Sök

Avdelning
Hoppa till filter

70 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Bilagor till dokument från EU-nämnden, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, EU-nämndens uppteckningar, Ministerrådsmöten (arkiv), Omröstningar, utskottsdokument, Malm, Fredrik (L), EU-nämnden, Socialförsäkringsutskottet, Utrikesutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

    Betänkande 2023/24:UU2

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur anslagen i statens budget för år 2024 ska fördelas inom utgiftsområdet Internationellt bistånd.

    Den största delen av pengarna, cirka 46 miljarder kronor, går till biståndsverksamhet. Övriga anslag inom utgiftsområdet är Sidas förvaltningsanslag, utvärdering av internationellt bistånd, Nordiska Afrikainstitutet, Folke Bernadotteakademin samt Riksrevisionen (Internationellt utvecklingssamarbete).

    Riksdagen sa också ja till regeringens förslag om ekonomiska bemyndiganden. Samtidigt sa riksdagen nej till alternativa budgetförslag i motioner.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen den 29 november 2023. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här beslutet avser steg två i beslutsprocessen.

    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    99, 257 minuter
    Justering
    2023-12-07
    Bordläggning
    2023-12-14
    Debatt
    2023-12-15
    Beslut
    2023-12-19
  • Dokument & lagar

    Sveriges medlemskap i Nato

    Betänkande 2022/23:UU16

    Riksdagen godkände Sveriges anslutning till Nordatlantiska fördraget och avtalet om status för Nordatlantiska fördragsorganisationen, Nato. Statusavtalet reglerar immunitet och privilegier för Nato och vissa personalkategorier. Riksdagen sa också ja till regeringens förslag till lagändringar.

    I och med ansökan till Nato krävs ändringar i två lagar. Lagen om operativt militärt stöd och lagen om immunitet och privilegier i vissa fall. Lagändringarna syftar dels till att underlätta för Sverige att begära stöd av Nato i form av militära styrkor, dels till att ge Nato, de nationella representanterna och den internationella personalen den immunitet och de privilegier som krävs enligt avtalet.

    När det gäller beslut om lagen om operativt militärt stöd måste beslutet fattas med minst tre fjärdedels majoritet och mer än hälften av riksdagens ledamöter måste rösta för förslaget. Detta enligt regeringsformen då beslutet handlar om att överlåta myndighetsutövning till en annan stat.

    Lagändringarna ska börja gälla den dag som regeringen bestämmer.

    Behandlade dokument
    9
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    122, 386 minuter
    Justering
    2023-03-16
    Bordläggning
    2023-03-21
    Debatt
    2023-03-22
    Beslut
    2023-03-22
  • Dokument & lagar

    Verksamheten i Europeiska unionen under 2020

    Betänkande 2020/21:UU10

    Regeringen bör aktivt arbeta för en breddning av EU:s lagstiftning om restriktiva åtgärder, sanktioner, mot allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna till att även omfatta storskalig och systematisk korruption och penningtvätt. Dessutom bör regeringen utarbeta en nationell sanktionslagstiftning för mänskliga rättigheter, i likhet med den som finns inom EU. Riksdagen riktade två tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen om detta.

    Tillkännagivandena kom i samband med att riksdagen behandlade den årliga skrivelsen från regeringen om verksamheten i Europeiska unionen, EU, det gångna året. I övrigt sade riksdagen nej till ett 180-tal andra motionsförslag om EU-samarbetet och lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Riksdagen konstaterar att covid-19-pandemin i sig innebär en påfrestning för EU-samarbetet och att den också medför nya aspekter på de redan komplexa politiska utmaningar som EU behöver hantera. Det handlar om tilltagande klimatförändringar, säkerhetspolitiska spänningar i EU:s närområden, terrorism och gränsöverskridande organiserad brottslighet, internationell migration och ökade sociala och ekonomiska skillnader såväl inom EU som globalt.

    Riksdagen står fast vid att EU är det bästa verktyget för att hantera dessa gränsöverskridande utmaningar och för att garantera fred, demokrati, säkerhet och tillväxt. Ett starkt och enigt EU är enligt riksdagen avgörande i ett osäkert omvärldsläge, och det svenska EU-medlemskapet ger Sverige en större möjlighet att vara med och utforma politiken på europeisk och global nivå. Riksdagen betonar också vikten av att garantera respekten för de grundläggande värdena om frihet, demokrati, jämställdhet och rättsstaten som EU-samarbetet bygger på.

