Sök

Avdelning
Hoppa till filter

39 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Bilagor, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, 2013/14, Arbetsmarknadsutskottet, Jordbruksutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Ändringar i fiskelagen

    Betänkande 2013/14:MJU29

    Reglerna för licenser för yrkesfiskare ska förenklas. Fiskelagen anpassas också till EU:s regler om förbud mot utkast av fisk.

    Ändringarna innebär bland annat:

    • Även juridiska personer ska kunna få fiskelicens.
    • Fisket behöver inte längre vara av väsentlig betydelse för försörjningen för att licens ska beviljas. Det räcker att fisket är en näringsverksamhet.
    • Ansvarig myndighet ska få tala om vilka bestämmelser som gäller för att fiskare ska kunna följa EU:s regler om förbud mot utkast av fisk. Det införs också bestämmelser om straff för den som bryter mot förbudet.
    • För att uppfylla EU:s krav på effektiva sanktioner för allvarliga regelbrott höjs den högsta nivån för sanktionsavgifter och det blir också möjligt att ha olika avgifter.
    • Pricksystemet för fiskare som överträder regler anpassas till de nya licenserna.
    • Om en fiskelicens dras in kan antalet tillåtna dagar för fiske som återstår tas bort eller minskas.
    • Regeringen får möjlighet att utvidga systemet med överlåtbara fiskerättigheter till att gälla fler fiskarter.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    26
    Reservationer
    16 
    Anföranden och repliker
    24, 84 minuter
    Justering
    2014-06-12
    Debatt
    2014-06-23
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Subventionerade anställningar för nyanlända

    Betänkande 2013/14:AU10

    Nyanlända som får ett instegsjobb eller ett nystartsjobb kommer närmare arbetsmarknaden än de utan subventionerad anställning. Den slutsatsen drar Riksrevisionen i en granskningsrapport. Riksrevisionen påpekar dock att även om de subventionerade anställningarna fungerar finns utrymme för förbättringar och Arbetsförmedlingen kan utveckla sitt stöd.

    Regeringen har redovisat sin syn på granskningen. Av redovisningen framgår att regeringen satt in en del åtgärder för att förbättra stödet. Till exempel har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att öka kontakterna med arbetsgivarna och en särskild utredare har tillsatts som ska kartlägga förekomsten av oegentligheter och överutnyttjande av stöden.

    Arbetsmarknadsutskottet har gått igenom regeringens redovisning. Utskottet anser att granskningen visar att instegsjobben och nystartsjobben fyller olika, och var för sig viktiga, funktioner för de nyanlända. Utskottet förutsätter att regeringen och Arbetsförmedlingen tar till vara de synpunkter som Riksrevisionen har lämnat.

    Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    10, 33 minuter
    Justering
    2014-06-12
    Bordläggning
    2014-06-18
    Debatt
    2014-06-23
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Insatser för vissa nyanlända invandrares etablering m.m.

    Betänkande 2013/14:AU9

    Regeringen har fyra förslag som gäller nyanlända invandrare som får hjälp att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. En nyanländ invandrare som säger nej till ett lämpligt arbete utan goda skäl ska inte få fortsatta insatser enligt etableringslagen. Detta gäller om hon eller han har arbete eller är arbetssökande enligt sin etableringsplan. En etableringsplan får förlängas mer än 24 månader för en nyanländ som på grund av föräldraledighet deltar på deltid i etableringsinsatser. Den rätt till ersättning utifrån prestation som finns inom utbildningen i svenska för invandrare, så kallad sfi-bonus, ska avskaffas. En nyanländ som är familjemedlem till en utlänning som har fått arbets- och uppehållstillstånd för högkvalificerad anställning, så kallat EU-blåkort, ska också få rätt till samhällsorientering.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 augusti 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen uppmanade samtidigt regeringen att återkomma med ett förslag om att fler nyanlända ska få samhällsorientering. Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om integration.

