EU 461-2010-bil6

Bilaga

PDF
L 129/52 SV Europeiska unionens officiella tidning 28.5.2010
         

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 461/2010 av den 27 maj 2010

om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden inom motorfordonssektorn

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktions­ sätt,

med beaktande av rådets förordning nr 19/65/EEG av den 2 mars 1965 om tillämpning av fördragets artikel 85.3 på vissa grupper av avtal och samordnade förfaranden (1), särskilt artikel 1,

efter att ha offentliggjort ett utkast till denna förordning,

efter samråd med rådgivande kommittén för kartell- och mo­ nopolfrågor, och

av följande skäl:

(1)Förordning nr 19/65/EEG ger kommissionen befogenhet att genom förordning tillämpa artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (*) på vissa grup­ per av vertikala avtal och motsvarande samordnade för­ faranden som omfattas av artikel 101.1 i fördraget. Gruppundantagsförordningar gäller vertikala avtal som uppfyller vissa villkor. Förordningarna kan vara allmänna eller avse en viss sektor.

(2)Kommissionen har definierat en grupp vertikala avtal

som den anser normalt uppfyller villkoren i artikel 101.3 i fördraget och därför antagit kommissio­ nens förordning (EU) nr 330/2010 av den 20 april 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Euro­ peiska unionens funktionssätt på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden (2), som ersätter kom­ missionens förordning (EG) nr 2790/1999 (3).

(1) EGT 36, 6.3.1965, s. 533/65.

(*)Med verkan från och med den 1 december 2009 har artikel 81 i EG- fördraget ersatts av artikel 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. De två artiklarna är dock i sak oförändrade. I denna förordning bör hänvisningar till artikel 101 i fördraget om Europe­ iska unionens funktionssätt i förekommande fall förstås som hänvis­ ningar till artikel 81 i EG-fördraget.

(2) EUT L 102, 23.4.2010, s. 1. (3) EGT L 336, 29.12.1999, s. 21.

(3)Motorfordonssektorn, som omfattar både personbilar och nyttofordon, har sedan 1985 omfattats av särskilda gruppundantagsförordningar, varav den senaste är kom­ missionens förordning (EG) nr 1400/2002 av den 31 juli 2002 om tillämpningen av artikel 81.3 i fördraget på grupper av vertikala avtal och samordnade förfaranden inom motorfordonssektorn (4). I förordning (EG) nr 2790/1999 angavs det uttryckligen att den inte var till­ lämplig på vertikala avtal vars innehåll omfattades av någon annan gruppundantagsförordning. Motorfordons­ sektorn föll därför utanför tillämpningsområdet för den förordningen.

(4)Förordning (EG) nr 1400/2002 löper ut den 31 maj 2010. Motorfordonssektorn bör dock även i fortsätt­ ningen omfattas av ett gruppundantag för att förenkla de berörda företagens administration och minska deras kostnader för att följa regelverket, samtidigt som man säkerställer en effektiv övervakning av marknaderna i överensstämmelse med artikel 103.2 b i fördraget.

(5)De erfarenheter som sedan 2002 vunnits angående åter­ försäljning av nya motorfordon, återförsäljning av reserv­ delar och tillhandahållande av reparations- och under­ hållstjänster för motorfordon gör det möjligt att definiera en grupp av vertikala avtal inom motorfordonssektorn som kan anses normalt uppfylla de villkor som anges i artikel 101.3 i fördraget.

(6)Gruppen omfattar vertikala avtal om inköp, försäljning eller återförsäljning av nya motorfordon, vertikala avtal om inköp, försäljning eller återförsäljning av reservdelar för motorfordon och vertikala avtal om tillhandahållande av reparations- och underhållstjänster för sådana fordon, om sådana avtal ingås mellan icke konkurrerande företag, mellan vissa konkurrenter eller av vissa sammanslut­ ningar av detaljister eller reparatörer. Gruppen omfattar även vertikala avtal som innehåller kompletterande be­ stämmelser om överlåtelse eller användning av immate­ riella rättigheter. Begreppet vertikala avtal bör i enlighet med detta definieras så att det omfattar både sådana avtal och motsvarande samordnade förfaranden.

