Epsco_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2018/19:4CA71C

PDF

Kommenterad dagordning rådet

2019-03-04

Arbetsmarknadsdepartementet

Enheten för EU och internationella frågor

Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 15 mars 2019

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.Godkännande av A-punkter

a)Icke lagstiftande verksamhet

b)Lagstiftning (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar

(Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

3.Förordningen om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Beslutspunkt. Partiell allmän inriktning.

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Dokument:

Kompletteras

Förslagets innehåll:

I kommissionens förslag till förordningen om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF) efter 2020 föreslås en tydligare betoning på att EGF ska erbjuda stöd i samband med oväntade större omstruktureringar på arbetsmarknaden, särskilt de som följer av globaliseringsrelaterade utmaningar såsom förändringar i världshandelsmönstren, vid finansiell eller ekonomisk kris, men även vid övergången till en koldioxidsnål ekonomi eller som en konsekvens av digitalisering eller automatisering. Antal personer som berörs ska uppgå till minst 250 personer till skillnad från huvudregeln om minst 500 personer i nuvarande regelverk. Ändringar i fondens medfinansieringsgrad föreslås också.

Förslaget till partiell allmän inriktning innehåller i stort förslag till ändringar i medfinansieringsgrad, förtydliganden i insatskriterierna, minskning av antalet resultatindikatorer, en bortre tidsgräns för regelverket, vidgning av fondens mål och komplettering med tidpunkter för utvärdering av fonden på EU- nivå.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen konstaterar att ordförandeskapets kompromissförslag till förordning ligger nära det ursprungliga förslaget. Ändringsförslagen i restriktiv riktning från Sverige och likasinnade medlemsstater har inte hörsammats i någon större omfattning. Det föreslagna användningsområdet, tröskelvärdet och medfinansieringsgraden från EU har inte blivit mer restriktiva. Givet detta och regeringens restriktiva linje i förhandlingen om nästa fleråriga budgetram avser regeringen inte ställa sig bakom den partiella allmänna inriktningen.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Regeringen informerade Arbetsmarknadsutskottet om förslaget den 12 juni 2018 och överlade i frågan den 6 november 2018. Information planeras även

2 (11)

att ges i utskottet den 5 mars 2019. Samråd med EU-nämnden hölls den 30 november 2018.

Fortsatt behandling av ärendet:

Europaparlamentet antog sin första läsning den 16 januari 2019. Förhandlingar med parlamentet väntas hösten 2019. Samtliga delar i förordningsförslaget som har budgetära implikationer har utelämnats från den partiella allmänna inriktningen och är beroende av framgångarna i förhandlingarna om det fleråriga finansiella ramverket.

Faktapromemoria:

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (2021–2027), 2017/18:FPM128.

Icke lagstiftande verksamhet

4. EU:s sociala dimension efter 2020

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Diskussionspunkt. Riktlinjedebatt.

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Dokument:

6622/19

Förslagets innehåll:

Det rumänska ordförandeskapet avser vid rådsmötet på basis av diskussionsunderlaget att föra en riktlinjediskussion om den sociala dimensionen i Europa efter 2020.

Förslag till svensk ståndpunkt:

3 (11)

Regeringen anser att EU har en viktig roll i att bidra till att öka sysselsättningen och förbättra den sociala utvecklingen. Att möta de sociala utmaningarna är viktigt för hela EU:s sammanhållning och för den inre marknaden.

Den fördragsfästa samordningen av medlemsstaternas sysselsättningspolitik har och bör fortsatt ha en central plats i EU-samarbetet på det sociala området och sysselsättningsstrategin bör därför även fortsättningsvis ha en hög ambitionsnivå och följas upp inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

Jämställdhet måste vara en integrerad del i samarbetet. Att kunna bemöta framtidens arbetsmarknad, digitaliseringen och den demografiska utvecklingen som ställer krav på omställning är av största vikt. En väl fungerande social dialog är en viktig del.