    Behandlade dokument
    44
    Förslagspunkter
    22
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    36, 107 minuter
    Justering
    2014-06-12
    Bordläggning
    2014-06-18
    Debatt
    2014-06-23
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering m.m.

    Betänkande 2013/14:AU8

    Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen. Det nya diskrimineringsförbudet gäller från den 1 januari 2015 inom alla samhällsområden där diskrimineringslagens övriga regler gäller i dag, med undantag för tillhandahållande av bostäder. I dag finns ett diskrimineringsförbud mot bristande tillgänglighet som endast gäller inom delar av arbetslivet och utbildningsområdet.

    Bristande tillgänglighet betyder att en person med funktionsnedsättning missgynnas därför att man inte gjort skäliga tillgänglighetsåtgärder för att personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättning. Vilka åtgärder som är skäliga bedöms utifrån bland annat lagens krav på tillgänglighet samt praktiska och ekonomiska förutsättningar.

    Ordet funktionshinder byts ut mot funktionsnedsättning i ett antal lagar.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag med ett undantag. Företag inom hälso- och sjukvården som har färre än tio anställda också ska omfattas av det nya diskrimineringsförbudet. Enligt regeringens förslag skulle dessa företag få undantag från reglerna.

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om diskrimineringsfrågor.

    Behandlade dokument
    64
    Förslagspunkter
    38
    Reservationer
    21 
    Anföranden och repliker
    53, 174 minuter
    Justering
    2014-06-05
    Bordläggning
    2014-06-18
    Debatt
    2014-06-23
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Svenska miljömål

    Betänkande 2013/14:MJU28

    Miljö- och jordbruksutskottet har behandlat regeringens skrivelse Svenska miljömål visar vägen. I skrivelsen redovisar regeringen utvecklingen av miljömålssystemet och de strategier och etappmål som har beslutats. Regeringen ger också en översikt av de insatser som ska bidra till att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen.

    Miljö- och jordbruksutskottet delar regeringens uppfattning att miljömålssystemet har utvecklats för att göra miljöarbetet mer effektivt, öppet och inriktat på åtgärder. Beslut om strategier och etappmål inom prioriterade områden leder till att politikens genomförande blir tydligare inriktat på områden där behovet är störst. Det ökar effektiviteten i miljöarbetet, menar utskottet. Det är även viktigt att miljöpolitiken genomförs systematiskt. Utskottet betonar att det ligger i riksdagens intresse att löpande följa resultatet av den miljöpolitik som förs samt kontrollera om politiken leder till att målen som riksdagen har bestämt uppnås.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Riksdagen sa nej till de motioner som lämnats med anledning av skrivelsen.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    30, 115 minuter
    Justering
    2014-06-10
    Bordläggning
    2014-06-17
    Debatt
    2014-06-18
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster

    Betänkande 2013/14:MJU27

    Regeringen har redovisat sin samlade strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster kan exempelvis vara pollinering och produktion av livsmedel, vattenreglering samt naturupplevelser. Strategin består av de etappmål för biologisk mångfald, ekosystemtjänster och hållbar markanvändning som regeringen har bestämt. Strategin innehåller också insatser som ska bidra till att nå de svenska miljökvalitetsmålen och generationsmålet samt FN:s och EU:s mål för biologisk mångfald. De miljökvalitetsmål som berörs är framför allt Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Myllrande våtmarker, Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, Storslagen fjällmiljö och Ett rikt växt- och djurliv.

    Några lagändringar görs också. Det ska bli enklare att få dispens från biotopskyddet för de typer av biotopskyddsområden som är vanliga eller biotopskyddsområden som inte har så stort värde ur natursynpunkt. Dispens ska kunna ges för åtgärder som underlättar för jordbruket men som inte äventyrar biotopskyddets syften. Ett biotopskyddsområde är ett mindre mark- eller vattenområde där hotade djur eller växter finns eller som är särskilt viktigt att skydda av andra anledningar.