(4) EGT L 203, 1.8.2002, s. 30.

28.5.2010   SV Europeiska unionens officiella tidning L 129/53
         

(7)Vissa typer av vertikala avtal kan öka den ekonomiska effektiviteten inom en produktions- eller distributions­ kedja genom att möjliggöra bättre samordning mellan de deltagande företagen. Avtalen kan i synnerhet minska parternas transaktions- och distributionskostnader och optimera deras investerings- och försäljningsnivåer.

(8)Sannolikheten för att sådana effektivitetsfrämjande effek­ ter uppväger de konkurrenshämmande effekter som kan uppstå till följd av begränsningar i vertikala avtal beror på de avtalsslutande företagens marknadsstyrka och där­ för på i vilken utsträckning dessa företag utsätts för kon­ kurrens från andra leverantörer av varor eller tjänster som köparna betraktar som likvärdiga eller utbytbara med tanke på produkternas egenskaper, pris och avsedda användning. Vertikala avtal som innehåller begränsningar som sannolikt kommer att minska konkurrensen och skada konsumenterna, eller som inte är absolut nödvän­ diga för att uppnå de effektivitetsfrämjande effekterna, bör uteslutas från gruppundantaget.

(9)För att avgränsa det lämpliga tillämpningsområdet för en gruppundantagsförordning måste kommissionen ta hän­ syn till konkurrensförhållandena i den aktuella sektorn. I detta avseende visar slutsatserna från den djupgående övervakningen av motorfordonssektorn, vilka anges i ut­ värderingsrapporten om verkan av kommissionens för­ ordning (EG) nr 1400/2002 av den 28 maj 2008 (1) och i kommissionens meddelande Den framtida konkur­ rensrättsliga ramen för motorfordonssektorn av den 22 juli 2009 (2), att en distinktion bör göras mellan avtal om återförsäljning av nya motorfordon och avtal om tillhan­ dahållande av reparations- och underhållstjänster samt återförsäljning av reservdelar.

(10)Vad beträffar återförsäljningen av nya motorfordon före­ faller det inte finnas några betydande konkurrensbrister som särskiljer denna sektor från andra ekonomiska sek­ torer och som föranleder andra och strängare regler än de som anges i förordning (EU) nr 330/2010. Tröskel­ värdet för marknadsandelar, det faktum att vissa vertikala avtal inte beviljas undantag och övriga villkor i den för­ ordningen är i regel en garanti för att vertikala avtal om återförsäljning av nya motorfordon överensstämmer med kraven i artikel 101.3 i fördraget. Sådana avtal bör därför omfattas av det undantag som beviljas genom förordning (EU) nr 330/2010, förutsatt att alla villkor i den förord­ ningen är uppfyllda.

(1) SEK(2008) 1946. (2) KOM(2009) 388.

(11)Beträffande avtal om återförsäljning av reservdelar och om tillhandahållande av reparations- och underhållstjäns­ ter bör vissa specifika särdrag på eftermarknaden för motorfordon beaktas. Särskilt visar de erfarenheter som kommissionen har gjort vid sin tillämpning av förord­ ning (EG) nr 1400/2002 att prisökningar på enskilda reparationsarbeten endast delvis avspeglas i moderna bi­ lars ökade tillförlitlighet och förlängda serviceintervaller. De sistnämnda trenderna hänger samman med den tek­ niska utvecklingen och med att de fordonskomponenter som fordonstillverkare köper av leverantörer av original­ utrustning blir alltmer komplicerade och tillförlitliga. Så­ dana leverantörer säljer sina produkter som reservdelar på eftermarknaden både via fordonstillverkarnas nätverk av auktoriserade reparatörer och via oberoende kanaler, och de är därför en viktig konkurrensfaktor på eftermark­ naden för motorfordon. De kostnader som konsumenter inom unionen i genomsnitt betalar för reparations- och underhållstjänster för motorfordon utgör en mycket hög andel av de sammanlagda konsumentutgifterna för mo­ torfordon.

