Anf. 1 Lars Hjälmered (M)
Herr ålderspresident! Det första jobbet är det allra viktigaste jobbet. Det är det första jobbet som kan ge ett andra och ett tredje jobb. Det är det första jobbet som ger herr ålderspresident, mig och alla andra en möjlighet att kliva in på arbetsmarknaden och få en chans att visa vad vi går för. Det är en extra utmaning med ett första jobb, när man är ung och kanske saknar erfarenhet, att konkurrera med någon som varit på arbetsmarknaden bra mycket längre, men det är så otroligt viktigt att ta det där första klivet in.
För ett litet tag sedan träffade jag en kille som heter Niklas och bor i Göteborg. Han hade fått det där första viktiga jobbet. Han hade tagit klivet in och fått chansen. Trots en lite strulig bakgrund där skolan inte hade gått som på räls hade han fått chansen. Han hade mött en arbetsgivare som frågade vad han kunde och ville snarare än hur hans bakgrund och gymnasiebetyg såg ut.
I Niklas fall handlade det om ett trivsamt arbete i den viktiga besöksnäringen. Det är för övrigt den bransch, herr ålderspresident, som är bland de bättre när det gäller att anställa unga människor och människor med utrikes bakgrund.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Näringspolitik
Jag tycker att det här är viktigt. Vi kommer i dag att debattera mer kring de allmänna villkoren för företagsamhet och det politiska ansvar vi har för att lägga grunden för fler jobb och växande företag. Men jag tycker också att det är viktigt att poängtera att bakom detta handlar det om personer som Niklas som får en chans att visa vad de går för och komma in på arbetsmarknaden.
I hans exempel och i exemplet med besöksnäringen är det också väldigt tydligt kopplat till politiken, där ord och handling behöver gå ihop. Det vill säga, när vi talar om viktiga näringar likt besöksnäringen, när vi talar om ungas möjligheter att kunna få ett arbete, då hänger det ihop med politiska reformer. Där är mitt tydliga besked att vi vill fortsätta att underlätta för den viktiga besöksnäringen och för människor som Niklas.
I stället har vi en regering som vill höja skatter kraftigt och försvåra för honom, andra och den viktiga besöksnäringen.
Den senaste tiden har vi, herr ålderspresident, sett ett antal stora varsel. Det är viktigt att de människor som drabbas av dessa varsel får ett snabbt stöd till omställning. Men jag tycker också att det är en väckarklocka just på temat företagsamhet och konkurrenskraft. Det handlar om att vi i riksdagens näringsutskott måste stanna upp och fundera kring de lite större utmaningarna för Sverige som kommer till exempel med den typ av varsel som vi har sett på företag som Ericsson och Sony.
Man kan konstatera att Sverige historiskt har byggt sitt välstånd på handel och öppenhet. I dag kan vi dock se en alltmer hårdnande konkurrens. Det är fortsatt, menar jag, rätt med handel och öppenhet, men med det kommer i dag en helt annan utsatthet än vad vi har sett tidigare, där problem i andra länder slår rakt in i den svenska ekonomin.
Vi kan också se att det finns ett fortsatt behov i Sverige av att skapa fler arbeten. De senaste åtta åren har långt över 300 000 nya arbeten kommit till, mycket tack vare en väldigt aktiv företags- och arbetslinje från Alliansen. Vi ska också vara tydliga med att det är otillräckligt. Politiskt behöver vi göra mer för att lägga grunden för att fler människor ska kunna få ett arbete.
Jag tycker också att man kan blicka ut och se att det i Sverige skapas väldigt många nya företag. Det ansöks om väldigt mycket patent. I undersökningar som tittar på områden som entreprenörskap och innovation brukar Sverige falla ut väldigt väl. Det är positivt, men vi kan också konstatera att vi som land har problem med att många av de företag som skapas inte växer till som de borde kunna göra. Där har vi politiskt sett mer att fundera på.
