Sök

Avdelning
Hoppa till filter

54 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Propositioner och skrivelser, EU-nämndens dokument (övrigt), KU:s särskilda protokoll, 2005/06, Socialförsäkringsutskottet, Trafikutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Straffrättsliga regler mot förorening från fartyg

    Proposition 2005/06:209

    Regeringens proposition 2005/06:209 Straffrättsliga regler mot förorening från fartyg Prop. 2005/06:209 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 juni 2006 Göran Persson Ulrica Messing Näringsdepartementet Propositionens huvudsakliga innehåll I propositionen lämnas förslag till genomförande
    Inlämnad
    2006-06-07
    Förslag
    1
    Utskottsberedning
    2006/07:TU2
    Riksdagsbeslut
    (1 förslag): 1 bifall,
  • Dokument & lagar

    Uppskov med behandlingen av vissa ärenden

    Betänkande 2005/06:TU15

    Riksdagen har godkänt att utskottet skjuter upp till riksmötet 2006/07 behandlingen av regeringens förslag om dels straffrättsliga regler mot förorening från fartyg, dels hamnskydd.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2006-06-02
    Debatt
    2006-06-13
    Beslut
    2006-06-14
  • Dokument & lagar

    Rättelse i utlänningslagen

    Betänkande 2005/06:SfU18

    Riksdagen beslutade om en rättelse i utlänningslagen.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2006-05-31
    Debatt
    2006-06-02
    Beslut
    2006-06-02
  • Dokument & lagar

    Ändring i lagen om elektronisk kommunikation

    Betänkande 2005/06:TU16

    Samhället får en större möjlighet att tvinga operatörer att tillhandhahålla en samlokalisering i mobilmaster så att flera operatöter kan dela på samma mast. Syftet ska vara att skydda miljön, uppnå mål för fysisk planering eller skydda folkhälsan eller allmän säkerhet. Lagändringen börjar gälla den 1 juli 2006.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    2, 6 minuter
    Beredning
    2006-04-27
    Justering
    2006-05-18
    Debatt
    2006-05-31
    Beslut
    2006-06-01
  • Dokument & lagar

    Moderna transporter

    Betänkande 2005/06:TU5

    Regeringen har redovisat sina mål, principer och strategier för transportpolitiken. Medborgar- och kundperspektivet lyfts fram liksom behovet av hållbara transportlösningar för regional utveckling och vidgade arbetsmarknadsregioner. Riksdagen godkände inriktningen på transportpolitiken och sade ja till regeringens förslag på åtgärder. Det innebär bland annat följande: Trafikhuvudmännen får på försök ta ansvar för interregional järnvägstrafik i del av Norrland. Charter- och nattågstrafik öppnas för konkurrens. Ett utvecklingsprogram för kollektivtrafik med fokus på tillgänglighet för funktionshindrade, stationsfrågor och samordning av information tas fram. Resenärernas rättigheter stärks med en ny lag och förändringar i lagarna om färdtjänst och riksfärdtjänst. Det ska ställas krav på förarbevis och registreringsplikt för vissa fritidsbåtar. Utformningen av förarbeviset ska först utredas. Driftbidragen till icke-statliga flygplatser ska endast ges när goda kollektiva transportalternativ saknas. En nationell flygplatsöversyn ska göras. En effektiv samverkan mellan transportslag ska främjas genom att ett strategiskt nät av godsterminaler och hamnar pekas ut.
    Behandlade dokument
    274
    Förslagspunkter
    50
    Reservationer
    40 
    Anföranden och repliker
    41, 200 minuter
    Beredning
    2006-04-04
    Justering
    2006-05-16
    Debatt
    2006-05-30
    Beslut
    2006-05-30
  • Dokument & lagar

    Genomförande av EG-direktiven om överföring av passageraruppgifter och uppehållstillstånd för studier