(12)Det finns också ett direkt samband mellan konkurrens­ villkoren på eftermarknaden för motorfordon och dels den allmänna säkerheten, eftersom fordonen kan vara farliga om de har reparerats på ett felaktigt sätt, dels folkhälsan och miljön, eftersom utsläpp av koldioxid och andra luftföroreningar kan vara högre för fordon som inte har underhållits regelbundet.

(13)I den mån en separat eftermarknad kan avgränsas sam­ manhänger den effektiva konkurrensen på marknaderna för inköp och försäljning av reservdelar samt för tillhan­ dahållande av reparations- och underhållstjänster för mo­ torfordon med graden av ömsesidig konkurrens mellan auktoriserade reparatörer, dvs. sådana som verkar inom ett reparationsnätverk etablerat direkt eller indirekt av fordonstillverkare, samt mellan auktoriserade och obero­ ende aktörer, inbegripet oberoende reservdelsleverantörer och reparatörer. För att de sistnämnda ska kunna kon­ kurrera krävs att de har obegränsad tillgång till nödvän­ diga insatsprodukter, såsom reservdelar och teknisk infor­ mation.

(14)Med hänsyn tagen till dessa särdrag är reglerna i förord­ ning (EU) nr 330/2010, inbegripet det enhetliga tröskel­ värdet för marknadsandelar på 30 %, nödvändiga men inte tillräckliga för att se till att gruppundantaget endast förbehålls de vertikala avtal om återförsäljning av reserv­ delar och om tillhandahållande av reparations- och un­ derhållstjänster som med tillräcklig säkerhet kan antas uppfylla villkoren i artikel 101.3 i fördraget.

L 129/54 SV Europeiska unionens officiella tidning 28.5.2010
         

(15)Vertikala avtal om återförsäljning av reservdelar och om tillhandahållande av reparations- och underhållstjänster bör därför omfattas av gruppundantaget endast om de, utöver villkoren för undantag i förordning (EU) nr 330/2010, uppfyller de strängare krav som gäller för vissa typer av allvarligt konkurrenshämmande begräns­ ningar som kan begränsa utbudet och användningen av reservdelar på eftermarknaden för motorfordon.

(16)Gruppundantaget bör särskilt inte omfatta avtal som be­ gränsar möjligheterna för medlemmar i en fordonstillver­ kares selektiva distributionssystem att sälja reservdelar till oberoende reparatörer, som använder dem för att tillhan­ dahålla reparations- eller underhållstjänster. Utan tillgång till sådana reservdelar skulle oberoende reparatörer inte kunna konkurrera effektivt med auktoriserade reparatö­ rer, eftersom de inte skulle kunna tillhandahålla kon­ sumenterna den höga kvalitet på servicen som bidrar till att motorfordon fungerar säkert och tillförlitligt.

(17)För att konkurrensen på reparations- och underhålls­ marknaderna ska bli effektiv och reparatörerna ska kunna erbjuda slutanvändarna reservdelar från olika konkurren­ ter bör gruppundantaget inte omfatta vertikala avtal som, även om de följer förordning (EU) nr 330/2010, icke desto mindre begränsar en reservdelstillverkares möjlig­ heter att sälja sådana delar till auktoriserade reparatörer inom en fordonstillverkares distributionssystem, obero­ ende återförsäljare av reservdelar, oberoende reparatörer eller slutanvändare. Detta påverkar inte reservdelstillver­ karnas civilrättsliga ansvar, eller fordonstillverkarnas rätt att kräva att auktoriserade reparatörer inom deras egna distributionssystem endast använder reservdelar som har samma kvalitet som de komponenter som används vid byggandet av ett visst motorfordon. Med tanke på for­ donstillverkarnas avtalsfästa roll vid reparationer som täcks av garanti, vid kostnadsfri service och återkallelse av fordon, bör undantaget dessutom omfatta avtal som innefattar en skyldighet för auktoriserade reparatörer att bara använda fordonstillverkarens egna reservdelar för dessa reparationer.

