Anf. 74 Eva-Lena Jansson (S)
Herr talman! Ja, Sverige har en feministisk regering som bedriver en feministisk politik. Det är vi stolta över. Jag förstår att Annika Qarlsson är lite frustrerad, eftersom hon tillhör ett tidigare regeringsparti som inte bedrev en feministisk politik.
Jag tänkte prata om både jämställdhet och integration. En hel del av förslagen i betänkandet handlar om jämställdhetspolitiken, som måste ha både jämställdhetsintegrering och en jämställdhetsbudget. Vi måste ha detta inom flera områden, inte bara inom det här utgiftsområdet. Annars blir det ingen jämställdhet i Sverige.
Regeringen är på väg när det gäller lönekartläggning, Arbetsmiljöverket - hur man ser till att forskningen styrs över till att se hur kvinnors arbetsmiljö ser ut - och hur man kan sänka sjukfrånvaron, eftersom många kvinnor är sjuka.
Det handlar om jämställdhetsintegrering, som jag sa, om att ta bort vårdnadsbidraget och om att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Där har vi fått en nu högerbur med KD, Moderaterna och Sverigedemokraterna, som försvarar vårdnadsbidraget trots att det motverkar jämställdhet.
På integrationsområdet ser vi att Sverigedemokraterna har 10,4 miljarder mindre än regeringen. Det betyder att det blir mindre pengar till integration. Jag har inte riktigt förstått argumentet för att inte vilja ha integration i samhället.
När det gäller bostadsbyggande har både de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna 6 miljarder mindre än regeringen. Bostadsbyggande är också en viktig insats för integration och för att människor ska kunna få plats i vårt samhälle.
De borgerliga partierna har dragit ned på satsningarna på förskolan och på utbildningen. Det innebär att det blir svårare för kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden, eftersom de får mindre utbildning.
För första gången har vi nu en budget som gynnar en ensamstående mamma men som missgynnar en rik man. Det tycker jag är bra - det ökar jämställdheten i vårt samhälle.
Fiaskot med jobbcoacher och etableringslotsar är på väg bort - det är väldigt bra.
När det gäller integration finns det en särskild satsning i den extra tilläggsbudget som regeringen lagt fram. Det är 10 miljarder. Som Sverigedemokraterna påpekar i betänkandet är de starkt kritiska till detta. Jag tänkte därför redogöra lite för konsekvenserna för Sveriges kommuner om Sverigedemokraterna hade styrt:
Växjö -58,9 miljoner, Lessebo -43,9 miljoner, Hultsfred -66,9 miljoner, Karlskrona -65,4 miljoner, Ludvika -54,6 miljoner, Gävle -66 miljoner, Söderhamn -74,5 miljoner, Halmstad -66,1 miljoner, Hylte -43,2 miljoner, Nässjö -61,6 miljoner, Boden -65,3 miljoner, Kiruna -48,9 miljoner, Helsingborg -79,2 miljoner, Hässleholm -69,9 miljoner, Kristianstad -62,6 miljoner, Malmö -380 miljoner, Trelleborg -80 miljoner, Stockholm -363,2 miljoner, Södertälje -105 miljoner, Eskilstuna -104 miljoner, Flen -66,6 miljoner, Uppsala -119 miljoner, Filipstad -50 miljoner, Kristinehamn -64 miljoner, Skellefteå -71 miljoner, Härnösand -69,6 miljoner, Fagersta -48 miljoner, Norberg -40 miljoner, Västerås -79 miljoner.
Vi pratar alltså om hur det ska kunna bidra till bättre barnomsorg och skola. Då har jag inte räknat upp de pengar som kommer till regionen som kommer vården till del.
Jag fortsätter uppräkningen: Borås -80 miljoner, Göteborg -369 miljoner, Vänersborg -73 miljoner, Hällefors -26 miljoner, Karlskoga -43,5 miljoner, Lindesberg -76,5 miljoner, Ljusnarsberg -35,9 miljoner, Örebro -59,4 miljoner, Finspång -42 miljoner, Norrköping -109 miljoner, Valdemarsvik -24 miljoner.
Det är bara några av de kommuner som skulle få så mycket mindre pengar om Sverigedemokraterna fick bestämma i Sverige. Då har jag bara tittat på den extra tilläggsbudgeten.
Men vad Sverigedemokraterna inte har berättat är att deras budget inte gäller. Förra veckan, när vi röstade om ramarna, röstade ju Sverigedemokraterna för Moderaternas budget. Deras utgiftsområde, som de yrkar på här, finns ju inte! Det har redan fallit, så de kan inte ens reservera sig för en budget, eftersom de redan har reserverat sig för en annan budget.
Det Sverigedemokraterna har att förhålla sig till är moderata utgiftsramar. Då måste de titta på vad Moderaterna skrev. Moderaterna talade om att Sverigedemokraternas politik var dålig. Det tyckte vi också. Det uttrycks i den reservation som Sverigedemokraterna ställde sig bakom. Där har de sänkt utgiftstaket när det gäller integrationsinsatser med 1 miljard, inte 10 miljarder, så de har en något bättre budget att förhålla sig till. Men den är urusel den med.
(Applåder)