FAC, Kommenterad dagordning slutgiltig

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2012/13:2B39DC

DOCX

REGERINGSKANSLIET

Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning

Ministerrådet

Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för utrikesrådet

den 31 januari 2013

Utrikesministrarnas möte

Godkännande av den preliminära dagordningen

Godkännande av A-punktslistan


3. USA

Diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera EU:s strategiska prioriteringar i förhållande till USA under president Obamas andra mandatperiod, inklusive möjliga områden för fördjupat samarbete.

Regeringens ståndpunkt: Omvalet av Barack Obama till USA:s president utgör ett tillfälle att ytterligare stärka det nära samarbetet mellan EU och USA, inte minst inom det ekonomiska området där Sveriges förhoppning är att förhandlingar om ett frihandelsavtal kan inledas under våren 2013.

4. MEPP

Diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera hur EU kan bidra till återupptagna fredsförhandlingar efter det israeliska valet den 22 januari och efter det att en ny amerikansk administration är på plats. Andra frågor som kan komma att diskuteras är den fortsatta israeliska bosättningsexpansionen, den palestinska myndighetens finansiella kris, ansträngningarna för palestinsk försoning samt vapenvilan i Gaza.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen anser att diskussionen bör fokusera på hur EU konkret kan bidra till återupptagna och resultatinriktade fredsförhandlingar, inklusive engagera parterna samt USA. Angeläget att EU fortsatt stödjer uppföljningen av överenskommelsen om vapenvila och dess fullständiga implementering.

5. Södra grannskapet

-Syrien

Diskussions- och ev. beslutspunkt

Rådet förväntas diskutera situationen i Syrien och hur EU bör agera framöver. Eventuellt kommer rådet att anta slutsatser.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen stödjer det arbete som FN:s och Arabförbundets särskilde representant Lakhdar Brahimi genomför för att söka få ett stopp på våldet så att en politisk och ordnad transition kan genomföras. FN:s säkerhetsråd måste ta sitt ansvar och enas. President Assad måste lämna makten. Oppositionskoalitionen SOC måste bredda sitt stöd bland andra oppositionsgrupper, särskilt bland kurderna. Regeringen betonar vikten av fortsatt humanitärt bistånd och tillträde. Sverige är den femte största humanitära givaren.

-Egypten

Diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera transitionsprocessen i Egypten mot bakgrund av den nyligen genomförda folkomröstningen om en ny konstitution och förestående parlamentsval.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen noterar att en ny konstitution har antagits efter en folkomröstning. Regeringen understryker vikten av en inklusiv övergång till ett demokratiskt Egypten som respekterar mänskliga rättigheter, inklusive minoriteters rättigheter och kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, samt rättsstatens principer. Det är viktigt att EU stödjer övergångsprocessen utifrån riktlinjerna i EU:s grannskapspolitik och principen om mer-för-mer.

-EU response to Arab Spring

Diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera EU:s respons till den arabiska våren och hur EU bör agera framöver. Diskussionen äger rum inför Europeiska Rådet den 7-8 februari där slutsatser förväntas antas.

Regeringens ståndpunkt: Efter inledningen av övergångsprocesserna från auktoritärt styre i Nordafrika och Mellanöstern för två år sedan har EU ökat stödet för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i regionen. Det har handlat om bistånd för att bygga nya demokratiska institutioner, stöd till det civila samhället, om ökat marknadstillträde samt åtgärder syftande till ökad mobilitet mellan EU och länderna i det södra grannskapet. Regeringen anser att det är viktigt att detta långsiktiga och breda arbete fortsätter och att framsteg premieras med fördjupat samarbete.

6. Ev. Iran

Diskussionspunkt

Fokus för en eventuell diskussion kommer att ligga på den nukleära frågan. Rådet föregås av diskussioner mellan IAEA (International Atomic Energy Agency)och Iran den 16 januari. Något datum för ett nytt förhandlingsmöte mellan EU3+3 och Iran har ännu inte fastställts. EU:s Höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton kan förväntas rapportera om det förhandlingsupplägg EU3+3 kommit överens om samt kommentera samtalen IAEA – Iran.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen stödjer fortsatta förhandlingar inom ramen för EU:s tvåspårsstrategi med Iran om det kärntekniska programmet i syfte att nå en diplomatisk lösning på frågan. Det är viktigt att bibehålla momentum i den återupptagna dialogen med Iran. Fortsatta förhandlingar mellan EU 3+3 och Iran bör äga rum så snart som möjligt. Alla parter bör nu göra sitt yttersta för ett långsiktigt engagemang med sikte på en fredlig lösning på den nukleära frågan.

7. Arktis

Diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera EU:s arktiska strategi, utifrån meddelandet som cirkulerades den 26 juni 2012. Målet på kort sikt för EU är att bli antagen som observatör i Arktiska rådet. Sverige har en nyckelroll i EU:s diskussioner men också ett ansvar för att föra processen i Arktiska rådet vidare. Beslut om observatörer tas genom konsensus vid ministermöte i Kiruna den 15 maj i år.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen välkomnar det gemensamma meddelandet Europeiska unionens politik för den arktiska regionen: framsteg sedan 2008 och vägen framåt. Som ett av tre EU-länder som är medlemar i Arktiska rådet agerar regeringen för att främja en balanserad EU-policy för Arktis. Sverige, som nuvarande ordförande i Arktiska rådet, har en viktig roll i behandlingen av de 13 nya observatörsansökningarna. Det är samtidigt viktigt att Sverige som EU medlem stödjer EU:s observatörsansökan i Arktiska rådet.