    Behandlade dokument
    51
    Förslagspunkter
    13
    Reservationer
    34 
    Anföranden och repliker
    32, 121 minuter
    Justering
    2021-06-01
    Bordläggning
    2021-06-08
    Debatt
    2021-06-09
    Beslut
    2021-06-09
  • Dokument & lagar

    Ändrade regler i utlänningslagen

    Betänkande 2020/21:SfU28

    För att uppnå en långsiktigt hållbar migrationspolitik som är human, rättssäker och effektiv så föreslår regeringen ändringar i utlänningslagen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Ändringarna innebär bland annat att

    • uppehållstillstånd för skyddsbehövande och andra som huvudregel ska vara tidsbegränsade
    • permanent uppehållstillstånd tidigast ska kunna beviljas efter att personen har haft tidsbegränsat uppehållstillstånd i minst tre år, och om vissa särskilda krav är uppfyllda
    • det i vissa fall ska vara möjligt att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning till en person som har tidsbegränsat uppehållstillstånd
    • försörjningskravet vid anhöriginvandring inte bara ska gälla den som bor i Sverige utan även omfatta den anhörige
    • en vuxen person som har vistats i Sverige med uppehållstillstånd och under den tiden fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

    Lagändringarna börjar gälla den 20 juli 2021.

    Riksdagen riktade också tre tillkännagivanden till regeringen om att återkomma med förslag om

    • kunskapskrav i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd
    • möjlighet att vägra uppehållstillstånd vid anknytning på grund av ålder
    • ett mer effektivt och sammanhållet återvändande.
    Behandlade dokument
    26
    Förslagspunkter
    35
    Reservationer
    51 
    Anföranden och repliker
    117, 341 minuter
    Justering
    2021-06-17
    Bordläggning
    2021-06-21
    Debatt
    2021-06-22
    Beslut
    2021-06-22
  • Dokument & lagar

    Testning vid verkställighet av utvisningsbeslut

    Betänkande 2020/21:SfU29

    Polisen bör få befogenhet att tvångstesta personer för covid-19 om det är nödvändigt för att kunna verkställa ett utvisningsbeslut. Det menar riksdagen och uppmanade regeringen i ett tillkännagivande att skyndsamt utreda frågan.

    Bakgrunden är att vissa personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut under pandemin har vägrat att låta sig testas för covid-19. Detta förhindrar utvisningen eftersom flera länder kräver ett genomfört PCR-test med negativt testsvar för inresa i landet. Även bland andra Frontex (Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån), transitflygplatser och flygbolag kräver PCR-test med negativt testsvar för att genomföra transporter med mera.

    Dessutom leder vägran att låta sig testas till att personer som ska utvisas på grund av brott blir kvar i landet och därmed upptar plats på förvarsanläggningar.

    Riksdagen tillkännagav också för regeringen att den bör utreda och vid behov föreslå andra nödvändiga förändringar i lagstiftningen för att säkerställa att polisen har tillräckliga befogenheter i de fall den som ska lämna landet hindrar och försvårar verkställighet.

    Tillkännagivandena bygger på så kallade utskottsinitiativ från socialförsäkringsutskottet. Det innebär att utskottet på eget initiativ lagt fram förslagen till riksdagsbeslut.

    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 26 minuter
    Justering
    2021-06-15
    Bordläggning
    2021-06-21
    Debatt
    2021-06-22
    Beslut
    2021-06-23
  • Dokument & lagar

    Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier

    Betänkande 2020/21:SfU27

    Riksdagen sa nej till regeringens förslag om förändringar i det så kallade gymnasieregelverket.

    Ändringarna som föreslagits är att

    • tiden för att etablera sig på arbetsmarknaden efter fullföljd gymnasieutbildning - och därmed kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd - ska förlängas från sex till tolv månader
    • kravet på försörjning för att kunna få permanent uppehållstillstånd delvis ska kunna uppfyllas med studiemedel, under förutsättning att det även finns inkomster från anställning eller näringsverksamhet
    • en yrkesintroduktionsanställning ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd.

    Regeringen menar att regeländringarna är nödvändiga med anledning av det skärpta arbetsmarknadsläget till följd av coronapandemin och att de skulle underlätta vid kvalificeringen för permanent uppehållstillstånd.

