Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

Betänkande 2021/22:FöU5

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
2 mars 2022

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet (FöU5)

Riksdagen har behandlat regeringens årliga skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

Skrivelsen handlar bland annat om de granskningar som Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) gjort under 2020 med anledning av den så kallade signalspaningslagen.

Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamheten är en del av Sveriges försvar och skydd mot terrorism och är reglerad i lag. Det finns dock tydliga regler för signalspaning för att skydda den enskildas personliga integritet.

Regeringen ser positivt på att Siun lämnar synpunkter på, utvecklar och förstärker integritetsskyddet och har en löpande dialog med Försvarets radioanstalt (FRA) om förbättringar. Även inspektionsförberedelserna med FRA har fungerat väl under året. På grund av coronapandemin genomfördes inte vissa av granskningarna under 2020 och planerades istället att genomföras under 2021.

Riksdagen delar regeringens uppfattning och lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Riksdagen sa samtidigt nej till övriga förslag i motioner.

Utskottets förslag till beslut
Skrivelsen läggs till handlingarna. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2022-02-03
Justering: 2022-02-15
Trycklov: 2022-02-15
Reservationer: 3
Betänkande 2021/22:FöU5

Alla beredningar i utskottet

2022-01-27, 2022-02-03

Skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet (FöU5)

Försvarsutskottet har behandlat regeringens årliga skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

Skrivelsen handlar bland annat om de granskningar som Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) gjort under 2020 med anledning av den så kallade signalspaningslagen.

Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamheten är en del av Sveriges försvar och skydd mot terrorism och är reglerad i lag. Det finns dock tydliga regler för signalspaning för att skydda den enskildas personliga integritet.

Regeringen ser positivt på att Siun lämnar synpunkter på, utvecklar och förstärker integritetsskyddet och har en löpande dialog med Försvarets radioanstalt (FRA) om förbättringar. Även inspektionsförberedelserna med FRA har fungerat väl under året. På grund av coronapandemin genomfördes inte vissa av granskningarna under 2020 och planerades istället att genomföras under 2021.

Utskottet delar regeringens uppfattning och föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutar ärendet. Utskottet föreslår samtidigt att riksdagen säger nej till övriga förslag i motioner.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2022-03-01
Debatt i kammaren: 2022-03-02

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 36 Jörgen Berglund (M)

Fru talman! Utifrån det rådande säkerhetsläget och med krig i Europa behöver Sveriges försvarsförmåga stärkas. En bättre underrättelseförmåga, inklusive ökade förutsättningar för att bedriva signalspaning, är avgörande för det. Vi behöver ha bättre kunskap om de hot, risker och sårbarheter som finns i fråga om Sveriges säkerhet. Hoten mot Sverige är gränsöverskridande, och vi måste möta dem tillsammans med likasinnade länder. Därför är det internationella försvarsunderrättelsesamarbetet avgörande för Sveriges säkerhet.

Vi välkomnar därför att möjligheterna till internationellt samarbete om försvarsunderrättelser har förstärkts. Det kommer att ge oss bättre förutsättningar att tillsammans med andra i ett tidigt stadium kunna identifiera och möta militära hot, hybridhot och terrorattentat. Samtidigt är det viktigt att dessa samarbeten görs tillgängliga för fler genom ökad transparens.

Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelse-verksamhet

Därför föreslår vi tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna att en särskild redovisning av det internationella samarbetet ska göras i den så kallade skrivelse 70 om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

Fru talman! Signalspaning är ett av de viktigaste verktygen för svensk säkerhets- och underrättelsetjänst och ytterst något som stärker svensk säkerhet i en orolig omvärld. Samtidigt är det ett verktyg som måste användas med stor respekt för den personliga integriteten. Signalspaningen måste därför omgärdas av ett strikt och transparent regelverk som garanterar detta, och det gör det i dag.

Sverige har en hårt reglerad signalunderrättelsetjänst med tydliga regler för tillståndsgivning och uppföljning. Tillstånd för att bedriva signalspaning prövas av Försvarsunderrättelsedomstolen. Av ett tillstånd ska det framgå bland annat inhämtningsuppdrag för vilket signalspaning får ske, vilka signalbärare och sökbegrepp som får användas och övriga villkor för att begränsa intrånget i enskildas personliga integritet.

Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, är den myndighet som har till uppgift att kontrollera att den försvarsunderrättelseverksamhet som bedrivs av Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt, FRA, Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut sker i enlighet med det regelverk som riksdag och regering fastställt.

