Kommenterad dagordning FAC 25 juni SLUTLIG

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2011/12:2AA097

DOCX

REGERINGSKANSLIET

Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning

Ministerrådet

Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för utrikesrådet

den 25 juni 2012

Utrikesministrarnas möte

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av A-punktslistan

3. Södra Grannskapet

- Syrien

Diskussions- och ev. beslutspunkt

Rådet kommer att diskutera situationen i Syrien och hur EU bör agera framöver. Rådet kan komma att fatta beslut om ytterligare restriktiva åtgärder riktade mot den syriska regimen.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen fördömer massakrerna av civila i Houleh och Qubair. Regeringen betonar vikten av att det internationella samfundet fortsatt stöder FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud Kofi Annan. Det internationella samfundet måste öka trycket på den syriska regimen att genomföra sändebudets sexpunktsplan. Säkerhetsrådet har ett särskilt ansvar härvidlag. Det är angeläget att Ryssland och Kina ger sitt fulla stöd till Annans fredsplan och att vapenleveranser till Assadregimen omedelbart upphör. Regeringen stöder att EU beslutar om ytterligare restriktiva åtgärder riktade mot den syriska regimen. Regeringen vill se ett fritt och demokratiskt Syrien, vilket förutsätter att president Assad stiger åt sidan. Regeringen ser ett fortsatt behov av ambassadnärvaro i Damaskus så länge säkerhetssituationen tillåter.

- Egypten

Diskussions- och ev. beslutspunkt

Rådet förväntas välkomna att det egyptiska folket för första gången har kunnat utse en president genom fria och rättvisa demokratiska val (andra valomgången 16-17 juni). Slutliga resultat kommer presenterats inför utrikesrådet. Rådet förväntas diskutera det nya politiska läget, inte minst vad gäller situationen beträffande mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors och minoriteters rättigheter.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen välkomnar genomförandet av presidentvalet. Stora utmaningar återstår – utformande av en konstitution, stärkande av ekonomin och respekt för mänskliga rättigheter, inklusive religionsfriheten. EU bör framföra tydliga budskap i alla dessa frågor.

4. Pakistan

Diskussions- och ev. beslutspunkt

EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Catherine Ashton besökte Pakistan den 4-6 juni 2012. Rådet förväntas informeras om hennes besök samt diskutera EU:s fortsatta samarbete med Pakistan.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen anser det angeläget att EU breddar dialogen med Pakistan i syfte att bidra till att nödvändiga ekonomiska och politiska reformer genomförs i landet, att skyddet för de mänskliga rättigheterna stärks samt att Pakistan tar en mer aktiv roll för att främja en fredlig utveckling i Afghanistan. Regeringen kommer bl.a. att betona vikten av att EU stöttar Pakistan inför och under parlaments- och provinsvalen 2013, att EU:s överenskomna handelslättnader för Pakistan implementeras skyndsamt samt att EU tydligt framhåller Pakistans roll och ansvar för fredsprocessen i Afghanistan.

5. Bosnien och Hercegovina

Diskussion- och ev. beslutspunkt

Rådet förväntas diskutera utvecklingen i Bosnien och Hercegovina (BiH) i ljuset av utrikesrådets slutsatser från mars 2011, i vilka villkor fastställdes för ett ikraftträdande av landets Stabiliserings- och associeringsavtal (SAA) med EU. Femton månader senare har Bosnien gjort vissa framsteg, men fortfarande inte uppfyllt kravet att harmonisera sin författning med Europeiska MR-konventionen.

Regeringens ståndpunkt: EU bör fortsatt stödja Bosniens EU-reformer. Det är viktigt att SA-avtalet kan träda ikraft så att i förlängningen en trovärdig EU-ansökan kan lämnas in.

I ett läge där grannländerna gör konkreta EU-framsteg ligger det i hela regionens intresse att Bosnien inte kommer efter i EU-närmandet.

6. Mänskliga rättigheter

Diskussions- och beslutspunkt

Rådet förväntas diskutera och besluta om EU:s strategiska ramverk för mänskliga rättigheter och demokrati i externa relationer. Ramverket består av en politisk deklaration med en tillhörande handlingsplan med ca 90 åtgärder som ska genomföras före utgången av 2014. Det rör sig om bl.a. förbättrade arbetsformer, demokrati och mänskliga rättigheters ökade inslag i utvecklingspolitiken, uppföljning av tidigare åtaganden avseende bl.a. dödsstraffet, barnets rätt, den humanitära rätten och helt nya förslag på området HBT-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter och frihet på internet. Utöver detta ska också ett mandat för en nyinrättad EUSR för mänskliga rättigheter antas.

Regeringens ståndpunkt: Regeringen stödjer antagandet av EU strategiska ramverk för mänskliga rättigheter och demokrati i EU:s externa relationer. Ambitionen är att ramverket ska ge ett ännu starkare genomslag för mänskliga rättigheter i EU:s externa politik.

Sverige välkomnar särskilt den årliga implementeringsrapportering som ska följa som en del av EU:s årsrapport för mänskliga rättigheter. Regeringen välkomnar också inrättandet av en ny EUSR för mänskliga rättigheter som kan ge frågorna än mer uppmärksamhet och genomslag.

7. Iran

Diskussionspunkt

Två frågor förväntas diskuteras vid rådsmötet: i) oljeimportembargot mot Iran, som förutses träda ikraft den 1 juli och ii) den pågående EU3+3-dialogen med Iran om landets kärntekniska program. Utrikesrådet föregås av ett EU3+3-möte med Iran den 18-19 juni i Moskva.

Regeringens ståndpunkt: Sverige välkomnar en diskussion i utrikesrådet om de eventuella effekterna av ett oljeembargo mot Iran på EU och den globala marknaden. Sverige importerar inte olja från Iran. Det är ytterst viktigt att bibehålla momentum i de återupptagna EU3+3-samtalen med Iran om landets kärntekniska program. Iran måste samarbeta med det internationella samfundet för att skingra misstankar kring landets kärntekniska program. Iran måste reagera konstruktivt på EU3+3:s förslag angående landets anrikning av uran och samarbeta fullt ut med IAEA. Vid ett eventuellt iranskt samarbete bör EU3+3 i gengäld överväga åtgärder inom ramen för tvåspårsstrategin och principen om den stegvisa ansatsen.

8. Övriga frågor