    Riksdagen sa nej till förslaget, bland annat med argumentet att problemen på arbetsmarknaden i första hand bör hanteras med en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten i samhället i stort, inte genom ytterligare särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    24, 88 minuter
    Justering
    2021-05-27
    Bordläggning
    2021-06-02
    Debatt
    2021-06-03
    Beslut
    2021-06-09
  • Dokument & lagar

    Nordiskt samarbete

    Betänkande 2020/21:UU4

    Regeringen bör inom ramen för det nordiska samarbetet verka för ett ministerråd för infrastruktur och transport. Riksdagen riktade ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta.

    Beslutet om tillkännagivandet kom när riksdagen behandlade dels en skrivelse från regeringen om nordiskt samarbete under 2020, dels en redogörelse från Nordiska rådets svenska delegation om verksamheten i Nordiska rådet under 2020. Riksdagen sa samtidigt nej till övriga förslag i motioner om nordiskt, arktiskt och regionalt samarbete.

    I skrivelsen redogör regeringen bland annat för samarbetet mellan de nordiska ländernas regeringar under 2020, främst inriktat på verksamheten i Nordiska ministerrådet. Skrivelsen tar också upp frågor exempelvis om hur det nordiska samarbetet har fungerat under covid-19-pandemin och samarbetet i Barents- och Arktiska rådet.

    Nordiskt samarbete var satt under press under 2020 på grund av pandemin. Riksdagen anser att det finns anledning att ta lärdom av utmaningarna för att stärka det nordiska samarbetet. De nordiska länderna behöver utvärdera hur samarbetet kan fungera bättre både i dag och i framtiden.

    Riksdagen lade skrivelsen och redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    19
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    18 
    Anföranden och repliker
    46, 160 minuter
    Justering
    2021-05-20
    Bordläggning
    2021-06-01
    Debatt
    2021-06-02
    Beslut
    2021-06-03
  • Dokument & lagar

    Vissa identitetsfrågor inom utlänningsrätten

    Betänkande 2020/21:SfU24

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i utlänningslagen och utlänningsdatalagen. Ändringarna innebär bland annat att Migrationsverket och Polismyndigheten får fotografera och ta fingeravtryck i större utsträckning vid en inre utlänningskontroll, resedokument och främlingspass kan återkallas och antalet främlingspass per person kan begränsas.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2021.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 61 minuter
    Justering
    2021-05-06
    Bordläggning
    2021-05-18
    Debatt
    2021-05-19
    Beslut
    2021-05-19
  • Dokument & lagar

    Mellanöstern

    Betänkande 2020/21:UU15

    Riksdagen sa nej till cirka 100 förslag i motioner som rör länder i Mellanöstern. Motionerna har lämnats in under den allmänna motionstiden 2018, 2019 och 2020.

    Förslagen handlar exempelvis om minoriteters situation i Irak, Iran, Syrien och Turkiet samt om fredsprocessen i Mellanöstern.

    Behandlade dokument
    47
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    33, 123 minuter
    Justering
    2021-04-15
    Bordläggning
    2021-04-21
    Debatt
    2021-04-22
    Beslut
    2021-04-28
  • Dokument & lagar

    Migration och asylpolitik

    Betänkande 2020/21:SfU20

    Riksdagen sa nej till cirka 230 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2020 om migration och asylpolitik. Anledningen är bland annat att åtgärder redan vidtagits eller att arbete pågår i en del av de frågor som motionerna tar upp.

    Motionerna handlar bland annat om asylprocessen, mottagandet av asylsökande, återkallelse av uppehållstillstånd, fri rörlighet för EU-medborgare, samarbetet inom EU på asyl- och migrationsområdet, utvisning på grund av brott samt verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut.

    Behandlade dokument
    71
    Förslagspunkter
    23
    Reservationer
    51 
    Anföranden och repliker
    16, 80 minuter
    Justering
    2021-04-06
    Bordläggning
    2021-04-13
    Debatt
    2021-04-14
    Beslut
    2021-04-14
  • Dokument & lagar

    Arbetskraftsinvandring

    Betänkande 2020/21:SfU18

    Riksdagen sa nej till cirka 80 förslag i motioner om arbetskraftsinvandring från den allmänna motionstiden 2020. Anledningen är bland annat att gällande regler är tillräckliga eller att utredningar redan pågår på området.

    Motionerna handlar exempelvis om högkvalificerad arbetskraft, principerna för arbetskraftsinvandring och villkor för arbetstillstånd.

