Sök

Avdelning
Hoppa till filter

111 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Framställningar och redogörelser, Skriftliga frågor, Svensk författningssamling, Bilagor till dokument från EU-nämnden, Utskottens verksamhetsberättelser, Utskottens yttranden, 2014/15, 1896, 1891, Konstitutionsutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet, Socialutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Socialutskottets verksamhet riksmötet 2014/15

    Socialutskottets verksamhet riksmötet 2014/15 Utskottets beredningsområde Socialutskottet bereder ärenden om hälso- och sjukvård, omsorg om barn och ungdomar i den mån ärendena inte tillhör ett annat utskotts beredning, omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning samt åtgärder mot missbruk och andra socialtjänstfrågor.
  • Dokument & lagar

    Miljö- och jordbruksutskottets verksamhet riksmötet 2014/15

    Miljö- och jordbruksutskottets verksamhet riksmötet 2014/15 Beredningsområde Miljö- och jordbruksutskottet bereder ärenden som rör jordbruk, skogsbruk, trädgårdsnäring samt jakt och fiske. Utskottet behandlar även ärenden om naturvård och ärenden om miljövård i övrigt som inte tillhör något annat utskotts beredningsområde.
  • Dokument & lagar

    Konstitutionsutskottets verksamhet riksmötet 2014/15

    Konstitutionsutskottets verksamhet riksmötet 2014/15 Konstitutionsutskottets beredningsområde Konstitutionsutskottet KU bereder ärenden som rör våra grundlagar, dvs. regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen. Utskottet behandlar även ärenden om riksdagen, Riksdagens
  • Dokument & lagar

    Granskningsbetänkande

    Betänkande 2014/15:KU20

    Konstitutionsutskottet, KU, har i sin årliga granskning av regeringen granskat 28 ärenden som grundar sig på 30 anmälningar från riksdagsledamöterna. KU har bland annat kommit fram till följande:

    • KU anser att när regeringen beredde förslaget om att slopa kravet på vårdvalssystem borde den ha inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid. Tidplanen för ärendet var dessutom orimligt kort för att kunna ta hand om remissinstansernas synpunkter. Lagrådet anser att regeringen inte uppfyllt regeringsformens beredningskrav. Regeringen har påpekat att förslaget behövde beredas snabbt, men KU tycker inte att det motiverar att rutinerna frångås. Utskottet kritiserar regeringen för de brister som framkommit.
    • Regeringen beslutade hösten 2014 att frysa arbetet i projektet E4 Förbifart Stockholm. Skälet var bland annat att ge tid till förhandlingar med Stockholms läns landsting om omfördelning av resurser. Vid tidpunkten för frysingsbeslutet kände regeringen inte till om landstinget kunde tänka sig förhandlingar. KU tycker därför att regeringen först borde ha inhämtat ett yttrande från landstinget i frågan. Det finns inget som talar för att projektkostnaderna skulle ha ökat i avvaktan på ett sådant yttrande. KU menar att regeringens hantering inte rimmar med kravet på god hushållning i budgetlagen. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kan inte undgå kritik för hanteringen av ärendet, enligt KU.
    • Efter regeringsförklaringen hösten 2014 gav regeringen i sin kommunikation bilden av att man hade tagit ställning i frågan om erkännande av Staten Palestina, innan Utrikesnämnden hade haft sitt sammanträde. Det går inte att utesluta att omvärlden uppfattade ärendet som avgjort före Utrikesnämndens sammanträde och att förutsättningarna för ett samråd kan ha försämrats, enligt KU. Kommunikation borde tydligare ha speglat att det pågick en beredningsprocess i ärendet. För det inträffade bär utrikesminister Margot Wallström (S) ett särskilt ansvar och statsminister Stefan Löfven (S) ett övergripande ansvar.
    • När regeringen beslutade att utse en statlig samordnare för Bromma flygplats fanns ett förslag från trafikutskottet som i väsentliga delar rörde samma fråga. Förslaget, som var känt inom regeringen, innehöll ett tillkännagivande om att regeringen inte borde tillsätta någon förhandlingsperson när det gällde frågan om att avveckla citynära flygplatser. KU anser att regeringen hade skäl att invänta riksdagens beslut, med utgångspunkt i den konstitutionella praxis som gäller vid hanteringen av tillkännagivanden.
    • Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) gjorde ett uttalande i samband med att Naturvårdsverket beslutade att delegera beslutsrätten av licensjakt på varg till länsstyrelserna. KU anser att ministerns uttalande kan uppfattas som en kritik i efterhand mot Naturvårdsverkets beslut. Det går heller inte att utesluta att uttalandet tog upp frågor som var av betydelse för länsstyrelsernas efterkommande beslut om licensjakt och Naturvårdsverkets prövningar av överklaganden av länsstyrelsernas beslut.
    • Ett pressmeddelande på regeringens webbplats om anställningen av en statssekreterare på Miljödepartementet innehöll en felaktig uppgift om statssekreterarens arbetsuppgifter. Det gick flera månader efter publiceringen innan en fullständig rättelse gjordes, och först nu har departementet infört nya rutiner för att korrigera felaktig information. KU tycker att det är otillfredsställande att rättelsen gjordes så sent. Utskottet påpekar också att departementet borde ha inrättat de nya rutinerna långt tidigare, och förutsätter att andra departement inför motsvarande rutiner om de inte redan har gjort det.

