Till innehåll på sidan

Gaerc kom dagordn

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:12175 Till p. 1 och p. 2 (Allmänna frågor och yttre förbindelser)Från Utrikesdepartementet

DOC
REGERINGSKANSLIET Kommenterad dagordning
Utrikesdepartementet Ministerrådet

2008-02-11
Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser den 18 februari 2008

ALLMÄNNA RÅDET 18 februari 2008

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av A-punkterna

3. Resolutioner och beslut antagna av Europaparlamentet
Dagordningspunkten är en standardpunkt för anmälan av beslut m.m. från Europaparlamentets sessioner. Punkten avser sammanträdesperioderna 14-17 januari 2008 och 31 januari 2008 och omfattar bl a situationen i Iran, Egypten, Kenya och en effektivare EU-politik för Sydkaukasien.

4. Godkännande av den annoterade dagordningen för Europeiska Rådet den 13/14 mars 2008
Beslutspunkt.

Allmänna rådet kommer att fastställa den kommenterade dagordningen för Europeiska rådet den 13-14 mars. Behandlingen sker därefter i Coreper med siktet inställt på att allmänna rådet den 10 mars fastställer preliminära slutsatser inför Europeiska rådet.

Ordförandeskapet har ännu inte presenterat utkast till kommenterad dagordning. Lissabonstrategin och energi/klimat förväntas vara huvudfrågorna vid toppmötet.

Några övriga frågor som kan komma att bli aktuella på dagordningen är ekonomiska och sociala frågor samt yttre förbindelser. Detta är dock ännu inte bekräftat.

5. Utvidgningen - Kroatiens ekologiska- och fiskeskyddszon
Diskussionspunkt, ev beslutspunkt.

Ordförandeskapet har aviserat att den av Kroatien inrättade ekologiska och fiskeskyddszonen (ZERP) ska diskuteras vid GAERC 18 februari. Zonen trädde i kraft den 1 januari 2008, enligt beslut av Kroatiens parlament i december 2006. Ikraftträdandet bryter mot Kroatiens överenskommelse med EU, Italien och Slovenien sedan juni 2004, då man blev kandidatland på villkor att zonen inte skulle tillämpas gentemot EU:s medlemsstater. Bakom ZERP ligger en olöst gränsfråga mellan Kroatien och Slovenien.

Det är ännu oklart hur det slovenska ordförandeskapet tänker sig diskussionen och vad man hoppas uppnå. Mycket talar dock för att man vill samla EU kring en uppmaning till Kroatien att suspendera zonen och att om så inte sker frysa förhandlingarna om något eller flera kapitel. Rådsslutsatser kan bli aktuella.

Regeringen avser verka, tillsammans med likasinnade, för att hanteringen av ärendet inte ska bromsa framstegstakten i utvidgningsförhandlingarna.

RÅDET FÖR YTTRE FÖRBINDELSER

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Västra Balkan
Diskussions- och beslutspunkt.

Den närmare inriktningen av diskussionen om västra Balkan på GAERC är fortfarande oklar och till stor del beroende av utvecklingen i regionen. Inga slutsatser förutses men kan heller inte uteslutas. Klart är att diskussionen kommer att äga rum i begränsat format under lunchen.

Diskussionen torde komma att kretsa kring utvecklingen i regionen i stort inklusive efterspelet till det serbiska presidentvalet.

Därutöver kan en fördjupad diskussion om EU:s förhållningssätt till Kosovo och provinsens status komma att äga rum. Rådet kan förväntas fatta beslut om att inleda den omfattande polis- och rättsstatsmission som ska sändas till Kosovo (EU Lex Kosovo), inklusive att börja placera ut personal. I Kosovofrågan kommer regeringen understryka vikten av bibehållen EU-enighet och en gemensam politik för hur EU och det internationella samfundet ska agera i Kosovo framöver.

Rådet kan vidare förväntas fatta beslut om att anta de så kallade partnerskapsavtalen för vart och ett av länderna på västra Balkan. Dessa avtal är baserade på kommissionens årliga översynsrapporter. Genom att tydligt identifiera prioriterade reformer på kort och medellång sikt utgör avtalen ett stöd till balkanländernas reformarbete.

Regeringen avser välkomna antagandet av partnerskapsavtalen som en viktig del i EU:s stöd till reformprocesserna på Balkan. Fortsatta reformframsteg utgör en förutsättning för EU-närmandet för samtliga länder på västra Balkan.

3. ENP
Diskussions- och beslutspunkt.

Mot bakgrund av Kommissionens meddelande från december 2007 kommer EU:s grannskapspolitik (ENP) att diskuteras och slutsatser antas. Diskussioner om såväl instrumentet som landvisa diskussioner – främst rörande Ukraina, Moldavien, Israel och Marocko – kan väntas. SE är en tillskyndare av ENP och vill se att detta instrument stärks och vidareutvecklas.

