TTE, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2022/23:4EBA72

PDF
Kommenterad dagordning 1 (2)

Ministerrådsmöte TTE med EU:s transportministrar 5 dec 2022

2022-11-28

Infrastrukturdepartementet

Rådets möte (transport, telekommunikationer, energi)

Kommenterad dagordning

Sammanträde 5 december

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

Transport

Lagstiftningsöverläggningar

3.Revidering av regelverket för unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska transportnätet (TEN-T)

Vilken typ av behandling förväntas: Beslut om allmän riktlinje

Ansvarigt statsråd: Andreas Carlson

Förslagets innehåll: Den 14 december 2021 presenterade kommissionen ett förslag till förordning med riktlinjer för genomförandet av det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T). Syftet med förordningen för TEN-T är att utveckla ett transeuropeiskt transportnät som är tillförlitligt, heltäckande och håller hög kvalitet. Det ska därigenom säkerställa hållbara förbindelser genom hela unionen utan fysiska luckor, flaskhalsar eller saknade länkar till 2050. Detta nätverk kommer enligt kommissionen att

bidra till att den inre marknaden fungerar väl, till den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i unionen och till uppfyllandet av målen för den europeiska gröna given. Nätverket bör utvecklas stegvis, med mellanliggande etappmål 2030 och 2040. I förslaget pekas i ett antal kartbilagor ut vilka noder och länkar i transportsystemet som ska ingå i TEN-T.

Olika typer av standardkrav anges för infrastrukturen för järnvägstransporter, transporter på inre vattenvägar, vägtransporter, sjötransporter, lufttransporter, samt för infrastruktur för multimodala transporter och transporter i urbana noder. Förhandlingarna har inneburit vissa sänkningar av dessa standardkrav. Vidare finns förslag på hur medlemsstaterna ska rapportera till kommissionen vilka förändringar som sker inom TEN-T. I det ursprungliga förslaget ökade på flera punkter EU- kommissionen sitt inflytande över vilka åtgärder som ska prioriteras i medlemsländernas nationella planering av transportinfrastruktur. Den framförhandlade texten innebär en avsevärd minskning i dessa delar.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen bedömer att Sverige kan godkänna allmän inriktning.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Överläggning med Trafikutskottet 29 mars 2022 och 23 maj 2022, överläggning med EU- nämnden 20 maj 2022.

Fortsatt behandling av ärendet: Europaparlamentet förväntas anta sitt utlåtande i februari 2023. Trepartsförhandlingar väntas under våren och hösten 2023.

Faktapromemoria: 2021/22:FPM55

Icke lagstiftande verksamhet

4.Slutsatser om den pågående utvecklingen av inlandssjöfarten

(NAIADES III)

Vilken typ av behandling förväntas: Godkännande av rådsslutsatser

Ansvarigt statsråd: Andreas Carlson

2 (12)

Förslagets innehåll: I juni 2021 presenterade Europeiska kommissionen ett

meddelande om NAIADES III: Boosting future-proof European inland waterway transport. Det är ett åtgärdsprogram för åren 2021–2027 med syfte att främja transporter på inre vattenvägar (inlandssjöfart) och bidra till målen i den Gröna given respektive Strategin för hållbar och smart mobilitet. Programmet har två huvudmål; att flytta över godstransporter till inlandssjöfarten och att gå mot nollutsläpp.

Det tjeckiska ordförandeskapet har presenterat rådsslutsatser som förhandlats mellan medlemsländerna. Slutsatserna handlar om utvecklingen inom inlandssjöfarten med hänvisning till arbetet inom NAIADES III. I slutsatserna hänvisas även bl.a. till målskrivningar i den Gröna given om att flytta över godstransporter från väg till inlandssjöfart och järnväg. I slutsatserna nämns flera områden inom vilka inlandssjöfarten behöver utvecklas; avlägsnande av flaskhalsar i infrastrukturen, föryngring av flottan, fler kvinnor och generellt fler yngre behöver komma in i sektorn, digitalisering, integrering av inlandssjöfarten i en kommande revidering av kombitransportdirektivet m.fl.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen föreslår att Sverige kan stödja ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Ingen tidigare behandling.

Fortsatt behandling av ärendet: Ingen planering för kommande behandling föreligger.

Faktapromemoria: Ingen faktapromemoria föreligger.