    Riksdagen lade KU:s granskning till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Anföranden och repliker
    42, 26 minuter
    Justering
    2015-06-02
    Bordläggning
    2015-06-12
    Debatt
    2015-06-15
    Beslut
    2015-06-16
  • Dokument & lagar

    Indelning i utgiftsområden m.m.

    Betänkande 2014/15:KU17

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag till en ändring i riksdagsordningen, med ett par egna ändringar. Ändringen innebär att statsbudgetens utgiftsområde Integration och jämställdhet byter namn till Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Ändringen i lagen börjar gälla den 1 september 2015 och tillämpas första gången i fråga om statens budget för 2016.

    Riksdagen sa även ja till regeringens förlag om att Statens va-nämnd:s uppgifter samt upphandlingsstödet flyttas till andra utgiftsområden.

    Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till riksdagsstyrelsen om att låta utreda och lämna förslag på en lag om registrering av gåvor till riksdagsledamöter. I tillkännagivandet ingår även att låta utreda och lämna förslag på en ändring i lagen om registrering av riksdagsledamöters åtaganden, som innebär att vissa skulder ska registreras.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    4
    Justering
    2015-06-02
    Bordläggning
    2015-06-09
    Debatt
    2015-06-10
    Beslut
    2015-06-10
  • Dokument & lagar

    Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser

    Betänkande 2014/15:KU21

    Regeringen har redogjort för sitt arbete med skrivelser från riksdagen under 2014. Andelen tillkännagivanden som behandlades färdigt under 2014 minskade jämfört med året före. Samtidigt minskade även den genomsnittliga tiden för behandling av tillkännagivanden.

    Konstitutionsutskottet, som förberedde riksdagens beslut, ansåg att vissa ärenden tog lång tid eller inte motsvarade det som riksdagen ville att regeringen skulle göra. I något fall var regeringens redogörelse väl kortfattad och svår att bedöma. Utskottet förutsatte att regeringen tar hänsyn till dessa synpunkter och vidtar åtgärder för att lösa de problem som finns.

    Över tid har regeringens redogörelser för skrivelser från riksdagen förbättrats under flera år, vilket utskottet ansåg är positivt. Det finns dock fortfarande utrymme för förbättringar. Riksdagen lade regeringens redogörelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    2, 15 minuter
    Justering
    2015-06-02
    Bordläggning
    2015-06-09
    Debatt
    2015-06-10
    Beslut
    2015-06-10
  • Dokument & lagar

    Verksamhetsredogörelser för riksdagens nämnder

    Betänkande 2014/15:KU13

    Riksdagens nämnder har lämnat redogörelser för förra verksamhetsåret till riksdagen. Det finns i nämndernas instruktioner inga särskilda krav på hur en verksamhetsredogörelse ska se ut och konstitutionsutskottet anser att det är naturligt att redogörelserna skiljer sig åt lite eftersom de verksamheter som beskrivs ser olika ut. Huvudsaken är att de ger en god bild av verksamheten.