8. Somalia/Afrikas horn
Diskussions- och beslutspunkt

Rådet förväntas ha en bred diskussion om utvecklingen i Somalia och på Afrikas Horn och om EU:s samlade engagemang i regionen. Slutsatser kring inriktningen för EU:s fortsatta engagemang i Somalia förväntas antas.

Regeringens ståndpunkt: Med bakgrund i den förändrade situationen på marken i Somalia stödjer regeringen initiativet att utveckla EU:s Somaliaengagemang. Regeringen understryker vikten av somaliskt ägarskap samt att den nya politiska ledningen i Mogadishu ges tid att närmare formulera sina egna prioriteringar. Regerinen anser att den pågående översynen av FN:s framtida roll bör resultera i en ny mer integrerad FN-mission med en förstärkt samordningsfunktion.

9. Ev. Mali

Diskussions- och ev. beslutspunkt

Med anledning av det fortsatt allvarliga läget i Mali och de pågående stridigheterna mellan väpnade islamistiska extremister och Malis armé med stöd från Frankrike samt flera afrikanska stater avser rådet följa upp den politiska och säkerhetsmässiga utvecklingen i Mali sedan det extrainsatta rådsmötet den 17 januari.

Rådet kommer troligen att anta ett operationskoncept för EU:s militära utbildnings och rådgivningsinsats för Malis försvarsmakt, EUTM Mali. Frågor kring finansiering och övrigt stöd till den afrikanskledda insatsen AFISMA kan också komma att diskuteras. Rådet väntas välkomna de afrikanska truppbidragande ländernas bidrag till AFISMA.

Frågor kring humanitära läget samt mänskliga rättighetsfrågor kommer troligen att diskuteras, likaså stöd till den internationella brottmålsdomstolen, ICC, vilken nu formellt inlett förundersökningar kring brott begångna i Mali från det väpnade tuaregupprorets början i januari 2012.

Frågan kring det politiska läget, presentation av vägkartan och transitionsprocessen kan också komma att diskuteras.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen välkomnar att EU och övriga internationella samfundet bistår Mali i den allvarliga krisen i landet. Sverige påminner om och understryker vikten av att Mali presenterar en färdplan för en återgång till konstitutionell och demokratisk ordning. Regeringen stödjer påskyndande av processen för de operativa faserna både vad gäller EUTM Mali och AFISMA och understryker samtidigt vikten av humanitärt stöd och humanitärt tillträde till de utsatta delarna av lokalbefolkningen i Mali. Sverige välkomnar ICC:s beslut att utreda brott under domstolens jurisdiktion begångna i Mali.

10. Ev. Ryssland

Diskussionspunkt

En eventuell diskussionen förväntas ta sin utgångspunkt i det senaste toppmötet mellan EU och Ryssland, som genomfördes i Bryssel den 21 december 2012. Detta toppmöte fokuserade på implementeringen av det ryska WTO-medlemskapet, viseringsdialogen, energifrågor, moderniseringspartnerskapet samt demokrati och mänskliga rättigheter. Internationella frågor såsom Syrien, den arabiska våren, Mellanöstern och det gemensamma närområdet avhandlades också.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen välkomnar Rysslands inträde i WTO. Medlemskapet förväntas medföra stora ekonomiska fördelar och möjligheter till strategiskt samarbete. Rysslands ofullständiga genomförande av vissa åtaganden sedan anslutningen är dock oroande. Regeringen ser därför positivt på indikationer på att samsyn kan uppnås i fråga om ryska återvinningsavgifter på fordon. Sverige stödjer också fortsatta förhandlingar om det nya avtal mellan EU och Ryssland som ska ersätta det existerande partnerskaps- och samarbetsavtalet.

Sverige stödjer viseringsfrihet mellan EU och Ryssland som en långsiktig målsättning, som emellertid kan uppnås endast under förutsättning att samtliga överenskomna kriterier är uppfyllda. Det vore därför särskilt välkommet om det nyligen omförhandlade viseringsförenklingsavtalet mellan EU och Ryssland kunde undertecknas i närtid.

Regeringen ser fortsatt med oro på ett antal tecken på demokratisk tillbakagång i Ryssland, däribland ökat tryck på oppositionsaktivister, skärpta krav på enskilda organisationers verksamhet och ny lagstiftning som kan användas för att begränsa mötes- och demonstrationsfriheten samt minoriteters rättigheter, i synnerhet HBT-personer.

11. Ev. Kort uppföljning av EU-CELAC toppmötet

Diskussionspunkt

Toppmötet EU-CELAC äger rum i Santiago, Chile, den 26-27 januari. Rådet kan ev komma att få en kort orientering av utfallet och en redogörelse av de frågor som behöver följas upp.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen har verkat aktivt för att frågor rörande frihandel och mänskliga rättigheter ska betonas i den interregionala dialogen mellan EU och CELAC, och ser fram emot det kommande mötet i Santiago.

12. A.O.B.

- Södra Kaukasien

Informationspunkt

Punkten har begärts av Sverige. Syftet är att ge ministrarna från Sverige, Bulgarien och Polen möjlighet att redogöra för intryck från sin resa till Södra Kaukasien i december med fokus på framtida utmaningar i regionen.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen verkar för en fredlig och demokratisk utveckling i Södra Kaukasien och stödjer ländernas EU-närmande inom ramen för Östliga partnerskapet. Det rådande läget i konflikten om Nagorno-Karabach väcker oro, samtidigt som den inrikespolitiska utvecklingen i Georgien kräver EU:s fortsatta starka engagemang.