    Betänkande 2005/06:SfU14

    Flygbolagen blir skyldiga att på begäran låta Rikspolisstyrelsen få uppgift om vilka flygpassagerare som är på väg till Sverige från länder utanför EU. Flygbolagen ska då uppge passagerares namn, medborgarskap, passnummer, flightnummer och när planet väntas anlända. Polisen ska spara uppgifterna i ett delvis sekretessbelagt passagerarregister. Flygbolag som låter bli att föra över uppgifter ska bli skyldiga att betala en avgift på upp till 46 000 kronor. De svenska bestämmelserna grundar sig på ett EU-direktiv med syfte att förbättra gränskontrollerna och bekämpa olaglig invandring. Direktivet är också ett led i kampen mot terrorismen. Lagförslagen börjar gälla den 1 september 2006. Samtidigt ger riksdagen regeringen i uppdrag att "följa upp och analysera tillämpningen av bestämmelserna och de aspekter på tillämpningen som belyser förhållandet till Genèvekonventionen och annan folkrätt, liksom till svensk grundlag". Regeringen ska sedan redovisa resultatet för riksdagen. Det blir också bli möjligt för Migrationsverket att dra tillbaka ett uppehållstillstånd för studier i Sverige om det visar sig att förutsättningarna har ändrats. Bakgrunden är en rapport från Migrationsverket som pekar på ett omfattande missbruk av uppehållstillstånd för studier. Många som hämtat ut tillståndet skriver aldrig in sig vid någon högskola eller universitet. Lagändringen börjar gälla den 1 januari 2007.
    Behandlade dokument
    10
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    19, 51 minuter
    Justering
    2006-05-09
    Debatt
    2006-05-17
    Beslut
    2006-05-18
  • Dokument & lagar

    Migration och asylpolitik

    Betänkande 2005/06:SfU10

    Regeringen har i en skrivelse redovisat den svenska migrations- och asylpolitiken sedan december 2004. I skrivelsen redogörs också för Sveriges roll i Europasamarbetet och det internationella samarbetet i övrigt. Riksdagen uppmanade regeringen att snabbt återkomma med ett förslag som tar upp frågan om behovet av speciella barntolkar. Detta ställningstagande grundade sig delvis på ett motionsförslag från Kristdemokraterna. Riksdagen sade vidare ja till tre reservationer från de borgerliga partierna. En av reservationerna handlade om att det måste bli enklare för asylsökande att få arbetstillstånd samtidigt som handläggningstiderna måste kortas. Det ska också vara möjligt för alla att fortsätta att arbeta så länge avvisningen inte kan verkställas. Vidare bör asylsökande som fått avslag på sin asylansökan och som har arbete som de kan försörja sig på kunna få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd utan att behöva åka tillbaka till hemlandet för att därifrån söka uppehållstillstånd. Riksdagen gjorde ett uttalande, som har sin grund i en annan reservation, att EU:s gemensamma migrations- och asylpolitik måste bygga på en generös flyktingpolitik och utformas med Genèvekonventionen som grund och fullt ut respektera internationella åtaganden. EU:s medlemsstaters minimiansvar på det flyktingpolitiska området måste samordnas så att flyktingströmmarna fördelas bättre mellan de europeiska länderna. Med anledning av en tredje reservation uttalade riksdagen att det så kallade asylprocedurdirektivet som antogs hösten 2005 snarast bör genomföras i Sverige. Direktivet är ett EU-direktiv om procedurer för att bevilja och återkalla flyktingstatus. Riksdagen anser dessutom att regeringen bör verka för att EU inte antar en lista över så kallade säkra länder, alltså länder utanför EU som anses säkra för flyktingar, eftersom en sådan lista inte är förenlig med asylrätten. Vidare bör Sverige tolka undantagen i Dublinförordningen mer generöst, till exempel vid sjukdom eller familjeanknytning och särskilt då det gäller barn. Dublinförordningen reglerar vilket land inom EU som ska pröva en asylansökan. Förordningen säger att varje EU-land får pröva en asylansökan från en tredjelandsmedborgare även om det inte är skyldig att göra det enligt förordningen.
    Behandlade dokument
    67
    Förslagspunkter
    44
    Reservationer
    64 
    Anföranden och repliker
    48, 191 minuter
    Justering
    2006-05-09
    Debatt
    2006-05-17
    Beslut
    2006-05-19
  • Dokument & lagar

    Åtgärder mot svarttaxi m.m.

