Sök

Avdelning
Hoppa till filter

984 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, kadep, Ministerrådsmöten (arkiv), Riksrevisionens granskningsrapporter, 2012/13, 2010/11, 1897, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Begreppet beskattningsbar person – en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen

    Betänkande 2012/13:SkU24

    Mervärdesskattelagen anpassas till ett EU-direktiv. Det innebär bland annat att begreppet "yrkesmässig verksamhet" ersätts av begreppen "beskattningsbar person" och "ekonomisk verksamhet". Begreppen "företagare" och "näringsidkare" slopas också. Även de särskilda bestämmelserna om yrkesmässighet vid vissa omsättningar från fastigheter tas bort.

    Ändringarna börjar gälla den 1 juli 2013.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-22
    Beslut
    2013-05-23
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens årsredovisning 2012

    Betänkande 2012/13:FiU35

    Riksrevisionen har överlämnat sin årsredovisning för 2012 till riksdagen.

    Riksdagen konstaterar att Riksrevisionen under 2012 överskridit den interna budgeten. Eftersom det är viktigt att resurserna används så effektivt som möjligt anser riksdagen att Riksrevisionen bör förbättra den interna styrningen och kostnadskontrollen. Man konstaterar också att Riksrevisionen vidtagit åtgärder för att anpassa verksamheten till tillgängliga resurser.

    Riksdagen anser att Riksrevisionens strategi för hur den externa kompetensen används kan redovisas tydligare. Även redovisningen för kostnaderna för extern kompetens och konsulter kan bli tydligare, om de redovisas var för sig.

    Riksdagen lade Riksrevisionens årsredovisning till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-29
    Beslut
    2013-05-29
  • Dokument & lagar

    Yrkestrafik- och taxifrågor

    Betänkande 2012/13:TU16

    Riksdagen gör fyra tillkännagivanden om villkoren inom åkeri- och taxibranscherna.

    Villkoren inom åkeribranschen bör förbättras och det behövs åtgärder för att företagare inom branschen ska kunna konkurrera på lika villkor. Vidare bör regeringen överväga ytterligare åtgärder mot illegal verksamhet inom åkeribranschen.

    Riksdagen vill också att obligatoriska redovisningscentraler införs skyndsamt. En översyn av taxibranschen bör även genomföras.

    Tillkännagivandena bygger på motioner från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2012 om åkeri- och taxibranscherna.

    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    30, 130 minuter
    Beredning
    2013-03-21
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-22
  • Dokument & lagar

    Intelligenta transportsystem på vägområdet

    Betänkande 2012/13:TU14

    En ny lag om intelligenta transportsystem, ITS, vid vägtransporter börjar gälla den 1 juli 2013. Lagen ska gälla för informations- och kommunikationsteknik och tjänster med sådan teknik som ska fungera gränsöverskridande inom EU. Det handlar om teknik och tjänster för:

    • användning av väg-, vägtrafik- och resedata,
    • trafikledning och hantering av godstransporter,
    • stöd för trafiksäkerhet och skydd av transporter, och
    • samverkan mellan fordon och transportinfrastruktur.

    ITS kan bidra till att skapa bättre möjligheter att använda transportsystemet på ett effektivt sätt. Det kan handla om bättre möjligheter att välja bästa transportsätt, ökad tillgänglighet och komfort, höjd trafiksäkerheten och minskad klimatpåverkan.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Ändrad beslutskompetens i vissa ärenden på bank- och försäkringsområdena

    Betänkande 2012/13:FiU36

    Finansinspektionen, FI, är den myndighet som beslutar om tillstånd att bedriva bank- och försäkringsrörelse. Om ärendet är av principiell betydelse eller av särskild vikt ska FI skicka det till regeringen för prövning. Det gäller också för vissa andra förvaltningsärenden. I praktiken sker inte detta längre. Den 15 juli 2013 tar FI över hela beslutskompetensen i dessa frågor.

    Bakgrunden är att Internationella valutafonden, IMF, har kritiserat Sverige för att både FI och regeringen i dag har beslutskompetens. Det skapar enligt IMF otydlighet när det gäller ansvarsfördelningen i beslutsprocessen.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Anmälningsskyldighet vid utstationering

    Betänkande 2012/13:AU9

    Utländska företag som utstationerar arbetstagare i Sverige i mer än fem dagar ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Företagen ska dessutom utse och anmäla en kontaktperson i Sverige som ska kunna ta emot delgivningar och tillhandahålla handlingar som visar att kraven i utstationeringslagen är uppfyllda. De företag som inte följer reglerna ska betala sanktionsavgift eller vite.