    Behandlade dokument
    30
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    18 
    Anföranden och repliker
    15, 70 minuter
    Justering
    2021-04-06
    Bordläggning
    2021-04-13
    Debatt
    2021-04-14
    Beslut
    2021-04-14
  • Dokument & lagar

    Uppenbart ogrundade ansökningar och fastställande av säkra ursprungsländer

    Betänkande 2020/21:SfU15

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att EU:s regler om säkra ursprungsländer ska införas i utlänningslagen. Reglerna innebär bland annat att Migrationsverket ska kunna anse en asylansökan uppenbart ogrundad om den som söker asyl kommer från ett land som finns på en förteckning över säkra ursprungsländer. Detta gäller dock inte om asylsökanden har lagt fram allvarliga skäl för att landet inte ska anses som ett säkert ursprungsland för honom eller henne. Om det även är uppenbart att uppehållstillstånd inte ska beviljas på någon annan grund ska Migrationsverket få besluta om omedelbar avvisning. Lagändringarna börjar gälla den 1 maj 2021.

    Bakgrunden till lagändringarna är att EU-domstolen i en dom från 2018 begränsat Migrationsverkets möjligheter att kunna bedöma en asylansökan som uppenbart ogrundad och fatta beslut om omedelbar avvisning. Domstolen slog fast att Sverige måste införa EU:s regler om säkra ursprungsländer för att Migrationsverket ska kunna fortsätta fatta sådana beslut.

    Behandlade dokument
    10
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 74 minuter
    Justering
    2021-03-09
    Bordläggning
    2021-03-16
    Debatt
    2021-03-17
    Beslut
    2021-03-17
  • Dokument & lagar

    Yttrandefrihet

    Betänkande 2020/21:UU7

    Riksdagen vill att en oberoende undersökningskommission ska utvärdera regeringens agerande för att få de fängslade svenska medborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna. Därför riktar riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det.

    Kommissionen ska redovisa sina slutsatser senast den 31 mars 2022.

    Tillkännagivandet bygger på ett utskottsinitiativ från utrikesutskottet, som väcktes i samband med behandlingen av cirka 23 förslag inom området yttrandefrihet i motioner från den allmänna motionstiden 2018, 2019 och 2020. Ett utskottsinitiativ betyder att initiativet till förslaget kommer från utskottet och inte från en proposition eller motion.

    Riksdagen sa delvis ja till flera motioner om regeringens agerande när det gäller frihetsberövade svenskar utomlands. Riksdagen sa nej till de övriga förslag som behandlades.

    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 87 minuter
    Justering
    2021-01-14
    Bordläggning
    2021-01-19
    Debatt
    2021-01-20
    Beslut
    2021-01-20
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 8 Migration

    Betänkande 2020/21:SfU4

    Cirka 9,3 miljarder kronor i statens budget för 2021 ska gå till utgiftsområdet migration. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna ska fördelas inom utgiftsområdet. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

    Mest pengar, cirka 4,4 miljarder kronor går till Migrationsverket och drygt 2,8 miljarder kronor går till ersättningar och bostadskostnader. Till domstolsprövning i utlänningsmål går cirka 770 miljoner kronor.

    Riksdagen sa samtidigt nej till motioner med alternativa budgetförslag.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutet tog riksdagen den 25 november 2020. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här beslutet är steg två i beslutsprocessen.

    Behandlade dokument
    10
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    81, 190 minuter
    Justering
    2020-12-08
    Bordläggning
    2020-12-15
    Debatt
    2020-12-16
    Beslut
    2020-12-17
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 7 Internationellt utvecklingssamarbete

    Betänkande 2020/21:UU2

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag på en ram för biståndet på 1 procent av den beräknade bruttonationalinkomsten, BNI, för år 2021. Det innebär att cirka 47 miljarder kronor går till utgiftsområdet internationellt utvecklingssamarbete i statens budget för år 2021.

    Riksdagen sa även ja till Riksrevisionens och regeringens övriga förslag om bland annat förvaltningsanslag och ekonomiska bemyndiganden. Riksdagen sa samtidigt nej till ett antal förslag i motioner inom området, framför allt alternativa budgetförslag.

    Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det gjorde riksdagen den 25 november 2020. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här beslutet är en del av steg två i beslutsprocessen.

