Ekofin, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2012/13:2B642E

DOCX

Annotering

2013-01-14

Fi 2013/147

Finansdepartementet

Till: Riksdagen

Ekofinrådets möte den

22 januari i Bryssel

Kommenterad dagordning

- enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 8 januari

Godkännande av den preliminära dagordningen

Lagstiftningsöverläggningar

(ev.) Godkännande av listan över A-punkter

Övriga frågor – aktuella lagstiftningsförslag

- Information från ordförandeskapet

Ordförandeskapet har signalerat att man ska informera om hur förhandlingarna med Europaparlamentet fortskrider vad gäller förslagen om förstärkt ekonomisk styrning (2-pack), den gemensamma tillsynsmekanismen för banker (SSM) och de reviderade kapitaltäckningsreglerna (CRDIV/CRR).

Icke lagstiftande verksamhet

Godkännande av listan över A-punkter

Föredragning av ordförandeskapets arbetsprogram

- Diskussion

Det irländska ordförandeskapet ska presentera sitt arbetsprogram för sitt ordförandeskap i ministerrådet vilket sträcker sig över första halvåret 2013.

Ordförandeskapets huvudprioriteringar i Ekofinrådet förväntas bland annat vara att möta effekterna av den ekonomiska krisen genom att genomföra initiativ för att främja stabilitet och återhämtning av ekonomin, arbetet med att etablera en bankunion samt fortsatt arbete för att förstärka regleringen av finansmarknaden.

Arbetsprogrammet har inte presenterats i skrivande stund. Regeringen återkommer med ståndpunkt efter att programmet presenterats.

Den årliga tillväxtöversikten

- Diskussion

Kommissionen presenterade i slutet av november tillväxtrapporten för 2013. Rådet ska nu ha en diskussion om rapporten. Först vid nästa Ekofinmöte ska rådsslutsatser antas.

I december presenterades rapporten i olika rådskonstellationer. Finansministern och arbetsmarknadsministern samrådde med EU-nämnden 30 november 2013. Statsministern samrådde med EU-nämnden den 12 december inför Europeiska rådet.

Den 28 november 2012 presenterade kommissionen sin årliga tillväxtrapport. Den utgör startskottet för den kommande nästa europeiska termin inom EU. Rapporten kommer bland annat att ligga till grund för diskussionen vid Europeiska rådets möte den 14-15 mars 2013.

I rapporten redogör kommissionen för sina förslag till övergripande prioriteringar för den ekonomiska politiken samt sysselsättningspolitiken de kommande 12 månaderna. Kommissionen understryker främst vikten av att genomföra tillväxtskapande strukturreformer för att nå en långsiktig, hållbar tillväxt, och slår fast att de fem prioriteringar som lades fast i tillväxtöversikten för 2012 är fortsatt giltiga. Medlemsstaterna uppmanas därmed att under 2013 återigen fokusera på följande fem områden:

Att driva differentierad, tillväxtfrämjande finanspolitisk konsolidering

Utlåningen ska återgå till normala nivåer

Främja tillväxt och konkurrenskraft

Bekämpa arbetslösheten och de sociala konsekvenserna av krisen

Modernisera den offentliga förvaltningen

För mer information, se faktapromemoria 2012/12:FPM32.

Regeringen välkomnar kommissionens årliga tillväxtrapport och stödjer det övergripande budskapet om vikten av att genomföra tillväxtskapande strukturreformer för att nå en långsiktig, hållbar tillväxt. Regeringen kan på ett övergripande plan ställa sig bakom de fem föreslagna prioriteringarna för nästa års europeiska termin.

Regeringen stödjer ett effektivt och ambitiöst genomförande av den europeiska terminen och Europa 2020-strategin. Finanspolitisk konsolidering och skuldminskning är avgörande för att återskapa förtroende och få fart på tillväxten. Samtidigt är det angeläget att, parallellt med detta, påskynda implementering av åtgärder som bidrar till långsiktig hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft. Mot bakgrund av den ekonomiska krisen är det än mer angeläget att alla medlemsstater tar sitt ansvar för att uppfylla strategins övergripande målsättningar.

Uppföljning av Europeiska rådets möte den 13-14 december 2012

- Diskussion

Vid Ekofinrådets möte förväntas en genomgång av hur besluten som togs vid Europeiska rådets möte i december ska följas upp. Det är i skrivande stund inte klart vilka frågor som kommer att tas upp för diskussion.

Inför Europeiska rådets möte i december samrådde statsministern med EU-nämnden 12 december 2012 och återrapporterade 18 december 2012.