    Reglerna om skogsvård ändras i syfte att underlätta för försöksverksamheter och för åtgärder som vidtas för att bevara och utveckla natur- eller kulturmiljövärden. Tillsynsmyndigheten får också större möjligheter att ingripa mot den som inte följer lagen.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen sa nej till de motioner som lämnats med anledning av regeringens proposition samt motioner från allmänna motionstiden 2013.

    Behandlade dokument
    92
    Förslagspunkter
    66
    Reservationer
    37 
    Anföranden och repliker
    33, 137 minuter
    Justering
    2014-06-10
    Bordläggning
    2014-06-17
    Debatt
    2014-06-18
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Strandskyddet vid små sjöar och vattendrag

    Betänkande 2013/14:MJU26

    Stränderna vid hav, insjöar och vattendrag är skyddade i hela landet. Syftet är att människor ska ha tillgång till strandområden och att bevara bra livsvillkor för djur och växter. Nu får länsstyrelserna möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag under vissa förutsättningar. Det innebär att det blir lättare att upphäva strandskyddet i denna typ av områden än vad det är i dag.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 60 minuter
    Justering
    2014-06-10
    Debatt
    2014-06-18
    Beslut
    2014-06-18
  • Dokument & lagar

    Lag om handel med timmer och trävaror

    Betänkande 2013/14:MJU25

    Nya regler ska komplettera bestämmelserna i EU:s så kallade timmerförordning, som handlar om handel med timmer och trävaror. Den myndighet som kontrollerar att timmerförordningen följs får rätt att begära information, se handlingar och kontrollera områden och lokaler som används för verksamhet som innebär att nytt timmer och nya trävaror kommer ut på marknaden. Myndigheten får besluta om att timmer eller trävaror som kommer från olaglig avverkning får tas om hand. Den som låter timmer eller trävaror från olaglig avverkning komma ut på marknaden kan få böter eller fängelse i högst sex månader.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 augusti 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Justering
    2014-06-10
    Bordläggning
    2014-06-17
    Debatt
    2014-06-18
    Beslut
    2014-06-24
  • Dokument & lagar

    Klimatpolitik

    Betänkande 2013/14:MJU20

    Regeringen har lämnat en skrivelse om Riksrevisionens slutrapport om granskningar inom klimatområdet 2009-2012. Riksrevisionen har granskat om regeringen skapat förutsättningar för effektiva klimatåtgärder, om kostnaderna är rimliga i förhållande till klimatåtgärderna och om regeringen gett en tydlig och samlad bild av åtgärder, kostnader och effekter. Regeringen håller med Riksrevisionen om att avsedda mål och resultat ska uppnås på ett kostnadseffektivt sätt och redovisar vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av rapporten.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Riksdagen sa samtidigt nej till motioner främst från allmänna motionstiden 2013 om internationell klimatpolitik, EU:s klimat- och energipolitiska ram för perioden 2020-2030, vissa övriga EU-frågor, nationell klimatpolitik, luftkvalitet och vindkraft.

    Behandlade dokument
    30
    Förslagspunkter
    26
    Reservationer
    28 
    Justering
    2014-05-27
    Debatt
    2014-06-09
    Beslut
    2014-06-10
  • Dokument & lagar

    Landsbygdspolitik

    Betänkande 2013/14:MJU17

    Regeringen har lämnat en skrivelse om Riksrevisionens rapport om det svenska landsbygdsprogrammet 2007-2013. I rapporten har Riksrevisionen granskat om regeringen och berörda myndigheter har arbetat för att nå målen för EU:s landsbygdspolitik. Regeringen instämmer i de flesta av Riksrevisionens synpunkter och kommer att ta hänsyn till dem i arbetet med att utforma ett landsbygdsprogram för perioden 2014-2020.

    Riksdagen har lagt skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutat ärendet.

