v 26 troliga a-punkter coreper II

Bilaga

DOCX

Troliga A-punkter inför kommande rådsmöten som förväntas godkännas vid Coreper II den 30 juni 2016.



Case before the EU General Court:
= Case T-244/16, Viktor Fedorovych Yanukovych v. Council
10520/16 JUR 308 CORLX 266 CFSP/PESC 530 COEST 169

Ansvarigt statsråd
Ann Linde










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Information om ett mål vid tribunalen där rådet har utsett ombud.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen har ingen erinran mot denna informationspunkt.

Bakgrund: Målet rör en ogiltighetstalan som sökanden har väckt avseende rådets beslut (Gusp) 2016/318 av den 4 mars 2016 om ändring av beslut 2014/119/Gusp om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina och rådets genomförandeförordning (EU) 2016/311 av den 4 mars 2016 om genomförande av förordning (EU) nr 208/2014 om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina, i den del de rör sökanden.  

Case before the EU General Court:
- Case T-245/16, Oleksandr Viktorovych Yanukovych v. Council
10521/16 JUR 309 CORLX 267 CFSP/PESC 531 COEST 170

Ansvarigt statsråd
Ann Linde










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Information om ett mål vid tribunalen där rådet har utsett ombud.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen har ingen erinran mot denna informationspunkt.

Bakgrund: Målet rör en ogiltighetstalan som sökanden har väckt avseende rådets beslut (Gusp) 2016/318 av den 4 mars 2016 om ändring av beslut 2014/119/Gusp om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina och rådets genomförandeförordning (EU) 2016/311 av den 4 mars 2016 om genomförande av förordning (EU) nr 208/2014 om restriktiva åtgärder mot vissa personer, enheter och organ med hänsyn till situationen i Ukraina, i den del de rör sökanden. 

Draft Council Decision appointing a member, proposed by the Portuguese Republic, of the European Economic and Social Committee

=Adoption by silence procedure (+)
10287/16 CES 1910286/16 CES 18

Ansvarigt statsråd
Ylva Johansson










Annotering
Föranleder ingen annotering.

Appointment of the Members of the Supervisory Committee of the European Anti-fraud Office (OLAF)

10610/16 GAF 38

Ansvarigt statsråd
Magdalena Andersson










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna rådets, Europaparlamentets och kommissionens beslut om att utse medlemmar till Olaf:s övervakningskommitté.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser godkänna beslutet.

Bakgrund: Olaf:s övervakningskommitté ska övervaka att Olaf genomför sina utredningar på ett korrekt sätt, framförallt vad gäller tiden för utredningar och garantin av processuella rättigheter. För två av medlemmarna i kommittén löpte mandatet ut i januari 2015 och dessa två föreslås ersättas med två nya medlemmar från det att beslutet träder i kraft. Samtidigt föreslås de tre andra medlemmarna i övervakningskommittén ersättas med tre nya medlemmar i januari 2017. Slutligen föreslås sju personer som ersättare ifall någon medlem skulle sluta under sin mandatperiod. Namnen på samtliga personer framgår i beslutet. Beslutet ska undertecknas av rådet, Europaparlamentet och kommissionen.

Sixteenth Report of the European Anti-Fraud Office covering the period from 1 January to 31 December 2015

=Draft outcome of proceedings
10477/16 GAF 36 FIN 392 ECOFIN 637

Ansvarigt statsråd
Magdalena Andersson










Annotering
Föranleder ingen annotering.

OLAF Supervisory Committee's Activity Report for the year 2015

=Draft outcome of proceedings
10478/16 GAF 37 FIN 393

Ansvarigt statsråd
Magdalena Andersson










Annotering
Föranleder ingen annotering.

Proposal for transfer of appropriations No DEC 11/20116 within Section III - Commission - of the general budget for 2016
10528 FIN 396 INST 272 PE-L 33

Ansvarigt statsråd
Magdalena Andersson










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Att enas om överföringen

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: SE kan godkänna överföringen

Bakgrund: Denna överföring är resultatet av en reglering av anslag för extern personal (kontraktsanställda, interimsanställda och utstationerade nationella experter) och för andra decentraliserade administrativa utgifter (tjänsteresor, möten, konferenser, kommittéer, undersökningar, utbildning och utveckling av it-system) som ingår i det så kallade ramanslaget (budgetposterna XX 01 02 01 och XX 01 02 11).  Omfördelningen avser icke differentierade anslag och syftar till att matcha disponibla anslag mot varje generaldirektorats prioriterade behov. Anslagsomfördelningen berör verksamhet inom 31 olika politikområden.