3 (12)

Övriga frågor

5a. i) Lagstiftningen om det gemensamma europeiska luftrummet

2+

Information från orförandeskapet om trepartsförhandlingarna gällande det gemensama europeiska luftrummet 2+.

5a. ii) Beslut om Corsia

Information från ordförandeskapet om trepartsförhandlingarna gällande förslag till beslut om revidering av direktiv 2003/87/EG (ETS- direktivet).

5a. iii) EU-förordning om säkerställande av lika villkor för hållbar luftfart – (ReFuelEU Aviation)

Information från ordförandeskapet om trepartsförhandlingarna gällande förslag till förordning om säkerställande av lika villkor för hållbar luftfart som ingår i det s.k. Fit for 55-paketet.

5a. iv) EU-förordning om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen och upphävande av direktiv 2014/94/EU

Information från ordförandeskapet om trepartsförhandlingarna gällande förslag till förordning om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen som ingår i det s.k. Fit for 55-paketet.

5a. v) Ändringar i direktiv 2010/40/EU om ett ramverk för genomförande för intelligenta transportsystem på väg och gentemot andra trafikslag

Information från ordförandeskapet inför trepartsförhandlingarna gällande ramverket för genomförande för intelligenta transportsystem påväg och gentemot andra trafikslag.

5a. vi) EU-förordning om användning av förnybara och koldioxidsnåla bränslen för sjöfarten (FuelEU Maritime)

Information från ordförandeskapet om trepartsförhandlingarna gällande FuelEU Maritime som ingår i det s.k. Fit for 55-paketet.

4 (12)

5a. vii) Direktiv om särskilda stabilitetskrav för ro-ro passagerarfartyg

Information från ordförandeskapet om trepartsförhandlingen gällande ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/25/EG av den 14 april 2003 om särskilda stabilitetskrav för ro-ro-passagerarfartyg.

5b. Expertmöte om samverkande, uppkopplade och automatiserade fordon (CCAM)

Information från ordförandeskapet om ett expertmöte i Prag som ägde rum den 29 november 2022 om utveckling av samverkande, uppkopplade och automatiserade fordon, CCAM.

5c. Transportförbindelserna med Ukraina

Kommissionen avser avge en lägesuppdatering om genomförandet av Solidaritetskorridorerna. Den 22 maj 2022 presenterade kommissionen ett meddelande med en handlingsplan på temat transporter av jordbruksprodukter till och från Ukraina. Syftet med handlingsplanen är att se till att Ukraina kan exportera spannmål, men även importera de varor som behövs, från humanitärt bistånd till djurfoder och gödselmedel.

5d. Det kommande ordförandeskapets arbetsprogram

Sverige avser informera övergripande om arbetsprogrammet på transportområdet för det svenska ordförandeskapet som inleds den 1 januari 2023.

5 (12)

Sammanträde 6 december

Telekommunikationer

Lagstiftningsöverläggningar

6.Förordningen om harmoniserade regler för artificiell intelligens (AI- förordningen)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Antagande av allmän riktlinje

Ansvarigt statsråd:

Erik Slottner

Förslagets innehåll:

Syftet med dagordningspunkten är att anta ordförandeskapets förslag till allmän riktlinje om förhandlingen av förordningen om harmoniserade regler för artificiell intelligens (AI-förordningen).

Förslaget presenterades den 21 april 2021 och regleringen syftar till att säkerställa att AI-system som placeras på den inre marknaden är säkra och respekterar mänskliga rättigheter samt skapar förutsägbarhet för att underlätta för innovation och investering inom AI. För att uppnå detta regleras olika AI-system genom en riskbaserad metod där användningen av vissa AI-system för specifika syften antingen är förbjudna eller tillåtna men med restriktioner och krav i form av bl.a. tillsyn och registrering. Användning av s.k. regulatoriska sandlådor föreslås i syfte att främja innovation och effektivisera regelefterlevnad för kommande AI-system. Regleringen kommer även etablera en styrningsstruktur för genomförandet.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar förslaget till allmän riktlinje och avser ställa sig bakom det.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Överläggning med Trafikutskottet ägde rum den 12 oktober 2021 och information gavs till utskottet den 23 november 2021 samt 23 maj 2022.

6 (12)

Samråd skedde med EU-nämnden den 26 november 2021 och den 25 maj 2022.

