Torsdagen den 8 december

EU-nämndens uppteckningar 2022/23:19

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

PDF
DOCX

§ 1  Medgivande om deltagande på distans

Anf.  1  VICE ORDFÖRANDEN:

Klockan är slagen, och jag förklarar EU-nämndens sammanträde öppnat.

Vi börjar med frågan om medgivande om deltagande på distans. Kan det bli EU-nämndens mening? Svaret är ja.


§ 2  Sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso- och sjukvårdsfrågor

Statsrådet Paulina Brandberg (deltar via Skype)

Information och samråd inför möte i Europeiska unionens råd för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor den 8–9 december 2022

Anf.  2  VICE ORDFÖRANDEN:

Vi går vidare till dagordningspunkten som handlar om det pågående Epscorådet och diskussionerna om plattformsdirektivet.

Jag ger ordet till statsrådet med medarbetare och ber statsrådet att vara kortfattad, koncis och tydlig med vad det är för mandat hon söker.

Anf.  3  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Fru ordförande! Jag tackar för att ni ställde upp och kallade till ett nytt möte med kort varsel.

Det är ju intensiva förhandlingar som pågår här. Nu har vi fått en text som vi har skickat ut och som jag hoppas att ni fått del av. Här nere i Bryssel har vi analyserat texten och även haft kontakt med Regeringskansliet.

Vår bedömning nu när vi tittar på de ändringar som gjorts är att de viktiga delarna för Sverige fortfarande finns kvar. Framför allt har man inte berört semidispositiviteten, som ju är det absolut viktigaste för svens­ka intressen. De ändringar som har gjorts i texten anser vi fortfarande är acceptabla för Sverige.

Jag söker nu ett mandat, ett rent mandat, att ställa mig bakom den allmänna riktlinjen vid rådsmötet.

Anf.  4  VICE ORDFÖRANDEN:

Mandatet var ju givet till statsrådet att rösta ja förutsatt att detta inte gått i negativ riktning, och om jag förstod föredragningen rätt har det inte gått i negativ riktning.

Anf.  5  MARTIN KINNUNEN (SD):

Precis som vice ordföranden sa fanns det ett mandat att rösta ja givet att det inte gick i fel riktning. Jag uppfattar av statsrådet att man anser att det inte har gått i en sådan riktning. Men vi har ändå ett nytt möte. Går det att förtydliga – är det någonting som har gått i fel riktning?

Anf.  6  SERKAN KÖSE (S):

Ordförande! Tack, statsrådet, för informationen!

Jag kan säga att jag sprang till det här mötet från en fotbollsaktivitet och kommer att springa tillbaka till fotbollsaktiviteten. Därför är jag väldigt nyfiken på vad det är som är nytt från det senaste mötet klockan 15.00 till nu. Vad är det som har gjort att statsrådet känner sig trygg med att Sverige ska ställa sig bakom förslaget i sin helhet, och vad är det som har gjort att statsrådet känner att hon vill ha någon typ av förankring eller samråd med EU-nämnden? Jag hänger alltså lite grann på frågan som ställdes tidigare.

Anf.  7  ILONA SZATMÁRI WALDAU (V):

För tids vinnande säger jag redan nu att såvida det inte har skett några förbättringar när det gäller den svenska modellen kvarstår Vänsterpartiet vid sin tidigare uppfattning att vi ska rösta nej.

Anf.  8  YASMINE BLADELIUS (S):

Ordförande! Det talade ordet är ju också ganska viktigt i denna församling. Därför skulle jag vilja att ministern redogör för vad det är för ändringar i den här ståndpunkten jämfört med den förra ståndpunkten.

Likt Serkan undrar jag också hur ministern anser att det fortfarande går i en icke negativ riktning från den förra ståndpunkten och den förra texten.

Jag vet inte om ministern kanske kan läsa upp den nya texten.

Anf.  9  VICE ORDFÖRANDEN:

Jag tror inte att det går att läsa upp den nya texten. Det får väl statsrådet avgöra. Men vi har som sagt kallat in EU-nämnden på statsrådets begäran för att det behövdes ett nytt mandat, och det är väl bra att vi får svar på frågorna som kom här om vad det är för nytt mandat förutom det som statsrådet redan hade som hon söker så att vi vet att det blir rätt.

Anf.  10  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Det förra mandatet var som sagt villkorat av att texten inte ändrades i negativ riktning.

Som jag redogjort för här är vår bedömning att de viktiga delarna finns kvar, framför allt semidispositiviteten. Sedan har det skett omformulering­ar bland annat vad gäller presumtionsbestämmelsen, som nu är angiven på ett annat sätt.

Regeringens bedömning är att det här inte påverkar i negativ riktning, men anledningen till att vi har kallat nämnden är att vi vill ge oppositionen och övriga partier möjlighet att göra en självständig bedömning av om de tycker att det går i en negativ riktning. Men regeringens ståndpunkt är att det här förslaget fortfarande är acceptabelt utifrån Sveriges intressen och att de omformuleringar som har gjorts inte bör föranleda att vi ändrar vår ståndpunkt.

