FAC_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2016/17:477579

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2017-03-23

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 3 april 2017

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Syrien

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet väntas diskutera situationen i Syrien, den förestående Brysselkonferensen (5 april) samt Kommissionens och EEAS gemensamma meddelande om Syrien med element för en EU-strategi. Därtill förutses Rådet anta rådsslutsatser om Syrien.

Förslag till svensk ståndpunkt: I diskussionerna avser regeringen särskilt betona vikten av att EU fortsatt verkar för en politisk lösning i linje med säkerhetsrådsresolution 2254, kvinnors deltagande i fredsprocessen, fullt humanitärt tillträde och ansvarsutkrävande.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Syrien behandlades senast i UU/EUN inför FAC den 16 januari 2017.

4. Jemen

Diskussions- och eventuell beslutpunkt.

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet väntas diskutera den mycket allvarliga situationen i Jemen med en akut humanitär kris och där den politiska fredsprocessen stagnerat. Rådsslutsatser om Jemen kommer sannolikt att antas.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar att EU ökar sitt engagemang för att möta den humanitära krisen i Jemen. Utvecklingen i landet är mycket oroande. Den humanitära situationen är katastrofal. Internationell humanitär rätt och humanitärt tillträde måste respekteras, och en politisk lösning på konflikten måste uppnås. FN står tillsammans med Sverige och Schweiz värd för en humanitär givarkonferens i Genève den 25 april.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Jemen behandlades senast i EUN/UU inför FAC den 9 februari 2015.

5. (ev.) Libyen

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet kommer eventuellt att ha en diskussion om hur EU fortsatt kan stödja den sköra politiska processen i Libyen. HR/VP Mogherini kommer att återrapportera från ett möte i Kairo mellan EU, FN, Arabförbundet och Afrikanska Unionen (den s.k. Kvartetten) om gemensamma ansträngningar för att hantera den allt mer negativa utvecklingen i landet.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar bildandet av Kvartetten och dess koordinerade ansträngningar för att nå en fredlig lösning på konflikten i Libyen. Regeringen stödjer deras uttalande om vikten av en libyskledd fredsprocess och fördömande av alla våldsutbrott i landet. Regeringen välkomnar även Kvartettens fulla stöd till FN. Det är centralt att FN fortsatt leder det internationella samfundets ansträngningar i Libyen, och att övriga initiativ stödjer och kompletterar FN:s insatser.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Libyen behandlades senast i UU/EUN inför FAC den 6 februari 2017.

6. (ev.) Turkiet

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

2 (3)

Förslagets innehåll: Rådet kommer eventuellt att ha en diskussion om Turkiet mot bakgrund av den senaste tidens utveckling.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen oroas djupt över utvecklingen i Turkiet. Det gäller särskilt den kommande folkomröstningen om konstitutionsändringar den 16 april, begränsningar av yttrandefriheten, arresteringar av meningsmotståndare, inte minst partiledarna för HDP, samt den avstannade fredsprocessen med kurderna. Det är i sammanhanget viktigt med enighet i EU om budskapen till Turkiet.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Turkiet diskuterades senast i UU/EUN inför GAC-behandlingen av EU-kommissionens utvidgningspaket den 13 december 2016.

Fortsatt behandling av ärendet: -

3 (3)