Sök

Avdelning
Hoppa till filter

40 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Skriftliga frågor, Svensk författningssamling, Föreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling, Utskottens kallelser och föredragningslistor, 2019/20, 1918, Andersson, Tobias (SD), sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Åtgärder mot brottsligheten

    Skriftlig fråga 2019/20:2113 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:2113 Åtgärder mot brottsligheten av Tobias Andersson SD till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson S I en ny rapport från Svenskt Näringsliv konstateras att företagens framtidsförväntningar är djupt negativa. Hälften av företagen tror att brottsligheten kommer att öka, samtidigt som endast 1
    Inlämnad
    2020-09-03
    Besvarare
    Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
  • Dokument & lagar

    Fler punktskatter

    Skriftlig fråga 2019/20:1936 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1936 Fler punktskatter av Tobias Andersson SD till Finansminister Magdalena Andersson S Måndagen den 10 augusti överlämnades utredningen Skatt på engångsartiklar SOU 2020:48, till regeringen. Utredningen har syftat till att ännu en gång trolla fram nya skattebaser åt regeringen. Påstådd miljö- och klimatnytta
    Inlämnad
    2020-08-11
    Besvarare
    Finansminister Magdalena Andersson (S)
  • Dokument & lagar

    Förlängd giltighetstid för undersökningstillstånd

    Betänkande 2019/20:NU20

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ändring i minerallagen. Undersökningstillstånd som har förlängts efter att tillståndshavaren visat synnerliga skäl för förlängning och som är giltiga den 1 juli 2020 kan förlängas med ytterligare ett år från den dag giltighetstiden annars hade löpt ut. Syftet är att underlätta för prospekteringsbolagen, som riskerar att drabbas hårt av effekterna av coronavirusets spridning. Den nya bestämmelsen ska dock inte gälla undersökningstillstånd som avser olja eller gasformiga kolväten eller som grundas på en ansökan som rör stenkol och där stenkol uttryckligen anges i tillståndet. Ändringen börjar gälla den 1 juli 2020.

    Riksdagen uppmanade också regeringen i ett tillkännagivande att återkomma med ett lagförslag som innebär att samtliga undersökningstillstånd som var giltiga den 1 juli 2020 ska förlängas i ytterligare ett år. Inte heller detta förslag ska omfatta undersökningstillstånd som avser olja eller gasformiga kolväten eller som grundas på en ansökan som rör stenkol och där stenkol uttryckligen anges i tillståndet.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    7, 31 minuter
    Justering
    2020-06-18
    Bordläggning
    2020-06-22
    Debatt
    2020-06-23
    Beslut
    2020-06-23
  • Dokument & lagar

    Utvidgad kemikalieskatt

    Skriftlig fråga 2019/20:1474 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1474 Utvidgad kemikalieskatt av Tobias Andersson SD till Finansminister Magdalena Andersson S Kinaviruset utgör ett allvarligt hot mot människors liv och hälsa. Bekämpningen av virusets smittspridning har haft och har en mycket negativ effekt på företag, jobb och ekonomi. Inte minst handeln är påverkad av
    Inlämnad
    2020-06-02
    Besvarare
    Finansminister Magdalena Andersson (S)
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om Konkurrensverkets tillsyn

    Betänkande 2019/20:NU17

    Riksdagen uppmanar regeringen, genom ett tillkännagivande, att säkerställa och följa upp att Konkurrensverket vidtar åtgärder för en väl fungerande konkurrenstillsyn utifrån Riksrevisionens rekommendationer. Regeringen bör även återrapportera vidtagna åtgärder och slutsatser för riksdagen.

    Förslag om tillkännagivande kom i fem motioner när riksdagen behandlade regeringens skrivelse om Riksrevisionens granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Konkurrensverket är en myndighet som har till uppgift att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet samt för en effektiv offentlig upphandling. Riksrevisionens granskning visar brister i Konkurrensverkets tillsynsarbete både vad gäller myndighetens prioriteringspolicy och interna kontroll. Sammantaget anser Riksrevisionen att Konkurrensverket kan förbättra sitt resursutnyttjande. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 37 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens granskning av statliga insatser för att underlätta nyföretagande genom digitalisering

    Betänkande 2019/20:NU16

    Riksrevisionen har granskat ett antal myndigheters insatser för att göra det enklare att starta företag med hjälp av digitala tjänster. I sin rapport konstaterade revisionen att de digitala tjänsterna har underlättat till viss del men att många av dem behöver förbättras.

    Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen som handlar om Riksrevisionens rapport. I skrivelsen håller regeringen med revisionen om att de digitala tjänsterna visserligen har förenklat för företagarna men inte fullt så mycket som önskat. Samtidigt framhåller regeringen att myndigheterna på olika sätt arbetar med att förbättra tjänsterna.

