GAC, kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2020/21:4D84FF

DOCX

Informellt videomöte med Allmänna rådets medlemmar den 18 januari 2021

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av dagordningen

Aktuella frågor

2. Presentation av det portugisiska ordförandeskapets prioriteringar

Informationspunkt

Förslagets innehåll

Det portugisiska ordförandeskapet väntas på videomötet i Allmänna rådet presentera sitt arbetsprogram för rådets arbete under första halvåret 2021; 1 januari – 30 juni. Arbetsprogrammet distribuerades i början av januari och innehåller kortfattat tre prioriteringar:

1) Främja europeisk återhämtning genom gröna och digital omställning

Fokuserar på att implementera MFF och återhämtningsplanerna samt på att bekämpa klimatförändring och genomföra digitala agendan.

2) Genomföra den europeiska sociala pelaren genom att säkerställa en rättvis och inklusiv grön och digital omställning

Fokus på sociala pelaren, hälsounionen och europeiska värderingar.

3) Stärka strategisk autonomi i ett Europa som är öppet till omvärlden

Fokuserar på att utveckla inre marknaden med höga miljö- och arbetsrättsliga standarder. Översynen av industristrategin nämns med fokus på små och medelstora företag. Även multilateralism och relationer med omvärlden nämns som viktiga.

Nämnden har tagit del av programmet.

3. Framtidskonferensen

Informationspunkt

Förslagets innehåll

Det portugisiska ordförandeskapet avser att informera om fortsatta diskussionerna mellan Europaparlamentet, kommissionen och rådet om Framtidskonferensen. Någon tidsplan för konferensen har ännu inte angetts. De tre parterna behöver enas om en gemensam deklaration som sätter ramarna för såväl konferensen som dess ledarskap.

I ett meddelande från kommissionen (COM (2020) 27) till Europaparlamentet och rådet redogörs för hur konferensen om Europas framtid kan se ut. Europaparlamentet antog en resolution över dess syn på konferensen den 15 januari 2020. Rådet kunde enas på Corepernivå den 24 juni om sitt mandat för konferensen. Kommissionen, Europaparlamentet och rådet ska nu enas om konferensens utformning och hur den ska ledas i en gemensam deklaration.

Rådets position från 24 juni ligger väl i linje med svenska strävanden. Upplägget för framtidskonferensen ska vara flexibel för nationella anpassningar. Den förutsätter att dialogens innehåll utgår ifrån den strategiska agendan och kommissionens prioriteringar. Rådsmandatet uttalar inget syfte att diskutera fördragsändringar, toppkandidatsystemet eller transnationella listor för val till Europaparlamentet. Det bör dock noteras att både Europaparlamentet och kommissionen har uttryckt att konferensen bör behandla den här typen av frågor.

Ledarskapsfrågan är ännu inte löst. Av rådets mandat framgår att ordförandeskapet bör tilldelas en framstående europeisk person som kunna representera de tre institutionernas gemensamma intressen.

Datum för tidigare behandling i riksdagen

Samråd i frågan skedde i EU-nämnden den 11 december 2019, den 24 januari 2020, 25 maj 2020 och den 9 oktober 2020.

Överläggning om konferensen skedde därtill i utrikesutskottet den 23 januari 2020 samt den 17 oktober 2020.

4. Covid-19 – EU-samordning

Diskussionspunkt

Förslagets innehåll

På videomötet i Allmänna rådet väntas en diskussion om åtgärder mot covid-19 med fokus på samordning avseende vaccinfrågor. Den exakta inriktningen på diskussionen är ännu inte känd.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen ser positivt på det arbete som gjorts hittills inom ramen för EU-strategin för att påskynda utveckling, tillverkning, och distribution av vaccin mot covid-19, som presenterades i juni 2020. Denna strategi har kompletterats med meddelanden under hösten 2020 med rekommendationer till medlemsstaterna avseende genomförande av vaccinationer. Det är viktigt att detta arbete fortgår för att se till att vacciner når så stor del av EU:s befolkning som möjligt och att så god samordning och samsyn som möjligt finns i medlemsstaternas nationella arbete i dessa frågor. Vidare är det viktigt att EU bidrar till det globala vaccinationsarbetet.

Det är viktigt att det fortsatta arbetet med att begränsa spridning av covid-19 vilar på vetenskaplig grund och att åtgärderna är effektiva, proportionerliga, går att genomföra i praktiken och beaktar ett effektivt och välavvägt användande av resurser i detta extraordinära läge.

5. Övriga frågor

-