Vid Europeiska rådets möte i december diskuterades framförallt framtiden för den ekonomiska och monetära unionen. I slutsatserna från mötet betonas att redan beslutade åtgärder ska genomföras. Vidare uppmanades Europeiska rådets ordförande i nära samarbete med kommissionens ordförande att återkomma till Europeiska rådet i juni 2013 med en färdplan avseende ett antal åtgärder som rör samordningen och riktlinjerna för den ekonomiska politiken.

Meddelande: En handlingsplan för att stärka kampen mot skattebedrägeri och skatteundandragande

- Föredragning av kommissionen

Kommissionen ska presentera handlingsplanen för att stärka kampen mot skattebedrägeri och skatteundandragande (KOM(2012) 722).

Samråd med EU-nämnden har ägt rum den 9 november 2012 om rådsslutsatser rörande ett bakomliggande meddelande från kommissionen. Information om det meddelandet har lämnats till skatteutskottet den 12 december 2012.

I meddelandet tas 34 åtgärder upp. Dessa är uppdelade på

bättre användning av befintliga instrument och initiativ från kommissionen som ska vidareutvecklas,

nya initiativ från kommissionen, och

framtida initiativ och åtgärder som ska utvecklas.

I det förstnämnda avsnittet behandlas bl.a. förslaget till ändringar i sparandedirektivet och genomförandet av det nya direktivet om administrativt samarbete i fråga om beskattning (direkt skatt). Det sistnämnda avsnittet är indelat i åtgärder på kort sikt (under 2013), på medellång sikt (senast 2014) och på lång sikt (bortom 2014). Regeringen avser att inkomma med fakta-PM till riksdagen om meddelandet.

Flertalet av åtgärderna är i linje med regeringens uppfattning. Enligt regeringens mening bör arbetet i första hand inriktas på att slutföra redan påbörjade projekt. Vissa av åtgärderna kräver en ingående analys innan det går att ta ställning.

Skatt på finansiella transaktioner

- Förslag till rådets beslut om bemyndigande att inleda ett fördjupat samarbete på området för skatt på finansiella transaktioner

Ekofinrådet ska besluta om kommissionens förslag till bemyndigande att inleda ett fördjupat samarbete på området för skatt på finansiella transaktioner (FTT).

Regeringen har samrått med EU-nämnden den 19 oktober 2011, samt vid ett flertal tillfällen därefter i samband med Ekofinrådet. Överläggningar med Skatteutskottet har skett den 2 december 2011, den 29 mars samt den 29 november 2012. Vidare har Skatteutskottet informerats den 12 juni 2012. FTT har även behandlats den 22 november 2011 och den 25 oktober 2012 vid för Skatte- och finansutskottet gemensam överläggning om EU:s framtida budget eftersom FTT föreslås utgöra en intäktspost i densamma.

Kommissionens förslag till rådets beslut om bemyndigande att inleda ett fördjupat samarbete på området för skatt på finansiella transaktioner (FTT) presenterades i oktober 2012. Det föreslagna bemyndigandet omfattar de 11 medlemsstater (AT, BE, DE, EE, EL, ES, FR, IT, PT, SI och SK) som har begärt att få inleda ett sådant samarbete. Efter det att beslutet om bemyndigande har fattats kommer KOM att presentera skatteförslaget. Den 12 december 2012 har Europaparlamentet lämnat det godkännande som enligt fördraget krävs för att ett bemyndigande om fördjupat samarbete ska kunna ges av rådet. Sannolikt stödjer en kvalificerad majoritet i rådet bifall till bemyndigandet.

Regeringen anser att Sverige inte ska delta i ett fördjupat samarbete i EU om en skatt på finansiella transaktioner.

Regeringen är skeptisk till ett fördjupat samarbete om en skatt på finansiella transaktioner och oroad över de konsekvenser ett sådant arbete kan få för de medlemsstater som inte deltar i samarbetet och för EU i sin helhet.

Regeringen ställer sig bakom att rådet beslutar om ett fördjupat samarbete på området för skatt på finansiella transaktioner om hänsyn tas till de icke deltagande medlemsstaternas intressen vid utformningen av skatten.

Regeringen har respekt för att en sådan skatt har hög politisk prioritet för flera medlemsstater. Regeringen vill därför inte ytterst stå i vägen för att dessa medlemsstater ska kunna gå vidare med ett fördjupat samarbete. Regeringen förutsätter att icke deltagande medlemsstaters intressen beaktas i den fortsatta behandlingen av skatteförslaget efter att bemyndigandet om ett fördjupat samarbete godkänts.

Regeringen motsätter sig FTT som egna medel.

Övriga frågor

Det har i skrivande stund inte presenterats några övriga ärenden.