FAC, Kommenterad dagordning 22 juli

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2013/14:2EA2DD

DOCX

REGERINGSKANSLIET

Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning

Ministerrådet

Europakorrespondentenheten

Kommenterad dagordning för utrikesrådet

den 22 juli 2014

Utrikesministrarnas möte

Godkännande av den preliminära dagordningen

  • Godkännande av A-punktslistan

Ukraina

Diskussions – och beslutspunkt

Rådet kommer att diskutera EU:s agerande i ljuset av den senaste utvecklingen och ansträngningarna att uppnå fred i östra Ukraina. Vid Europeiska rådet den 27 juni uttryckte stats- och regeringscheferna sitt stöd för president Porosjenkos fredsplan. Fyra kriterier uppställdes med åtgärder som Ryska federationen förväntas bidra med för att medverka till en nedtrappning av, och politisk lösning på krisen. Uppfyllandet av dessa villkor är avgörande för huruvida EU ska gå vidare med ytterligare sanktioner riktade mot Ryssland. Andra viktiga frågor inom ramen för EU:s relationer med Ukraina är ikraftträdande och tillämpning av Associeringsavtalet och det djupa Frihandelsavtalet (AA/DCFTA) som undertecknades vid ER den 27 juni, samt den förestående lanseringen av en civil GSFP-insats till stöd för Ukrainas reformer av rättsväsendet. Rådet förväntas anta slutsatser.

Regeringens ståndpunkt:

Regeringen välkomnar undertecknandet av AA/DCFTA med Ukraina, liksom med Georgien och Moldavien. Regeringen välkomnar att samtal förs mellan Ukraina och Ryssland. Regeringen anser dock att Ryska federationens agerande för att destabilisera östra Ukraina är fortsatt oacceptabelt. ER slog fast tydliga kriterier för vad Ryssland måste göra för att bidra till fredsprocessen och beredskap uttrycktes för att snabbt gå vidare med ytterligare restriktiva åtgärder. Ryssland har hittills inte levt upp till dessa kriterier. Därför måste EU snarast följa upp ER-villkoren med konkret handling. Om situationen inte förbättras avser regeringen ge stöd för införandet av ytterligare sanktioner, inklusive ett vapenembargo mot Ryssland.

4. Irak

Diskussionspunkt och ev. beslutspunkt

Rådet kommer att diskutera den allvarliga politiska och humanitära situationen i Irak efter ISIL:s framfart i norra och centrala delarna av landet under den senaste månaden. Situationen är säkerhetsmässigt och politiskt turbulent och ansträngningar för att bilda en ny regering efter parlamentsvalen pågår samtidigt som kurdiska självständighetssträvanden aktualiserats. De humanitära behoven har ökat med en fördubbling av antalet internflyktingar sedan i juni (ca 1,2 miljoner). Den humanitära hanteringen, liksom mobiliseringen av resurser och det humanitära tillträdet, behöver förbättras. Rådet kan komma att anta slutsatser.

Regeringens ståndpunkt:

Regeringen ser med oro på den senaste tidens utveckling i Irak. Det är utomordentlig allvarligt att en terroristorganisation tagit kontrollen över stora delar av Irak. Regeringen understryker den irakiska statens suveränitet och territoriella integritet. En ny regering måste skyndsamt bildas som är inkluderande och kan hantera såväl de stigande sekteristiska spänningarna som den allvarliga humanitära situationen. Det humanitära tillträdet måste förbättras och internationell humanitär rätt (IHL) respekteras. Regeringen understryker behovet av humanitärt bistånd till regionen.

5. MEPP

Ev. Diskussions- och beslutspunkt

Rådet kan komma att diskutera MEPP mot bakgrund av den senaste tidens händelser på marken. Rådet förväntas anta slutsatser.

Regeringens ståndpunkt:

Regeringen ser med stor oro på den senaste tidens händelser och uppmanar alla parter till återhållsamhet. Regeringen är positiv till en intrapalestinsk försoning i enlighet med de principer som slogs fast i rådets slutsatser i maj 2011.

6. Iran

Ev. Diskussionspunkt

Höga Representanten Catherine Ashton förväntas lämna en redogörelse för utvecklingen i förhandlingarna mellan E3+3 och Iran om den kärntekniska frågan som hålls 2-20 juli i Wien och som syftar till att nå en allomfattande lösning av den kärntekniska frågan.

Regeringens ståndpunkt:

Regeringen välkomnar det momentum som utvecklats i förhandlingarna med Iran under det första halvåret 2014. Detta är den sjätte och förhoppningsvis sista förhandlingsomgången där det gäller att vidmakthålla dynamiken i samtalen, bygga vidare på de framsteg som under året gjorts i Wien, visa kompromissvilja och nå en slutlig förhandlingslösning. Regeringen stöder den Höga Representanten i hennes ansträngningar att nå en förhandlingslösning av den nukleära frågan. Den enda långsiktigt hållbara lösningen är en som nås genom förhandlingar. Iran måste leva upp till sina internationella förpliktelser och förse det internationella samfundet med trovärdiga och verifierbara försäkringar att dess kärntekniska program har uteslutande fredliga syften. Vid en förhandlingslösning måste EU ha beredskap att fatta beslut om att avveckla sanktioner i enlighet med överenskommelsen. Det är nödvändigt att EU fortsatt sätter fokus på den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Iran, bland annat det höga antalet avrättningar och bristen på kvinnors rättigheter. MR-sanktionerna ligger fortsatt fast.