Fortsatt behandling av ärendet:

Trepartsförhandlingar med Europaparlamentet.

Faktapromemoria:

2020/21:FPM109

7. Förordningen om en ram för en europeisk digital identitet

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Antagande av allmän riktlinje

Ansvarigt statsråd:

Erik Slottner

Förslagets innehåll:

Den 3 juni 2021 presenterade kommissionen sitt förslag till förordning om ändring av EU:s förordning om elektronisk identifiering i fråga om fastställande av en ram för en europeisk digital identitet (ändring av förordning 910/2014). Det föreslås bli obligatoriskt för varje medlemsstat att anmäla en e-legitimation enligt ett förfarande för gränsöverskridande identifiering, och varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok med vilken fysiska och juridiska personer på ett säkert sätt bl.a. ska kunna begära, erhålla, lagra, och använda personidentifieringsuppgifter och digitala bevis för autentisering online och offline samt skriva under med kvalificerade elektroniska underskrifter. Kommissionen föreslår vidare ändringar gällande betrodda tjänster, som införandet av digitala bevis och elektroniska liggare.

Syftet med dagordningspunkten är att anta ordförandeskapets förslag till allmän riktlinje.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar förslaget till allmän riktlinje och avser ställa sig bakom det.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

7 (12)

Samråd i EU-nämnden ägde rum 26 november 2021 och 25 maj 2022. Överläggning i Trafikutskottet ägde rum 12 oktober 2021. Information lämnades till Trafikutskottet 23 november 2021 och 23 maj 2022.

Fortsatt behandling av ärendet:

Trepartsförhandlingar med Europaparlamentet.

Faktapromemoria:

2020/21:FPM118

8. Förordningen om harmoniserade regler för skälig åtkomst till data

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Lägesrapport

Ansvarigt statsråd:

Erik Slottner

Förslagets innehåll:

Förslaget till förordning presenterades 23 februari och syftar till att mellan aktörerna i dataekonomin rättvist fördela nyttor från den typen av data som kommer från uppkopplade produkter samt att främja tillgång till och användning av data.

Förslaget har förhandlats på teknisk nivå i rådet under det franska ordförandeskapet och under det tjeckiska ordförandeskapet. Ordförandeskapet väntas vid rådsmötet redogöra för läget i förhandlingen med utgångspunkt i sin lägesrapport.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen noterar lägesrapporten.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Överläggning i Trafikutskottet ägde rum 28 april 2022. Information lämnades till Trafikutskottet 23 maj och samråd med EU-nämnden ägde rum 25 maj 2022.

Fortsatt behandling av ärendet:

Fortsatt förhandling i rådet.

8 (12)

Faktapromemoria:

2021/22:FPM70

9.Förordningen om horisontella cybersäkerhetskrav för produkter med digitala inslag

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Lägesrapport

Ansvarigt statsråd:

Erik Slottner

Förslagets innehåll:

Den 15 september 2022 presenterade kommissionen ett förslag till förordning om horisontella cybersäkerhetskrav för produkter med digitala inslag och ändring av förordning 2019/1020 (cyberresiliensakten). Syftet med förslaget är att skapa förutsättningar för utveckling av säkra produkter med digitala inslag genom att försäkra att hård- och mjukvara placeras på marknaden med färre sårbarheter och att tillverkare tar större ansvar för produkters cybersäkerhet genom deras livscykel. Förslaget syftar även till att konsumenter ska få tillräcklig information om cybersäkerheten för de produkter med digitala inslag som de köper och använder.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen avser notera lägesrapporten.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Överläggning i Trafikutskottet ägde rum 22 november 2022.

Fortsatt behandling av ärendet:

Förslaget förhandlas vidare i den horisontella rådsarbetsgruppen för cyberfrågor.

Faktapromemoria:

2022/23:FPM6

Icke lagstiftande verksamhet

9 (12)

10. Digitala färdigheter för det digitala decenniet

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Riktlinjedebatt

Ansvarigt statsråd:

Erik Slottner

Förslagets innehåll:

Riktlinjedebatten fokuserar på hur det ska säkerställas att EU:s befolkning har digitala färdigheter som gör att den digitala omvandlingen av samhället kommer att omfatta alla. I underlaget ställs två frågor.