På FRA finns ett integritetsskyddsråd. Ledamöterna i rådet tillsätts av regeringen och följer hur myndigheten tar hand om integritetsfrågorna. Detta starka integritetsskydd gäller också det internationella samarbetet.

Siun har påpekat att det faktum att utländsk underrättelse- eller säkerhetstjänst får medges direktåtkomst hos Försvarsmakten till personuppgifter som behandlas i försvarsunderrättelseverksamheten och som finns i uppgiftssamlingar skapar risk för ett ökat integritetsintrång för enskilda. Vi har därför föreslagit att regeringen särskilt ska beakta integritetsfrågorna i den kommande helhetsöversynen av signalspaningslagen som regeringen tidigare aviserat ska komma.

Fru talman! Jag vill understryka vikten av att helhetsöversynen av signalspaningslagen görs snart. Lagen är mer än tio år gammal, och även om den har uppdaterats ett antal gånger finns det skäl att göra en bred översyn. Den ökade digitaliseringen har medfört större risker och sårbarheter på cyberarenan, och det förekommer omfattande informationsoperationer av främmande makt. Det skedde i går, det sker i dag och det kommer att fortsätta att ske framöver.

Nya aktörer har också tillkommit på arenan, till exempel Myndigheten för psykologiskt försvar, som skulle kunna ha behov av att signalspana. Det gäller även Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som har fått ett förändrat uppdrag som kräver en bättre lägesbild.

Frågan om att kunna bedriva signalspaning där både sändare och mottagare befinner sig i Sverige, vilket i dag inte är tillåtet, bör också särskilt beaktas. Man måste kunna följa aktörer som kan misstänkas förbereda ett terrorangrepp i Sverige eller som ägnar sig åt spioneri mot svenska intressen även när de aktuella aktörerna reser in i Sverige.

Helhetsöversynen av signalspaningslagen bör som sagt påbörjas skyndsamt med tanke på rådande läge.

Försvarsminister Peter Hultqvist meddelade den 20 oktober 2020 att regeringen avsåg att tillsätta en utredning som skulle ta ett helhetsgrepp på signalspaningslagen. Sedan dess har vi inte hört något, och inga utredningsdirektiv har presenterats. Vi föreslår därför i reservation 3 att regeringen skyndsamt påbörjar denna helhetsöversyn.

Jag avslutar med att yrka bifall till reservation nummer 3.


Anf. 37 Allan Widman (L)

Fru talman! Fram till nu har signalspaning haft som villkor att det ska röra hot mot Sverige eller svenska intressen. Detta ändrades dock av riksdagen under hösten, och numera kan vi ägna oss åt internationellt samarbete gällande signalspaning utan krav på hot mot Sverige. Detta kan komma att innebära en väsentlig utökning av FRA:s mandat att bedriva signalspaning.

Vi liberaler i riksdagen motsatte oss denna utökade möjlighet, men när nu Moderaterna i en motion föreslår att en särskild redovisning av det internationella samarbetet måste göras är vi helt med på noterna.

Fru talman! Därför yrkar jag bifall till reservation nummer 1.


Anf. 38 ClasGöran Carlsson (S)

Fru talman! Vi debatterar betänkandet om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Det är ett ärende som är grundat på regeringens årliga skrivelse.

Låt mig börja med att yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet i dess helhet och avslag på samtliga reservationer.

Fru talman! De senaste veckornas utveckling har visat på vikten av en väl fungerande underrättelseverksamhet. Den kraftigt försämrade säkerhetsutvecklingen i vårt närområde visar också på vikten av täta samarbeten med våra internationella partner.

Låt mig understryka att vårt fokus dagar som dessa ligger på Ukraina och Ukrainas befolkning. Det är en oerhört skrämmande utveckling som pågår i vår omedelbara närhet och som är fullständigt oacceptabel.

Fru talman! Denna debatt är i princip årligen återkommande för min egen del i kammaren. Jag brukar understryka underrättelseverksamhetens avgörande betydelse för Sveriges säkerhet, dess betydelse för att vi ska kunna förstå vad som händer och sker i vår omvärld, dess vikt för att förebygga och förhoppningsvis förhindra att olika kriser och konflikter uppstår och, som sagt och inte minst, hur viktig den är för de internationella samarbeten som vi är med i.

Signalspaningsverksamheten är en nödvändig och integrerad del av Sveriges försvar och skydd mot terrorism. Ytterst handlar det om att försvara de demokratiska och medborgerliga rättigheter som vi har byggt vårt land på.