Den totala föreslagna överföringen (anslagsökningarna kompenseras helt och hållet genom motsvarande minskningar) utgör totalt 3,29 % (8,8 miljoner euro) av motsvarande anslag i den totala anslagsramen för decentraliserade administrativa utgifter för hela kommissionen.

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the activities and supervision of institutions for occupational retirement provision (recast) (First reading)

=Political agreement
10557/16 EF 204 ECOFIN 650 SURE 23 SOC 426 CODEC 937 + ADD 1

Ansvarigt statsråd
Per Bolund






Tidigare behandlat i utskottet
2016-05-09

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Godkännande av slutlig kompromisstext.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser att rösta ja till att godkänna den kompromisstext som rådet och Europaparlamentet enats om avseende det s.k. IORP II-direktivet.

Bakgrund: EU-kommissionen presenterade i mars 2014 ett förslag till ett omarbetat direktiv om tjänstepensionsinstitut. Trilogförhandlingarna inleddes i februari och avslutades i juni 2016. Rådet föreslås godkänna ordförandeskapets kompromiss med Europaparlamentet varefter juristlingvistgranskning och behandling inför ett slutligt antagande av rättsakten väntar.

Målet med det nya direktivet är att avlägsna återstående tillsynsrelaterade hinder för gränsöverskridande verksamhet, att säkerställa god styrning och riskhantering, att säkerställa tydlig och relevant information till medlemmar samt att säkerställa att tillsynsmyndigheterna har nödvändiga verktyg för effektiv tillsyn. Direktivet innehåller däremot inte några nya solvensregler.

Direktivet är ett minimidirektiv, vilket medför att SE har möjlighet att anpassa regelverket till svenska förhållanden och även införa ytterligare regler (t.ex. om information eller solvens) för att säkerställa ett gott konsumentskydd.

SE har tillsammans med ett antal andra medlemsländer drivit frågan om att tjänstepensionsinstitut som bedriver gränsöverskridande verksamhet vid varje tidpunkt ska kunna uppfylla sina åtaganden, s.k. fullfondering. Den slutliga överenskommelsen innebär att kravet på fullfondering vid gränsöverskridande verksamhet kvarstår. Dock innebär kompromissen att om detta krav inte skulle vara uppfyllt, dvs. att ett gränsöverskridande institut inte är fullfonderat, ska hemlandsmyndigheten omedelbart ingripa och kräva att institutet utan fördröjning vidtar relevanta åtgärder. SE anser att denna kompromiss är godtagbar.

Bland övriga delar i den kompromiss som arbetats fram kan bl.a. nämnas att det införts ett krav på extern rapportering från nyckelfunktioner till den behöriga myndigheten (Finansinspektionen). Skyldigheten att rapportera gäller dock först när nyckelfunktionen bedömer att det finns en substantiell risk för att institutet inte följer materiellt betydande lagregler, eller har observerat materiellt betydande brott mot tillämpliga lagregler. Innan den externa rapporteringsskyldigheten inträder ska nyckelfunktionen dessutom ha rapporterat till sin styrelse som har underlåtit att vidta några åtgärder. Denna kompromiss är utifrån SE:s synsätt en förbättring i förhållande till Europaparlamentets ursprungliga förslag om rapporteringsskyldighet.

Dessutom har kravet på förvaringsinstitut för institutets tillgångar blivit en medlemsstatsoption, vilket är en fråga som SE drivit.

(poss.) Enlargement
Accession negotiations with Montenegro
=Chapter 12: Food safety, veterinary and phytosanitary policy
10071/16 ELARG 75

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna kapitel 12 i EU-anslutningsförhandlingarna med Montenegro.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till kapitel 12 i EU-anslutningsförhandlingarna med Montenegro.

Bakgrund: Montenegro ansökte om medlemskap till den Europeiska Unionen i december 2008. I december 2010 nådde landet kandidatlandstatus, och de första förhandlingskapitlen öppnades i december 2013.