    Enligt utstationeringslagen ska arbetsgivare från andra länder tillämpa svensk lag gentemot utstationerade arbetstagare på vissa områden som EU har bestämt. Dessutom får svenska arbetstagarorganisationer kräva villkor enligt svenska kollektivavtal inom dessa områden.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag med två ändrade formuleringar, dels om en nedsättning av sanktionsavgiften, dels om förfarandet när sanktionsavgift tas ut. Ändringarna gör att utformningen av reglerna följer motsvarande regler i arbetsmiljölagen så som regeringen föreslagit i en proposition som riksdagen ska fatta beslut om senare i vår.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    24, 72 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-22
  • Dokument & lagar

    Skolinspektionens prövningar av ansökningar från enskilda som vill bli skolhuvudmän

    Betänkande 2012/13:UbU14

    Riksrevisionen har granskat Skolinspektionens behandling av ansökningarna från enskilda aktörer som vill starta friskolor. Regeringen har lämnat en skrivelse till riksdagen med anledning av granskningen. Riksdagen anser att det är viktigt att Skolinspektionen prövar ansökningarna på ett effektivt och likvärdigt sätt. Både riksdagen och regeringen håller med Riksrevisionen om att Skolinspektionens prövning kan utvecklas ytterligare. Riksdagen ser positivt på att det redan pågår ett förbättringsarbete inom Skolinspektionen som följer de flesta av Riksrevisionens rekommendationer och att regeringen följer utvecklingen.

    Riksrevisionen anser bland annat att Skolinspektionen inte lägger tillräcklig tyngd vid att prövningen av ansökningarna ska bidra till att skapa ett varierat urval av friskolor och kommunala skolor. Riksdagen och regeringen håller inte med om detta, utan anser att Skolinspektionen i sin prövning endast kan beakta de kriterier som anges i skollagen. Riksrevisionen anser också att reglerna för prövning av ansökningar från enskilda aktörer som vill starta friskolor delvis är otydliga. Riksdagen vill avvakta med frågan tills den så kallade Friskolekommitténs utredning är klar. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 68 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Granskning av kommissionens meddelande om ett ramverk för global utveckling efter 2015

    Utlåtande 2012/13:UU18

    Utrikesutskottet har granskat EU-kommissionens förslag om ett ramverk för global utveckling efter 2015. Ramverket innehåller EU:s utgångspunkter inför kommande förhandlingar i FN om nya globala utvecklingsmål efter de så kallade millenniemålen. Kommissionen föreslår ett antal principer för ramverkets räckvidd, målens karaktär och antal, insyn, genomförande och ansvarsskyldighet samt samstämmighet.

    Utskottet instämmer i stort med den inriktning som kommissionen föreslår. Det är viktigt att EU kan enas om ett antal principer inför den globala debatten. Utskottet håller med om att den framtida globala dagordningen bör gälla för alla länder och bör ha fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling som främsta mål.

    Dagordningen bör enligt utskottet bygga vidare på millenniemålen men anpassas till den förändrade omvärlden och fokusera mer på kvalitet och på sambandet mellan olika mål. Dagordningen bör också ta fasta på alla länders ansvar för att bidra till en hållbar utveckling. Utskottet anser att EU bör driva samstämmighet för utveckling som en central fråga inom ramen för en ny global dagordning.

    Det finns enligt utskottet vissa grundläggande förutsättningar för att stimulera utvecklingens drivkrafter som bör lyftas fram i EU:s ramverk. Dessa är miljö och klimat, demokrati och mänskliga rättigheter samt främjande av jämställdhet och kvinnors roll i utveckling, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

    Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickas utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    31, 89 minuter
    Beredning
    2013-03-21
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    God kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården

    Betänkande 2012/13:SoU18

    Hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen ska ändras från den 1 juli 2013. Ändringarna innebär att landsting och kommuner måste komma överens om samarbete i frågor som gäller personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel.

    Syftet med lagändringarna är att landsting och kommuner bättre ska kunna tillgodose de här gruppernas behov av vård, stöd och behandling.

