Epsco, RådsPM Ungdomsgaranti, dp. 4

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2012/13:2B4D6F

DOCX

Rådspromemoria

2013-02-15

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsenheten

Rådets möte (EPSCO) den 28 februari 2013: Förslag till rådets rekommendation om att inrätta en ungdomsgaranti

Dagordningspunkt 4

Rubrik: Förslag till rådets rekommendation om att inrätta en ungdomsgaranti

Dokument: Kompletteras efter Coreper 20/2

Tidigare dokument: Fakta-PM Arbetsmarknadsdepartementet 2012/13: FPM42

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Ej tidigare behandlad.

Bakgrund

Den 5 december 2012 meddelade kommissionen förslag till rådsrekommendation om införande av en ungdomsgaranti.

Mot bakgrund av den höga ungdomsarbetslösheten i Europa enades Europeiska rådet 2005 inom ramen för sysselsättningsriktlinjerna att en målsättning skulle vara att arbetslösa ungdomar bör erbjudas aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser före de uppnått sex månaders arbetslöshet. År 2008 minskade rådet denna tid till ”fyra månader efter avslutad skola”.

Eftersom en sådan åtgärd ännu inte införts i alla EU-länder år 2010 gav både Europaparlamentet och Europeiskt ungdomsforum sitt eftertryckliga stöd för inrättandet av ungdomsgarantier.

I juni 2012 uppmanade Europeiska rådet medlemsländerna att öka ansträngningarna att få fler unga i arbete, och föreslog att målsättningen ska vara att ungdomar inom några månader efter avslutad skolgång ska få ett högkvalitativt erbjudande om antingen arbete, vidareutbildning, lärlingsutbildning eller praktik. Rådet fann dessutom att dessa åtgärder kan stödjas av Europeiska socialfonden.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionen anger artikel 292 i EUF-fördraget.

Svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar och stödjer i stort kommissionens förslag till rådsrekommendation om inrättande av en ungdomsgaranti.

Mot bakgrund av att ungdomsarbetslösheten i EU har nått den höga nivån på 22,7 procent är det både positivt och lägligt att kommissionens genom sitt förslag pekar ut en möjlig väg som kan främja att fler unga får möjligheten att etablera sig på arbetsmarknaden.

Regeringen anser att den föreslagna rekommendationen ger tillräcklig flexibilitet att utforma garantin i enlighet med de olika nationella systemen och ekonomiska förutsättningarna i medlemsstaterna. Samtidigt är det viktigt att EU skickar en tydlig signal om behovet av att vidta åtgärder för att främja ungas deltagande på arbetsmarknaden, varför regeringen anser det vara viktigt att förslaget inte urvattnas

Regeringen anser att det är viktigt att bevaka och verka för att övervakningen av medlemsstaternas genomförande av garantin sker inom befintliga ramar och strukturer.

I sammanhanget välkomnar regeringen att kommissionen lyfter fram respekten för arbetsmarknadens parters roll samt lyfter fram betydelsen av social dialog.

Europaparlamentets inställning

Förslaget

Ungdomsgarantin innebär att ungdomar inom fyra månader efter att de blivit arbetslösa eller avslutat sin formella utbildning får ett bra erbjudande om sysselsättning, vidareutbildning, lärlingsutbildning eller praktik. Förslaget är inte bindande för medlemsländerna utan är endast en rekommendation.

Med hänsyn tagen till medlemsländernas olika nationella system och förutsättningar, pekar kommissionen ut vilka principer som ska ligga till grund för ungdomsgarantin. I de sex principerna rekommenderar kommissionen följande:

1. Säkerställ att ungdomar är fullständigt informerade om tillgängliga tjänster och möjligheter till stöd genom att stärka samarbetet mellan arbetsförmedlingar, utbildningsinstitutioner och stödtjänster för ungdomar, och säkerställ att arbetsmarknadens parter aktivt medverkar i att utforma och genomföra en politik riktad mot ungdomar.

2. Utveckla tidiga insatser för att förhindra att ungdomar fastnar i inaktivitet.

3. a) Erbjud dem som har lämnat skolan i förtid och lågutbildade ungdomar att återgå till utbildning och skapa möjligheter för ungdomar att ta del av vidareutbildning för att bättre kvalificera sig för arbetsmarknaden.

b) Använd målinriktat och välutformat löne- och nyanställningsstöd för att uppmuntra arbetsgivare att ta aktiv del i att skapa jobb för ungdomar.

4. Använd EU:s strukturfonder, på bästa sätt under den kommande programperioden 2014–2020 för att stödja inrättandet av ungdomsgarantin. Den återstående finansieringen från programperioden 2007–2013 bör också utnyttjas maximalt.

5. Övervaka och utvärdera alla ungdomsgarantiåtgärder och andra program, så att de kan utvecklas och förbättras.

6. Implementera en ungdomsgaranti snarast, helst redan från 2014.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

I december 2007 infördes Jobbgarantin för ungdomar i Sverige. Jobbgarantin för ungdomar är ett ramprogram som vänder sig till ungdomar som har fyllt 16 men inte 25 år och som har varit arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen under en period om sammanlagt tre av fyra månader. Inom ramen för jobbgarantin för ungdomar erbjuds deltagarna individuellt utformade insatser för att den sökande så snabbt som möjligt ska komma i arbete eller utbildning.

Kommissionens meddelande om förslag till rekommendation om ungdomsgaranti endast är en rekommendation och därför inte är bindande. Rekommendationen förväntas inte påverka de svenska reglerna.

Ekonomiska konsekvenser

Förslaget förväntas inte medföra några budgetära konsekvenser.

Övrigt

-