En viktig utgångspunkt i detta samarbete är att fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna, nationella system avseende arbetsmarknad (inklusive arbetsmarknadens parters autonomi), sociala frågor och på skatte- och utbildningsområdet samt principerna om subsidiaritet och proportionalitet respekteras.

5. Den europeiska planeringsterminen 2019

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Diskussionspunkt. Riktlinjedebatt.

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Dokument:

6623/19

Förslagets innehåll:

4 (11)

Rådet väntas hålla en riktlinjediskussion om den europeiska planeringstermin, utifrån diskussionsunderlaget samt dokumenten i underpunkten a och b.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar årets tillväxtöversikt och ställer sig på ett övergripande plan bakom de prioriteringar som kommissionen föreslår för den ekonomiska politiken de kommande tolv månaderna.

a)Prioriterade åtgärder på områdena för sysselsättnings- och socialpolitik: politisk vägledning för 2019

i)Gemensam sysselsättningsrapport

ii)Rådets slutsatser om den årliga tillväxtöversikten för 2019 och den gemensamma sysselsättningsrapporten

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Beslutspunkt. Antagande.

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Dokument:

6167/19

6635/19

Förslagets innehåll:

EPSCO-rådets bidrag till Europeiska rådet i mars är en årligt återkommande punkt på rådsdagordningen. Europeiska rådet ska varje år anta slutsatser på grundval av en gemensam rapport från rådet och kommissionen.

5 (11)

Rådsslutsatserna om den årliga tillväxtöversikten och sysselsättningsrapporten innehåller politisk vägledning inför medlemsstaternas fortsatta arbete med genomförandet av sysselsättnings- och socialpolitiken inom ramen för Europa 2020-strategin.

Rådsslutsatserna tar avstamp i att EU fortsätter att uppleva ekonomisk tillväxt och rekordhög sysselsättning, men att återhämtningen inte når alla grupper. Även om Europa 2020-målet om 75 procents sysselsättningsgrad för kvinnor och män till 2020 ser ut att vara nåbart är andelen individer i risk för fattigdom eller social exkludering fortsatt hög. EU är långt ifrån att nå Europa 2020-målet att minska antalet människor i fattigdom eller social exkludering med 20 miljoner.

Områden som lyfts fram i rådsslutsatserna är bland annat behovet av fortbildning och omskolning, potentialen hos underrepresenterade grupper på arbetsmarknaden, aktivt åldrande, tillgång till kvalitativ barnomsorg för att möjliggöra kvinnors arbetskraftsdeltagande, behovet av sociala investeringar för att stärka individers möjligheter att delta i samhället och på arbetsmarknaden, effektivare aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser, tillgång till sociala trygghetssystem med tanke på nya sätt att organisera arbetet, samt tillräckliga och hållbara pensionssystem och investeringar i kvalitetstjänster i ljuset av en åldrande befolkning. Vikten av en väl fungerande social dialog lyfts också fram. Slutligen tas även behovet av att se över Europa 2020- strategin inför att denna löper ut upp.

Medlemsstaterna uppmanas bland annat att beakta prioriteringarna i den årliga tillväxtöversikten, den gemensamma sysselsättningsrapporten och den europeiska pelaren för sociala rättigheter i sina nationella reformprogram inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

Sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd uppmanas att utvärdera stegen mot att nå Europa 2020-strategins mål och verktygen för att genomföra och följa strategin.

Årets utkast till gemensam sysselsättningsrapport presenterades den 21 november 2018 och beskriver den sociala utvecklingen och sysselsättningsutvecklingen i unionen samt presenterar på ett övergripande plan reformer som medlemsstaterna har genomfört det senaste året.

6 (11)

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar årets tillväxtöversikt och ställer sig på ett övergripande plan bakom de prioriteringar som kommissionen föreslår för den ekonomiska politiken de kommande tolv månaderna.

Rådsslutsatserna speglar väl årets tillväxtöversikt och den gemensamma sysselsättningsrapporten och regeringen anser mot bakgrund av det att rådsslutsatserna är väl utformade.