    Riksdagen har också sagt nej till motioner främst från allmänna motionstiden 2013 om landsbygdspolitik. Motionerna gäller bland annat de gröna näringarnas arbete med att utveckla varumärken, betesresursinventering, slakt, förvaltning av gemensamma resurser och rennäringsfrågor.

    Behandlade dokument
    19
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    27, 93 minuter
    Justering
    2014-05-08
    Debatt
    2014-06-04
    Beslut
    2014-06-10
  • Dokument & lagar

    Avgifter för tillsyn enligt drivmedelslagen

    Betänkande 2013/14:MJU18

    Regeringen får ge Transportstyrelsen rätt att ta ut avgifter för sin tillsyn av de system för att ta hand om bensingaser som bensinmackar måste ha. Transportstyrelsen ska kunna finansiera sin tillsyn och handläggning av ärenden som gäller drivmedel på samma sätt som myndigheten finansierar tillsynen och handläggningen av andra ärenden.

    De nya reglerna börja gälla den 1 augusti 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-05-08
    Debatt
    2014-06-09
    Beslut
    2014-06-10
  • Dokument & lagar

    Ändring i lagen om kvotplikt för biodrivmedel

    Betänkande 2013/14:MJU11

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i lagen om kvotplikt för biodrivmedel.

    Lagen om kvotplikt för biodrivmedel ställer krav på att det ska vara mer biodrivmedel i bensin och diesel. Den antogs av riksdagen hösten 2013 och börjar att gälla den dag regeringen bestämmer.

    Det nya förslaget innebär att kvotplikten inte ska omfatta tåg, eller annat spårbundet färdmedel, och fartyg som går på diesel. Fartyg som används för "sport- och fritidsändamål" ska dock omfattas av lagen.

    Ändringarna börjar gälla samma dag som lagen om kvotplikt för biodrivmedel träder i kraft.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-05-08
    Bordläggning
    2014-05-26
    Debatt
    2014-05-27
    Beslut
    2014-05-27
  • Dokument & lagar

    Hushållning med havsområden

    Betänkande 2013/14:MJU24

    I dag finns ingen sammanhållen planering av hur de havsområden som omger Sverige ska användas. För att nå en långsiktigt hållbar utveckling i områdena ska nu nya regler för hushållning med havsområden införas.

    För havsområdena Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet ska regeringen besluta om havsplaner. De ska ge vägledning till myndigheter och kommuner när de prövar hur ett havsområde kan användas. Regeringen får besluta om förbud eller begränsningar för verksamhet inom ett område som omfattas av en havsplan.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 september 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Justering
    2014-05-06
    Bordläggning
    2014-06-05
    Debatt
    2014-06-09
    Beslut
    2014-06-10
  • Dokument & lagar

    Ny lag om virkesmätning

    Betänkande 2013/14:MJU22

    Nya regler för hur virke mäts kommer att införas. De nya reglerna gäller för alla typer av virke och nästan alla användningsområden, oavsett träslag. Syftet är att både säljare och köpare av virke ska få lika goda möjligheter att bedöma om priserna för virke är rimliga.

    Regeringen eller den myndighet som regeringen utser får besluta om regler som behövs för att reglerna kring virkesmätningen ska följas och hur noggranna mätningarna ska vara. Myndigheten får också rätt att kontrollera lokaler och utrymmen som används vid mätning och göra undersökningar.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2015. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Justering
    2014-05-06
    Bordläggning
    2014-06-05
    Debatt
    2014-06-09
    Beslut
    2014-06-10
  • Dokument & lagar

