Sök

Avdelning
Hoppa till filter

5 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, EU-nämndens kallelser och föredragningslistor, Fakta-pm om EU-förslag, kadep, Omröstningar, Utskottens yttranden, 2011/12, Holm, Jens (V), sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Avfall och kretslopp

    Betänkande 2011/12:MJU16

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om avfall och kretslopp.  Orsaker är att det redan pågår arbete inom flera av de områden motionerna tar upp och att riksdagen redan tagit ställning i andra frågor.

    Motionerna handlar bland annat om insamling och återvinning av avfall, pantsystem, nedskräpning i havet och längs kusterna, sanering av förorenad mark och nedmontering av uttjänta vindkraftverk.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 63 minuter
    Justering
    2012-04-12
    Debatt
    2012-04-25
    Beslut
    2012-04-25
  • Dokument & lagar

    Jakt och viltvård

    Betänkande 2011/12:MJU13

    Riksdagen vill att regeringen långsiktigt tryggar fjälljakten och i det arbetet omprövar en lagändring. De tidigare reglerna gjorde det möjligt att reglera jakten och vid situationer med alltför hårt jakttryck gynna de personer som bor i Sverige. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen. Syftet ska vara att återgå till de tidigare reglerna. Ändringen från 2007 innebär att rätten till småviltsjakt inte längre är begränsad till personer som är bosatta i Sverige. Möjligheterna att begränsa jaktmöjligheterna är mycket små på grund av EU:s förbud mot diskriminering av EU-medborgare och bestämmelserna om fri rörlighet av tjänster.

    Riksdagen sa vidare nej till motioner från allmänna motionstiden 2011 om jakt och viltvård.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    25, 115 minuter
    Justering
    2012-03-01
    Debatt
    2012-03-28
    Beslut
    2012-03-28
  • Dokument & lagar

    Livsmedelskontroll

    Betänkande 2011/12:MJU10

    Riksdagen har beslutat om ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Tillkännagivandet innebär att regeringen ska med kraft verka för att förbudet mot azofärgämnen som livsmedelstillsats återinförs i Sverige inom ramen för EU:s regelverk. Riksdagens ställningstagande grundar sig på motioner från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

    Azofärgämnens effekter på hälsan har diskuterats. Sverige hade vid inträdet i EU ett förbud mot användning av azofärgämnen, med undantag för några ämnen i vissa livsmedel som huvudsakligen konsumerades av vuxna. Förbudet slopades i samband med att Sverige gick med i EU. Inom EU är reglerna för användning av azofärger i livsmedel harmoniserade. Ett medlemsland får bara införa strängare nationella bestämmelser om de grundar sig på vetenskapliga belägg som knyter an till miljöskydd eller arbetsmiljöskydd. Det krävs också att bestämmelserna måste lösa ett problem som är specifikt för landet och att problemet har uppkommit efter beslutet om de harmoniserade EU-reglerna. Skydd för människors hälsa utgör med andra ord inte ett skäl för ett medlemsland att införa strängare regler.

    Riksdagen beslutade också att regeringen bör verka för att en nationell, frivillig överenskommelse träffas med livsmedelsbranschen om att branschen ytterligare ska begränsa användning och försäljning av livsmedel som innehåller azofärgämnen. Riksdagens beslut innebär också att regeringen bör verka för att förbättra tillsynen över regelverket som gäller dessa ämnen i livsmedel.

    Behandlade dokument
    20
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    25, 97 minuter
    Beredning
    2012-02-16
    Justering
    2012-03-01
    Debatt
    2012-03-14
    Beslut
    2012-03-14
  • Dokument & lagar

    Övergripande miljöfrågor m.m.

    Betänkande 2011/12:MJU11

    Riksdagen sa nej till motioner som tar upp övergripande miljöfrågor från allmänna motionstiden 2011. Skälet är i huvudsak att frågorna redan bereds eller utreds inom Regeringskansliet. Motionerna handlar bland annat om den politiska samstämmigheten inom miljöpolitiken, miljöprövningar enligt miljöbalken, markanvändning, miljöanpassade transporter, vissa tillstånds- och ersättningsfrågor, buller och GMO. Vissa motionsförslag tar upp samma eller i huvudsak samma frågor som riksdagen har behandlat tidigare under mandatperioden, och dessa behandlas därför förenklat.

    Behandlade dokument
    24
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    32, 118 minuter
    Justering
    2012-02-23
    Debatt
    2012-03-21
    Beslut
    2012-03-21
  • Dokument & lagar

    Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål –Kommissionens utvärderingsrapport om direktiv 2006/24/EG

    Utlåtande 2011/12:JuU4

    Justitieutskottet har granskat EU-kommissionens utvärdering av ett EU-direktiv som handlar om lagring av uppgifter i samband med elektroniska kommunikationstjänster. Direktivet syftar till att harmoniera medlemsländers bestämmelser för att kunna bekämpa allvarliga brott. EU-kommissionens utvärdering visar att tillämpningen av direktivet i olika länder har varit ojämnt och vill därför föreslå en översyn av de nuvarande reglerna för lagring av uppgifter och ta fram olika alternativ. Kommissionen kommer också att undersöka allmänhetens uppfattning om lagring av uppgifter och hur den påverkar människors beteenden och vanor. Justitieutskottet välkomnar en utvärdering av direktivet och anser att det är viktigt att varje möjlighet att stärka skyddet för den personliga integriteten tas till vara. Justitieutskottet har också några generella synpunkter på direktivets utformning.
    • Lagringstiden för uppgifter bör i inom ramen för ett gemensamt spann kunna beslutas på nationell nivå. Justitieutskottet anser därför inte att en fullständig harmonisering av lagringstiden är önskvärd.text
    • Det ska vara tydligt för vilka ändamål som uppgifter får lagras och användas.
    • Minimiregler för uppgiftsskydd och datasäkerhet ska vara högt ställda och inte hindra att enskilda medlemsstater har högre ställda krav i sina nationella regelverk.
    Riksdagen avslutade ärendet. Därefter skickas utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 71 minuter
    Justering
    2011-11-10
    Debatt
    2011-11-23
    Beslut
    2011-11-24