    Riksdagen stöder arbetet med digitala tjänster för ett enklare företagande men konstaterar att arbetet behöver stärkas. Därför riktar riksdagen fyra tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen:

    • Fler statliga myndigheter bör få i uppdrag att underlätta företagandet i Sverige.
    • Den digitala plattformen Serverat bör breddas med ett större antal tjänster för att fler kommuner ska vilja ansluta sig till den. I dag används Serverat främst för att underlätta tillståndsansökningar i restaurangbranschen.
    • Regeringen bör komma med ytterligare åtgärder för att förenkla företagandet och öka den digitala samverkan mellan myndigheter.
    • När nya regler och bestämmelser införs av myndigheter bör det finnas en tidsgräns för hur länge de ska gälla. Regeringen bör därför pröva att använda så kallade solnedgångsklausuler, vilket innebär att en bestämmelse inte varar tills vidare utan måste omprövas vid en viss tidpunkt.

    Utöver tillkännagivandena lade riksdagen regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    39
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    9, 39 minuter
    Justering
    2020-05-14
    Bordläggning
    2020-05-26
    Debatt
    2020-05-27
    Beslut
    2020-05-27
  • Dokument & lagar

    Företagens regelbörda

    Skriftlig fråga 2019/20:1319 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1319 Företagens regelbörda av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Den ekonomiska kris som uppstått i smittans spår är förödande, inte minst för många företagare. Behovet av åtgärder och stöd för näringslivet från staten har varit och är stort. Regeringen har kommit med flera åtgärdspaket
    Inlämnad
    2020-05-07
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Handelspolitik

    Betänkande 2019/20:NU15

    Regeringen bör agera för att Sverige ska kunna handla med sälprodukter, som kött och skinn. Dels genom att söka undantag från EU:s försäljningsförbud, dels genom att verka för att förbudet mot handel med sälprodukter upphävs. Riksdagen riktade en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om det.

    Sverige hade tidigare ett undantag från EU:s försäljningsförbud och kunde sälja sälprodukter fram till 2015 då undantaget upphävdes. Riksdagen anser att förbudet mot handel med sälprodukter skapar etiska problem eftersom den säl som jagas inte kan omhändertas annat än för jägarens eget bruk. Från och med i år kommer jakten dessutom att utökas; utöver skyddsjakt är det nu tillåtet med licensjakt på säl för att hålla efter beståndet. Jakten behövs för att skydda fisket och därmed behövs även fortsatta möjligheter till handel med sälprodukter.

    Förslagen om tillkännagivande kom i samband med behandlingen av ett nittiotal förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019 om handelsfrågor. Riksdagen sa nej till övriga motioner, bland annat eftersom arbete redan pågår i flera av de frågor som motionerna tar upp. De handlar om internationell handel, EU:s inre marknad, handels- och investeringsfrämjande och hållbart företagande.

    Behandlade dokument
    50
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    20 
    Anföranden och repliker
    8, 63 minuter
    Justering
    2020-04-16
    Bordläggning
    2020-04-21
    Debatt
    2020-04-22
    Beslut
    2020-04-22
  • Dokument & lagar

    Ersättning till särskilt sårbara grupper i arbetsför ålder

    Betänkande 2019/20:SoU21

    Regeringen bör utreda vilka grupper i arbetsför ålder som riskerar att bli särskilt sjuka i covid-19 och hur de kan få ersättning om de bör vara hemma från arbetet. Det tycker riksdagen som riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det. Syftet är att skydda särskilt sårbara grupper som inte har möjlighet att arbeta hemifrån för att undvika smitta.

    Enligt riksdagen bör regeringen ge en myndighet i uppdrag att

    • senast 21 april 2020 definiera grupper i arbetsför ålder som bedöms riskera att drabbas allvarligt av det nya coronaviruset
    • utreda om gravida kvinnor kan anses tillhöra en sådan grupp under någon del av graviditeten
    • analysera om det ur ett smittskyddsperspektiv finns behov av att de som bor med personer i riskgrupper tillfälligt också behöver avstå från att arbeta utanför hemmet.

    Regeringen bör därefter snarast återkomma med ett förslag som säkrar att personer i ovan nämnda grupper får ett effektivt skydd via socialförsäkringssystemet under en begränsad tid.

    Förslaget om tillkännagivandet är ett så kallat utskottsinitiativ. Det betyder att förslaget har väckts i utskottet och inte bygger på en proposition eller en motion.

    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    8, 36 minuter
    Justering
    2020-04-15
    Bordläggning
    2020-04-15
    Debatt
    2020-04-16
    Beslut
    2020-04-16
  • Dokument & lagar

    Rea på svenska bolag

    Skriftlig fråga 2019/20:1131 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1131 Rea på svenska bolag av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Från att inledningsvis ha varit en förödande hälsokris med fara för människoliv har coronaviruset fått en tilltagande negativ effekt på företag, jobb och samhällsekonomi. I Sverige kommer dagligen rapporter om varsel från
    Inlämnad
    2020-03-31
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Näringspolitik

    Betänkande 2019/20:NU12

    Riksdagen sa nej till 110 förslag i motioner från allmänna motionstiden 2019 om näringspolitik. Anledningen är bland annat att det redan pågår insatser och utredningar på området. Motionerna handlar bland annat om företagsfrämjande, riktade insatser, företagens kapitalförsörjning och särskilda näringsgrenar.