(18)För att auktoriserade och oberoende reparatörer och slut­ användare ska kunna identifiera en tillverkare av motor­ fordonskomponenter eller reservdelar och välja mellan alternativa reservdelar, bör gruppundantaget inte omfatta avtal genom vilka en tillverkare av motorfordon begrän­ sar möjligheterna för en tillverkare av komponenter eller originalreservdelar att placera sitt varumärke eller sin lo­ gotyp på dessa reservdelar på ett synligt och ändamåls­ enligt sätt.

(19)För att ge samtliga aktörer tid att anpassa sig till den här förordningen, bör tillämpningsperioden för de bestäm­ melser i förordning (EG) nr 1400/2002 som gäller ver­ tikala avtal om inköp, försäljning och återförsäljning av nya motorfordon förlängas till den 31 maj 2013. Vad beträffar vertikala avtal om återförsäljning av reservdelar och om tillhandahållande av reparations- och underhålls­ tjänster bör den här förordningen tillämpas från och med den 1 juni 2010 för att även i fortsättningen sörja för tillräckligt skydd av konkurrensen på eftermarknaderna för motorfordon.

(20)Kommissionen kommer fortlöpande att övervaka utveck­ lingen inom motorfordonssektorn och vidta lämpliga korrigerande åtgärder om det uppstår konkurrenspro­ blem som kan skada konsumenterna på marknaden för återförsäljning av nya motorfordon, för tillhandahållande av reservdelar eller för eftermarknadsservice för motor­ fordon.

(21)Om kommissionen i ett visst fall konstaterar att ett avtal som omfattas av undantaget i denna förordning ändå har effekter som är oförenliga med artikel 101.3 i fördraget får den, med stöd av artikel 29.1 i rådets förordning (EG) nr 1/2003 av den 16 december 2002 om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget (1), återkalla undantaget.

(22)Enligt artikel 29.2 i förordning (EG) nr 1/2003 får kon­ kurrensmyndigheten i en medlemsstat återkalla grupp­ undantaget enligt denna förordning på den medlemssta­ tens territorium eller en del av detta, om ett avtal som omfattas av undantaget i denna förordning i ett visst fall ändå har verkningar som är oförenliga med artikel 101.3 i fördraget på den medlemsstatens territorium, eller på en del av detta vilken uppvisar alla kännetecken på en av­ gränsad geografisk marknad.

(23)Särskilt viktigt för bedömningen av om gruppundantaget enligt denna förordning ska återkallas enligt artikel 29 i förordning (EG) nr 1/2003 är de konkurrenshämmande effekter som kan uppstå till följd av förekomsten av parallella nät av vertikala avtal som har liknande verk­ ningar som väsentligt begränsar tillträdet till en relevant marknad eller begränsar konkurrensen på denna mark­ nad. Sådana kumulativa effekter kan exempelvis uppstå vad gäller selektiv distribution eller konkurrensklausuler.

(1) EGT L 1, 4.1.2003, s. 1.

28.5.2010   SV Europeiska unionens officiella tidning L 129/55
         

(24)För att förstärka övervakningen av parallella nät av ver­ tikala avtal som har liknande konkurrenshämmande ef­ fekter och som täcker mer än 50 % av en viss marknad, kan kommissionen genom förordning förklara att denna förordning inte är tillämplig på vertikala avtal som inne­ håller specifika begränsningar med avseende på den be­ rörda marknaden, varigenom artikel 101 i fördraget åter blir fullt ut tillämplig på sådana avtal.