Den 5 december presenterade Kommissionen meddelandet A Strong European Neighbourhood Policy, vilket riktar sig till medlemsstaterna och uppmanar till fortsatta ansträngningar för att stärka EU:s engagemang gentemot partnerländerna vad gäller ekonomisk integration, personers rörlighet, regionala konflikter och politisk dialog, sektorsreform samt finansiellt samarbete. Europeiska rådet välkomnade i sitt möte den 14 december meddelandet och uppmanade inkommande ordförandeskap att föra arbetet vidare.

Rådet förväntas anta slutsatser om det fortsatta arbetet med grannskapspolitiken. Regeringen kommer att verka för tydliga skrivningar om behovet av att stärka ENP, inklusive fördjupat samarbete inom frihandel och personers rörlighet. Regeringen anser att EU bör ha beredskap att erbjuda Moldavien en ny typ av kontraktuell relation på basis av fortsatta reformframsteg.

4. Fredsprocessen i Mellanöstern, inkl Libanon
Diskussionspunkt.

Diskussionen förväntas fokusera på hur EU kan bidra ytterligare till att stödja parterna i de nyupptagna fredsförhandlingarna och förbättra läget på marken. Det handlar bland annat om den svåra humanitära situationen i Gaza och hur gränsövergångarna ska kunna hållas öppna under säkra och kontrollerade former. Det gäller även hur EU:s rådgivande polisinsats på de palestinska områdena, EU POL COPPS, kan utvecklas. Regeringen välkomnar denna diskussion och eftersträvar en stärkt roll för EU i fredsprocessen.

Rådet kommer troligtvis även att diskutera Libanon under denna dagordningspunkt mot bakgrund av den låsta politiska situationen. De libanesiska parterna har fortfarande inte kommit överens inför omröstningen av en ny president. Vid rådsmötet den 28 januari antogs slutsatser som ger sitt stöd till processen, till Arabförbundets trestegsplan för att lösa krisen, och till regeringen Siniora. Situationen i Libanon riskerar att förvärras om inte en president kan komma på plats så snart som möjligt. Regeringen stöder därför Arabförbundets plan för en lösning.

5. Tchad/CAR
Diskussionspunkt.

En uppdatering av situationen på marken i Tchad och Sudan väntas samt en uppdatering av status för utplacering av EU:s militära insats i Tchad och Centralafrikanska republiken EUFOR Tchad/RCA..
Det humanitära behovet av insatsen har ökat ytterligare. Utan EU-styrkans närvaro på marken kan de humanitära aktörerna inte återuppta sin verksamhet. Den senaste tidens händelser understryker vikten av att EU-styrkan uppfattas som neutral och opartisk. Regeringen välkomnar att insatsen kan inledas.

6. Kenya
Beslut- och diskussionspunkt.

Rådet förväntas diskutera EU:s förhållningssätt till den pågående politiska och humanitära kris som följt efter presidentvalet i Kenya den 27 december. Diskussion förväntas kring fd generalsekreteraren i FN, Kofi Annans ansträngningar för en politisk lösning mellan huvudopponenterna Kibaki (PNU)och Odinga (ODM). Rådet förväntas anta rådsslutsatser som uttrycker oro över utvecklingen samt som ger EU:s fulla stöd till Kofi Annans medlingsansträngningar.

Regeringen är fortsatt djupt bekymrad över utvecklingen och har uppmanat parterna att upphöra med våldet, initiera en politisk dialog samt klargöra de brister som internationella valobservatörer påtalat. Sverige stödjer Afrikanska unionens, och därmed Kofi Annans, medlingsansträngningar och manar parterna att finna en lösning som speglar det kenyanska folkets vilja.

7. Burma
Diskussions- och beslutspunkt.
Syftet med dagordningspunkten är att framförallt upprätthålla fortsatt internationellt fokus på Burma. EU:s särskilde sändebud Piero Fassino har nyligen besökt regionen. Rådet kan även förväntas besluta om förordningen med EG-rättslig reglering av de utökade sanktionerna.

Regeringen verkar för att förordningen antas vid rådet. Paketet av åtgärder syftar till att öka trycket på militärregimen och medverka till att bryta det politiska dödläget i landet. Det är viktigt att sanktionsåtgärderna följs upp och utvärderas. Samtidigt anser regeringen att det kan finnas anledning för EU att kombinera sanktionsspåret med positiva signaler till juntan för det fall konkreta politiska framsteg görs.

Det är också angeläget att det internationella trycket på regimen består, att FN:s särskilde sändebud Ibrahim Gambari tillåts resa in i Burma, och att Sergio Pinheiro, FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter, snarast tillåts ett nytt besök till Burma.

8. WTO/DDA
Diskussionspunkt

I WTO-förhandlingarna har det under de senaste månaderna vuxit fram en vilja att kraftsamla för att försöka avsluta rundan under 2008. Detta bekräftades bl.a. av en rad nyckelaktörer vid World Economic Forum i Davos i slutet av januari.

Strategin för hur detta skall kunna ske är att försöka få till stånd ett genombrott i förhandlingarna under våren 2008. Ett sådant genombrott skulle främst beröra de två mest komplicerade förhandlingsområdena i rundan, dvs jordbruk och industrivaror. Om ett genombrott sker är tanken att det ska vara möjligt att slutföra förhandlingarna på övriga områden under resten av 2008. Ett slutuppgörelse skulle då kunna antas vid ett ministermöte i slutet av året.

Ordförandena i förhandlingsgrupperna för jordbruk och industrivaror presenterade utkast till en uppgörelse sommaren 2007. Dessa har diskuterats intensivt sedan dess. Reviderade versioner av dessa utkast väntas presenteras i vecka 6 eller 7. Syftet med att ta upp DDA på GAERC är således för att ge MS en möjlighet att ha en diskussion om de reviderade pappren och det övergripande förhandlingsläget.

Regeringen kommer att verka för att kommissionen agerar flexibelt och konstruktivt vid det fortsatta arbetet i Genève med syftet att få till stånd ett genombrott i förhandlingarna under våren.

9. Ekonomiska partnerskapsavtalen (EPA)
Diskussionspunkt.

I avtalet om samarbete mellan EU och AVS , Cotonou-avtalet, erbjöd EU ensidiga preferenser till den andra parten. Detta uppfattades som diskriminerande av andra utvecklingsländer. Världshandelsorganisationens tvistlösningsorgan bekräftade detta i ett utslag och gav en tidsgräns till den 31 december 2007 för att förhandla ett nytt avtal i enlighet med internationella handelsregler. Förhandlingar har förts under flera år mellan EU och AVS- länderna för att uppnå detta. Inför årsskiftet 2007/2008 var förhandlingarna intensiva för att nå resultat. Ett fullödigt avtal slöts mellan EU och den regionala gruppen Västindien (Cariforum) i december 2007. EU och ett tjugotal AVS-länder enades samtidigt i december 2007 om interimsavtal omfattande varuhandel. Under 2008 kommer förhandlingar att fortsätta för att interimsavtalen ska ersättas av fullödiga avtal omfattande ytterligare handelsrelaterade områden, exempelvis handelsprocedurer, regelverk om investeringar och konkurrens. Dessutom ska den formella processen för det fullständiga avtalet mellan EU och Västindien avslutas.

Denna dagordningspunkt syftar till att ge en lägesuppdatering av de ekonomiska partnerskapsavtalen och inga dokument har presenterats.

Trolig inriktning på Kommissionens presentation är tidsplan för förhandlingarna om fullödiga partnerskapsavtal, omfattningen av avtalen, regional integration samt utvecklingsstöd i processen. Inget dokument har presenterats.

Regeringen bedömer att breda utvecklingsfrämjande ekonomiska partnerskapsavtal är betydelsefulla för AVS-länderna och välkomnar en lägesuppdatering.

10. Iran
Diskussionspunkt.

Lunchdiskussion utan slutsatser förväntas kring skärpta sanktioner mot Iran mot bakgrund av det pågående arbetet i FN:s säkerhetsråd om en ny resolution. Vidare avstämning inför IAEAs rapport som väntas kring den 20 februari och debatt kring vilka eventuella åtgärder EU självständigt kan överväga till stöd för FN-processen, som svartlistning av ytterligare iranska individer och entiteter.

Regeringen anser det beklagligt att Iran fortsatt vägrar att efterleva säkerhetsrådets resolutioner och är oroad över Irans ökande kapacitet att anrika uran och vidareutveckling av missiler. Regeringen förblir samtidigt övertygad om att frågan måste lösas på diplomatisk väg och att ett brett förankrat internationellt tryck har bäst förutsättningar att påverka Iran. EU bör ha beredskap att enas om egna åtgärder beroende på utfallet av FN-processen. EU:s överväganden bör ta sikte på Irans nukleära program och missilverksamhet.

I anslutning till GAERC-mötet

- Trojkamöte EU-Montenegro
I marginalen till GAERC kommer EU att genomföra ett politiskt trojkamöte med Montenegro för att diskutera aktuella frågor mellan Montenegro och EU. Sannolikt kommer bl a det politiska läget i landet att diskuteras. Bland frågor som kan komma att tas upp finns det aktuella regeringschefsbytet (mot bakgrund av att premiärminister Sturanovic avgått av hälsoskäl), effekterna av den nyligen antagna konstitutionen, presidentvalet i april, implementeringen av SAA och den fortsatta reformprocessen.

- Associeringsråd med Libanon
I anslutning till GAERC äger ett associeringsråd mellan EU och Libanon rum. Vid rådet förväntas en deklaration om relationerna mellan EU och Libanon att antas.

AVS = ett 70-tal utvecklingsländer i Afrika, Västindien och Stillahavsregionen