Jag tycker också att vi ska konstatera att vi har ett antal stora företag i Sverige som gynnar oss och ger oss stora fördelar. Samtidigt är vi väldigt beroende av dem under överskådlig tid.
Det finns fler exempel, men det handlar väldigt mycket om utmaningar som kommer i termer av globalisering, urbanisering, digitalisering och demografisk utveckling i samhället.
Min slutsats, herr ålderspresident, är att vi måste värna handel och öppenhet. Min slutsats när det gäller de här stora utmaningarna är att vi måste arbeta för ett bra företagsklimat, för det är A och O för att klara den här typen av konkurrens. Vi måste göra fler reformer för att underlätta företagsamhet i det här landet.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Näringspolitik
Det handlar konkret till exempel om de stora satsningarna på områden som forskning och infrastruktur som vi har satt på plats.
Det handlar om utbildning - nu senast när Alliansens budget gick igenom handlar det om en förstärkning av förskolan och lågstadienivån i grundskolan så att barngrupperna blir mindre och kunskaperna fler.
Det handlar om att ha skatter på rimliga nivåer som står sig i en internationell konkurrens när många företag verkar i olika länder.
Det handlar om att det ska vara lönsamt att arbeta, och det handlar om att göra reformer för att få fler företag att växa till.
Så kan listan fortsätta. En del av den här agendan för mitt parti och kollegerna i Alliansen ser vi tydliga avtryck i i det vi har att debattera i dag när det handlar om områden som främjande av företag, regelförenkling, turism, kreativa näringar och sjöfart.
Mot Alliansens partier står en väldigt passiv regering. När vi blickar ut och tittar på de lite större utmaningarna ser vi att regeringen väljer linjen att prata snarare än att ta tag i de stora utmaningarna, och när regeringen gör saker vill jag hävda att det snarast är sådant som slår mot företagsamhet, industri och konkurrenskraft.
Vi har en regering som pratar om innovationsråd och en industrikansler men som samtidigt har många närmast fientliga förslag mot företagsamhet när vi ser till konkret handling.
Vi har en regering som inför en skatt på avstånd som framför allt slår mot företagsamhet utanför de större städerna.
Vi har en regering som inte förmår att lägga fram ett sådant enkelt och bra förslag som att ha längre och tyngre lastbilar, vilket både skulle minska utsläppen och förbättra ekonomin för många viktiga svenska företag.
Man trycker undan viktiga företag inom vård och omsorg och vill ta bort den självklara rätten för patienter att välja vårdcentral.
Man vill dubblera skatten på att anställa unga, vilket skulle ge sämre möjligheter för unga att komma in på arbetsmarknaden i det första viktiga jobbet.
Man vill göra det mindre lönsamt för äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.
Man har satt Sverige i en diplomatisk kris med egentligen hela Mellanöstern, och det framstår nu som lite oklart om diskussionen om TTIP, ett handelsavtal mellan Europa och USA, fortsatt är viktig för regeringen.
Man lovade från regeringspartierna, före valet, att hålla fast vid det viktiga överskottsmålet, det som lägger en grund för både hushåll och företagsamhet vad gäller investeringar. Knappt sex månader senare väljer man att överge detta mål, som har tjänat Sverige väl under 18 års tid.
Man jobbar också på att lägga ned Bromma flygplats, vilket tydligt slår emot företagsamheten i hela landet.
Herr ålderspresident! Ska vi kunna lägga en grund för fler jobb och växande företag och kunna ta oss an de stora utmaningar som Sverige kommer att möta under kommande decennier, då måste vi ha en politik och en regering där tanke, ord och handling hänger ihop. Det gör det med Alliansens förslag, och jag kan konstatera att det gör det inte med regeringen.
Avslutningsvis vill jag yrka bifall till reservationerna 2, 5 och 8, även om vi naturligtvis står bakom alla våra förslag i detta betänkande.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Näringspolitik
(Applåder)
I detta anförande instämde Hans Rothenberg (M) och Helena Lindahl (C).