GAC_art_50_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:491206

PDF

Kommenterad dagordning rådet

2018-02-19

Statsrådsberedningen

Allmänna rådets (art. 50) möte den 27 februari 2018

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av dagordningen

Icke lagstiftande verksamhet

2.(Ev.) A-punkter

3.Läget i förhandlingarna till följd av Storbritanniens anmälan i enlighet med artikel 50 i EU-fördraget

Diskussionspunkt

Bakgrund

Allmänna rådet förväntas diskutera läget i den andra etappens brexitförhandlingar, där en förhandlingsrunda ägt rum, den 6 - 9 februari.

Den mest aktuella förhandlingsfrågan rör övergångsperioden som är avsedd att vara en brygga från UK:s utträde den 29 mars 2019 till dess att en ny förbindelse etablerats. Vid Allmänna rådets (art. 50) möte den 29 januari antogs kompletterande förhandlingsdirektiv för förhandlingarna om en sådan period. Inriktningen från EU och UK är att nå en principöverenskommelse om övergångsarrangemangen före Europeiska rådet den 22 - 23 mars. I sak är parterna i huvuddelarna överens, men det finns element där UK vill se en mera flexibel ordning, som möjlighet att

undantagsvis inte tillämpa ny lagstiftning som antas under övergångsperioden.

Vid sidan om övergångsperioden pågår brexitarbetet i följande spår:

Slutförande av arbetet som hanterats i etapp ett – några utestående frågor finns kvar i de tre centrala utträdesfrågorna (medborgarnas rättigheter, Irlandsfrågan och den ekonomiska uppgörelsen), men framförallt gäller det de mera rättsliga och tekniska frågor som hanteras som ”Övriga separationsfrågor”;

omsättande av förhandlingsresultatet i avtalstext – ett första utkast väntas cirkuleras i slutet av februari;

interna förberedelser för överläggningarna om ramverket för den framtida förbindelsen och så småningom förhandling av de riktlinjer som Europeiska rådet avses anta vid sitt möte den 22 - 23 mars; samt

att fortsätta det gemensamma arbetet att förbereda Europeiska unionen på brexit.

Förslag till svensk ståndpunkt

Det är angeläget att ekonomiska aktörer och andra intressenter får en tydlig signal om en övergångslösning och att överläggningarna med UK om den framtida förbindelsen får en bra start. I enlighet med detta bör EU fortsätta att vara en konstruktiv och ansvarstagande förhandlingspart som tar sig an den förhandlingen i en positiv anda så att, först och främst, en principöverenskommelse om övergångsperioden kan nås inför Europeiska rådet den 22 - 23 mars.

4. Förberedelser inför Europeiska rådet artikel 50 den 22-23 mars – utkast till annoterad dagordning

Diskussionspunkt

Bakgrund

Allmänna rådet ska behandla ett utkast till annoterad dagordning för Europeiska rådet (art. 50) den 22 - 23 mars. I dagsläget har texten inte cirkulerats men följande frågor väntas bli föremål för diskussion vid Europeiska rådet.

2 (3)

Stats- och regeringscheferna förväntas diskutera läget i den andra etappens brexitförhandlingar och särskilt om övergångsperioden. Om en principöverenskommelse har nåtts förväntas Europeiska rådet notera detta som ett ytterligare steg mot ett ordnat brittiskt utträde ur EU. Näringslivet och övriga intressenter får då en tydlig signal om vad som sker vid utträdet och tid för anpassning till den framtida relationen.

Europeiska rådet väntas också anta ytterligare riktlinjer som ska vägleda EU:s diskussion med UK om ett övergripande samförstånd om villkor och ramar för den framtida förbindelsen. Denna del av brexiförhandlingen avses avspeglas i ett gemensamt politiskt uttalande som det hänvisas till i utträdesavtalet.

Om UK inte har gjort sin position om den framtida relationen tydlig kan stats- och regeringscheferna förväntas ännu en gång uppmana UK att göra detta.

Förslag till svensk ståndpunkt

Den annoterade dagordningen har ännu inte delgivits medlemsstaterna.

Tidigare behandling i riksdagen

Brexitförhandlingen har behandlats i EU-nämnden inför allmänna rådet (artikel 50) den 27 april, 22 maj, 20 juni, 25 september, 17 oktober, 20 november, 12 december 2017 och 29 januari 2018 samt inför Europeiska rådet (art. 50) den 29 april, 22 juni, 20 oktober och 15 december 2017.

5. Övriga frågor

3 (3)