    Behandlade dokument
    15
    Förslagspunkter
    17
    Reservationer
    31 
    Anföranden och repliker
    41, 138 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Vissa frågor om Försvarsmaktens personal

    Betänkande 2012/13:FöU7

    Riksdagen uppmanade i ett tillkännagivande regeringen att utreda utvecklingen av försvarets personalförsörjning. Riksdagen beslutade 2009 om ett nytt personalförsörjningssystem för försvaret, vilket innebar att totalförsvarsplikten ersattes av anställda soldater och sjömän. Riksdagen anser att det är viktigt att successivt åtgärda de problem som uppkommer i samband med övergången till det nya systemet. I dagsläget lämnar cirka 20 procent av soldaterna sin tjänst i förtid. Riksdagen anser att rekryteringsbasen behöver breddas både för anställningar inom försvaret och för rekryteringen till frivilligorganisationerna. Riksdagen anser också att folkförankringen behöver stärkas. För att trygga en långsiktigt hållbar personalförsörjning bör översynen bland annat ta upp orsakerna till att många soldater slutar i förtid, ökad information om totalförsvaret, ett utvecklat mönstringsinstrument, frivilligorganisationernas möjlighet att bidra till personalförsörjningen, förutsättningar för att bredda frivilligorganisationernas ungdomsverksamhet och samverkan med myndigheter. Översynen bör också ta fasta på erfarenheter från andra länder där försvarets personalförsörjning har förändrats på liknande sätt. I och med tillkännagivandet sa riksdagen delvis ja till ett motionsförslag från Socialdemokraterna.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiderna 2011 och 2012 om Försvarsmaktens personalförsörjning.

    Behandlade dokument
    11
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    14, 61 minuter
    Beredning
    2013-04-09
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Myndigheters tillgång till elektronisk identifiering

    Betänkande 2012/13:FiU37

    En ny lag om ett valfrihetssystem för inköp av tjänster för elektronisk identifiering börjar gälla den 1 juli 2013. Lagen innebär att myndigheter ska kunna köpa tjänster för elektronisk identifiering från alla leverantörer som har godkänts av en myndighet som regeringen senare kommer att utse.

    Många statliga myndigheter, kommuner och landsting tillhandahåller i dag e-tjänster som kräver säker elektronisk identifiering. Syftet med den nya lagen är bland annat att så många enskilda som möjligt ska kunna använda dessa tjänster. Lagen kommer att vara frivillig för myndigheterna. Om en myndighet väljer att inte använda den nya lagen ska lagen om offentlig upphandling gälla.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Konsumenträtt

    Betänkande 2012/13:CU13

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om konsumentpolitiska och konsumenträttsliga frågor. Motionerna handlar bland annat om sms-lån, förslag om att införa en konsumentbalk, Allmänna reklamationsnämnden, resegarantisystemet, prisinformation och konsumentskyddet i offentlig verksamhet.

    Behandlade dokument
    46
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 51 minuter
    Beredning
    2013-03-05
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Arbetet med legitimationsreformen avseende lärare och förskollärare

    Betänkande 2012/13:UbU13

    Med anledning av ett tidigare tillkännagivande från riksdagen har regeringen lämnat en redogörelse för hur arbetet med de nya legitimationerna för lärare och förskollärare fortskrider. Skrivelsen innehåller bland annat uppgifter om antalet beviljade legitimationer, en ekonomisk analys och en finansieringsplan för det fortsatta arbetet. Enligt Skolverkets bedömning kommer totalt cirka 150 000 lärarlegitimationer att vara utfärdade före den 1 december 2013. Skolverket har fått 145 miljoner kronor i anslag för arbetet under 2013. Regeringen kommer även fortsättningsvis att noggrant följa Skolverkets arbete med hanteringen av legitimationsärenden och i samband med Skolverkets kontinuerliga redovisningar överväga om fler åtgärder behövs. Regeringen gör bedömningen att de åtgärder som redan vidtagits och som planeras ger förutsättningar för att systemet med legitimation för lärare och förskollärare ska kunna införas på ett så bra sätt som möjligt. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    14, 50 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Bosättningskravet vid biluthyrning

    Betänkande 2012/13:TU15

    I dag måste den som är ansvarig för en biluthyrningsverksamhet vara bosatt i Sverige. Från den 1 juli 2013 ska det kravet bara gälla om den som har tillstånd för biluthyrningen är bosatt utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om kosmetiska produkter

    Betänkande 2012/13:SoU21

    Bestämmelserna om kosmetiska produkter ändras till följd av ett nytt EU-direktiv. Ändringarna gäller straff för den som släpper ut en kosmetisk produkt på marknaden i strid med EU:s regler, eller släpper ut en sådan produkt som inte har genomgått en säkerhetsbedömning eller som inte är korrekt märkt. De nya bestämmelserna omfattar också straff för den som försvårar miljökontrollen genom att inte lämna information om kosmetiska produkter till EU-kommissionen. Lagändringarna ska gälla från den 11 juli 2013.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    8, 1 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien samt överenskommelse med Indien om anstånd med betalning av skatter