    Betänkande 2005/06:TU14

    Riksdagen uppmanar regeringen att skynda på arbetet mot den ekonomiska brottsligheten inom taxinäringen. Det skulle innebära att regeringen under denna mandatperiod lämnar en remiss till lagrådet med förslag på åtgärder. På så sätt skulle ett förslag till riksdagen kunna presenteras redan i höst. Regeringens utredning har bland annat föreslagit att det ska bli obligatoriskt att föra över informationen från taxametern till en redovisningscentral. Utredningen visar att taxinäringen årligen undanhåller intäkter på 4 miljarder kronor. Riksdagen beslutade även att den som utfört en enstaka körning med svarttaxi ska kunna dömas till böter. På så vis ska det bli lättare att bekämpa svarttaxikörningarna. Lagändringen börjar gälla den 1 juli. Den 1 april 2007 införs också ett nytt, praktiskt körprov för den som ansöker om taxiförarlegitimation.
    Behandlade dokument
    14
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    15, 54 minuter
    Beredning
    2006-04-06
    Justering
    2006-05-04
    Debatt
    2006-05-12
    Beslut
    2006-05-16
  • Dokument & lagar

    Vissa socialförsäkringsfrågor

    Betänkande 2005/06:SfU16

    Riksdagen sade ja, med en mindre ändring, till regeringens förslag om att ändra vissa socialförsäkringsregler. Ändringarna innebär bland annat följande: En utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning under ett obegränsat antal dagar vid vård av allvarligt sjukt barn. Personer som haft sjuk- eller aktivitetsersättning under minst ett år ska ha sin förmån vilande för studier under längst 24 kalendermånader utan att arbetsförmågan ska prövas. Personer som har arbetspraktik i form av interpraktik ska kunna ha sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI, skyddad. Till följd av ett EU-direktiv ändras en socialförsäkringsbestämmelse som rör tredjelandsmedborgare med ställning som varaktigt bosatta i annat EU-land men som har uppehållstillstånd i Sverige. Dessa personer ska likställas med svenska medborgare när försäkringstiden för sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning ska beräknas. Reglerna om rätten till vilande sjuk- och aktivitetsersättning vid studier börjar gälla den 1 januari 2007. Övriga ändringar träder i kraft den 1 juli 2006.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Justering
    2006-05-04
    Debatt
    2006-05-16
    Beslut
    2006-05-17
  • Dokument & lagar

    Höjt inkomsttak vid beräkning av sjukpenninggrundande inkomst och höjd lägstanivå för hel föräldrapenning

    Betänkande 2005/06:SfU15

    Den 1 juli höjs inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen från drygt 24 800 kronor till drygt 33 000 kronor per månad. Den som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden kommer då att få 80 procent av lönen från försäkringskassan när de är sjuka eller föräldralediga. Det höjda inkomsttaket kommer även att omfatta bland annat rehabiliteringspenning, havandeskapspenning, tillfällig föräldrapenning och närståendepenning. Inkomsttaket höjs bland annat för att allt fler tjänar över taket. Det höjda taket berör 1,4 miljoner arbetstagare. Det kan också vara ett sätt att främja en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten, det vill säga att män att tar ut en större del än i dag. Även den lägsta nivån för hel föräldraförsäkring höjs, från 60 kronor per dag till 180 kronor per dag. Höjningen gäller barn som föds efter den 30 juni 2006. De så kallade lägstanivådagarna är 90 dagar utöver den vanliga föräldraförsäkringen på 390 dagar. Ersättningen är lika för alla oavsett inkomst.
    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    41, 125 minuter
    Justering
    2006-05-04
    Debatt
    2006-05-16
    Beslut
    2006-05-17
  • Dokument & lagar