    Ersättning enligt zoonoslagen och provtagningslagen

    Betänkande 2013/14:MJU23

    Zoonoslagen och provtagningslagen ändras. Zoonoslagen gäller sjukdomar och smittämnen hos djur som kan spridas naturligt från djur till människa. Provtagningslagen gäller kartläggning och kontroll av smittsamma djursjukdomar. Ändringarna gäller bland annat bestämmelser om ersättning för vissa kostnader. Ändringarna görs av lagtekniska skäl och ska inte påverka hur lagarna används.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-29
    Bordläggning
    2014-05-26
    Debatt
    2014-05-27
    Beslut
    2014-05-27
  • Dokument & lagar

    Livsmedelspolitik

    Betänkande 2013/14:MJU21

    Från och med december 2014 måste EU-länderna märka kött av gris, får, get och fjäderfä med ursprungsland eller härkomstplats. Sedan tidigare finns krav på märkning av nötkött. Riksdagen anser att den obligatoriska ursprungsmärkningen bör gälla alla köttprodukter, även produkter där kött ingår som en ingrediens. Därför uppmanade riksdagen regeringen att i alla relevanta sammanhang inom EU arbeta för att få till en sådan ursprungsmärkning. Märkningen ska också vara tydlig så att konsumenterna inte vilseleds. Till grund för beslutet om tillkännagivande ligger ett motionsförslag från Vänsterpartiet.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2012 och 2013 om livsmedelspolitik.

    Behandlade dokument
    86
    Förslagspunkter
    18
    Reservationer
    14 
    Anföranden och repliker
    6, 40 minuter
    Justering
    2014-04-15
    Bordläggning
    2014-04-28
    Debatt
    2014-04-29
    Beslut
    2014-05-07
  • Dokument & lagar

    Jakt och viltvård

    Betänkande 2013/14:MJU19

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om jakt och viltvård. Skälet är främst att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om vildsvinsförvaltning, djurskydd i samband med jakt och terrängkörning vid jakt.

    Behandlade dokument
    22
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 75 minuter
    Justering
    2014-03-27
    Debatt
    2014-04-02
    Beslut
    2014-04-03
  • Dokument & lagar

    Avfall och kretslopp

    Betänkande 2013/14:MJU16

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om avfall och kretslopp. Motionerna handlar bland annat om förebyggande arbete, återanvändning, återvinning och marksanering.

    Behandlade dokument
    41
    Förslagspunkter
    22
    Reservationer
    21 
    Anföranden och repliker
    16, 87 minuter
    Justering
    2014-03-27
    Debatt
    2014-04-02
    Beslut
    2014-04-03
  • Dokument & lagar

    Arbetslöshetsförsäkringen

    Betänkande 2013/14:AU7

    Riksdagen sa nej till motioner om arbetslöshetsförsäkringen från allmänna motionstiden 2013. Skälet är att det redan pågår arbete i många av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om grundläggande principer för försäkringen, administrering av försäkringen och aktivitetsstödet, villkor för rätt till ersättning, rätten att begränsa sitt arbetssökande och deltidsbegränsningen. Andra motioner handlar om icke-diskriminerande regelverk, företagares villkor och regler om bisyssla, förtroendevaldas villkor och aktivitetsrapporter för personer med aktivitetsstöd.

    Behandlade dokument
    24
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    40, 133 minuter
    Justering
    2014-03-25
    Bordläggning
    2014-04-01
    Debatt
    2014-04-02
    Beslut
    2014-04-03
  • Dokument & lagar

    Arbetsrätt

    Betänkande 2013/14:AU6

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om arbetsrätt. Utgångspunkten för riksdagen är att slå vakt om den svenska modellen, där förhållandena på arbetsmarknaden i stor utsträckning regleras genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Ett annat skäl är att det pågår arbete i vissa av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om anställningsformer, inhyrning av arbetskraft, utstationering, turordning och rätt till heltid.

    Behandlade dokument
    136
    Förslagspunkter
    24
    Reservationer
    34 
    Anföranden och repliker
    42, 144 minuter
    Justering
    2014-03-13
    Bordläggning
    2014-03-26
    Debatt
    2014-03-27
    Beslut
    2014-04-02