RIF dp. 14 rådsPM - nätverk rapportörer

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:21B6D4

DOC
Rådspromemoria

2009-05-25

Justitiedepartementet

Enheten för polisfrågor inkl allmän ordning och säkerhet

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2009 i Luxemburg

Dagordningspunkt 14

Rubrik: Rådsslutsatser om etablerandet av ett informellt EU-nätverk av nationella rapportörer, eller liknande mekanismer, för människohandel

Dokument: 8723/3/09 REV 3 CRIMORG 63 MIGR 43 ENFOPOL 86

Ej tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden.

Bakgrund (inkl. syftet med behandlingen i rådet)
Det tjeckiska ordförandeskapet har drivit frågan om etablerandet av ett informellt EU-nätverk av nationella rapportörer för människohandel (eller liknande mekanismer). En nationell rapportör är en kontaktpunkt för frågan och har bl.a. ansvar för att följa utvecklingen i frågan, sprida information och samla in erfarenheter.

Sverige har under processens gång fått lämna kommentarer till slutsatserna. De svenska kommentarerna har främst syftat till att begränsa texten i slutsatserna till att enbart behandla frågan om etablerandet av själva nätverket. Frågor om den nationella rapportörens närmare arbetsuppgifter bör behandlas i det nya rambeslutet om förebyggande och bekämpande av människohandel samt skyddande av offer.

Rådsslutsatserna ska antas.

Rättslig grund och beslutsförfarande
-
Svensk ståndpunkt

Sverige ställer sig positivt till etablerandet av ett EU-nätverk för nationella rapportörer för människohandel och kan därför godkänna antagandet av rådsslutsatserna.

Arbetet med att bekämpa människohandel är sedan länge en högt prioriterad fråga för Sverige och kommer att vara så även under vårt ordförandeskap. Sverige är positivt till och välkomnar initiativ till ett fortsatt arbete inom EU för att ytterligare förstärka arbetet med att motverka och bekämpa människohandel.

Europaparlamentets inställning
-
Förslaget
I förslaget till rambeslut om förebyggande och bekämpande av människohandel samt skyddande av offer, som processas parallellt, uppmanas medlemsstaterna att inrätta nationella rapportörer, eller liknande mekanismer, för människohandel. Rådsslutsaterna behandlar etableradet av ett EU-nätverk för dessa rapportörer. Nätverket ska främst syfta till att rapportörerna får etablerade kanaler att utbyta erfarenheter, arbetsmetoder och information avseende arbetet mot människohandel.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
I Sverige finns i dag en nationell rapportör för människohandel utsedd hos Rikspolisstyrelsen. Denna funktion förutsetts ingå i det föreslagna nätverket. I övrigt förutses inga förändrade regelverk eller arbetsmetoder.
Ekonomiska konsekvenser
Förslaget bedöms i nuläget inte leda till några ekonomiska merkostnader, men skulle sådana uppstå bör de finansieras inom ramen för befintliga anslag.
Övrigt
-