    Säkerhet i vägtunnlar

    Betänkande 2005/06:TU10

    Från den 1 juli 2006 kommer det att ställas minimikrav för säkerheten i vägtunnlar som är längre än 500 meter. På tunnlar utanför det transeuropeiska vägnätet ska dock lagen gälla endast tunnlar som projekteras efter ikraftträdandet. Bakgrunden är ett EU-direktiv som arbetats fram efter bland annat ett antal allvarliga tunnelolyckor i Alperna. Vidare ska tunnelhållare vid trafikövervakning i tunnlar vara undantagna från tillståndsplikten för allmän kameraövervakning.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2006-04-27
    Debatt
    2006-05-11
    Beslut
    2006-05-11
  • Dokument & lagar

    Löneskatter för enmansföretag

    Betänkande 2005/06:SfU11

    Enmansföretag som anställer en person ska betala bara ålderspensionsavgift på den ersättning som betalas till den anställde. Nedsättningen gäller den del av ersättningen till den nyanställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad och under högst tolv månader. Lagen är tillfällig och ska tillämpas på ersättningar som betalas ut till och med den 31 december 2007. Lagen börjar gälla den 1 juni 2006 och ska gälla för ersättningar som betalas ut därefter och avser anställningar som inte påbörjats före den 1 januari 2006. Lagen ska inte gälla för företag som bedriver fiskeri-, jordbruks- eller transportverksamhet.
    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    21, 57 minuter
    Justering
    2006-04-20
    Debatt
    2006-05-03
    Beslut
    2006-05-03
  • Dokument & lagar

    Sjöfartsfrågor

    Betänkande 2005/06:TU12

    Riksdagen sade nej till motionsförslag om sjöfartsfrågor från den allmänna motionstiden 2004 och 2005. Motionerna handlade bland annat om säkerhet och miljöskydd i Östersjöområdet, M/S Estonias förlisning, rationaliseringar inom Sjöfartsverket, hamntjänster och nödhamnar. De borgerliga partierna och Miljöpartiet hade föreslagit ett antal åtgärder för bättre säkerhet och miljöskydd i Östersjöområdet, bland annat att ett system med miljölotsar skulle upprättas i Östersjön och att ett så kallat Östersjökörkort skulle införas. Riksdagen ansåg att åtgärderna inte skulle öka skyddet för Östersjöns miljö och sade nej till förslagen. Därmed sade riksdagen ja till en reservation från Socialdemokraterna. Riksdagen hänvisade bland annat till att regeringen är aktiv på området och att så kallade PSSA-åtgärder ska utvärderas och utvecklas vidare. PSSA står för Particularly Sensitive Sea Area, det vill säga särskilt känsligt havsområde.
    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    17
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    17, 77 minuter
    Justering
    2006-04-06
    Debatt
    2006-04-27
    Beslut
    2006-04-27
  • Dokument & lagar

    Trafiksäkerhet

    Betänkande 2005/06:TU13

    Det finns en risk att trafiksäkerhetsmålet om högst 270 dödade i trafiken 2007 inte uppnås. Det anser riksdagen och gav regeringen i uppdrag att undersöka om de insatser som gjorts för att öka trafiksäkerheten varit effektiva. Syftet med en sådan undersökning är att skynda på utvecklingen mot en nollvision, det vill säga att ingen ska dödas eller skadas svårt i trafiken. Dessutom behövs ett bra underlag för att fatta beslut om ett nytt trafiksäkerhetspolitiskt etappmål. Riksdagen gav samtidigt regeringen i uppdrag att redovisa åtgärder för ökad trafiksäkerhet för barn och unga samt synskadade. Regeringen uppmanades också att ge Vägverket ett tidsbegränsat uppdrag att undersöka kvaliteten på alkolås som finns på marknaden.
    Behandlade dokument
    72
    Förslagspunkter
    13
    Reservationer
    14 
    Beredning
    2006-03-07
    Justering
    2006-04-04
    Debatt
    2006-04-27
    Beslut
    2006-04-27
  • Dokument & lagar

