Sök

Avdelning
Hoppa till filter

84 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Bilagor, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, 2011/12, 2009/10, Arbetsmarknadsutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Miljö-, klimat- och energiinsatser inom jordbruket

    Betänkande 2011/12:MJU24

    Regeringen har lämnat en redogörelse för hur den har arbetat med miljö-, klimat- och energifrågor inom jordbruket under perioden 2007-2011. Regeringen redovisar de viktigaste statliga insatserna och bedömer vilka effekter de har haft. Skrivelsen är ett komplement till den redovisning regeringen gav i budgetpropositionen för 2012.

    Regeringens övergripande mål med arbetet är att skapa bättre förutsättningar för företagande inom de så kallade gröna näringarna - jordbruk, skogsbruk, trädgårdsnäring, fiske samt rennäring. Detta ska i sin tur ge möjligheter till en positiv utveckling på landsbygden med en produktion som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutar ärendet.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    13
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    23, 85 minuter
    Justering
    2012-06-07
    Debatt
    2012-06-19
    Beslut
    2012-06-20
  • Dokument & lagar

    Införande av ett pricksystem på fiskets område

    Betänkande 2011/12:MJU20

    Ett pricksystem för fiskare som överträder gemensamma EU- regler ska införas i Sverige. Reglerna är en anpassning till EU:s direktiv och ska säkerställa att de gemensamma bestämmelserna för fiskeripolitiken följs.

    Pricksystemet ska varna innehavare av fartygstillstånd och befälhavare på fiskefartyg som överträder regler inom området. Vid upprepade allvarliga överträdelser, och då en befälhavare eller innehavaren av ett fartygstillstånd fått ett visst antal prickar, kan yrkesfiskarlicensen och fartygstillståndet återkallas. Befälhavare kan också förbjudas att verka på fiskefartyg.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 augusti 2012.

     

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-06-07
    Debatt
    2012-06-18
    Beslut
    2012-06-19
  • Dokument & lagar

    Diskriminering som har samband med kön i fråga om försäkringstjänster m.m.

    Betänkande 2011/12:AU11

    Diskrimineringslagen har ett allmänt förbud mot könsdiskriminering vid tillhandahållande av försäkringstjänster. Detta förbud ersätts nu med ett särskilt förbud mot att ha olika försäkringspremier och ersättningar för kvinnor och män om skillnaderna grundas på beräkningar där kön har använts som en faktor. Lagändringen börjar gälla den 21 december 2012, och kravet på könsneutrala beräkningar ska gälla nya försäkringsavtal efter denna tidpunkt.

    Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av svensk diskrimineringslagstiftning. Regeringen ska skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag. Riksdagen menar att frågan om bristande tillgänglighet som en diskrimineringsgrund redan har utretts. Det finns inte anledning att ytterligare fördröja en lagreglering på området. En avgörande förutsättning är, enligt riksdagen, att reformen införs på ett samhällsekonomiskt ansvarsfullt sätt.

    Behandlade dokument
    47
    Förslagspunkter
    16
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    51, 183 minuter
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar

    Djurskydd och djur som används för vetenskapliga ändamål

    Betänkande 2011/12:MJU21

    Djurskyddslagen ändras som en anpassning till ett EU-direktiv om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Ändringarna innebär bland annat följande.

    • Definitionen av djurförsök utvidgas till att omfatta bevarande av en stam av djur med förändrad arvsmassa.
    • Djurförsök ska klassificeras efter svårhetsgrad.
    • Av ett tillstånd att använda, föda upp, förvara eller tillhandahålla försöksdjur ska det framgå vem som innehar tillståndet. Det ska också framgå vem eller vilka som är föreståndare och vilken veterinär eller expert som är knuten till verksamheten.
    • Den som innehar tillståndet ska ha ansvaret för att reglerna följs.
    • Det ska vara möjligt att återkalla ett godkännande att använda djur i djurförsök.
    • Den som överträder bestämmelser om kompetens och metoder vid infångande av vilt levande djur avsedda att användas som försöksdjur ska kunna straffas.
    • Den djurförsöksetiska prövningen bör finansieras med avgifter.

    En central djurförsöksetisk nämnd inrättas. De nuvarande djurförsöksetiska nämnderna ska i fortsättningen kallas regionala djurförsöksetiska nämnder. Den centrala nämnden ska pröva beslut av de regionala nämnderna som har överklagats. Den centrala nämnden ska även i efterhand utvärdera genomförda djurförsök. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2013.

    Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen med anledning av en motion från allmänna motionstiden 2011. Det saknas inom EU stöd för krav på märkning av kött från djur som slaktats utan bedövning. Det är mycket otillfredsställande. Regeringen bör driva frågan om konsumenternas rätt att genom märkning få denna information.

