Sök

Avdelning
Hoppa till filter

6 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, EU-nämndens uppteckningar, EU-nämndens verksamhetsberättelser, Statens offentliga utredningar, 2005/06, Burman, Ingrid (V), Skatteutskottet, Socialutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre

    Betänkande 2005/06:SoU26

    Regeringen har för riksdagen redovisat en nationell utvecklingsplan för vård och omsorg om äldre de kommande tio åren. I den betonar regeringen utvecklingen inom sex områden: vården och omsorgen om de mest sjuka äldre, rätten till ett bra boende, kommunernas vård och omsorg, nationell likvärdighet och lokal utveckling, förebyggande insatser och personal- och kompetensförsörjning. Riksdagen sade ja till regeringens förslag på lagändringar: Kravet på regeringens medgivande när ett landsting överlåter hemsjukvården till en kommun tas bort. Landstingen och kommunerna ska samverka, och landstingen ska avsätta de läkarresurser som behövs för att enskilda ska kunna erbjudas god hälso- och sjukvård i särskilt boende och i dagverksamheter. Detsamma gäller i ordinärt boende om kommunerna ansvarar för den vården. I lagen förtydligas också att god vård även innebär att tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. En ny bestämmelse införs om att landsting och kommun ska samverka så att enskilda får den vård och behandling som deras tillstånd fordrar. Kommuner blir skyldiga att rapportera till länsstyrelsen, kommunens revisorer och kommunfullmäktige alla beslut som inte verkställs inom tre månader från dagen för beslutet. Som yttersta påtryckningsmedel införs en sanktionsavgift. Kommunerna får rätt att utan individuell behovsprövning tillhandahålla servicetjänster som är avsedda att förebygga skador, olycksfall eller ohälsa åt personer som fyllt 67 år. Lagändringarna som gäller kommunernas skyldighet att rapportera beslut som inte verkställts och de som gäller kommunala servicetjänster åt äldre börjar gälla den 1 juli 2006. Övriga lagändringar börjar gälla den 1 januari 2007.
    Behandlade dokument
    10
    Förslagspunkter
    34
    Reservationer
    46 
    Anföranden och repliker
    32, 149 minuter
    Justering
    2006-05-18
    Debatt
    2006-05-29
    Beslut
    2006-05-30
  • Dokument & lagar

    Socialtjänst (förnyad behandling)

    Betänkande 2005/06:SoU31

    Riksdagen gav regeringen i uppdrag att skärpa socialnämndernas ansvar för brottsoffer. Regeringen ska lägga fram ett lagförslag redan hösten 2006. Socialnämnden i kommunen bör enligt socialtjänstlagen verka för att brottsoffer och deras anhöriga får stöd och hjälp. Socialnämnden bör, enligt lagen, särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld och andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation. Riksdagen vill skärpa socialnämndernas ansvar genom att i lagen ändra "bör" till "skall". Regeringen arbetar just nu med ett lagförslag med anledning av utredningen Källan till en chans - Nationell behandlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att i det arbetet tar hänsyn till barnperspektivet och behandlar frågor om att hämta in barns synpunkter. Riksdagen gjorde också ett uttalande om socialtjänstens och myndigheters skyldighet att anmäla misstänkt barnmisshandel till socialnämnden: Regeringen bör tala om för Socialstyrelsen att det är viktigt att tillsynsmyndigheterna uppmärksammar och följer upp hur verksamheter med anmälningsskyldighet kan bli bättre på att upptäcka och anmäla misstanke om barnmisshandel.
    Behandlade dokument
    122
    Förslagspunkter
    37
    Reservationer
    47 
    Anföranden och repliker
    8, 34 minuter
    Justering
    2006-05-16
    Debatt
    2006-05-31
    Beslut
    2006-06-01
  • Dokument & lagar

    Rikssjukvård

    Betänkande 2005/06:SoU23

    En ny lag om rikssjukvård börjar gälla den 1 januari 2007. Rikssjukvård ska avse hälso- och sjukvård som bedrivs av ett landsting och som samordnas med landet som upptagningsområde. Socialstyrelsen ska bestämma vilken hälso- och sjukvård som utgör rikssjukvård. Rikssjukvården ska samordnas till enheter där man kan säkerställa en hög vårdkvalitet och en ekonomiskt effektiv verksamhet. Det ska krävas tillstånd från Socialstyrelsen för att bedriva rikssjukvård.
    Behandlade dokument
    7
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    15, 57 minuter
    Justering
    2006-04-19
    Debatt
    2006-05-04
    Beslut
    2006-05-10
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg m.m.

