska arbetsmarknad.

    Riksdagen har också behandlat motioner från allmänna motionstiden 2015 om bland annat företagshälsovård, kränkande särbehandling i arbetslivet, skyddsombud och arbetsmiljön inom vården och omsorgen.

    Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna och sa nej till motionerna.

    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    14 
    Anföranden och repliker
    20, 80 minuter
    Justering
    2016-05-26
    Bordläggning
    2016-06-07
    Debatt
    2016-06-08
    Beslut
    2016-06-08
  • Dokument & lagar

    Ett särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden

    Betänkande 2015/16:AU11

    Arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, så kallade visselblåsare, ska kunna göra det utan att drabbas av några repressalier från arbetsgivaren. Om arbetstagaren utsätts för repressalier ska hon eller han ha rätt till skadestånd för både ekonomisk förlust och kränkning. Med allvarliga missförhållanden menas brott som kan ge fängelsestraff eller med detta jämförliga missförhållanden.

    Det finns ett visst skydd i dag för arbetstagare som slår larm om missförhållanden, exempelvis genom meddelarskyddet och LAS, lagen om anställningsskydd. Regeringens förslag innebär att detta skydd stärks. Skyddet ska gälla oavsett om arbetstagaren är anställd inom offentlig eller privat sektor och det gäller även för arbetstagare som är inhyrda till verksamheten.

    Vid externa larm, det vill säga när uppgifter görs offentliga, ska det krävas att arbetstagaren har haft fog för påståendet. Om det larmas internt eller till fackförbund, behövs inte detta för att skyddet ska gälla. Skyddet mot repressalier ska inte gälla om arbetstagaren begår ett brott genom att slå larm, till exempel om arbetstagaren bryter mot en tystnadsplikt.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar att gälla den 1 januari 2017.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 60 minuter
    Justering
    2016-04-28
    Bordläggning
    2016-06-07
    Debatt
    2016-06-08
    Beslut
    2016-06-08
  • Dokument & lagar

    Jakt och viltvård

    Betänkande 2015/16:MJU19

    Regeringen bör skapa en ny myndighet för jakt- och viltförvaltning samt se till att vissa viktiga frågor i den nedlagda Jaktlagsutredningen utreds. Det gäller bland annat frågor som rör samernas rätt att jaga, jakten på småvilt i vissa områden - den så kallade fjälljakten, jakt på kronhjort, jakt på allmänt vatten, förvaltning av säl och förenkling av regler. Det här är uppdrag som regeringen fått i mars 2015 av riksdagen. Riksdagen uppmanade regeringen att genomföra de tidigare gjorda tillkännagivandena. Frågorna ska utredas senast under 2016.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden om jakt och viltvård. Dessa handlar bland annat om vildsvin, fjälljakt och jaktmedel. Skälet är framför allt att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp samt att det redan finns regler inom området.

    Behandlade dokument
    29
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 77 minuter
    Justering
    2016-04-28
    Bordläggning
    2016-05-10
    Debatt
    2016-05-11
    Beslut
    2016-05-11
  • Dokument & lagar

    Vattenvård

    Betänkande 2015/16:MJU14

    Riksdagen riktar en rad uppmaningar till regeringen i ett tillkännagivande. Uppmaningarna handlar om att analysera förslag om vilka åtgärder som ska göras för att nå upp till ett mål om en god vattenmiljö.

    Det så kallade vattendirektivet som beslutades av EU är tvingande för alla medlemsländer att införa. Syftet med direktivet är att skydda och förbättra miljön i sjöar, åar, floder och grundvatten. Direktivet infördes i svensk lag 2004 och det binder samtliga EU-länder att arbeta på ett gemensamt sätt med vattenfrågor. En del i detta är att arbetet bedrivs i sexåriga perioder.

    I Sverige är det fem länsstyrelser som har tagit fram förslag på vad som ska göras under den kommande perioden, 2016-2021. Riksdagen tycker nu att regeringen borde se till att det görs analyser av hur bland annat jordbruket kommer att påverkas av de här förslagen. Regeringen borde även analysera förslagen utifrån hur mycket de kostar samhället och sedan prioritera de mest kostnadseffektiva lösningarna. Det är några av de uppmaningar som riksdagen nu riktar till regeringen i ett tillkännagivande.