    Behandlade dokument
    49
    Förslagspunkter
    24
    Reservationer
    23 
    Anföranden och repliker
    49, 155 minuter
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-13
  • Dokument & lagar

    Klimatpolitik och geologisk lagring av koldioxid

    Betänkande 2011/12:MJU25

    Reglerna för geologisk lagring av koldioxid anpassas till ett EU-direktiv. Koldioxidlagring betyder att man minskar mängden koldioxidutsläpp genom att avskilja koldioxiden, till exempel vid förbränning av fossila bränslen, och lagrar den i berggrunden.

    De nya bestämmelserna innebär bland annat att koldioxidlagring klassas som miljöfarlig verksamhet. Regeringen får rätt att genom föreskrifter reglera var lagringen får ske. Reglerna om tillstånd och anmälan ska även gälla för den delen av Sveriges kontinentalsockel som ligger utanför Sveriges gränser. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om klimatpolitik. Motionerna tar bland annat upp frågor om internationell klimatpolitik, utsläppsmål och strategier för låga utsläpp, rapportering av växthusgasutsläpp, systemet med handel med utsläppsrätter samt biogas.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    30
    Reservationer
    31 
    Anföranden och repliker
    53, 168 minuter
    Justering
    2012-05-24
    Debatt
    2012-06-07
    Beslut
    2012-06-07
  • Dokument & lagar

    Frågor om ledighet och anställningsformer

    Betänkande 2011/12:AU13

    Riksdagen sa nej till motioner från främst allmänna motionstiden 2011 om ledighets- och arbetstidsfrågor och om tidsbegränsade anställningsformer. Motionerna handlar bland annat om olika förändringar av de tidsbegränsade anställningsformerna i lagen om anställningsskydd, en förlängning av rätten till förkortad arbetsdag för föräldrar, en översyn av semesterlagen och rätt till heltid.

    Behandlade dokument
    31
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    35, 125 minuter
    Justering
    2012-05-22
    Debatt
    2012-05-30
    Beslut
    2012-05-30
  • Dokument & lagar

    Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin

    Betänkande 2011/12:MJU23

    Det ska vara möjligt att göra undantag från förbudet att sälja bensin och dieselbränslen som inte uppfyller gällande miljöspecifikationer. Det gäller försäljning till fordonsindustrins test- och forskningsverksamhet samt till industrins påfyllning av nytillverkade fordon inför leverans. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2012.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-05-10
    Debatt
    2012-05-30
    Beslut
    2012-05-30
  • Dokument & lagar

    Samverkan mellan kommuner om samhällsorientering, m.m.

    Betänkande 2011/12:AU12

    Riksdagen beslutade om följande lagändringar:

    • Kammarrätternas sammansättning ändras i vissa typer av mål. Nämndemän ska inte längre medverka i kammarrätterna i mål gällande lagen om arbetslöshetsförsäkring eller lagen om arbetslöshetskassor.
    • Kommuner får möjlighet att samverka om att erbjuda samhällsorientering till vissa nyanlända invandrare. Kommunernas skyldigheter enligt lagen om offentlig upphandling påverkas inte.
    • Ändringar görs i lagen om arbetslöshetsförsäkring, lagen om arbetsmarknadspolitiska program och inkomstskattelagen. Detta för att skapa en mer ändamålsenlig struktur på det arbetsmarknadspolitiska regelverket.
    • Arbetsförmedlingen kan i dag begränsa byggverksamheten genom byggnadstillstånd och på så sätt jämna ut byggverksamheten över tid med hänsyn till byggarbetsmarknaden. Detta system, som numera sällan används, avvecklas.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2012.

    Riksdagen sa samtidigt nej till motioner från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om nämndemännen och från Sverigedemokraterna om samhällsorienteringen.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    28, 94 minuter
    Justering
    2012-05-10
    Debatt
    2012-05-24
    Beslut
    2012-05-24
  • Dokument & lagar

    Ändringar i lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård

    Betänkande 2011/12:MJU22

    Djursjukskötare och hovslagare som är utbildade i ett annat EU-land ska kunna välja en anpassningsperiod som kompensationsåtgärd, om det krävs för att få behörighet att utöva yrket i Sverige. Anpassningsperioden är ett alternativ till lämplighetsprov.

    Lagändringarna innebär att ett särskilt tillstånd ska kunna ge behörighet att utöva verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård som djursjukskötare och hovslagare. Samma ska gälla för personer med humanmedicinsk legitimation som ska utöva verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. Personer som genom ett särskilt tillstånd fått behörighet att utöva yrket som djursjukskötare får rätt att använda den yrkestiteln.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2012.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-05-10
    Debatt
    2012-05-30
    Beslut
    2012-05-30
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av förslag till Monti II-förordning

    Utlåtande 2011/12:AU14

    Riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om den så kallade Monti II-förordningen strider mot subsidiaritetsprincipen och skickar ett motiverat yttrande till EU-parlamentets, Europeiska rådets och EU-kommissionens ordförande. Enligt subsidiaritetsprincipen, även kallad närhetsprincipen, ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt.