    Behandlade dokument
    73
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    22 
    Anföranden och repliker
    20, 79 minuter
    Justering
    2020-03-19
    Bordläggning
    2020-03-24
    Debatt
    2020-03-25
    Beslut
    2020-03-25
  • Dokument & lagar

    Principen om en regel in, en regel ut

    Skriftlig fråga 2019/20:1099 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1099 Principen om en regel in, en regel ut av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Under en längre period har man kunnat ana att den högkonjunktur som rått de senaste åren har börjat att avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk
    Inlämnad
    2020-03-13
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Solnedgångsklausuler för regelförbättringen

    Skriftlig fråga 2019/20:1098 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1098 Solnedgångsklausuler för regelförbättringen av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Under en längre period har man kunnat ana att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat att avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk
    Inlämnad
    2020-03-13
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Stopp för överimplementering av EU-direktiv

    Skriftlig fråga 2019/20:1085 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:1085 Stopp för överimplementering av EU-direktiv av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Under en längre period har det kunnat anas att den högkonjunktur som rått de senaste åren börjat avta. I sviterna av coronavirusets utbrott har världsekonomin stresstestats ordentligt. Kinesisk tillverkningsindustri
    Inlämnad
    2020-03-11
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Svevia

    Skriftlig fråga 2019/20:896 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:896 Svevia av Tobias Andersson SD till Näringsminister Ibrahim Baylan S Nyligen presenterade företagarorganisationen Företagarna en kartläggning av det statliga bolaget Svevia AB. Svevia är ett av landets största bolag inom anläggning och både bygger och sköter om infrastruktur. Bolaget ska verka på strikt
    Inlämnad
    2020-02-05
    Besvarare
    Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
  • Dokument & lagar

    Republiken Kina (Taiwan) i WHO

    Skriftlig fråga 2019/20:895 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:895 Republiken Kina Taiwan i WHO av Tobias Andersson SD till Utrikesminister Ann Linde S Sverigedemokraterna har i riksdagen motionerat om att Republiken Kina stegvis ska inkluderas i det internationella samfundet. Vår mening är att Sverige måste stödja Republiken Kinas deltagande inom multilaterala organisationer,
    Inlämnad
    2020-02-05
    Besvarare
    Utrikesminister Ann Linde (S)
  • Dokument & lagar

    Sjuklönesystemet för småföretagare

    Skriftlig fråga 2019/20:887 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:887 Sjuklönesystemet för småföretagare av Tobias Andersson SD till Statsrådet Ardalan Shekarabi S Småföretagen skapar de flesta jobben i Sverige och utgör en central del av landets ekonomi och tillväxt. Givet den bakgrunden faller det sig naturligt att som politiker göra sitt yttersta för att underlätta
    Inlämnad
    2020-02-04
    Besvarare
    Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
  • Dokument & lagar

    Korruption vid offentlig upphandling

    Skriftlig fråga 2019/20:846 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:846 Korruption vid offentlig upphandling av Tobias Andersson SD till Statsrådet Lena Micko S Sverige har länge varit förskonat från den utbredda korruption som vi ofta förknippar med EU och forna Sovjetstater. Dessvärre ser vi en trend där korruptionen blir mer påtaglig och utbredd även här. Transparency
    Inlämnad
    2020-01-30
    Besvarare
    Statsrådet Lena Micko (S)
  • Dokument & lagar

    En europeisk minimilön

    Skriftlig fråga 2019/20:844 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:844 En europeisk minimilön av Tobias Andersson SD till Statsrådet Hans Dahlgren S Trots att EU-kommissionen bedyrar att den svenska modellen inte är hotad finns det en svensk oro när nu EU-planerna för en obligatorisk minimilön börjar ta form. EU ska självklart inte reglera lönebildningen i någon enskild
    Inlämnad
    2020-01-30
    Besvarare
    Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
  • Dokument & lagar

    Säkerhetsgranskning av utländska investeringar

    Skriftlig fråga 2019/20:766 av Tobias Andersson (SD)

    Fråga 2019/20:766 Säkerhetsgranskning av utländska investeringar av Tobias Andersson SD till Statsrådet Anna Hallberg S I december 2019 presenterade regeringen Sveriges export- och investeringsstrategi Strategin på över 30 sidor kan ses som en uppdatering och uppföljning av den exportstrategi som presenterades hösten
    Inlämnad
    2020-01-16
    Besvarare
    Statsrådet Anna Hallberg (S)