(25)För att kunna bedöma hur den här förordningen påver­ kar konkurrensen inom detaljhandeln med motorfordon, på reservdelsmarknaden och inom efterservice för motor­ fordon på den inre marknaden är det lämpligt att utar­ beta en utvärderingsrapport om förordningens funktion.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER

Artikel 1

Definitioner

1.I denna förordning gäller följande definitioner:

a)vertikalt avtal: ett avtal eller samordnat förfarande som ingås mellan två eller flera företag som vart och ett, inom ramen för avtalet eller det samordnade förfarandet, är verksamt i olika led i produktions- eller distributionskedjan, och som avser villkoren för parternas inköp, försäljning eller återför­ säljning av vissa varor eller tjänster.

b)vertikal begränsning: en konkurrensbegränsning i ett vertikalt avtal som omfattas av artikel 101.1 i fördraget.

c)auktoriserad reparatör: den som tillhandahåller reparations- och underhållstjänster för motorfordon och är verksam inom det distributionssystem som en leverantör av motor­ fordon har inrättat.

d)auktoriserad återförsäljare: den som återförsäljer reservdelar för motorfordon och är verksam inom det distributionssystem som en leverantör av motorfordon har inrättat.

e)oberoende operatör:

i)den som tillhandahåller reparations- och underhållstjäns­ ter för motorfordon, men som inte är verksam inom det distributionssystem som inrättats av leverantören av de motorfordon för vilken den oberoende reparatören till­ handahåller reparationer eller underhåll.

ii)en auktoriserad reparatör inom en viss leverantörs dis­ tributionssystem, i den mån reparatören tillhandahåller

reparations- eller underhållstjänster för motorfordon be­ träffande vilka reparatören inte ingår i den leverantörens distributionssystem.

f)oberoende återförsäljaré:

i)den som återförsäljer reservdelar för motorfordon men som inte är verksam inom det distributionssystem som inrättats av leverantören av de motorfordon för vilken den oberoende återförsäljaren säljer reservdelar.

ii)en auktoriserad återförsäljare inom en viss leverantörs distributionssystem, i den mån återförsäljaren säljer re­ servdelar för motorfordon beträffande vilka återförsälja­ ren inte ingår i den leverantörens distributionssystem.

g)motorfordon: ett självgående fordon försett med tre eller flera hjul avsett att användas på allmänna vägar.

h)reservdelar: varor som ska monteras i eller på ett motorfor­ don för att ersätta komponenter i det fordonet, däribland smörjmedel som är nödvändiga för nyttjande av ett motor­ fordon, med undantag för bränsle.

i)selektivt distributionssystem: ett distributionssystem där leveran­ tören åtar sig att, antingen direkt eller indirekt, sälja avtalsvarorna eller avtalstjänsterna endast till återförsäljare som valts ut på grundval av särskilda kriterier och där dessa återförsäljare åtar sig att inte sälja dessa varor eller tjänster till icke auktoriserade återförsäljare inom det område som leverantören har reserverat för att driva detta system.

2.I denna förordning ska begreppen företag, leverantör, till­ verkare och köpare även omfatta deras respektive anknutna före­ tag.

Med anknutna företag avses:

a)företag i vilka en avtalspart direkt eller indirekt

i)har befogenhet att utöva mer än hälften av rösträttighe­ terna, eller

ii)har rätt att utse mer än hälften av ledamöterna i styrel­ sen, direktionen eller organ som rättsligt företräder före­ tagen, eller

iii)har rätt att leda företagets verksamhet,

b)företag som direkt eller indirekt gentemot en avtalspart har de rättigheter eller befogenheter som anges i led a,

c)företag i vilka ett företag som avses i led b direkt eller indirekt har de rättigheter eller befogenheter som anges i led a,

L 129/56 SV Europeiska unionens officiella tidning 28.5.2010
         

d)företag i vilka en avtalspart tillsammans med ett eller flera av de företag som avses i led a, b eller c eller i vilka två eller flera av dessa företag gemensamt har de rättigheter eller befogenheter som anges i led a,

e)företag i vilka de rättigheter eller befogenheter som anges i led a gemensamt innehas av

i)avtalsparter eller deras respektive anknutna företag som avses i leden a–d, eller

ii)en eller flera avtalsparter eller en eller flera av deras an­ knutna företag som avses i leden a–d, samt en eller flera tredje parter.

