Anf. 36 Ulla Andersson (V)
Herr talman! Emil Källström, Centerpartiet, började den här debatten med att säga att han skulle börja med det svåraste av allt, och det var att yrka bifall till Centerpartiets reservation i betänkandena. Och jag kan faktiskt förstå att det måste vara rätt svårt att stå för Centerpartiets ekonomiska politik. Jag vill ändå ge en eloge till Emil Källström, som faktiskt pratade om sin egen ekonomiska politik, till skillnad från hans kollega moderaten Ulf Kristersson, som jag tror ägnade drygt tio minuter åt att diskutera ekonomisk politik men inte en enda minut åt att diskutera Moderaternas ekonomiska politik. Och den kanske är så pass innehållslös eller så pass underfinansierad att den inte ens är värd att nämnas av deras ekonomisk-politiska talesperson.
Herr talman! I dag tycker jag att det känns som en riktigt fin dag, en dag då äntligen en rad viktiga reformer kommer att komma på plats, en dag då den ekonomiska politiken börjar med att minska de ekonomiska skillnaderna, inte minst mellan kvinnor och män, en dag då välfärden kommer att få mer resurser och investeringarna i våra gemensamma behov ökar. Bara det att det är en dag då vi efter åtta och ett halvt år av borgerlig ekonomisk politik börjar rulla den åt sidan är faktiskt värt att fira.
I dag kan det faktiskt bli klart att alla de anställda som nu sliter, släpar och stressar i äldreomsorgen kan få tusentals fler arbetskamrater. Ja, det är inte enbart efterlängtat utan också absolut nödvändigt, därför att arbetsmiljön behöver förbättras liksom arbetsvillkoren och kvaliteten. Med fler anställda ges mer tid för omsorg om den äldre.
När jag praktiserar i äldreomsorgen är detta det som jag oftast hör de äldre säga: Jodå, vi är ganska nöjda. Men de anställda de stressar så. De har liksom inte riktigt tiden. Och när man frågar de anställda i äldreomsorgen, som till exempel jag själv har gjort men också Kommunal har gjort i en nyligen utgiven rapport, svarar hälften av de tillfrågade att de inte hinner med sitt arbete varje dag. Hälften av de tillfrågade anser sig inte hinna med det de faktiskt behöver utföra.
Men det är inte enbart nödvändigt med fler anställda för att klara situationen i dag utan också för att fler ska vilja arbeta i äldreomsorgen i framtiden, för det behövs ju verkligen. Förutom ökade statsbidrag till tusentals fler anställda i äldreomsorgen behöver även arbetsmiljön och arbetsvillkoren i övrigt förbättras.
25 procent av de anställda inom vård och omsorg är tim- eller visstidsanställda. I de privata verksamheterna ser det ännu värre ut, för där är hela 32 procent av dem visstidsanställda. Nästan hälften av de tillsvidareanställda har delade turer, och det är fler deltidsanställda än heltidsanställda. I de kommuner som har lägst andel heltidsanställda är endast 15 procent heltidstjänster.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riktlinjer för den ekonomiska politiken och Vårändrings-budget för 2015
De allra flesta inser och anser att äldreomsorgen är underbemannad och att den behöver förstärkas, inte minst för mormors skull. Och de allra flesta anser att arbetsvillkor och arbetsmiljö behöver förbättras eftersom de här jobben är så viktiga och centrala, men inte borgarna inte. De avvisar satsningen på fler anställda. Den är liksom inte viktigare än så.
I höst kommer underhållsstödet äntligen att höjas med 300 kronor per månad. Det är verkligen efterlängtat. Det är tufft ekonomiskt att vara ensamförälder. På 20 år har stödet höjts med endast 100 kronor. En höjning med 300 kronor är inget som löser de ekonomiska problemen rakt av men ger bättre möjligheter till en värdigare vardag för hundratusentals ensamföräldrar och barn. Det ger möjligheter att köpa nya kläder när de gamla vuxits ur eller gått sönder. Det kanske ger möjligheter till ett tandläkarbesök, någon utflykt eller ett biobesök. Det är vi glada att vi har fått igenom i förhandlingarna med regeringen. I de borgerliga budgetalternativen avvisas dock höjningen, i sig ingen nyhet då andelen ensamstående föräldrar som lever i relativ fattigdom har ökat kraftigt under den borgerliga regeringen. De lade inte en krona till höjt underhållsstöd under åtta och ett halvt år, så jag hade väl inte förväntat mig det nu heller. Det är liksom inte viktigare än så i högerns värld.