    Den fria rörligheten över gränserna är något positivt men får inte ske till priset av social dumpning. Syftet med Monti II-förordningen är att förtydliga förhållandet mellan allmänna principer för och grundläggande rättigheter om kollektiva åtgärder, exempelvis strejker, och etableringsfriheten och friheten att tillhandahålla tjänster inom EU. Riksdagen anser att kommissionens förslag i dess nuvarande skick inte bidrar till att förtydliga detta. Förslaget leder inte till större rättssäkerhet och kan istället störa det svenska systemet för tvistlösning. Inte heller ser riksdagen något mervärde i den föreslagna regleringen på EU-nivå.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-05-03
    Debatt
    2012-05-10
    Beslut
    2012-05-10
  • Dokument & lagar

    Kemikaliekontroll

    Betänkande 2011/12:MJU18

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om kemikaliekontroll. Skälet är i huvudsak att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp eller att frågorna redan uppmärksammats, till exempel genom att Sverige driver frågorna i EU. Motionerna handlar bland annat om EU:s kemikalielagstiftning Reach, det nationella kemikaliearbetet, förbud mot och begränsning av kemikalier, bekämpningsmedel, nanoteknik och kemikaliekrav vid upphandling.

    Behandlade dokument
    15
    Förslagspunkter
    14
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    24, 90 minuter
    Beredning
    2012-03-15
    Justering
    2012-04-17
    Debatt
    2012-05-02
    Beslut
    2012-05-02
  • Dokument & lagar

    Landsbygdspolitik m.m.

    Betänkande 2011/12:MJU17

    Riksdagen sa nej till motioner om jordbruk och landsbygdens utveckling från den allmänna motionstiden 2011. Motionerna tar upp frågor som Sveriges landsbygdsprogram, reformering av EU:s jordbrukspolitik, ekologisk odling och de areella näringarna. Flertalet motionsförslag rör frågor där riksdagen delegerat beslutanderätten till regeringen och till de myndigheter som har särskild sakkunskap på området. Ett antal motionsförslag tar upp samma eller i huvudsak samma frågor som riksdagen har behandlat tidigare under valperioden, och dessa behandlades därför förenklat.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    33, 115 minuter
    Justering
    2012-04-17
    Debatt
    2012-05-02
    Beslut
    2012-05-02
  • Dokument & lagar

    Naturvård och biologisk mångfald

    Betänkande 2011/12:MJU14

    Skarven har ökat kraftigt i Sverige vilket har stor negativ inverkan på naturen och yrkesfisket. Hela öar har blivit förstörda av fågelartens spillning och häckning. EU:s regler sätter stopp för allmän jakt på skarv. Riksdagen vill därför att Sverige arbetar för att allmän jakt införs inom ramen för en översyn av reglerna. Riksdagen gjorde ett sådant tillkännagivande till regeringen.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2011 om naturvård och biologisk mångfald. Skälet är främst att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp.

    Behandlade dokument
    57
    Förslagspunkter
    23
    Reservationer
    18 
    Anföranden och repliker
    39, 139 minuter
    Justering
    2012-04-12
    Debatt
    2012-04-25
    Beslut
    2012-04-25
  • Dokument & lagar

    Fiskeripolitik

    Betänkande 2011/12:MJU15

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om fiskeripolitik. En orsak är att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Riksdagen hänvisar bland annat till det omfattande arbete som pågår för att reformera EU:s fiskeripolitik. En annan orsak är att riksdagen tidigare tagit ställning i flera frågor.

    Motionerna handlar bland annat om EU:s gemensamma fiskeripolitik, EU:s avtal om fiskepartnerskap med andra länder, en översyn av fiskerilagstiftningen och åtgärder för att bevara ålen.

    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    16 
    Anföranden och repliker
    18, 73 minuter
    Justering
    2012-04-12
    Debatt
    2012-04-25
    Beslut
    2012-04-25
  • Dokument & lagar

    Avfall och kretslopp

    Betänkande 2011/12:MJU16

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om avfall och kretslopp.  Orsaker är att det redan pågår arbete inom flera av de områden motionerna tar upp och att riksdagen redan tagit ställning i andra frågor.