Detta kapitel omfattar detaljerade bestämmelser på området livsmedelssäkerhet. Den allmänna livsmedelpolicyn anger hygienregler för livsmedelsproduktion. Vidare ger regelverket detaljerade regler inom veterinärområdet, som är nödvändiga för djurhälsa, djurskydd och säkerhet vad gäller livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden. På växtskyddsområdet omfattar EU:s regler frågor såsom kvalitet på utsäde, växtskyddsmedel, skadegörare och djurfoder.

Enlargement
Accession negotiations with Montenegro
=Chapter 13: Fisheries

9498/16 ELARG 68

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna kapitel 13: Fiske i anslutningsförhandlingarna med Montenegro.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till kapitel 13: Fiske i anslutningsförhandlingarna med Montenegro.

Bakgrund: Montenegro ansökte om medlemskap till den Europeiska Unionen i december 2008. I december 2010 nådde landet kandidatlandstatus, och de första förhandlingskapitlen öppnades i december 2013.

EU:s regelverk om fiske består av förordningar som inte behöver införlivas i nationell lagstiftning. Det kräver dock införandet av åtgärder för att förbereda administrationen och operatörerna för att delta i den gemensamma fiskeripolitiken, som omfattar marknadspolitik, resurser och flottförvaltning, inspektion och kontroll, strukturåtgärder och kontroll av statligt stöd. I vissa fall måste anpassning ske till befintliga fiskeavtal och konventioner med tredjeländer eller internationella organisationer.

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Council Regulation (EC) No 1236/2005 concerning trade in certain goods which could be used for capital punishment, torture or other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment (First reading)

= Confirmation of the final compromise text with a view to agreement
10562/16 COMER 83 WTO 173 UD 144 COHOM 83 CODEC 938

Ansvarigt statsråd
Ann Linde










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta förslag om ändring i förordningen.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att rådets och parlamentets förslag om ändring av förordningen antas.

Bakgrund: I juni 2005 antogs tortyrförordningen om unionsregler för handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Förordningen trädde i kraft juli 2006. Syftet var att införa exportförbud för varor som inte har något annat praktiskt användningsområde
än dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, och krav om exporttillstånd för varor som skulle kunna användas för ovan nämnda områden. Även ett importförbud för vissa specifika produkter infördes. Ett exportkontrollsystem länkades till bestämmelserna för att säkerställa efterlevnaden.

Efter krav från Europaparlamentet om tydligare och effektivare regler påbörjade kommissionen ett arbete med att gå igenom förordningen våren 2012. Nu föreslås att förordningen ska kompletteras med restriktioner för förmedlingstjänster, tekniskt bistånd och transitering för de varor som omfattas av förordningen.

Regeringen ställer sig bakom förslaget och anser likt kommissionen att en komplettering av regelverket är en nödvändig och proportionerlig åtgärd för att skydda den allmänna moralen kring dessa frågor.

Negotiating Directives for the PNR Agreement with Mexico

=Transmission to the European Parliament
10450/16 JAI 594 AVIATION 131 RELEX 545 COLAC 45 DATAPROTECT 65

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås medge att förhandlingsmandatet rörande PNR-förhandlingarna mellan kommissionen och Mexiko överlämnas till Europaparlamentet.

Hur regeringen ställer sig till den blivande I-punkten: Regeringen avser rösta ja till att rådet medger att förhandlingsmandatet överlämnas till Europaparlamentet.

Bakgrund: Rådet beslutade år 2015 att ge kommissionen mandat att förhandla ett PNR-avtal med Mexiko). PNR står för Passenger Name Record och avtalet rör insamling, analys och sparande av flygpassageraruppgifter för brotssbekämpningsändamål. Enligt det interinstitutionella avtalet mellan rådet och Europaparlamentet av den 12 mars 2014 kan Europaparlamentet begära att få ta del av hemliga handlingar i ärenden där parlamentet ska ge sitt godkännande eller vara medbeslutande. Ett PNR-avtal med Mexiko rör en sådan fråga.

Prüm Decisions"

= Presidency progress report
10526/16 JAI 607 DAPIX 111 ENFOPOL 217 CRIMORG 72 9823/1/16 REV 1 JAI 525 DAPIX 94 ENFOPOL 175 CRIMORG 50

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet uppmanas att notera ordförandeskapets framstegsrapport.

Hur regeringen ställer sig till den blivande I-punkten: Regeringen avser rösta ja till att rådet antar rapporten.