Sjuk- och aktivitetsersättningen föreslås höjas liksom bostadstillägget för pensionärer. Det är träffsäkra reformer som når människor som tvingas leva i ekonomisk utsatthet. Det kan vara på grund av att man har en väldigt långvarig sjukdom och ohälsa eller för att man är pensionär och har haft låg inkomst. Och när man väl, efter många års slit och släp, går i pension får man inte ens en värdig pension. En majoritet av dessa är kvinnor. Men även här avvisar borgerligheten höjningarna.
A-kassan föreslås höjas, fas 3 börjar successivt avvecklas och den så kallade stupstocken kommer äntligen att läggas till handlingarna. Äntligen ska det bli slut på de kränkningar som sjuka människor har blivit utsatta för. Det är inte rimligt att det är politiker som ska få bestämma hur länge du får vara sjuk eller om du är sjuk eller inte.
Om vi därtill lägger glasögonbidrag, gratis medicin för barn, sänkt avgift för kulturskolan nästa år och sänkt skatt för pensionärer blir profilen tydlig: De som är ekonomiskt mest utsatta gynnas, vilka framför allt är kvinnor, och välfärdens omfattning byggs ut och förstärks.
Mer pengar till äldreomsorgen, höjd sjuk- och aktivitetsersättning, höjt underhållsstöd men också pengar till förlossningsvård och kvinnojourer påverkar framför allt kvinnors liv, förutsättningar och ekonomi. Efter åtta och ett halvt år med borgerlig ekonomisk politik får äntligen kvinnors livsvillkor stå i centrum. Varje sådan reform där kvinnor prioriteras väljer borgerligheten att avvisa.
I de borgerligas budgetalternativ finns, förutom det jag nyss har tagit upp och deras eviga skattesänkningar, en del som är särskilt värt att uppmärksamma. Folkpartiet och Centerpartiet har inte här i talarstolen till exempel talat om att de vill att LAS ska avskaffas. Folkpartiet vill tillsätta en kommission som ska se till att de lägsta lönerna på arbetsmarknaden inte höjs eller, som de säger, pressas upp.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riktlinjer för den ekonomiska politiken och Vårändrings-budget för 2015
En undersköterska har i dag en ingångslön på lite drygt 18 000 kronor. Folkpartiet anser tydligen att det är för mycket. Sjuksköterskor protesterar landet runt för att få en ingångslön på 24 000 kronor. Men det verkar också vara något som de kan drömma om att få Folkpartiets stöd för, för deras ingångslöner är tydligen alldeles för höga.
En fråga till Folkpartiet: Är det Björklunds tidigare bud på 20 procent lägre ingångslön för alla offentliganställda som gäller, det vill säga ca 14 500 för en undersköterska och drygt 18 000 för en sjuksköterska? Är det detta som är målsättningen?
Både Folkpartiet och Moderaterna anser att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga kan slopas, verkar det ändå som, för de har ingen finansiering i sina motioner för det alternativet. Och det är nog bra, för äntligen kanske de kan erkänna att det är en ineffektiv reform som inte haft effekt. Till slut tror jag faktiskt att det bara är Centerpartiet som kommer att stå kvar vid den sänkta arbetsgivaravgiften för unga.
Moderaterna har ett stort hål i sin budget, en luftbesparing på ca 1 ½ miljard för något som de kallar för en beräkningsteknisk korrigering i budgetmotionen.