1.Med tanke på den avgörande betydelsen av grundläggande (digitala) färdigheter inom den förvärvsarbetande befolkningen, vilka ytterligare kompetenshöjande åtgärder skulle kunna övervägas? Vilka kompetenshöjande åtgärder kan vara särskilt användbara för små och medelstora företag?

2.Hur kan vi gå samman för att bygga vidare på bästa praxis/goda erfarenheter som identifierats i medlemsstaterna och öka antalet IKT- specialister och antalet sektorspecialister med avancerade digitala färdigheter? Vilka åtgärder skulle kunna planeras för att hjälpa viktiga industriella ekosystem, särskilt små och medelstora företag, att locka till sig digitala talanger?

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen anser att det är viktigt med en hög digital kompetens hos befolkningen och att den digitala omställningen av näringslivet främjas. Det digitala gapet mellan män och kvinnor minskas genom bättre möjligheter att delta i utbildning. Det är viktigt att den digitala omställningen i samhället är inkluderande och att digitalt utanförskap hos äldre, personer med funktionsnedsättningar och de som lever i hushåll med låga inkomster motverkas. Det är viktigt att de digitala klyftorna minskar och att alla ges möjlighet att vara delaktiga i det digitala samhället. Tillgång till god internetuppkoppling är viktigt för likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd i hela EU.

10 (12)

För att tillgodose kompetensbehovet inom digitalisering är det nödvändigt att säkerställa möjligheterna till livslångt lärande och för omställning. Regeringen framhåller därför vikten av en fortsatt dialog med arbetsmarknadens parter när det gäller frågor som rör omställning och behovet av utbildning i digitala färdigheter för att nå framgång i detta arbete. Samverkan mellan aktörerna i det digitala ekosystemet möjliggör anpassning av kompetensutvecklingen utifrån företagens och individens unika behov.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Ingen tidigare behandling.

Fortsatt behandling av ärendet:

Ingen fortsatt behandling förutses.

Faktapromemoria:

Ingen faktapromemoria föreligger.

Övriga frågor

11. a) Telekomstöd till Ukraina

Bakgrund

Kommissionen väntas informera om samordning inom EU vad gäller stöd till Ukraina i fråga om IT-utrustning och materiel inom telekomområdet.

11. b) eDataskyddsförordningen

Bakgrund

Ordförandeskapet väntas informera om status i förhandlingarna om eDataskyddsförordningen. Förslaget presenterades i januari 2017 och rådets allmänna riktlinje antogs i februari 2021. Trepartssamtal inleddes i maj 2021.

11. c) Europeisk förklaring om digitala rättigheter och principer

Bakgrund

Ordförandeskapet väntas informera om förhandlingarna mellan rådet, Europarlamentet och kommissionen om förslaget om en europeisk förklaring om digitala rättigheter och principer för det digitala decenniet.

11 (12)

11.d) Internationella initiativ på det digitala området (fokus TTC och digitala partnerskap): lägesuppdatering

Bakgrund

Kommissionen väntas informera om förhandlingarna av icke-bindande instrument för digitala partnerskap som är tänkta att bidra till att bygga upp ett starkare internationellt samarbete inom ramen för EU:s strategi för samarbete i regionen Indiska oceanen/Stilla havet. Kommissionen väntas även informera om förhandlingen avseende handels- och teknikrådet mellan EU och USA (TTC).

11.e) Möte på expertnivå om förvaltning och tillämpning av Unionens regler på det digitala området

Bakgrund

Ordförandeskapet väntas informera om ett möte som ordförandeskapet arrangerade på expertnivå om förvaltning och tillämpning av Unionens regler på det digitala området. Mötet hölls 17 oktober 2022 och behandlade bland annat frågor om minskad fragmentering av digital lagstiftning inom EU, minskade digitala barriärer och hur ny digital lagstiftning kan vara effektiv och användarvänlig.

11. f) Konferens om EU:s säkra och innovativa digitala framtid

Bakgrund

Ordförandeskapet väntas informera om en konferens vars fokus var hur säkerhet och innovation kan främjas på det digitala området. Konferensen hölls i Prag 3–4 november 2022.

11. g) Det inkommande ordförandeskapets arbetsprogram

Bakgrund

Den svenska delegationen väntas informera om inriktningen i arbetsprogrammet för sitt ordförandeskap som tar vid 1 januari 2023.

12 (12)