Anf.  11  VICE ORDFÖRANDEN:

Då förstår vi statsrådet rätt när hon presenterar det här som att reger­ingens bedömning är att det inte har gått i negativ riktning men att EU-nämnden ändå har att ta ställning till om något parti här i EU-nämnden tycker att det har gått i negativ riktning och därför inte längre ställer sig bakom det som var ståndpunkten att rösta ja.

Jag vill för tids vinnande säga samma sak som Vänsterpartiet – att för Socialdemokraternas del är det alldeles uppenbart att inget har gått i en mer positiv riktning, så vi står kvar vid den avvikande ståndpunkt som vi redan har anmält.

Anf.  12  MALIN BJÖRK (C):

Jag vill bara kort framföra att Centerpartiet vidhåller den avvikande ståndpunkt som vi anmält tidigare.

Anf.  13  ALEXANDRA ANSTRELL (M):

Tack för föredragningen! För Moderaternas räkning har vi försökt förstå allt det här. Vi ställer oss bakom regeringens ståndpunkt, då vi tror att det är klokt.

Anf.  14  MARTIN KINNUNEN (SD):

Tack, statsrådet, för svaret! Det är ont om tid att försöka ta ställning till dokumentet, det som har strukits och det som har ersatt det och vad det har för konsekvenser.

Från Sverigedemokraternas sida ser vi att vi väl är så illa tvungna att ha förtroende för statsrådets bedömning att det här inte har gått i tillräckligt dålig riktning för att gå emot svenska intressen, så vi är beredda att ställa oss bakom regeringens ståndpunkt.

Anf.  15  ELIN NILSSON (L):

Ordförande! Jag vill bara kort uttrycka att Liberalerna står bakom den presenterade ståndpunkten.

Anf.  16  REBECKA LE MOINE (MP):

Vi står fast vid det som vi tidigare sagt, nämligen vår avvikande ståndpunkt.

Anf.  17  MAGNUS BERNTSSON (KD):

Efter att lite andfått ha andats ut här – Skype krånglade, så jag fick springa hit – ställer jag mig bakom förslaget.

Anf.  18  VICE ORDFÖRANDEN:

Då ska jag försöka sammanfatta detta.

Jag konstaterar att det finns stöd för regeringens här redovisade ståndpunkt, som alltså är att man kan rösta ja till förslaget om det inte har gått i alltför negativ riktning. Men till detta har avvikande meningar lämnats av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Sedan får vi väl utröna efteråt på något sätt om det här inte redan fanns inom den ståndpunkt som redan var överlagd om.

Anf.  19  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Förlåt, men det som söks är alltså ett rent mandat. Det är alltså inte något mandat om det ändras i negativ riktning, utan nu är det den här texten. Den kommer att tas upp som en beslutspunkt här under kvällen. Det är den här texten, och jag söker ett rent mandat för den här texten. Det är det som söks.

Anf.  20  VICE ORDFÖRANDEN:

Då ska jag bara ställa den frågan till de partier som hittills har stött det som varit regeringens uppfattning. Det statsrådet eftersöker här är alltså ett mandat att säga ja till den text som nu är utskickad.

Det nickas från Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Också Sverigedemokraterna nickar.

Då konstaterar jag att det finns stöd för regeringens här redovisade ståndpunkt och, återigen, avvikande ståndpunkter från Socialdemokrat­erna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Anf.  21  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L):

Tack för er tid i kväll! Nu hoppas jag att den här frågan ska bli avklarad.

Anf.  22  VICE ORDFÖRANDEN:

Jag vill bara vara tydlig med att EU-nämnden inte ser framför sig att vi ska ha ytterligare sammanträden om den här frågan, utan nu känns det som att statsrådet har fått med sig alla mandat som man kan täcka in i denna fråga.

Då får vi önska statsrådet med medarbetare lycka till i att försöka slutföra också de här förhandlingarna i Bryssel.

Med det tackar vi för i kväll och avslutar sammanträdet.

 

 


Innehållsförteckning


§ 1  Medgivande om deltagande på distans

Anf.  1  VICE ORDFÖRANDEN

§ 2  Sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso‑ och sjukvårdsfrågor

Anf.  2  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  3  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  4  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  5  MARTIN KINNUNEN (SD)

Anf.  6  SERKAN KÖSE (S)

Anf.  7  ILONA SZATMÁRI WALDAU (V)

Anf.  8  YASMINE BLADELIUS (S)

Anf.  9  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  10  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  11  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  12  MALIN BJÖRK (C)

Anf.  13  ALEXANDRA ANSTRELL (M)

Anf.  14  MARTIN KINNUNEN (SD)

Anf.  15  ELIN NILSSON (L)

Anf.  16  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  17  MAGNUS BERNTSSON (KD)

Anf.  18  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  19  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  20  VICE ORDFÖRANDEN

Anf.  21  Statsrådet PAULINA BRANDBERG (L)

Anf.  22  VICE ORDFÖRANDEN

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.