KAPITEL II

VERTIKALA AVTAL OM INKÖP, FÖRSÄLJNING ELLER

ÅTERFÖRSÄLJNING AV NYA MOTORFORDON

Artikel 2

Tillämpning av förordning (EG) nr 1400/2002

I enlighet med artikel 101.3 i fördraget ska från och med den 1 juni 2010 till och med den 31 maj 2013 artikel 101.1 i fördraget inte vara tillämplig på vertikala avtal avseende de vill­ kor enligt vilka parterna kan köpa, sälja eller återförsälja nya motorfordon, om dessa avtal uppfyller de krav för undantag i förordning (EG) nr 1400/2002 som specifikt avser vertikala avtal om inköp, försäljning eller återförsäljning av nya motor­ fordon.

Artikel 3

Tillämpning av förordning (EU) nr 330/2010

Med verkan från och med den 1 juni 2013 ska förordning (EU) nr 330/2010 tillämpas på vertikala avtal om inköp, försäljning eller återförsäljning av nya motorfordon.

KAPITEL III

VERTIKALA AVTAL OM EFTERMARKNADEN FÖR

MOTORFORDON

Artikel 4

Undantag

I enlighet med artikel 101.3 i fördraget, och om inte något annat följer av denna förordning, ska artikel 101.1 i fördraget inte tillämpas på vertikala avtal avseende de villkor enligt vilka parterna kan köpa, sälja eller återförsälja reservdelar till motor­ fordon eller tillhandahålla reparations- och underhållstjänster för motorfordon, om dessa avtal uppfyller kraven för ett undantag enligt förordning (EU) nr 330/2010 och inte innehåller några av

de särskilt allvarliga begränsningar som anges i artikel 5 i den här förordningen.

Detta undantag ska gälla i den mån sådana avtal innehåller vertikala begränsningar.

Artikel 5

Begränsningar som medför att gruppundantaget inte gäller

– särskilt allvarliga begränsningar

Undantaget i artikel 4 ska inte tillämpas på vertikala avtal som direkt eller indirekt, ensamt eller i kombination med andra faktorer som parterna kontrollerar, har följande syfte:

a)Begränsningar av försäljningen av reservdelar för motorfor­ don av medlemmar i ett selektivt distributionssystem till oberoende reparatörer som använder dessa delar för repara­ tion och underhåll av motorfordon.

b)Begränsningar, avtalade mellan en leverantör av reservdelar, reparationsverktyg eller felsökningsutrustning eller annan ut­ rustning och en tillverkare av motorfordon, av leverantörens möjligheter att sälja dessa varor till auktoriserade eller obe­ roende återförsäljare eller till auktoriserade eller oberoende reparatörer eller slutanvändare.

c)Begränsningar, avtalade mellan en tillverkare av motorfordon som använder komponenter i den första monteringen av motorfordon och leverantören av sådana komponenter, av leverantörens möjligheter att effektivt och väl synligt placera sitt varumärke eller sin logotyp på de levererade komponen­ terna eller reservdelarna.

KAPITEL IV

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 6

Icke tillämpning av denna förordning

Om parallella nät av liknande vertikala begränsningar omfattar mer än 50 % av en relevant marknad, får kommissionen enligt artikel 1a i förordning nr 19/65/EEG genom förordning förklara att den här förordningen inte ska vara tillämplig på vertikala avtal som innehåller särskilda begränsningar avseende den marknaden.

Artikel 7

Övervakning och utvärderingsrapport

Kommissionen kommer att övervaka hur denna förordning fun­

gerar och utarbeta en rapport om dess funktion senast den
31 maj 2021 med särskild hänsyn till villkoren i
artikel 101.3 i fördraget.    
28.5.2010   SV Europeiska unionens officiella tidning L 129/57
         

Artikel 8

Giltighetsperiod

Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2010.

Den ska upphöra att gälla den 31 maj 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 27 maj 2010.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande