Till innehåll på sidan

GAERC kom dagordn

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:11233 Till p. 1 Från Utrikesdepartementet

DOC
REGERINGSKANSLIET Kommenterad dagordning
Utrikesdepartementet Ministerrådet

2008-01-21
Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser den 28 januari 2008

ALLMÄNNA RÅDET 28 januari 2008

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av A-punkterna

3. Resolutioner och beslut antagna av Europaparlamentet
Dagordningspunkten är en standardpunkt för anmälan av beslut m.m. från Europaparlamentets sessioner. Punkten avser sammanträdesperioderna 28-29 november 2007 och 10-13 december 2007 och omfattar bl.a. Diplomatiskt och konsulärt skydd för unionsmedborgare och Kvinnors rättigheter i Saudiarabien.

RÅDET FÖR YTTRE FÖRBINDELSER

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Västra Balkan
Diskussions- och beslutspunkt.

Ordförandeskapet har aviserat att rådet i första hand ska behandla Serbien. Sannolikt kommer diskussionen att kretsa kring vad EU kan göra för att stimulera Serbiens europeiska perspektiv vid denna mycket kritiska tidpunkt. Fortsatta diskussioner om EU:s interna förberedelsearbete inför en framtida utökad EU-närvaro i Kosovo, inklusive genom en ESDP-insats, torde också komma att utgöra en viktig del av överläggningarna.

Rådsslutsatser är att vänta om Serbiens europeiska perspektiv och sannolikt om den ”task force” som förmodas inrättas i syfte att utöka kontaktytorna mellan Serbien och EU samt för att gå igenom de villkor som EU ställer för undertecknande av ett Stabiliserings- och Associeringsavtal. Det slutliga mandatet för och sammansättningen av denna arbetsgrupp är ännu oklart. Ordförandeskapet förväntas rådsslutsatser om de viseringsförenklingar och återtagandeavtal som trätt i kraft i och med årsskiftet. Inga slutsatser kommer att utarbetas rörande situationen i Kosovo.

Regeringen framhåller behovet av att EU är tydlig om att Serbien har en framtid inom unionen och att ansträngningar görs för att inventera hur hela regionens europeiska perspektiv kan stärkas. Regeringen kommer att stödja ordförandelandet Slovenien i deras arbete att uppnå just detta. Vad gäller viseringsfrågan välkomnar regeringen att avtal om viseringslättnader och återtagande nu finns på plats samt framhåller vikten av att EU nu inleder en process som diskuterar ytterligare steg i denna riktning. I Kosovofrågan betonar regeringen vikten av att en så stor enighet som möjligt uppnås liksom en gemensam politik för hur EU och det internationella samfundet ska agera i Kosovo framöver. Regeringen har i sammanhanget efterlyst en särskild debatt om situationen i norra Kosovo.

3. Fredsprocessen i Mellanöstern
Diskussions- och beslutspunkt.

Rådet förväntas välkomna de påbörjade fredsförhandlingarna och betona vikten av att parterna fortsätter implementera sina åtaganden i enlighet med överenskommelsen från Annapolis.

Rådsslutsatserna kan väntas understryka att EU avser fortsätta stödja fredsprocessen genom aktivt engagemang och arbete i Kvartetten och med parter i regionen. Rådet förväntas även välkomna resultaten från givarkonferensen i Paris, liksom kommissionens arbete för en ny internationell biståndsmekanism. Regeringen välkomnar en stärkt politiskt roll för EU. Rådet kommer sannolikt uttrycka oro för den senaste utvecklingen med ökande våld i och kring Gaza samt för Israels fortsatta bosättningsexpansion.

Regeringen vill betona bägge parters ansvar för en politisk lösning. Regeringen understryker vikten av respekt för folkrätten.

4. Sudan/Darfur
Diskussions- och beslutspunkt

Rådsslutsatser förväntas antas och FN- sändebudet Jan Eliasson ska rapportera om förhandlingsläget gällande Darfur. Diskussionen väntas fokusera på förhandlingarna, utplacering av UNAMID, de försämrade relationerna mellan Sudan och Tchad och hur detta kan påverka medlingsprocessen. AU och FN fortsätter att driva på för att förhandlingsarbetet ska ge resultat. Regeringen anser att förhandlingarna är av central betydelse, utan en politisk lösning kommer UNAMID få svårt att lyckas med sitt uppdrag.

Rådsslutsatserna förväntas understryka betydelsen av det övergripande fredsavtalet mellan norra och södra Sudan Comprehensive Peace Agreement, (CPA), som har riskerat att spricka under senhösten. Regeringen verkar för att avtalet implementeras till fullo, inklusive att frågan om Abyei får en lösning. Den sudanesiska regeringen kommer sannolikt att anmodas att samarbeta för en snabb och effektiv utplacering av UNAMID och kritiseras för sin ovilja att acceptera Sveriges och Norges bidrag till insatsen.

5. Tchad/CAR
Beslutspunkt.

Rådet förväntas fatta beslut om att inleda EU:s militära insats i Tchad och Centralafrikanska republiken, EUFOR Tchad/CAR.

Regeringen välkomnar att denna för Tchad och regionen så viktiga insats nu kan inledas efter att nya truppbidrag inkommit. EU-trupp inklusive det svenska bidraget kommer att utplaceras så snart som möjligt efter beslutet.

6. Pakistan
Diskussionspunkt, eventuellt beslutspunkt.

Rådet kommer att diskutera läget inför valen i Pakistan den 18 februari.

Regeringen är mycket oroad över den senaste tidens utveckling i Pakistan. Även om förutsättningarna för parlamentsvalen inte är de bästa är det viktigt att valen genomförs och att de blir så rättvisa och fria som möjligt. Regeringen välkomnar att EU sänder en fullskalig valobservatörsmission till Pakistan. En svensk långtidsobservatör finns redan på plats och två svenska korttidsobservatörer väntas åka till Pakistan inom kort.

7. Libanon
Ev. diskussions- och beslutspunkt

Presidentvalet i Libanon har skjutits upp för tolfte gången till den 21 januari 2008. Landet har varit utan president sedan den 24 november 2007.

Slutsatser kan förväntas som betonar vikten av att de libanesiska parterna ska kunna lösa den inrikespolitiska låsningen skyndsamt och i konsensusanda. Regeringen stödjer att slutsatser i linje med ovanstående antas.

8. Kenya
Beslutspunkt, eventuellt diskussionspunkt

Rådet förväntas anta rådsslutsatser med anledning av utvecklingen i Kenya efter valen 27 december 2007. Slutsatserna förväntas ta upp EU:s oro över utvecklingen, våldet och de allvarliga tveksamheter som finns kring genomförandet av presidentvalet. Slutsatserna förväntas också ge fullt stöd till AU:s medlingsanträngningar och gruppen av eminenta afrikanska personligheter under ledning av fd generalsekreteraren i FN, Kofi Annan.

Det blir eventuellt diskussion i rådet om utvecklingen i Kenya och om EU:s förhållningssätt till den pågående politiska krisen. Regeringen är fortsatt djupt bekymrad över utvecklingen och har uppmanat parterna att upphöra med våldet, initiera en politisk dialog samt klargöra de brister som internationella valobservatörer påtalat. Sverige stödjer AU:s medlingsansträngningar och manat parterna att finna en lösning som speglar det kenyanska folkets vilja.

9. Iran
Diskussionspunkt.

Diskussion förväntas kring skärpta sanktioner mot bakgrund av att Iran fortsätter anrika uran och bedriva tungvattenrelaterad verksamhet, samtidigt som dialogen med Solana gått i stå. IAEA:s utredning av Irans tidigare kärntekniska verksamhet pågår fortfarande. Trots långvariga diskussioner finns ännu ingen enighet om en ny FN-resolution. Inom EU pågår förberedande arbete kring EU-autonoma åtgärder som skulle kunna vidtas till stöd för FN-processen.

Regeringen anser det beklagligt att Iran fortsatt vägrar att efterleva säkerhetsrådets resolutioner och är oroad över Irans ökande kapacitet att anrika uran och vidareutveckling av missiler. Regeringen förblir samtidigt övertygad om att frågan måste lösas på diplomatisk väg och att ett brett förankrat internationellt tryck har bäst förutsättningar att påverka Iran. EU bör ha beredskap att enas om egna åtgärder beroende på utfallet av FN-processen. EU:s överväganden bör ta sikte på Irans nukleära program och missilverksamhet.

I anslutning till GAERC-mötet

- Trojkamöte EU-Serbien
I marginalen till GAERC kommer EU att genomföra ett politiskt trojkamöte med Serbien för att diskutera aktuella frågor mellan Serbien och EU. Sannolikt kommer det politiska läget i Serbien, inklusive det pågående presidentvalet, att diskuteras liksom reformarbetet och ett eventuellt undertecknande av Stabiliserings- och Associeringsavtalet.

Om EU vid GAERC beslutar att inrätta en ”task force” torde också diskussionen komma att kretsa kring detta.