Bakgrund: Arbetsgruppen DAPIX har till uppgift att genomföra de bägge Prüm-rådsbesluten från år 2008. Varje år utarbetas en framstegsrapport som diskuteras och antas i arbetsgruppen. Rapporten skickas därefter till Coreper/rådet för notering. Årets framstegsrapport beskriver den utveckling som skett under första halvåret 2016, bland annat rörande automatiskt informationsutbyte och bästa metoder för detta.

Draft Council Implementing Decision setting out a Recommendation on addressing the deficiencies identified in the 2015 evaluation on the application of the Schengen acquis in the field of common visa policy by the Netherlands
10606/16 SCH-EVAL 104 VISA 217 COMIX 472 10605/16 SCH-EVAL 103 VISA 216 COMIX 471

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta rekommendationer till Nederländerna i anledning av Schengenutvärderingen som genomförts under 2015 inom området gemensam viseringspolitik.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att anta rekommendationerna.

Bakgrund: Nederländerna har inom ramen för den nya Schengenutvärderingsmekanism som etablerades i och med förordning (EU) 1053/2013 utvärderats inom området gemensam viseringspolitk.

Till skillnad från den tidigare mekanismen är det numera kommissionen som har den ledande rollen i utvärderingarna istället för rådet. Medlemsstaterna utvärderas i princip i turordning, även om mekanismen också ger utrymme för både riskanalysbaserade mer frekventa utvärderingar av vissa medlemsstater och oannonserade utvärderingsbesök. Experterna till utvärderingarna tas ut av KOM på basis av nomineringar från medlemsstaterna.

En utvärdering har genomförts under oktober månad år 2015 av ett utvärderingsteam under KOM:s ledning. Vissa brister i tillämpningen i Nederländerna kunde konstateras vid utvärderingen och utifrån dessa har utvärderingsteamet lämnat förslag på rekommendationer. Bland annat rekommenderas Nederländerna att säkerställa att VIS används och tillämpas på ett korrekt sätt, liksom att vidta åtgärder för att införa det gemensamma kommunikationssystemet VISmail och utbilda personalen i hur det ska användas. Rekommendationerna har godkänts på arbetsgruppsnivå den 20 juni 2016 och är nu tänkta att antas av rådet.

Draft Council Implementing Decision setting out a Recommendation on addressing the deficiencies identified in the 2015 evaluation on the application of the Schengen acquis in the field of management of the external borders by Hungary
10609/16 SCH-EVAL 106 FRONT 264 COMIX 474 10608/16 SCH-EVAL 105 FRONT 263 COMIX 473

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta rekommendationer till Ungern i anledning av Schengenutvärderingen som genomförts under 2015 inom området förvaltning av den yttre gränsen.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att anta rekommendationerna.

Bakgrund: Ungern har inom ramen för den nya Schengenutvärderingsmekanism som etablerades i och med förordning (EU) 1053/2013 utvärderats inom området förvaltning av de yttre gränserna.

Till skillnad från den tidigare mekanismen är det numera kommissionen som har den ledande rollen i utvärderingarna istället för rådet. Medlemsstaterna utvärderas i princip i turordning, även om mekanismen också ger utrymme för både riskanalysbaserade mer frekventa utvärderingar av vissa medlemsstater och oannonserade utvärderingsbesök. Experterna till utvärderingarna tas ut av KOM på basis av nomineringar från medlemsstaterna.

En utvärdering har genomförts under oktober månad år 2015 av ett utvärderingsteam under KOM:s ledning. Vissa brister i tillämpningen i Ungern kunde konstateras vid utvärderingen och utifrån dessa har utvärderingsteamet lämnat förslag på rekommendationer. Bland annat rekommenderas Ungern att förbättra språkkunskaperna hos gränskontrolltjänstemän för bättre genomförande av gränskontrollerna och förbättra kontroll och övervakning av vissa gränsövergångsställen för att förhindra obehörig passage av fotgängare. Rekommendationerna har godkänts på arbetsgruppsnivå den 20 juni 2016 och är nu tänkta att antas av rådet.