    Betänkande 2005/06:SoU1

    Riksdagen ger regeringen i uppdrag att pröva en modell där pengar från spelbolagens överskott används till att motverka spelberoendet. En särskild utredare ser för närvarande över lagstiftningen inom spel- och lotteriområdet. Om utredaren inte lyfter frågan om att använda överskottet från spelverksamheten för att motverka spelberoende vill riksdagen att regeringen skyndsamt prövar en sådan modell. Beslutet grundar sig på ett förslag från socialutskottet. Riksdagen godkänner regeringens budgetförslag för 2006 för utgiftsområdet hälsovård, sjukvård och social omsorg men har beslutat att Handikappombudsmannen, HO, ska få ytterligare 3 miljoner kronor. HO har fått ökade möjligheter att ingripa vid diskriminering och för att HO med full kraft ska kunna arbeta med detta behövs mer pengar anser riksdagen. Riksdagen höjer också budgetanslagen för viss verksamhet för personer med funktionshinder med 2 miljoner kronor. Pengarna ska gå till Ågrenska stiftelsen som arbetar med barn med sällsynta diagnoser. Höjningen ska bestå även 2007 och 2008.
    Behandlade dokument
    190
    Förslagspunkter
    59
    Reservationer
    40 
    Anföranden och repliker
    71, 265 minuter
    Justering
    2005-12-01
    Debatt
    2005-12-14
    Beslut
    2005-12-14
  • Dokument & lagar

    Vårdplanering

    Betänkande 2005/06:SoU9

    Riksdagen sade nej till olika motionsförslag om vårdplanering som lämnats in under de allmänna motionstiderna 2004 och 2005. Riksdagen konstaterar att samordningen mellan landsting och kommun i många fall brister i samband med att personer skrivs ut från slutenvården och att vårdplanering inte genomförs på det sätt som var avsett genom de lagändringar som infördes från och med den 1 juli 2003 (se 2002/03:SoU12 ). Riksdagen avslår motionerna med hänvisning till att Socialstyrelsen inom kort avser att besluta nya föreskrifter om vårdplanering.
    Behandlade dokument
    5
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    5, 1 minuter
    Justering
    2005-11-29
    Debatt
    2005-12-16
    Beslut
    2005-12-16
  • Dokument & lagar

    Arbetet med att förverkliga FN:s barnkonvention i Sverige och andra barnfrågor

    Betänkande 2005/06:SoU5

    FN:s barnkonvention måste få genomslag på alla områden i samhället som rör barn. Det anser riksdagen och vill att regeringen återkommer till riksdagen med tydligare mål om hur barnkonventionen ska förverkligas i Sverige. Riksdagen ratificerade i juni 1990 FN:s barnkonvention. I mars 1999 sade riksdagen ja till ett regeringsförslag som handlade om en strategi för att förverkliga barnkonventionen i Sverige. Strategin innehåller olika mål. Till exempel ska barnkonsekvensanalyser alltid göras vid statliga beslut som rör barn. Ett annat mål är att barns och ungdomars inflytande och delaktighet i samhälls- och trafikplaneringen ska utvecklas. Riksdagen anser att målen som ställts upp för att genomför strategin inte är tillräckligt tydliga. Dessutom vill riksdagen att regeringen på ett bättre sätt ska informera riksdagen om hur det går med arbetet att få bättre genomslag för barnkonventionen i samhället.
    Behandlade dokument
    93
    Förslagspunkter
    23
    Reservationer
    24 
    Anföranden och repliker
    34, 14 minuter
    Justering
    2005-11-22
    Debatt
    2006-01-19
    Beslut
    2006-01-19