Till innehåll på sidan

dp.3 rådspm

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:3810 Till p. 1 Från Näringsdepartementet

DOC
Rådspromemoria

2007-09-20

Näringsdepartementet
Enheten för IT-politik

Rådets (TTE-rådet) möte den 1 oktober 2007

Dagordningspunkt: 3

Rubrik: Förslag till Europarlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 97/67/EG beträffande fullständigt genomförande av gemenskapens inre marknad för posttjänster (LA)

Dokument:
14357/06 POSTES 1 MI 180 COMPET 282 CONSOM 95 SOC 479 CODEC 1163
Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktivet 97/67/EG beträffande fullständigt genomförande av gemenskapens inre marknad för posttjänster

Tidigare dokument: Näringsdepartementets Fakta-PM 2006/07:FPM 18, Nya postdirektivet

Tidigare behandlats i EU-nämnden: 8 december 2006 och 1 juni 2007.

Bakgrund
Till grund för det kompromissförslag som rådsmötet ska behandla ligger kommissionens förslag till ändrat postdirektiv som presenterades i oktober 2006. Där konstateras inledningsvis att alla delmål i nuvarande postdirektiv har uppnåtts och att utvecklingen hittills inte har givit anledning att förlänga den tidsfrist som fastställts i förslaget till ändrat postdirektiv. Syftet är att avskaffa kvarvarande monopol på postmarknaden, avsluta den gradvisa liberaliseringen och genomföra en inre marknad för posttjänster per den 1 januari 2009. Flertalet medlemsstater har använt sig av möjligheten att bevara monopolen på postmarknaden och kommer därför att påverkas av förslaget. Oro för sysselsättningen och alternativ finansiering av den samhällsomfattande posttjänsten är två frågor som särskilt engagerade Europaparlamentet inför den omröstning som hölls den 11 juli 2007 men också varit föremål för många och långa diskussioner i rådsarbetsgruppen. För närvarande är det bland medlemsstaterna endast SE, FI och UK som i sin lagstiftning liberaliserat posttjänsterna. Förberedande lagstiftningsåtgärder har vidtagits av DE och NL inför en liberalisering 2008.

Kännetecknande för postsektor inom EU är dels den starka prägeln av tidigare statligt ägda monopol, dels den snabba ökningen av företagsgenererad post som gör postsektorn till en viktig del av EU:s ekonomiska infrastruktur. Sektorn är nära förbunden med andra marknader, som t.ex. kommunikation, transport/logistik och reklam vilka alla är liberaliserade. En fullständig liberalisering av postsektorn är nödvändig också för att långsiktigt kunna garantera tillgång till samhällsomfattande tjänster av minst samma kvalitet som hittills.

ORDF avser att vid rådsmötet den 1 oktober 2007 försöka nå en politisk överenskommelse om ett ändrat postdirektiv.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Den rättsliga grunden utgörs av artiklarna 47.2, 55 och 95 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Det beslutsförfarande som tillämpas är medbeslutande enligt artikel 251 i fördraget.

Svensk ståndpunkt
Angående express- och kurirtjänster anser SE att dessa tjänster som är förknippade med ett avsevärt mervärde inte ska omfattas av den samhällsomfattande posttjänsten dvs. ska inte utgöra del av det utbud av bastjänster som staten garanterar tillgången till. Frågan har betydelse när det gäller finansieringen av samhällsuppdraget. Enligt svensk postlagstiftning omfattas express- och kurirtjänster inte ens av definitionen av postverksamhet.

I fråga om liberalisering av postsektorn verkar SE för ett fullt marknadsöppnade och förordar i första hand ett enda datum för samtliga MS. SE är dock medvetet om nödvändigheten av att tillmötesgå EP:s synpunkter så långt möjligt för att nå en överenskommelse. SE anser dock att slutdatum 2012 för genomförandet av en inre marknad för posttjänster är alltför långt bort.

Slutligen anser SE att de av EP föreslagna kriterierna för undantag, dvs. möjligheten att behålla monopolen ytterligare ett par år, ger möjlighet för ett alltför stort antal MS att begära undantag. Undantag föreslås kunna åberopas av, förutom nya medlemsstater, även medlemsstater med liten befolkning och begränsad geografisk storlek vilket kan ha särskilda återverkningar just på posttjänster samt medlemsstater med svår topografi och med många öar. Här förordas en viss restriktivitet för att inte hela instrumentet ska förlora i värde.
Europaparlamentets inställning
EP antog, vid omröstning i plenum den 11 juli 2007, med stor majoritet den första läsningens ståndpunkter. Det var TRAN-utskottet som ansvarade för förslaget till nytt postdirektiv och Markus Ferber var rapportör. De ändringar som EP har föreslagit avser bl.a. skrivningar med avseende på social och regional hänsyn liksom möjligheten för MS att förlänga tidsfristen för monopolen ända till 2011.
Förslaget
Rådsarbetsgruppen har nått en bred enighet kring ORDF kompromissförslag vad gäller de viktiga delarna av direktivet och i stor utsträckning beaktat EP:s förslag. Följande frågor blir föremål för överväganden vid rådsmötet:
1. huruvida express- och kurirtjänster ska omfattas av en samhällsomfattande posttjänst (beaktandesats 1, jfr artikel 9)
2. slutdatum för genomförandet av en inre marknad för posttjänster inklusive möjligheten till undantag för MS som önskar behålla monopolen ytterligare ett par år.

Undantagskriterierna, som föreslagits av EP omfattar flera olika kategorier av medlemsstater. Undantag skulle kunna åberopas av, förutom nya medlemsstater, även medlemsstater med liten befolkning och begränsad geografisk storlek vilket kan ha särskilda återverkningar just på posttjänster samt medlemsstater med svår topografi och med många öar.

Frågan har egentligen inte diskuterats i rådsarbetsgruppen men åtminstone liberaliseringsvänliga MS anser att förslaget ger utrymme för alltför många undantag. Det förefaller finnas en viss förståelse för att EU 10 eller EU 12 kan kunna få en något längre omställningsperiod under förutsättning att man redogör för vilka åtgärder som behöver vidtas.
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
I Sverige är det nuvarande postdirektivet genomfört genom de ändringar i postlagen (1993:1684) som trädde i kraft den 1 juli 1998 (Proposition 1997/98:127 Statens ansvar på postområdet). Någon stegvis liberalisering har inte varit aktuell för Sveriges del utan monopolet på den svenska postmarknaden avskaffades redan 1993. Regler motsvarande de nu föreslagna rörande tillgång till den postala infrastrukturen återfinns i postlagen sedan år 1999 (Proposition 1998/99:95 Postal infrastruktur).
ORDF kompromissförslag bedöms för närvarande inte få mer än kanske marginell påverkan på nuvarande svensk reglering.
Ekonomiska konsekvenser
ORDF:s förslag medför, såvitt går att för närvarande bedöma, inga budgetära konsekvenser.
Övrigt
Nuvarande reglering inom EU på postområdet ska ses mot bakgrund av den viktiga roll som tjänster av allmänt ekonomisk intresse har när det gäller att främja unionens sociala och territoriella sammanhållning. Effektiva posttjänster spelar en viktig roll inom Lissabonstrategin och fullbordandet av den inre marknaden. Ett av huvudmålen för gemenskapens politik inom postsektorn är att gradvis liberalisera och konkurrensutsätta marknaden under kontrollerade former.