Ja, det säger det mesta. Med reformer för 3 miljarder som de inte ens kan finansiera kan man verkligen undra vad som ska komma i höst. Blir det besparingar på 25 miljarder och skattesänkningar trots att de inte ens klarar de 3 miljarder de har nu? Man kan lugnt säga att den krona-för-krona-princip som de talar sig varma för inte verkar gälla deras egen politik.
Det överskottsmål de säger sig värna har de nog själva insett att de aldrig kommer att uppnå. De gjorde det inte de sista fem åren de satt i regering, och de gör det inte nu heller.
Centern lägger in förväntade besparingar. Det är besparingar de tydligen inte kunde göra i regeringsställning. De ska spara ca 1 miljard på asylboenden. Det kunde de tydligen inte göra i regeringsställning. De ska spara 1 miljard på sikt genom annan lokalisering av myndigheter.
Det är ju bra om man kan göra det, men det behöver vara lite mer seriöst i en budgetmotion. Ni kan inte bara sätta upp fingret i luften och säga att det nog ger 2 miljarder, lägga in det och sedan sänka skatter. Ofinansierade skattesänkningar hör till er politik.
Jag blir dock lite glad när jag läser att Folkpartiet vill att det ska införas en lagstadgad skyldighet för kommuner att ha beredskap för mottagande av nyanlända. Det är något som Vänsterpartiet har drivit i många år och som det nu finns majoritet för i riksdagen.
Folkpartiet signalerar också att de vill höja bostadstillägget för pensionärer. Det är bra. Det är bara synd att de skjuter på denna höjning drygt ett år.
Det är även bra att det finns en majoritet för att Migrationsverket ska tillåtas ha egna boenden. Då kan Bert Karlsson inte längre sko sig hej vilt.
Kristdemokraternas satsningar på förstärkt kompetensutveckling i äldreomsorgen liksom på investeringsstöd är bra. Det behövs och är något som också vi tycker att det behöver satsas mer på. I detta läge har vi prioriterat fler anställda i äldreomsorgen.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Riktlinjer för den ekonomiska politiken och Vårändrings-budget för 2015
Kristdemokraterna tycker också att man ska lägga ännu mer pengar på att sänka skatten för dem som lämnar in sin tvätt till tvättföretag. Jag tycker att det är slöseri med skattepengar att gynna dem som redan har det bäst ställt.
Borgarna vill inte ge mer pengar till Arbetsförmedlingen eller till fler komvuxplatser, högskoleplatser och universitetsplatser.
De avvisar satsningar på skydd av värdefull natur och på klimatinvesteringar.
De vill inte gynna kvinnor, och de ekonomiskt utsatta avvisar de med självklarhet.
De har en del finansieringssvårigheter som de löser med lite fluff-fluff samtidigt som de som redan har det gott ställt ska få det ännu bättre. Enkelt uttryckt är borgerligheten sig lik.
Herr talman! Den 25 september kommer att vara en alldeles särskild dag för mig och många andra. Den kommer att vara värd att fira, för efter många års kamp höjs då äntligen underhållsstödet.
Redan i kväll kommer jag att fira att vi efter åtta och ett halvt år med borgerlig ekonomisk politik äntligen börjar ana en annan framtid.
Det finns dock mycket kvar att förbättra och lösa även efter att denna budget har gått igenom. Vänsterpartiet menar att investeringsnivåerna måste upp rejält om arbetslösheten ska kunna pressas ned på det sätt som behövs, inte minst för att nå regeringens mål om Europas lägsta arbetslöshet. Dit är det en bra bit kvar.
Efter åtta år av borgerligt regeringsinnehav finns det investeringar som är nödvändiga att göra. Det behövs investeringar i järnväg, bostäder, utbyggnad av kollektivtrafik och landsbygd. Det behövs även omfattande klimatinvesteringar. Det ger jobb, löser gemensamma problem och behov och pressar ned arbetslösheten.
Herr talman! Jag yrkar bifall till utskottets förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och till vårändringsbudgeten. Jag yrkar i och med det bifall till minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män och till mer resurser till välfärden.
Herr talman! Till sist vill jag tacka finansutskottets kansli. Ni är proffs, och jag önskar er en trevlig sommar.
(Applåder)