    Motionerna handlar bland annat om insamling och återvinning av avfall, pantsystem, nedskräpning i havet och längs kusterna, sanering av förorenad mark och nedmontering av uttjänta vindkraftverk.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 63 minuter
    Justering
    2012-04-12
    Debatt
    2012-04-25
    Beslut
    2012-04-25
  • Dokument & lagar

    Arbetslöshetsförsäkringen

    Betänkande 2011/12:AU8

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om arbetslöshetsförsäkringen. Motionerna handlar om allmänna principer för försäkringen, hantering av arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd och villkoren för rätt till ersättning. Andra motioner handlar bland annat om förtroendevaldas situation och försäkringens regelverk när det gäller företagande och bisyssla.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    60, 165 minuter
    Justering
    2012-03-29
    Debatt
    2012-04-18
    Beslut
    2012-04-19
  • Dokument & lagar

    Vissa arbetsrättsliga frågor

    Betänkande 2011/12:AU9

    Riksdagen beslutade att uppmana regeringen att återkomma till riksdagen med initiativ i syfte att säkerställa ändamålsenliga regler för uppdragsgivares ansvar i utstationeringssituationer. De lagregler för att skydda löner som beskrivs i betänkandet säkerställer inte, särskilt när det bildats långa entreprenadkedjor, att arbetstagare som utstationerats till Sverige får intjänad lön med mera. Riksdagen sa därmed ja till att delvis bifalla tre socialdemokratiska motioner.

    Riksdagen sa nej till ett antal motioner från allmänna motionstiden om arbetsrättsliga frågor.

    Regeringen har i en skrivelse till riksdagen redovisat den ILO-rekommendation om hiv/aids och arbetslivet som antagits på Internationella arbetskonferensen. Regeringen anser att rekommendationen kan vara en inspiration i arbetet med att skapa opinion och för att utveckla det förebyggande arbetet men tycker inte att den kräver några åtgärder för Sveriges del. Riksdagen beslutade att lägga skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    42
    Förslagspunkter
    14
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    44, 148 minuter
    Beredning
    2012-03-15
    Justering
    2012-03-20
    Debatt
    2012-03-28
    Beslut
    2012-03-29
  • Dokument & lagar

    Straff för överträdelser av EU-regler om kemikalier

    Betänkande 2011/12:MJU19

    Nya straffregler införs för brott mot en rad EU-regler på kemikalieområdet. Ändringarna gäller brott mot bestämmelserna om långlivade organiska föroreningar, växtskyddsmedel och ämnen som bryter ned ozonskiktet. Straffet för samtliga brott är böter eller fängelse i högst två år. Straffbestämmelserna som gäller brott mot EU:s regler om kemikalieregistrering, Reach, förtydligas. Förtydligandet gäller informationsskyldigheten om farliga ämnen i produkter som säljs. De nya reglerna gäller från den 1 maj 2012. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Justering
    2012-03-20
    Debatt
    2012-03-28
    Beslut
    2012-03-28
  • Dokument & lagar

    Grönbok om omstruktureringar och planering för förändringar

    Utlåtande 2011/12:AU10

    Arbetsmarknadsutskottet har granskat EU-kommissionens grönbok om omstrukturering och anpassning till förändringar. Grönbokens syfte är att främja sysselsättning, tillväxt och konkurrenskraft inom ramen för Europa 2020-strategin. I grönboken sammanfattar EU-kommissionen hur EU-länderna hanterat den ekonomiska krisen när det gäller omstruktureringar av företag och deras sociala konsekvenser.

    Arbetsmarknadsutskottet anser inte att granskningen av grönboken ger anledning till några nya ställningstaganden. Utskottet har tidigare redovisat sina ståndpunkter i ett yttrande om kommissionens arbetsprogram 2012, vilket innehåller många av de frågor som grönboken tar upp. Utskottet har då betonat bland annat vikten av att värna den svenska modellen, respekten för arbetsmarknadens parter liksom de avtal de har träffat med varandra. Riksdagen beslutade att lägga grönboken till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickas utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-03-15
    Debatt
    2012-03-28
    Beslut
    2012-03-29
  • Dokument & lagar

    Jakt och viltvård

    Betänkande 2011/12:MJU13

    Riksdagen vill att regeringen långsiktigt tryggar fjälljakten och i det arbetet omprövar en lagändring. De tidigare reglerna gjorde det möjligt att reglera jakten och vid situationer med alltför hårt jakttryck gynna de personer som bor i Sverige. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen. Syftet ska vara att återgå till de tidigare reglerna. Ändringen från 2007 innebär att rätten till småviltsjakt inte längre är begränsad till personer som är bosatta i Sverige. Möjligheterna att begränsa jaktmöjligheterna är mycket små på grund av EU:s förbud mot diskriminering av EU-medborgare och bestämmelserna om fri rörlighet av tjänster.

    Riksdagen sa vidare nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om jakt och viltvård.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    25, 115 minuter
    Justering
    2012-03-01
    Debatt
    2012-03-28
    Beslut
    2012-03-28