    Konstitutionsutskottet konstaterar att alla redogörelser för 2014, förutom Valprövningsnämndens, innehåller uppgifter om ledamöter, om verksamheten, om nämndens arbetsuppgifter och om de beslut som har fattats under året. Valprövningsnämnden har inte redogjort för nämndens arbetsuppgifter.

    Vidare konstaterar utskottet att Partibidragsnämnden i år i sin redovisning lämnat uppgifter om partibidragens storlek fördelat på kvinnoorganisationer och politiska partier.

    Riksdagen lade redogörelserna till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    3, 13 minuter
    Justering
    2015-06-02
    Bordläggning
    2015-06-09
    Debatt
    2015-06-10
    Beslut
    2015-06-10
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om primärvårdens styrning

    Betänkande 2014/15:SoU14

    I mars 2015 tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster bör regleras. Bland annat ska utredningen lämna förslag om ändrade regler så att landstingen inte längre ska vara skyldiga att ha vårdvalssystem i primärvården.

    Riksdagen uppmanade regeringen att den pågående utredningen inte ska ge förslag som innebär att landstingens skyldighet att ha vårdvalssystem inom primärvården tas bort. Riksdagen uppmanade också regeringen att ta fram mer kunskap om hur landstingens ersättningssystem och primärvårdsuppdrag har påverkat vården för patienterna i primärvården. Riksdagens tillkännagivanden gjordes när riksdagen behandlade en skrivelse från regeringen som gällde Riksrevisionens rapport om primärvårdens styrning. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    28, 110 minuter
    Justering
    2015-05-21
    Bordläggning
    2015-06-16
    Debatt
    2015-06-17
    Beslut
    2015-06-17
  • Dokument & lagar

    Legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården

    Betänkande 2014/15:SoU17

    Regeringen ska i budgetpropositionen för 2016 avisera ett förslag om att så snart som möjligt införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Där ska regeringen också ge besked om när kravet på legitimation tidigast kan börja gälla. Riksdagen riktade ett tillkännagivande om detta till regeringen.

    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    6, 33 minuter
    Justering
    2015-05-28
    Bordläggning
    2015-06-02
    Debatt
    2015-06-03
    Beslut
    2015-06-03
  • Dokument & lagar

    2015 års ekonomiska vårproposition

    Yttrande 2014/15:MJU5y

    Miljö- och jordbruksutskottets yttrande 2014/15:MJU5y 2015 års ekonomiska vårproposition Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 21 april att ge bl.a. miljö- och jordbruksutskottet tillfälle att senast den 26 maj 2015 yttra sig över proposition 2014/15:100 2015 års ekonomiska vårproposition samt de motioner
    2015-05-27
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2015

    Yttrande 2014/15:MJU4y

    Miljö- och jordbruksutskottets yttrande 2014/15:MJU4y Vårändringsbudget för 2015 Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. miljö- och jordbruksutskottet tillfälle att yttra sig över regeringens proposition 2014/15:99 Vårändringsbudget för 2015 och de motioner som väckts med anledning av propositionen, i de
    2015-05-27
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om överenskommelser mellan regeringen och SKL inom hälso- och sjukvården

    Betänkande 2014/15:SoU13

    Socialutskottet har behandlat en skrivelse från regeringen som tar upp Riksrevisionens rapport om överenskommelser mellan regeringen och SKL inom hälso- och sjukvården. Riksrevisionen bedömer att regeringen har använt överenskommelser på ett sätt så att balansen mellan stat och landsting rubbats i styrningen av vården.

    Regeringen tänker vidta åtgärder i linje med flera av Riksrevisionens rekommendationer. Bland annat har regeringen som ambition att minska antalet överenskommelser med landstingen och vara mer restriktiv med användandet av prestationsbaserade ersättningar till landstingen.