    Betänkande 2012/13:SkU29

    Riksdagen godkände en ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Indien. Bestämmelserna om informationsutbyte ska uppdateras till internationell standard, och det ska bli möjligt för representanter för myndigheter i det ena landet att närvara vid skatteutredningar i det andra landet. Riksdagen godkände också en överenskommelse som gör det möjligt för svenska företag med verksamhet i Indien att under vissa omständigheter skjuta upp betalningen av skatter.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-04-18
    Debatt
    2013-05-22
    Beslut
    2013-05-23
  • Dokument & lagar

    Informationsutbytesavtal med Panama

    Betänkande 2012/13:SkU27

    Riksdagen godkände ett skatteavtal mellan Sverige och Panama. Avtalet gäller utbyte av information i skatteärenden mellan myndigheter. Syftet med avtalet är att skapa en effektiv skattekontroll.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    6, 15 minuter
    Justering
    2013-04-18
    Debatt
    2013-05-22
    Beslut
    2013-05-23
  • Dokument & lagar

    Ny lag om kontroll av ekologisk produktion m.m.

    Betänkande 2012/13:MJU14

    En ny lag om kontroll av ekologisk produktion ska ersätta den gamla. Syftet är att anpassa lagstiftningen till nya EU-regler och till lagar inom liknande områden, som livsmedelslagen. Den nya lagen har också kompletterats med ett antal bestämmelser, främst för att underlätta kontrollmyndigheternas arbete:

    • Kommunerna ska kunna samverka kring vilken kommun som ska genomföra kontrollen.
    • Kontrollmyndigheterna ska kunna omhänderta varor som inte uppfyller reglerna.
    • Kontrollmyndigheterna ska i vissa fall kunna begära hjälp av polisen.
    • Den som låter bli att anmäla sin verksamhet för kontroll ska kunna dömas att betala en straffavgift.

    Kontrollorganens beslut ska kunna överklagas. Bestämmelserna om rätt att begära ut allmänna handlingar och bestämmelserna om sekretess ska gälla vid kontroll av ekologisk produktion. De nya reglerna ska gälla från den 1 januari 2014.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    28, 89 minuter
    Beredning
    2013-03-19
    Justering
    2013-04-11
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Reglering av Partibidragsnämnden

    Betänkande 2012/13:KU24

    Partibidragsnämnden får delvis nya regler och regleringen sker i olika lagar. Partibidragsnämnden är en nämndmyndighet under riksdagen och prövar frågor om statligt partistöd. I en ny lag med instruktion för Partibidragsnämnden regleras bland annat nämndens verksamhetsansvar, att den ska ha en arbetsordning och att den ska lämna en verksamhetsredogörelse till riksdagen. Där kommer det också att finnas regler om kostnadsersättning till exempel vid resor. Regler om arvoden till nämndens ledamöter införs i lagen om arvoden med mera för uppdrag inom riksdagen, dess myndigheter och organ. Vidare förtydligas bestämmelserna om överklagande av beslut som gäller utlämnande av allmänna handlingar. De nya bestämmelserna ska gälla från den 1 juli 2013. Riksdagen sa ja till riksdagsstyrelsens förslag.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    1, 2 minuter
    Beredning
    2013-04-16
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    En skärpt sexualbrottslagstiftning

    Betänkande 2012/13:JuU20

    Sexualbrottslagstiftningen ändras på en rad punkter. Syftet är att förstärka skyddet för den sexuella integriteten och den sexuella självbestämmanderätten. Lagen anpassas också så att den följer Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp.

    • Bestämmelsen om våldtäkt utvidgas. Begreppet "hjälplöst tillstånd" ersätts av det vidare begreppet "särskilt utsatt situation". Så ska även situationer där ett offer möter övergreppet med passivitet kunna räknas som våldtäkt.
    • Allvarliga sexuella övergrepp mot barn ska i större utsträckning kunna bedömas som grova brott av domstolarna. För dessa brott höjs också minimistraffet från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.
    • Den som köper sexuella handlingar av barn eller utnyttjar barn för sexuell posering utomlands kan straffas för det i Sverige även om det är tillåtet i det andra landet. Det vill säga, kravet på så kallad dubbel straffbarhet avskaffas.
    • Preskriptionstiden för utnyttjande av barn för sexuell posering förlängs genom att den börjar löpa först den dag barnet fyller eller skulle ha fyllt 18 år.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2013.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    25
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    53, 154 minuter
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-22
    Beslut
    2013-05-23