Regeringen välkomnar att sysselsättningsmålet inom Europa 2020-strategin på 75 procents sysselsättningsgrad för kvinnor och män till 2020 bedöms vara nåbart. Regeringen betonar vikten av fortsatta ansträngningar för att bidra till ökad sysselsättning och för att närma sig målet inom Europa 2020- strategin för minskad fattigdom eller social exkludering.

Regeringen välkomnar vidare att vikten av att kvinnors arbetskraftsdeltagande ökar uppmärksammas. Det är positivt att behovet av utbildning och kompetens för att möta framtidens arbetsmarknad uppmärksammas.

Det är viktigt att fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna rörande den ekonomiska politiken (inklusive på skatteområdet), sysselsättningspolitiken och sociala frågor även fortsättningsvis respekteras.

Regeringen avser mot den bakgrunden ställa sig bakom antagande av rapporten respektive rådsslutsatserna.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Arbetsmarknadsutskottet informerades om utkastet till rådsslutsatser om den årliga tillväxtöversikten den 5 februari 2019. Socialförsäkringsutskottet och Socialutskottet informerades den 14 februari.

7 (11)

b) Landsrapporter 2019

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Informationspunkt.

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Dokument:

Kompletteras

Förslagets innehåll:

Inom ramen för den europeiska planeringsterminen 2019 presenterade kommissionen den 27 februari så kallade landsrapporter för EU:s medlemsländer, vilka utgör den analytiska grunden för de förslag till landsspecifika rekommendationerna som kommissionen väntas publicera senare i år. Vid möte väntas kommissionen presentera årets landrapporter.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Årets landsrapporter har inte behandlats i riksdagen tidigare. Landsrapporterna kommer även att presenteras på Ekofin den 12 mars.

Fortsatt behandling av ärendet:

Ingen vidare behandling av landsrapporterna förutses.

Övriga frågor

6.

a) Socialt trepartstoppmöte

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

8 (11)

Informationspunkt

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson

Förslagets innehåll:

Det rumänska ordförandeskapet och kommissionen väntas informera om det sociala trepartstoppmötet den 20 mars 2019.

Trepartstoppmötet hålls två gånger om året, strax före Europeiska rådets vårrespektive höstmöte. Det är ett tillfälle till diskussioner mellan Europeiska rådets och kommissionens ordförande, rådets sittande ordförandeskap, de två närmast följande ordförandeskapen samt arbetsmarknadens parter på EU-nivå. Ministrarna från rådets tre ordförandeskap och ansvarig kommissionär deltar också.

9 (11)

b) Aktuella lagstiftningsförslag

(Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Informationspunkt.

i)Direktivet om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster

ii)Direktiv om balans mellan arbete och privatliv

iii)Översyn av direktivet om carcinogener och mutagena ämnen (tredje omgången)

iv)Direktiv om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor

v)Förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten

vi)Översyn av förordningarna om samordning av de sociala trygghetssystemen (883/04 and 987/09)

c)Högnivåkonferens om EU:s ram för nationella strategier för integrering av romer (Bukarest, 4–5 mars 2019)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Informationspunkt

d) Elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Informationspunkt

e)Sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd: arbetsprogram 2019

10 (11)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Informationspunkt

Ansvarigt statsråd:

Ylva Johansson respektive Annika Strandhäll

Förslagets innehåll:

På EPSCO-rådet väntas i sedvanlig ordning ordförandena för sysselsättningskommittén (EMCO) respektive kommittén för socialt skydd (KST) att i korthet redogöra för kommittéernas respektive arbetsprogram. Arbetsprogrammen redogör på ett övergripande plan för vad kommittéerna

–som bistår EPSCO-rådet på sina respektive kompetensområden – kommer prioritera under året. Fokus ligger liksom tidigare år på att stödja rådet i de olika stegen kopplade till den europeiska planeringsterminen och Europa 2020-strategin.

11 (11)