    Socialutskottet ser positivt på regeringens åtgärder. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2015-05-21
    Bordläggning
    2015-06-02
    Debatt
    2015-06-03
    Beslut
    2015-06-03
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2015 Utgiftsområde 1 Rikets styrelse

    Yttrande 2014/15:KU5y

    Konstitutionsutskottets yttrande 2014/15:KU5y Vårändringsbudget för 2015 Utgiftsområde 1 Rikets styrelse Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 21 april 2015 att ge bl.a. konstitutionsutskottet tillfälle att senast den 26 maj 2015 yttra sig över regeringens proposition Vårändringsbudget för 2015 prop. 2014/15:99
    2015-05-26
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2015

    Yttrande 2014/15:SoU4y

    Socialutskottets yttrande 2014/15:SoU4y Vårändringsbudget för 2015 Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. socialutskottet tillfälle att yttra sig över Vårändringsbudget för 2015 prop. 2014/15:99 och de motioner som har väckts med anledning av propositionen i de delar de berör utskottets beredningsområde.
    2015-05-22
  • Dokument & lagar

    Regler för rätt tilldelning av utsläppsrätter och om nya kontotyper

    Betänkande 2014/15:MJU14

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att ändra reglerna för handel med utsläppsrätter. Ändringarna är bland annat en anpassning till nya EU-regler.

    Systemet med handel av utsläppsrätter innebär att företag och andra verksamheter som omfattas av systemet inte får släppa ut växthusgaser utan särskilt tillstånd. De måste ha så kallade utsläppsrätter. Företag kan också sälja sina utsläppsrätter och köpa andras. För att de ska kunna göra det behöver de ett konto som de anmäler till ett särskilt register för utsläppsrätter. De nya reglerna innebär bland annat att nya typer av konton införs för handeln med utsläppsrätter. Dessutom införs avgifter för öppnande av nya konton.

    Ändringarna börjar gälla den 1 juli 2015.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2015-05-19
    Bordläggning
    2015-05-26
    Debatt
    2015-05-27
    Beslut
    2015-05-27
  • Dokument & lagar

    Klimatpolitik m.m.

    Betänkande 2014/15:MJU13

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att godkänna att Kyotoprotokollet förlängts med en andra period, den så kallade Dohaändringen. Den andra perioden inleddes den 1 januari 2013 och avslutas den 31 december 2020. Under den åtar sig Sverige, som medlem i EU, att tillsammans med övriga medlemsstater och Island minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent till 2020 jämfört med 1990.

    Riksdagen sa även ja till regeringens förslag om att godkänna ett separat avtal mellan EU och Island som reglerar det gemensamma åtagandet om minskning av utsläppen. Syftet med riksdagens godkännande är att Sverige ska kunna ratificera Dohaändringen och Islandsavtalet.

    Behandlade dokument
    27
    Förslagspunkter
    31
    Reservationer
    30 
    Anföranden och repliker
    69, 195 minuter
    Justering
    2015-05-19
    Bordläggning
    2015-05-26
    Debatt
    2015-05-27
    Beslut
    2015-05-27
  • Dokument & lagar

    Om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands m.m.

    Betänkande 2014/15:SoU15

    Reglerna som gäller svensk katastrofmedicin utomlands ändras. Bland annat ska reglerna för vilka personer som kan få katastrofmedicinska insatser ändras, från personer som bor i Sverige till personer som har anknytning till Sverige. Även personer som inte har anknytning till Sverige ska kunna få svensk katastrofmedicinsk hjälp utomlands.

