Dp 10g och PMKKRmaj2006

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2005/06:1290 Till p. 1, 2 och 4

DOC
PM Till riksdagen 2006-05-11 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism

Ann-Charlotte Bernhard

Ankn. 52150

Konkurrenskraftsrådet den 29-30 maj 2006

Dokumentbeteckning

COM(2006)yyy final

Meddelande från kommissionen - En förnyad europeisk turistpolitik: Mot ett starkare partnerskap för europeisk turism.

Dagordningspunkt 10 e.

Sammanfattning

Meddelandet är KOMs förslag till en förnyad europeisk turistpolitik som leder till ett starkare partnerskap för europeisk turism. Förslagen i meddelandet går ut på att förbättra konkurrenskraften i den europeiska turistnäringen och skapa fler och bättre jobb genom en hållbar tillväxt av turismen i Europa och globalt.

I Förslaget

1. Innehåll

Bakgrund

Vid ett turistforum på Malta i oktober 2005 presenterade kommissionären Verheugen i ett tal ett förslag till en ny europeisk turistpolitik. Detta resulterade i ett utkast till meddelande från KOM KOM inför turistministerkonferensen i Wien den 20-21 mars 2006. Meddelandet om en ny europeisk turistpolitik presenterades och diskuterades vid det informella turistministermötet den 21 mars 2006. Inga beslut fattades.

Meddelandet

Turism och Lissabonstrategin

Utmaningen med tillväxt och jobb

KOM beskriver turismens betydelse för utmaningen med tillväxt och sysselsättning och kopplingen till Lissabonstrategin. Turismen är en tvärsektoriell sektor kopplat till många andra ekonomiska aktiviteter och som involverar en stor spridning av tjänster och yrken och därför en viktig sektor för Lissabonstrategin. För att svara upp mot utmaningarna i strategin är det nödvändigt att involvera alla berörda i EU på nationell, regional och lokal nivå i ett förnyat partnerskap för tillväxt och jobb.

Utmaningar för turismen

KOM beskriver att förändringarna i den demografiska strukturen i

Europa kommer att påverka turismen. Det ökande antalet resenärer över

65 år kommer att öka, vilket kommer att förändra efterfrågan på utbudet

av turistprodukter. För att möta utmaningar som förändrad demografi,

konkurrens utifrån, behovet av hållbarhet och efterfrågan på speciella

turistprodukter måste Europa fokusera sina ansträngningar på att

förbättra sin konkurrenskraft och säkerställa Europas ställning som

världens ledande turistdestination.

Dialog och partnerskap mellan berörda inom turismen

Turism involverar en mängd berörda inom olika sektorer och politikområden på olika nivåer. Både direkt och indirekt påverkar detta turismens utveckling. Det är nödvändigt med dialog och partnerskap på alla nivåer i beslutsprocessen relaterad till turism för att främja en hållbar utveckling av turismen.

En förnyad europeisk turistpolitik

Målet för den förnyade europeiska turistpolitiken skall vara att förbättra den europeiska turistnäringens konkurrenskraft och skapa fler och bättre jobb genom hållbar tillväxt av turismen i Europa och globalt.

Fokus kommer att vara på följande huvudområden:

"Mainstreaming" av åtgärder som påverkar turismen

- Bättre regelverk. Turistnäringens och turistdestinationernas konkurrenskraft påverkas av regelverken inom ett antal politikområden. Regelverken inom de olika områdena behöver förbättras både på nationell och europeisk nivå.

- Samordning av politikområden. Många politikområden i EU påverkar direkt eller indirekt turism. Informationen och samordningen med berörda parter skall stärkas och förbättras.

- Förbättrad användning av tillgängliga europeiska finansiella instrument. Ett antal olika fonder förutom strukturfonderna ger möjligheter till finansiellt stöd för utveckling av turistsektorn. MS bör samarbeta på alla nivåer - nationellt, regionalt, lokalt och näringen - för att försäkra sig om att turismen till fullo utnyttjar de europeiska finansiella instrumenten och att de tas i beaktande vid planeringen av olika relevanta projekt.

Främjande av hållbar turism

- En europeisk Agenda 21 för turism. 2004 inrättade kommissionen en expertgrupp, Tourism Sustainability Group (TSG) som ett led i arbetet med att ta fram en Agenda 21 för turistsektorn. TSG skall avlämna en rapport under 2006. Kommissionen avser att presentera ett förslag till en europeisk Agenda 21 för turism under 2007.

- Särskilda stödjande aktiviteter för hållbar europeisk turism. Förutom arbetet med en europeisk Agenda 21 för turism kommer en rad andra aktiviteter, varav en del redan pågår, att genomföras bl.a. avseende små- och medelstora företag, turism för alla, statistik, e-business och kampen mot barnsexturism.

Öka förståelsen och synligheten av turism

- Förbättra förståelsen för europeisk turism. Harmonisering och genomförande av turistsatellitkonton (Tourism Satellite Accounts) kommer att gå vidare i samarbete med MS, nationella statistiska myndigheter och andra berörda för att skapa bättre förståelse för värdet av turistindustrin.

- Stödja främjandet av europeiska destinationer. För att bidra till marknadsföringen av Europa som en mängd attraktiva turistdestinationer har KOM finansierat skapandet av en europeisk turistdestinationsportal med praktisk information om Europa och med länkar till nationella hemsidor. Portalen startade i mars 2006 och skall skötas av European Travel Commission (ETC). KOM kommer tillsammans med MS att utlysa en pristävling "European destinations of excellence award".

- Förbättra synligheten av turism: ett gemensamt mål. Varje år sedan 2002 arrangeras ett europeiskt turistforum av olika MS tillsammans med KOM. Värdet av dessa möten med alla berörda parter anses vara högt och KOM kommer att aktivt stödja en fortsättning.

2. Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

-

3. Budgetära konsekvenser

-

II Ståndpunkter

1. Svensk ståndpunkt

KOMs meddelande om en förnyad europeisk turistpolitik som leder till ett starkare partnerskap för europeisk turism ligger i linje med de synpunkter som Sverige har beträffande samarbetet inom unionen på turistområdet.

2. Medlemsstaternas ståndpunkter (OBS! endast till rådet)

-

3. Institutionernas ståndpunkter (Endast till rådet)

-

4. Remissinstansernas ståndpunkter

-

III Övrigt

1. Fortsatt behandling av ärendet

Ett möte i rådsarbetsgrupp är inplanerat den 28 juni 2006.

2. Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 308 (f.d. artikel 235) i EG-fördraget. Beslut fattas med enhällighet.

3. Fackuttryck/termer

-