Draft Council Implementing Decision setting out a Recommendation on addressing the deficiencies identified in the 2015 evaluation on the application of the Schengen acquis by Poland in the field of management of the external land border with Ukraine
10613/16 SCH-EVAL 108 FRONT 266 COMIX 476 10611/16 SCH-EVAL 107 FRONT 265 COMIX 475

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta rekommendationer till Polen i anledning av Schengenutvärderingen som genomförts under 2015 inom området förvaltning av den yttre gränsen, i detta fall landgränsen mot Ukraina.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att anta rekommendationerna.

Bakgrund: Polen har inom ramen för den nya Schengenutvärderingsmekanism som etablerades i och med förordning (EU) 1053/2013 utvärderats gällande förvaltning av den yttre landgränsen mot Ukraina.

Till skillnad från den tidigare mekanismen är det numera kommissionen som har den ledande rollen i utvärderingarna istället för rådet. Medlemsstaterna utvärderas i princip i turordning, även om mekanismen också ger utrymme för både riskanalysbaserade mer frekventa utvärderingar av vissa medlemsstater och oannonserade utvärderingsbesök. Experterna till utvärderingarna tas ut av KOM på basis av nomineringar från medlemsstaterna.

En utvärdering har genomförts under oktober månad år 2015 av ett utvärderingsteam under KOM:s ledning. Vissa brister i tillämpningen i Polen kunde konstateras vid utvärderingen och utifrån dessa har utvärderingsteamet lämnat förslag på rekommendationer. Bland annat rekommenderas Polen att förbättra samordningen mellan mobila patruller och kontrollcentralerna, att ytterligare öka medvetenheten om fenomenet utländska stridande på alla nivåer inom gränsbevakningstjänsten och säkerställa att säkerhetsbarriärerna vid kontrollbåsen vid vissa gränsövergångsställen fungerar som de ska för att förhindra att obehöriga fotgängare får tillgång till kontrollbåsen. Rekommendationerna har godkänts på arbetsgruppsnivå den 20 juni 2016 och är nu tänkta att antas av rådet.

Draft Regulation of the European Parliament and of the Council on a European travel document for the return of illgally staying third-country nationals

=Confirmation of the final compromise text with a view to agreement
10638/16 MIGR 120 FRONT 271 CODEC 957 COMIX 483

Ansvarigt statsråd
Morgan Johansson










Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna den slutliga texten inför antagandet. 

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser att rösta ja till förslaget.

Bakgrund: EU utarbetade redan vid mitten av 1990-talet ett standardiserat resedokument att använda vid avvisning eller utvisning av utlänningar som saknar passhandling. I Europeiska rådets slutsatser från den 15 oktober 2015 föreslogs ett förbättrat standardiserat resedokument i syfte att öka möjligheterna att kunna verkställa beslut om avvisning och utvisning. Förslaget presenterades av kommissionen den 15 december 2015. Regeringen stödjer förslaget. Om ett förbättrat standardiserat resedokument kan accepteras i högre utsträckning av tredjeländer, leder detta till kortare väntetiderna i återvändandefasen.

SIS Coordination Mechanism

10441/16 CORLX 264 CFSP/PESC 516 SIRIS 104 JAI 623

Ansvarigt statsråd:
Anders Ygeman

Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet ska godkänna det överenskomna mandat som ska gälla för koordineringsmekanismen.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att godkänna mandatet

Bakgrund: Rådet för rättsliga och inrikes frågor antog i december 2013 slutsatser om behovet av att etablera en mekanism för koordinering på EU-nivå av genomförande och uppföljning av rådsbeslut om restriktiva åtgärder avseende registreringar i SIS enligt artikel 26 i SIS-förordningen. Artikel 26 behandlar tredjelandsmedborgare som ska förhindra att resa in på eller transitera genom medlemsstaternas territorium. Här ryms åtgärder om genomförande av reseförbud som utfärdats av FN:s säkerhetsråd och som registreras i SIS II i syfte att neka inresa eller vistelse förutsatt att kraven på uppgifternas kvalitet kan uppfyllas.
Som uppföljning till rådsslutsatserna enades rådsarbetsgruppen för Schengenfrågor i juni 2015 om en text om en koordineringsmekanism, vilken godkändes av Coreper i mars 2016 i form av en note från ordförandeskapet. Koordineringsmekanismen ska vara placerad på rådets generalsekretariat. I juni 2016 enades RELEX-rådgivarna om ett mandat (Terms of Reference) för koordineringsmekanismen, vilket Coreper nu inbjuds att notera.