    Landstingen får möjlighet att bedriva hälso- och sjukvård i samband med sjöräddning i havsområden som ligger utanför Sveriges gränser, men där svenska myndigheter har ansvar för räddningstjänsten.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2015. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2015-05-07
    Bordläggning
    2015-05-19
    Debatt
    2015-05-20
    Beslut
    2015-05-20
  • Dokument & lagar

    Statens stöd till dagspressen

    Betänkande 2014/15:KU12

    Det statliga presstödet ändras. Syftet är att anpassa reglerna till de förändrade tekniska och ekonomiska förutsättningar som dagspressen står inför. Bland annat ska alla läsarintäkter från abonnemang, digital försäljning och lösnummer räknas in på ett likvärdigt sätt när stödbeloppen bestäms. För dagstidningar som kommer ut fler än två dagar i veckan ska minst 51 procent av upplagan vara abonnerad för att tidningen ska kunna få rätt till presstöd, jämfört med 70 procent i dag. Presstödsnämnden avvecklas, i stället bör en nämnd för presstöd inrättas inom Myndigheten för radio och tv.

    Riksdagen riktade även fem tillkännagivanden till regeringen. De handlar om

    • att öka stödet till en- och tvådagarstidningar
    • försök med samdistribution av dagstidningar och post
    • att påbörja processen med att avveckla reklamskatten för dagspressen
    • att förlänga presstödsförordningens giltighetstid
    • att Presstödskommitténs fyra huvudförslag bör ses som en sammanhållen presstödspolitik.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 46 minuter
    Justering
    2015-05-07
    Bordläggning
    2015-05-19
    Debatt
    2015-05-20
    Beslut
    2015-05-20
  • Dokument & lagar

    Kommittéberättelse 2015

    Betänkande 2014/15:KU19

    Regeringen har lämnat sin årliga rapport till riksdagen om arbetet inom de kommittéer, utredningar, som regeringen har tillsatt. Konstitutionsutskottet har behandlat regeringens rapport. KU konstaterar när det gäller gruppen ledamöter och sakkunniga att det råder jämn könsfördelning, men inte när det gäller ordförande. När det gäller gruppen sekreterare konstaterar utskottet att andelen kvinnor ökar.

    Utskottet anser att det är viktigt att arbeta för en jämn könsfördelning inom alla grupper. Vad gäller åldersfördelningen har regeringen inte lämnat någon redogörelse över ålderssammansättningen. Det är sjätte året i rad som regeringen inte har lämnat en sådan redogörelse.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    1, 4 minuter
    Justering
    2015-04-28
    Bordläggning
    2015-05-05
    Debatt
    2015-05-06
    Beslut
    2015-05-06
  • Dokument & lagar

    Djurskydd

    Betänkande 2014/15:MJU10

    Riksdagen uppmanade regeringen i ett par tillkännagivanden att intensifiera arbetet för bättre djurskydd och minskad användning av antibiotika inom EU.

    Sverige har i jämförelse med andra länder ett gott djurskydd. De svenska djurbönderna har dock inte kunnat kompenseras för kostnaderna för ett bra djurskydd i form av högre priser. Konkurrenskraftsutredningen, som tillsattes av den förra regeringen, har dessutom konstaterat att konsumenterna i ökad grad väljer importerade livsmedel trots att importländerna kan ha mindre stränga krav på djurskydd.

    Riksdagen tycker att det är viktigt att Sveriges höga ambitioner med djurskyddslagstiftningen blir en konkurrensfördel för svenska djurbönder. Riksdagen gav därför regeringen i uppdrag att driva på arbetet för bättre djurskydd inom EU. När EU skärper kraven måste Europas bönder anpassa sin djurhållning till de nya kraven medan de svenska bönderna redan håller en hög nivå.

    Svenska djur får minst antibiotika i hela EU. Trots det har antibiotikaresistensen ökat över tid i Sverige. Med ökad rörlighet hos människor, djur och livsmedel sprids antibiotikaresistens allt snabbare. Resistensen är ett växande problem inom EU. Riksdagen uppmanade därför regeringen att intensifiera arbetet inom EU för att minska antibiotikaanvändningen inom djurhållningen.

    Riksdagens beslut grundade sig på motioner.

    Behandlade dokument
    39
    Förslagspunkter
    19
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    36, 115 minuter
    Justering
    2015-04-21
    Bordläggning
    2015-04-28
    Debatt
    2015-04-29
    Beslut
    2015-04-29