Sök

Avdelning
Hoppa till filter

3 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Bilagor till dokument från EU-nämnden, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, EU-nämndens uppteckningar, Omröstningar, 2013/14, Olofsson, Eva (V), EU-nämnden, Socialutskottet, Trafikutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Patientlag

    Betänkande 2013/14:SoU24

    En ny lag, patientlagen, införs. Syftet är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

    Den nya lagen innebär bland annat följande:

    • Informationsplikten gentemot patienten utvidgas och förtydligas.
    • Det klargörs att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke.
    • Patientens möjlighet att få en ny medicinsk bedömning utvidgas.
    • Patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

    I övrigt innehåller den nya lagen motsvarigheter till nuvarande bestämmelser om exempelvis vårdgaranti, fast vårdkontakt, fast läkarkontakt, individuell planering samt val av behandlingsalternativ och hjälpmedel. Även bestämmelser om barns inflytande över sin vård införs i lagen.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagen börjar att gälla den 1 januari 2015.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 58 minuter
    Justering
    2014-06-03
    Debatt
    2014-06-12
    Beslut
    2014-06-12
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om mer patientperspektiv i vården – är nationella riktlinjer en metod?

    Betänkande 2013/14:SoU8

    Riksrevisionen har granskat patientperspektiv i vården och nationella riktlinjer för hälso- och sjukvården. Slutsatsen är att staten mer effektivt kan använda nationella riktlinjer som styrmedel för att främja en patientcentrerad och effektiv vård.

    Regeringen har lämnat en skrivelse med anledning av Riksrevisionens rapport. Socialutskottet konstaterar att regeringen har gett olika uppdrag inom området till Socialstyrelsen och Myndigheten för vårdanalys. Utskottet anser att riksdagen bör vänta in regeringens redovisning av dessa uppdrag. Riksdagen lade skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 90 minuter
    Beredning
    2013-12-12
    Justering
    2014-02-06
    Debatt
    2014-02-26
    Beslut
    2014-02-26
  • Dokument & lagar

    Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten

    Betänkande 2013/14:SoU2

    En ny benämning för yrket sjukgymnast skapas: fysioterapeut. Det blir en skyddad yrkestitel och den benämning som ska användas på yrkeskåren i första hand. Sjukgymnast förblir en skyddad yrkestitel. Ett utvidgat titelskydd ska leda till ökad tydlighet. Den nya benämningen speglar också bättre dagens utbildning. Fysioterapeut är dessutom den internationellt mest använda titeln för yrkeskåren, och gemensamma benämningar kan underlätta för patienter att ta del av vård i andra EU-länder.

    Det införs en bestämmelse som reglerar landstingens ansvar att erbjuda möjlighet till anställning för tandläkares specialiseringstjänstgöring i en omfattning som motsvarar det planerade framtida behovet av tandläkare med specialistkompetens i klinisk verksamhet.

    Det införs krav på behörighet för att få utföra vissa uppgifter inom den sociala barn- och ungdomsvården. Socialnämnden ska använda handläggare som har svensk socionomexamen eller annan relevant examen på grundnivå i högskolan eller som har en erkänd utländsk utbildning. Denna ändring ska börja gälla den 1 juli 2014 i stället för den 1 januari 2014 som regeringen föreslagit. Detta för att Socialstyrelsen ska hinna förbereda genomförandet. Övriga lagändringar börjar gälla den 1 januari 2014. Riksdagen sa i huvudsak till regeringens förslag.

    Riksdagen anser att utbildningstiden för tandhygienister bör förlängas från två till tre år och uppmanade i ett tillkännagivande regeringen att återkomma med ett lagförslag. Tandhygienist är i dag det enda av 21 reglerade yrken inom hälso- och sjukvården som har en tvåårig utbildning. Övriga har minst en treårig utbildning. Ställningstagandet gjordes med anledning av motioner från S, MP, FP och V.

    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 49 minuter
    Beredning
    2013-10-22
    Justering
    2013-12-05
    Debatt
    2013-12-16
    Beslut
    2013-12-17