FAC_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4C1C48

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2018-05-21

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 28 maj 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

I sin inledning väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

4. Iran

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera Iran mot bakgrund av president Trumps beslut om att USA frånträder JCPOA.

Förslag till svensk ståndpunkt: President Trumps beslut är djupt olyckligt. Det ökar spänningarna såväl inrikespolitiskt i Iran som i regionen och riskerar att undergräva den internationella säkerhetsarkitekturen. Beslutet riskerar även att få negativa återverkningar på det globala ickespridningsarbetet.

Regeringen anser att EU-enighet är av största vikt och understryker fortsatt fullt stöd för att överenskommelsen bevaras. Regeringen välkomnar att EEAS samt övriga medlemsländer har uttryckt att man fortsatt kommer verka för att förmå Iran att stanna kvar i överenskommelsen.

Regeringen är bekymrad över Irans roll i regionen, landets missilprogram samt anser att situationen för mänskliga rättigheter i Iran är mycket svår. Regeringen anser samtidigt att dessa frågor bör hanteras separat från JCPOA. Regeringen efterfrågar därför en långsiktig och bred europeisk strategi avseende relationen till Iran.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Iran behandlades i EU- nämnden inför FAC den 13 april 2018 samt i EU-nämnden den 15 maj inför toppmötet i Sofia den 16-17 maj 2018.

5. DRK

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Diskussionen förväntas fokusera på situationen i DRK inför planerade val den 23 december 2018.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen avser verka för ett ökat samarbete mellan EU, FN och regionen för att sätta press på DRK för trovärdiga val. Regeringen avser vidare lyfta vikten av stöd till kongolesiskt civilsamhälle och kvinnoorganisationer som arbetar med MR, politiskt utrymme och kvinnors politiska deltagande för att stödja en trovärdig valprocess.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: DRK togs senast upp för samråd med EU-nämnden inför FAC den 13 november 2017.

6. Post-Cotonou

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wahlström

2 (4)

Förslagets innehåll: Vid FAC utrikes den 28 maj förväntas EU:s förhandlingsmandat för post-Cotonouavtalet antas.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen anser att Cotonouavtalets utgång ger EU möjlighet att harmonisera relationen gentemot länder inom och utom AVS-gruppen. Regeringen välkomnar att avtalet går mot ett bredare politiskt associeringsavtal med fokus på inte bara utveckling, utan också fred och säkerhet, migration, ekonomisk utveckling, miljö och klimat samt handel. Regeringen har genomgående drivit att det i förhandlingsmandatet ska finnas ett ökat fokus på Agenda 2030, MR och demokrati, fattigdomsbekämpning, SRHR, jämställdhet, civilsamhället, hav samt förnybar energi, liksom på regionala partnerskap. Dessa har nu en mer framträdande roll. Regeringen har ställt sig positiv till välkomnande skrivningar om inträde för länder utanför nuvarande AVS-konstellation, inte minst länder i Nordafrika.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Post-Cotonou diskuterades senast i EU-nämnden 15 januari inför FAC utrikes den 22 januari i år.

Faktapromemoria:

Faktapromemoria 2017/18:FPM42 Förhandlingsmandat för EU:s relation med Afrika, Västindien och Stillahavsområdet efter Cotonou-avtalet

7. Venezuela

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Diskussionen i rådet förväntas fokusera på utgången i presidentvalet i Venezuela den 20 maj.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen är fortsatt mycket oroad över situationen i Venezuela. Genomförandet och utgången av presidentvalet den 20 maj är demokratiskt tvivelaktiga. Regeringen anser att EU bör spela en aktiv roll för att förmå den venezolanska regeringen och oppositionen att återuppta sin dialog, vilket är den enda vägen till en hållbar och fredlig lösning på krisen i Venezuela. Vidare uppmuntrar regeringen regionala initiativ som syftar till att nå en lösning på krisen. Regeringen verkar även för

3 (4)

att EU ska beredas humanitärt tillträde i Venezuela. Regeringen ställer sig positiv till att inleda diskussioner om ytterligare restriktiva åtgärder utifrån en helhetssyn om vad som bäst gagnar situationen, i syfte att förmå den venezolanska regeringen att förbättra respekten för demokrati, rättsstatens principer och de mänskliga rättigheterna.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Venezuela behandlades senast i EU-nämnden inför FAC den 26 februari 2018.

4 (4)