Till innehåll på sidan

dp.7b rådspm.e-inclusion

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:8403 Till p. 2-3 (Transport, telekommunikation och energi)

DOC
Rådspromemoria

2007-11-14

Näringsdepartementet

Rådets möte TTE den 29 november 2007

Dagordningspunkt 7 b

Rubrik: Meddelande från kommissionen avseende det europeiska i2010-initiativet för e-integration - ”Att vara en del av informationssamhället”.
- Presentation av KOM / Information från Ordförandeskapet

Dokument:
14872/07 TELECOM 134 SOC 439 EDUC 207 RECH 350 REGIO 46 + ADD 2
COM(2007) 694 final

Tidigare dokument: Measuring progress in e-Inclusion - Riga Dashboard 2007. The Riga Dashboard is aimed at reporting progress in the achievement of policy targets set by the Ministerial Declaration signed in Riga on 11 June 2006 by 34 European countries.

Denna fråga har inte tidigare varit uppe i EU nämnden

Bakgrund

Den 8 november 2007 översände kommissionen till rådet sitt meddelande i ärendet där man föreslår ett EU-initiativ för e-integration.
Betydelsen av e-integration beskrevs i en ministerdeklaration signerad i Riga 11 juni 2006 av 34 EU länder.
Där fastställdes konkreta mål för Internetanvändning och Internettillgång, datakompetens och IKT-tillgänglighet till 2010.
Trots alla dessa värdefulla initiativ har framstegen varit små anser kommissionen, och risken finns att de flesta så kallade Rigamålen inte kommer att uppnås. Insatserna är fortfarande fragmenterade och samordningen bristfällig. I meddelandet från kommissionen uppmanas medlemsstaterna att göra mer för att förverkliga tanken på e-integration och uppnå Rigamålen. Kommissionen anser att det är motiverat att vidta EU-åtgärder för att garantera lika rättigheter i informationssamhället, den inre marknadens sammanhållning och samordningsåtgärder.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Svensk ståndpunkt
Regeringen anser att Sverige bör välkomna meddelandet som ett ramverk för gemensamma insatser för att motverka de digitala klyftorna och bidra till delaktighet i informationssamhället för medborgare och företag inom EU. Då meddelande kom den 8 november har regeringen inte hunnit ta ställning till de olika förslagen. Sverige ligger långt framme inom ett flertal IT-politiska områden och har en generellt sett hög IT-mognad hos medborgarna och företag. Regeringen anser att Sverige bör delta i detta arbete men bör i dagsläget ställa sig avvaktande till alltför centralt styrda riktlinjer.
Europaparlamentets inställning
Ingen känd
Förslaget
I kommissionens meddelande föreslås ett EU-initiativ för e-integration , som ska omfatta följande:
A) En e-integrationskampanj, ”E-integration: kom med!”, som ska öka kunskaperna och samla insatserna under 2008. Kampanjen ska avslutas med en ministerkonferens, där de konkreta framstegen ska redovisas och åtagandena stärkas.
B) En strategisk ram för åtgärder som ska genomföra Rigadeklarationen genom att
1. skapa rätt förutsättningar för allas deltagande i informationssamhället genom att överbrygga bredbands-, tillgänglighets- och kompetensklyftorna,
2.

verka för ett reellt deltagande från grupper som riskerar att utestängas och förbättra livskvaliteten, och
3. samordna åtgärderna för e-integration för att maximera de varaktiga effekterna.
EU:s initiativ för e-integration syftar därför, för det första, till att öka medvetenheten om att åtgärder brådskar och synliggöra hur mycket e-integration kan bidra till livskvalitet, ekonomisk tillväxt och sysselsättning. Det ska också stärka de viktigaste åtagandena från Riga.
För det andra ger initiativet för e-integration en ram för åtgärder som bygger vidare på befintlig verksamhet, får befintliga verksamheter att samverka och täpper igen luckor. Slutmålet är större genomslagskraft för e-integration genom en enhetlig uppsättning åtgärder inom följande tre områden:
• Att skapa rätt förutsättningar för allas deltagande i informationssamhället.
• Att snabbt uppnå ett effektivt deltagande från grupper som riskerar att utestängas och att förbättra livskvaliteten.
• Att uppnå samverkan mellan åtgärderna för e-integration för att maximera de varaktiga effekterna.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
Då meddelandet inte pekar på konkreta förslag på lagstiftning eller lagstiftningsstrategier kan vi i dagsläget inte avgöra vilka effekter detta eventuellt kan få.
Ekonomiska konsekvenser
Då meddelandet tagits av kommissionen den 8 nov kan vi i dagsläget inte uttala oss om eventuella ekonomiska konsekvenser.

Övrigt