    Behandlade dokument
    56
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    48, 126 minuter
    Justering
    2020-12-03
    Bordläggning
    2020-12-08
    Debatt
    2020-12-09
    Beslut
    2020-12-10
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

    Betänkande 2020/21:UU1

    Cirka 2 miljarder kronor i statens budget för 2021 ska gå till utgiftsområdet för internationell samverkan. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna ska fördelas inom utgiftsområdet. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

    Merparten av pengarna används för att finansiera de obligatoriska avgifter som Sverige betalar som medlem i FN, Nordiska ministerrådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Europarådet, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) med flera. Därtill går drygt 170 miljoner kronor till samarbete inom Östersjöregionen och 165 miljoner till freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet. Över 145 miljoner läggs på Sverigefrämjandet som bland annat sker genom Svenska institutets verksamhet.

    Riksdagen sa samtidigt nej till motioner med alternativa budgetförslag.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutet tog riksdagen den 25 november 2020. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här förslaget är steg två i beslutsprocessen.

    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    33, 104 minuter
    Justering
    2020-11-26
    Bordläggning
    2020-12-01
    Debatt
    2020-12-02
    Beslut
    2020-12-03
  • Dokument & lagar

    Försörjningskravet för uppehållstillstånd enligt tillfälliga lagen

    Betänkande 2020/21:SfU12

    Justitiedepartementet har föreslagit att kraven på försörjningsförmåga för att få permanent uppehållstillstånd i vissa fall ska sänkas tillfälligt.

    För att beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige enligt den så kallade tillfälliga lagen krävs idag att personen ska ha en anställning som varar i minst två år. Justitiedepartementets förslag till förordningsändring innebär att en tidsbegränsad anställning som är avsedd att vara under minst ett år räcker för ett permanent uppehållstillstånd.

    Förändringen kan göras utan beslut i riksdagen, men riksdagen uppmanar regeringen i ett tillkännagivande att inte genomföra förändringen.

    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    21, 83 minuter
    Justering
    2020-12-01
    Bordläggning
    2020-12-02
    Debatt
    2020-12-03
    Beslut
    2020-12-09
  • Dokument & lagar

    Kommissionens arbetsprogram 2021

    Utlåtande 2020/21:UU5

    Riksdagen har i ett utlåtande behandlat EU-kommissionens arbetsprogram för år 2021. I arbetsprogrammet anger kommissionen sina politiska prioriteringar för det kommande året och de initiativ till lagstiftning och andra åtgärder som den tänker lägga fram.

    Riksdagen välkomnar arbetsprogrammets inriktning på att omsätta strategier i handling och EU-kommissionens fokus på att utnyttja återhämtningen från coronapandemins konsekvenser till att ställa om samhället och ekonomin till framtidens krav. För att möta EU:s utmaningar på längre sikt framhåller riksdagen att EU behöver främja konkurrenskraften genom att arbeta för frihandel, satsa på utbildning och forskning samt ta ledningen i utvecklingen av artificiell intelligens.

    Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    15, 74 minuter
    Justering
    2020-11-26
    Bordläggning
    2020-12-02
    Debatt
    2020-12-03
    Beslut
    2020-12-03
  • Dokument & lagar

    Förenta nationerna m.m.

    Betänkande 2020/21:UU8

    Riksdagen sa nej till 13 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019 och 2020 om Förenta nationerna (FN) och FN-systemet. I samband med detta lyfte riksdagen att FN är ryggraden i det internationella systemet och underströk FN:s roll i hanteringen av internationella kriser och konflikter. Riksdagen ansåg vidare att ytterligare åtgärder behövs för att reformera säkerhetsrådet och att det är angeläget att kringskära vetorätten.

    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    9, 43 minuter
    Justering
    2020-11-12
    Bordläggning
    2020-11-17
    Debatt
    2020-11-18
    Beslut
    2020-11-18
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om återvändandeverksamheten

    Betänkande 2020/21:SfU6

    Riksdagen riktade ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen att se över myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning för Sveriges återvändandeverksamhet. Återvändandeverksamheten har till syfte att se till att en person som inte får vistas i Sverige återvänder till sitt hemland eller annat land.

    Förslaget om tillkännagivande kom med anledning av fem motioner i samband med att socialförsäkringsutskottet behandlade en skrivelse från regeringen om Riksrevisionens rapport Återvändandeverksamheten - resultat, kostnader och effektivitet. I rapporten lyfter Riksrevisionen ett antal exempel på bristande effektivitet och menar att bristerna delvis har att göra med hur ansvarsfördelningen är organiserad mellan de tre myndigheterna Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner inom området och lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    7
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    7, 49 minuter
    Justering
    2020-11-05
    Bordläggning
    2020-11-10
    Debatt
    2020-11-11
    Beslut
    2020-11-11