    Riksdagen sa samtidigt nej till andra motionsförslag som behandlades samtidigt. Förslagen handlade bland annat om övergödning i haven och åtgärder för att förbättra rening av avloppsvatten.

    Behandlade dokument
    13
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    28, 108 minuter
    Justering
    2016-04-14
    Bordläggning
    2016-04-20
    Debatt
    2016-04-21
    Beslut
    2016-04-27
  • Dokument & lagar

    Djurskydd

    Betänkande 2015/16:MJU16

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2015 om djurskyddsfrågor. Skälet är främst att arbete pågår inom de områden motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om djurskyddsarbete inom EU, minskad användning av antibiotika i djurhållningen inom EU, regler och ansvar för katter, djurskyddskontroll, djurförbud, omhändertagande av djur och krav på frigående höns och utevistelse för grisar.

    Behandlade dokument
    39
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    31, 94 minuter
    Justering
    2016-04-07
    Bordläggning
    2016-04-20
    Debatt
    2016-04-21
    Beslut
    2016-04-21
  • Dokument & lagar

    Livsmedelspolitik

    Betänkande 2015/16:MJU15

    Riksdagen sa nej till ett antal motionsförslag om bland annat livsmedelskontroll och matsvinn. Motionsförslagen avslås med hänvisning till att arbete redan pågår i dessa frågor.

    Behandlade dokument
    35
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    32, 101 minuter
    Justering
    2016-03-22
    Bordläggning
    2016-04-20
    Debatt
    2016-04-21
    Beslut
    2016-04-27
  • Dokument & lagar

    Arbetsrätt

    Betänkande 2015/16:AU7

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2015 om arbetsrätt. Skälet är bland annat att arbete och utredningar pågår inom de områden motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om anställningsformer, rätt till heltid, utökade möjligheter till ledighet och turordningsreglerna.

    Behandlade dokument
    58
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    24 
    Anföranden och repliker
    15, 71 minuter
    Justering
    2016-03-17
    Bordläggning
    2016-03-22
    Debatt
    2016-03-23
    Beslut
    2016-04-06
  • Dokument & lagar

    Cirkulär ekonomi

    Utlåtande 2015/16:MJU13

    EU-kommissionen har meddelat en handlingsplan för att få EU att gå över till en så kallad cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi innebär att man tar vara på värdet i en produkt eller ett material, genom att den istället för att slängas återanvänds till att bli en ny produkt eller att resursen återgår till naturen. Det leder till en mer hållbar användning av jordens resurser.

    Riksdagens miljö- och jordbruksutskott har granskat kommissionens handlingsplan och ser positivt på den. Utskottet anser att handlingsplanen innehåller goda idéer, som exempelvis att främja delningsekonomi (delningsekonomi är till exempel att flera personer delar på en produkt) och stärka marknaden för förnyelsebart material.

    Utskottet anser att en cirkulär ekonomi ska baseras på giftfria, biobaserade och resurseffektiva kretslopp. För att uppnå det menar dock utskottet att EU-lagar om avfall, kemikalier och produkter behöver ses över och samordnas.

    Enligt utskottet är det också viktigt att se över riskerna med farliga ämnen i återvinningsbart avfall, och i nytt material som framställs av det. Avfall med skadliga ämnen ska inte ses som återvinningsbart. Utskottet hoppas att den EU-strategi för en giftfri miljö som kommissionen ska ta fram till 2018 kommer att innehålla mer konkreta förslag för att möjliggöra ett giftfritt kretslopp. Hur ett EU-land använder sina egna naturresurser ska dock landet själv bestämma.

    Utöver detta anser utskottet bland annat att:

    • EU:s kemikalieregler bör utvecklas så att farliga ämnen förbjuds eller begränsas i större utsträckning.
    • Det bör bli lättare att få information om hälso- och miljöfarliga ämnen i varor.
    • Målet att minska plast i haven är bra, men att det också behövs åtgärder mot den plast som kommer från andra ställen än fartyg.

    Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    13
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2016-03-10
    Bordläggning
    2016-03-15
    Debatt
    2016-03-16
    Beslut
    2016-03-17
  • Dokument & lagar

    Skogspolitik

    Betänkande 2015/16:MJU10

    Den förra regeringen påbörjade ett arbete med att ta fram ett nationellt skogsprogram. Nuvarande regering har fortsatt det arbetet. Riksdagen vill nu säkerställa att utvecklingen av programmet drivs med samma grundsyn. Därför gav riksdagen en uppmaning till regeringen om att inriktningen ska baseras på skogspolitikens nu gällande jämställda mål: produktionsmålet och miljömålet. Även ekonomiska, sociala och miljömässiga värden, som leder till att skogen och dess värdekedja bidrar till ett hållbart samhälle och en växande biobaserad samhällsekonomi är något som ska ingå i arbetet med att ta fram programmet.

    Riksdagen gjorde också ett tillkännagivande till regeringen om att fortsätta värna Sveriges rätt att besluta över skogsfrågor, i samband med arbetet med EU:s skogsstrategi.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner, som bland annat handlar om skogspolitikens övergripande inriktning, definitionen av skyddad skog, nyckelbiotoper och om att förenkla regler.

    Behandlade dokument
    10
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    40, 124 minuter
    Justering
    2016-03-10
    Bordläggning
    2016-03-15
    Debatt
    2016-03-16
    Beslut
    2016-03-17
  • Dokument & lagar

    Integration

    Betänkande 2015/16:AU6

    Riksrevisionen har granskat om statens insatser är tillräckligt effektiva för att nyanlända snabbt ska kunna etablera sig i samhället. Myndigheten konstaterar i rapporten att nyanlända kan bli ett viktigt tillskott till arbetskraften, under förutsättning att de snabbt kommer in på arbetsmarknaden.

    Riksrevisionens övergripande slutsats är att statens insatser inte är tillräckligt effektiva och att det krävs förändringar inom såväl integrationsområdet som angränsande politikområden för att fler nyanlända snabbt ska komma i arbete. Bland annat är bostadsbristen en starkt begränsande faktor för en bra integration. Ett annat viktigt område är utbildning.

    Riksdagen instämmer i Riksrevisionens slutsatser, men menar att regeringen redogör för både planerade och redan vidtagna åtgärder i skrivelsen och lade den därför till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    41
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    37, 140 minuter
    Justering
    2016-03-10
    Bordläggning
    2016-03-15
    Debatt
    2016-03-16
    Beslut
    2016-03-16
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om tillsyn över transporter av farligt avfall m.m.

    Betänkande 2015/16:MJU7

    Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att flytta ansvaret för insamling av förpackningar och returpapper till kommunerna. Men ansvaret borde även i fortsättningen ligga på producenterna. Det menar riksdagen som riktar ett tillkännagivande med den här ståndpunkten till regeringen. Producenter är de företag som använder sig av olika plast- eller pappersförpackningar för sina produkter, till exempel mjölk eller tandkräm.

    Riksdagen har också granskat regeringens skrivelse om en rapport från Riksrevisionen. Enligt Riksrevisionen fungerar inte tillsynen för gränsöverskridande och nationella avfallstransporter tillräckligt bra. Kritiken handlar bland annat om att det saknas överblick över avfallet och den olagliga verksamheten. Riksrevisionen tycker därför att regeringen ska se till att illegala avfallstransporter kartläggs.

    Regeringen håller med om att det finns brister men menar att arbetet om att förbättra förutsättningarna för säkra transporter redan påbörjats. Bland annat har tillsynsansvaret koncentrerats till de länsstyrelser i de fem län som har flest gränsöverskridande avfallstransporter. De fem länsstyrelserna ska också kartlägga omfattningen av de illegala avfallstransporterna.

    Riksdagen noterade att regeringen jobbar med de brister som Riksrevisionen pekat på. Riksdagen la därför regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    35
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    25, 96 minuter
    Justering
    2016-02-25
    Bordläggning
    2016-03-01
    Debatt
    2016-03-02
    Beslut
    2016-03-03