    Ändringar i lagen (2001:558) om vägtrafikregister

    Betänkande 2005/06:TU9

    Riksdagen sade ja till ett regeringsförslag som innebär att polisen ska få direkt åtkomst till vägtrafikregistrets körkortsfoton i vissa fall. I dag måste polisen begära ut fotona från Vägverket. Syftet med beslutet är att den automatiska trafikövervakningen med kameror ska bli mer effektiv. Riksdagen sade också ja till regeringens förslag om att ge Vägverket möjlighet att bevilja tidsbegränsade saluvagnslicenser. Saluvagnslicens är en form av registrering av bilar som exempelvis förs in i Sverige för testkörning eller som provkörs hos bilhandlare. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2006.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2006-04-04
    Debatt
    2006-04-27
    Beslut
    2006-04-27
  • Dokument & lagar

    Konvention mellan Sverige och Chile

    Betänkande 2005/06:SfU17

    Riksdagen godkände ett avtal från den 12 december 2005 som ändrar konventionen om social trygghet mellan Sverige och Chile. Ändringarna är framför allt en anpassning till det reformerade svenska pensionssystemet som i sin helhet började gälla den 1 januari 2003. De innebär i princip inga nya åtaganden som medför några kostnader för Sverige. Konventionen ska gälla som lag i Sverige, och träda i kraft den dag regeringen bestämmer.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2006-03-30
    Debatt
    2006-04-20
    Beslut
    2006-04-20
  • Dokument & lagar

    Styrningen av integrationspolitiken

    Betänkande 2005/06:SfU6

    Riksdagen sade nej till Riksrevisionens förslag om styrningen av integrationspolitiken. Riksdagen hänvisade i huvudsak till att regeringen förtydligat styrningen av integrationspolitiken i enlighet med Riksrevisionens synpunkter. Riksdagen sade också nej till motioner om svenskt medborgarskap, kommunalt flyktingmottagande och introduktion av nyanlända, insatser mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering samt arbete mot utanförskap och segregation i storstäderna. Riksdagen hänvisade bland annat till den pågående parlamentariska översynen av integrationspolitiken. Motionerna lämnades in under den allmänna motionstiden 2004 och 2005.
    Behandlade dokument
    34
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    32 
    Anföranden och repliker
    26, 135 minuter
    Justering
    2006-03-23
    Debatt
    2006-04-05
    Beslut
    2006-04-06
  • Dokument & lagar

    Moderna transporter

    Proposition 2005/06:160

    Moderna transporter Regeringens proposition 2005/06:160 Moderna transporter Prop. 2005/06:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 16 mars 2006 Göran Persson Ulrica Messing Näringsdepartementet Propositionens huvudsakliga innehåll Regeringen redovisar i propositionen inriktningen
    Inlämnad
    2006-03-22
    Förslag
    9
    Följdmotioner
    20
    Utskottsberedning
    2005/06:TU5
    Riksdagsbeslut
    (9 förslag): , 9 bifall,
  • Dokument & lagar

    Vissa socialförsäkringsfrågor

    Proposition 2005/06:159

    Regeringens proposition 2005/06:159 Vissa socialförsäkringsfrågor Prop. 2005/06:159 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 16 mars 2006 Göran Persson Berit Andnor Socialdepartementet Propositionens huvudsakliga innehåll I propositionen föreslås en viss utvidgning av när tillfällig föräldrapenning
    Inlämnad
    2006-03-22
    Förslag
    2
    Utskottsberedning
    2005/06:SfU16 2005/06:UbU21
    Riksdagsbeslut
    (2 förslag): , 2 bifall,
  • Dokument & lagar

    Höjt inkomsttak vid beräkning av sjukpenninggrundande inkomst och höjd lägstanivå för hel föräldrapenning

    Proposition 2005/06:142

    Regeringens proposition 2005/06:142 Höjt inkomsttak vid beräkning av Prop. sjukpenninggrundande inkomst och höjd 2005/06:142 lägstanivå för hel föräldrapenning Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 16 mars 2006 Göran Persson Berit Andnor Socialdepartementet Propositionens huvudsakliga
    Inlämnad
    2006-03-22
    Förslag
    1
    Följdmotioner
    3
    Utskottsberedning
    2005/06:SfU15
    Riksdagsbeslut
    (1 förslag): 1 bifall,