Till innehåll på sidan

RIF, RådsPM KOM meddelande om terrorism, dp 13

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2009/10:24223B

DOC
Rådspromemoria

2010-09-23

Justitiedepartementet

Polisenheten

Rådets möte (rättsliga och inrikes frågor) den 7-8 oktober 2010

Dagordningspunkt 13

Rubrik: Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet
- EU:s strategi för terrorismbekämpning: viktiga framsteg och kommande utmaningar
= Föredragning av kommissionen

Dokument: 12653/10 JAI 669 (bifogas) + ADD 1 (bifogas)

Tidigare dokument: -

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: -
Bakgrund (inkl. syftet med behandlingen i rådet)
Kommissionen har fått i uppdrag att lämna en samlad redogörelse för de rättsakter och andra åtgärder som EU bidragit med i kampen mot terrorismen. Detta framgår bl.a. av kommissionens handlingsplan för implementeringen av Stockholmsprogrammet. Förutom en kort beskrivning av lagstiftning och andra åtgärder som EU hittills genomfört pekar kommissionen även på utmaningar och initiativ som ligger i framtiden.

Meddelandet tar främst sikte på EU-interna hot och ska ses som en del i förberedelserna för skapandet av EU:s interna säkerhetsstrategi. Vissa specifika frågeställningar, såsom behandlingen av PNR (Passenger Name Records [flygpassageraruppgifter]) uppgifter, är inte inkluderade utan kommer tas upp i andra meddelanden. Meddelandet är uppdelat på samma sätt som EU:s övergripande kontraterrorism strategi; förebygga, skydda, avvärja och hantera samt horisontella frågor (prevent, protect, pursue och respond). Nedan följer en kort sammanfattning av kommissionens meddelande.

Förhindra
Denna del omfattar främst motverkande av radikalisering och rekrytering till terrorism. Bland annat nämns rambesluten om kriminalisering av terroristbrottslighet inklusive offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. Härutöver nämns ett flertal olika samarbeten för utbyte av bra erfarenheter mellan relevanta myndigheter. I framtiden avser kommissionen att ge ut ett meddelande som ger en överblick av alla dessa erfarenheter och arbeten. Meddelandet kan utgöra en bas för att revidera och uppdatera EU:s strategi och handlingsplan på området.

Skydda
Detta område tar sikte på skydd av personer, infrastruktur, byggnader etc. och omfattar en mängd olika åtgärder. Här nämns hotbildsbedömningar, identifiering och skydd av kritisk infrastruktur, skydd för luftfarten, gränsskydd och forskning m.m. Genomförda eller påbörjade åtgärder omfattar bl.a. biometriska pass, handlingsplan för sprängämnessäkerhet, olika projekt för kritisk infrastruktur och säker handel m.m. Den framtida utmaningen är i korthet i att fortsätta arbetet med att förbättra säkerheten, särskilt för olika transportmedel.

Avvärja
Området omfattar särskilt informationsutbyte, polissamarbete och rättsligt samarbete. EU har bl.a. genomfört lagstiftning för bättre informationsutbyte, en europeisk arresteringsorder, regler kring penningtvätt, frysning av tillgångar och kontroller av kontantöverföringar. Dessutom har Europol och Eurojust stärkts. Den befintliga lagstiftningen utvärderas för närvarande och kommer att bli föremål för ett särskilt meddelande från kommissionen.

Hantera
Detta område tar sikte på kapaciteten att hantera efterverkningar av en terroristattack. Bland redan uppnådda resultat nämns system för att koordinera krishantering, Europols informationssamordning, stöd till offer för terrorism, utvärderingar av medlemsländernas krishantering och antagandet av EU:s handlingsplan för säkerheten kring kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära ämnen. I framtiden behöver EU:s samordning förstärkas ytterligare och ett meddelande väntas senare i år som tar sikte på det konsulära samarbetet. Kommissionen nämner även att den s.k. solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget, artikel 222 i fördraget om EU:s funktionssätt, behöver genomföras genom olika mekanismer.

Horisontella frågor
Kommissionen återupprepar och understryker att alla åtgärder i kampen mot terrorismen måste ske med full respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Det internationella samarbetet ska fortsätta och förstärkas. Kommissionen tänker särskilt fokusera på möjligheterna att skydda medborgarna från terroristattacker och ska återkommer om detta sitt meddelande om den interna säkerhetsstrategin.

EU:s övergripande kontraterrorism strategi utgör fortsatt grunden för planeringen. Kommissionen avser göra en översyn av implementeringen och eventuellt uppdatera strategin, särskilt mot bakgrund av den nya institutionella strukturen i och med Lissabonfördraget.

Syftet med behandlingen i rådet är att notera meddelandet från kommissionen och ge tillfälle till diskussion om EU:s strategi för terrorismbekämpning.
Rättslig grund och beslutsförfarande
-
Svensk ståndpunkt
Sverige välkomnar kommissionens meddelande som ett led i arbetet med att sammanställa nuvarande kontraterrorismåtgärder och ange utgångspunkter för framtida utmaningarna och möjliga förslag.

Alla åtgärder i kampen mot terrorismen måste ske i enlighet med de mänskliga rättigheterna och de principer som kännetecknar en demokratisk rättsstat. Sverige välkomnar att kommissionen tydligt understryker och lyfter fram detta.

Meddelandet anger olika åtgärder som kommissionen avser återkomma till men innehåller inga konkreta förlag. Sverige får därför återkomma i rådet med sin inställning till de förslag som kan komma att presenteras senare.
Europaparlamentets inställning
Europaparlamentet har efterfrågat denna typ av redogörelse från kommissionen.
Förslaget
-
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
-
Ekonomiska konsekvenser
-
Övrigt
-