Jag konstaterar att utskottet instämmer med regeringen om att signalspaningsverksamheten är en nödvändig och integrerad del av Sveriges försvar och skydd mot terrorism och att det i en demokratisk rättsstat krävs ett väl fungerande integritetsskydd i sammanhanget.

Jag har tidigare, inte minst i höstas när mandatet utökades vad gäller internationella samarbeten, poängterat och framhållit den helhetsöversyn som aviserats gällande signalspaningslagstiftningen. Det ingår som en del i det totalförsvarsbeslut som vi fattade här i kammaren för drygt ett år sedan.

Jag konstaterar i likhet med utskottets majoritet och mot bakgrund av vad regeringen anför och den information som utskottet hämtat in från Regeringskansliet att några ytterligare åtgärder inte behöver vidtas för tillfället.

Slutligen, fru talman, behandlar skrivelsen den verksamhet som bedrivits under 2020. Jag konstaterar att utskottet instämmer med regeringen om att systemet för att värna den personliga integriteten inom området fungerar på det sätt som avsetts i lagstiftningen.


Anf. 39 Jörgen Berglund (M)

Fru talman! Jag reagerade på en detalj. När ClasGöran Carlsson så tydligt och bestämt yrkade avslag på samtliga reservationer blev jag lite nyfiken. Det betyder att han inte tycker att utredningen och översynen av signalspaningslagen ska ske skyndsamt. Det är kanske så jag ska tolka Peter Hultqvists uttalande från augusti 2020, att den kommer men att det inte ska ske i närtid, trots det försämrade omvärldsläget.

Jag vill fråga ClasGöran Carlsson: När ska det göras, anser Socialdemokraterna, eftersom det uppenbarligen inte ska göras skyndsamt?


Anf. 40 ClasGöran Carlsson (S)

Fru talman! Jag tror inte att jag använde uttrycket att det inte ska göras skyndsamt. Jag delar uppfattningen att översynen av signalspaningslagen är absolut nödvändig. Jag är fullständigt övertygad om att den också kommer i närtid. Det är därför jag inte tycker att utskottet behöver skriva regeringen på näsan i det här fallet och tala om att det är bråttom.


Anf. 41 Jörgen Berglund (M)

Fru talman! Det är ingen hemlighet att jag gärna skriver regeringen på näsan, men det är min uppgift, tänker jag.

Jag vill passa på att fråga ClasGöran Carlsson något. Jag kanske hakar upp mig lite på avslaget. Jag kan förstå det första. Betyder det att Socialdemokraterna inte heller är beredda att diskutera att utöka antalet myndigheter som kan bedriva signalspaning? Jag nämnde till exempel Myndigheten för psykologiskt försvar och ISP som möjliga myndigheter. Är detta också något där vi får vänta och se, som så ofta med denna regering?


Anf. 42 ClasGöran Carlsson (S)

Fru talman! Jag ser också framför mig att fler myndigheter kommer att omfattas av möjligheten att signalspana.

Låt mig skicka med ett välmenande ord i all enkelhet. Jag tror att det var så att vi socialdemokrater för 15 år sedan använde oss av talepunkten för lite och för sent. Den funkade inte för oss, och jag tror inte att den kommer att fungera för Moderaterna heller.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 17.)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2022-03-02
Förslagspunkter: 4, Acklamationer: 2, Voteringar: 2

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen lägger skrivelse 2021/22:70 till handlingarna.
  2. Särskild redovisning av det internationella samarbetet

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:4369 av Pål Jonson m.fl. (M, KD) yrkande 1.
    • Reservation 1 (M, KD, L)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (M, KD, L)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S860014
    M060010
    SD55007
    C28003
    V20007
    KD01705
    L01406
    MP11005
    -1000
    Totalt20191057
    Ledamöternas röster
  3. Beaktande av integritetsfrågorna

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:4369 av Pål Jonson m.fl. (M, KD) yrkande 2.
    • Reservation 2 (M, KD)
  4. Helhetsöversyn av signalspaningslagen

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion

    2021/22:4369 av Pål Jonson m.fl. (M, KD) yrkande 3.
    • Reservation 3 (M, KD)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 3 (M, KD)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S860014
    M060010
    SD55007
    C28003
    V20007
    KD01705
    L14006
    MP12004
    -1000
    Totalt21677056
    Ledamöternas röster