Till innehåll på sidan

Direktiv om automatiskt utbyte av upplysningar om förhandsbesked (beskattning)

Fakta-pm om EU-förslag 2014/15:FPM30 : KOM(2015) 135

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2014/15:FPM30

Direktiv om automatiskt utbyte av 2014/15:FPM30
upplysningar om förhandsbesked  
(beskattning)  
Finansdepartementet  
2015-04-16  

Dokumentbeteckning

KOM(2015) 135

Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2011/16/EU vad gäller obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar i fråga om beskattning

Sammanfattning

Förslaget innebär att behöriga myndigheter i en medlemsstat genom automatiskt utbyte ska tillhandahålla information om förhandsbesked i gränsöverskridande skattefrågor och förhandsbesked om prissättning. Vissa grundläggande upplysningar ska lämnas till samtliga medlemsstater och till kommissionen. En medlemsstat ska på begäran kunna få kompletterande information, inbegripet den fullständiga texten till ett besked.

Regeringen välkomnar arbete som syftar till att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens. Förslaget är dock mycket långtgående och väcker ett antal frågor, bl.a. vad gäller räckvidden, som det finns anledning att ställa sig frågande till och som i vart fall måste analyseras närmare.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Under 2012 granskade uppförandekodgruppen avseende företagsbeskattning utvecklingen i medlemsstaterna i fråga om förhandsbesked. Gruppen identifierade de gränsöverskridande skattebesked för vilka information borde utbytas utan föregående begäran. I maj 2013 välkomnade Europaparlamentet kommissionens handlingsplan och rekommendationer från december 2012 och betonade bl.a. att EU bör spela en ledande roll i diskussionerna om

kampen mot skattebedrägeri, skatteflykt och skatteparadis, särskilt när det gällde främjandet av automatiskt informationsutbyte. I december 2014 åtog sig kommissionen att lägga fram ett förslag för automatiskt utbyte av information om gränsöverskridande skattebesked, vilket välkomnades av Europeiska rådet.

Som framgår av titeln föreslås de nya bestämmelserna tas in i rådets direktiv 2011/16/EU av den 15 februari 2011 om administrativt samarbete i fråga om beskattning och om upphävande av direktiv 77/799/EEG. Detta direktiv har även tidigare ändrats genom direktiv 2014/107/EU på det sättet att bestämmelser har införts om ett omfattande automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton.

Syftet med det förslag som nu har lagts fram är enligt kommissionen att säkerställa ett övergripande och ändamålsenligt administrativt samarbete genom obligatoriskt utbyte av information om förhandsbesked i gränsöverskridande skattefrågor och förhandsbesked om prissättning, som är en särskild typ av förhandsbesked i skattefrågor på området internprissättning. Skattedrivna strukturer som leder till låg beskattningsnivå i den medlemsstat som lämnar skattebeskedet kan minska den inkomst som ska beskattas i andra berörda medlemsstater, vilket urholkar deras skattebas.

1.2Förslagets innehåll

Förslaget innebär att behöriga myndigheter i en medlemsstat, genom automatiskt utbyte, ska tillhandahålla information om närmare angivna slag av skattebesked som de ändrar eller utfärdar, till behöriga myndigheter i övriga medlemsstater. Besked avseende mervärdesskatt och besked avseende fysiska personer undantas. De beslut som avses är förhandsbesked i gränsöverskridande skattefrågor (’advance cross-border rulings’) och förhandsbesked om prissättning (’advance pricing arrangements, APAs’). Skyldigheten att lämna sådan information ska även gälla retroaktivt, i fråga om besked som utfärdats under en tioårsperiod före den dag då direktivet träder i kraft, och som fortfarande gäller den dagen. Det sägs också att förslaget innebär att det på detta område inte ska finnas möjlighet att vägra att lämna upplysningar på den grunden att uppgiftslämnandet skulle leda till att en affärshemlighet, företagshemlighet, yrkeshemlighet eller ett i näringslivet använt förfaringssätt röjs, eller om det gäller upplysningar vilkas lämnande skulle strida mot allmän ordning.

Utbytet ska omfatta lämnande av en viss uppsättning grundläggande upplysningar till samtliga medlemsstater och till kommissionen. Dessa upplysningar är

- identifieringsuppgifter för skattebetalaren,

-beskrivning av den relevanta affärsverksamheten eller transaktionerna,

-kriterier som använts i fråga om internprissättning,

-identifiering av andra medlemsstater som sannolikt kommer att beröras, samt

-identifiering av personer i de andra medlemsstaterna som sannolikt kommer att beröras.

Upplysningarna ska lämnas inom en månad efter utgången av det kvartal under vilket beskeden har lämnats eller ändrats. Återkoppling ska ske från den mottagande medlemsstaten till den medlemsstat som lämnar upplysningarna. En medlemsstat ska på begäran kunna få kompletterande information, inbegripet den fullständiga texten till ett förhandsbesked.

Det föreslagna automatiska informationsutbytet om förhandsbesked om gränsöverskridande skattefrågor och förhandsbesked om prissättning skiljer sig från befintligt automatiskt informationsutbyte på det sättet att myndigheterna i medlemsstaterna måste vidta vissa manuella åtgärder i varje enskilt fall. Exempelvis ska en redogörelse för de bakomliggande omständigheterna i ärendet ingå i den information som ska utbytas. En bedömning måste även göras i varje enskilt fall om beskedet berör en eller flera andra medlemsstater.

Om en medlemsstat använder någon av den information som tas emot från en annan medlemsstat ska den förstnämnda medlemsstaten ge återkoppling om detta till den andra. Detta gäller även avseende den information som ska utbytas avseende besked som lämnats under tio år tillbaka.

Upplysningar som har lämnats till kommissionen ska behandlas konfidentiellt i enlighet med de bestämmelser som gäller för unionsmyndigheter. Upplysningar som lämnats till övriga medlemsstater föreslås omfattas av den sekretess och åtnjuta samma skydd som liknande upplysningar ges enligt nationell lagstiftning i den mottagande medlemsstaten.

Det föreslås slutligen att medlemsstaterna senast den 31 december 2015 ska anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa direktivet, och börja tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari 2016. Upplysningar om besked som har lämnats tio år bakåt i tiden ska kunna utbytas senast från utgången av 2016.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Det behöver analyseras närmare vilka konsekvenser förslaget eventuellt kan få i fråga om sekretess och dataskydd. Därutöver krävs det vissa ytterligare förfaranderegler.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Att utbyta upplysningarna och lämna den återkoppling som anges i direktivförslaget kommer att vara resurskrävande för de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna. Genom att skyddet för svenska skattebaser förbättras torde förslaget kunna ge viss ökning av skatteintäkterna. Det är dock inte möjligt att nu ange vare sig omfattningen av merarbetet för de behöriga myndigheterna eller hur stor effekten på skatteintäkterna kan tänkas bli. En utgångspunkt bör vara att det merarbete som kan uppkomma för Skatteverket ska hanteras inom givna resursramar.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar arbete som syftar till att förhindra skatteflykt, skatteundandragande och skadlig skattekonkurrens, och ställer sig alltså bakom syftet med de föreslagna bestämmelserna. Förslaget är dock mycket långtgående och väcker ett antal frågor, bl.a. vad gäller räckvidden, som det finns anledning att ställa sig frågande till och som i vart fall måste analyseras närmare. Detta gäller bl.a. tillämpningen av bestämmelserna på bi- eller multilaterala prissättningsbesked samt tidsfristen för att utbyta upplysningar om besked som lämnats bakåt i tiden. Vidare ser regeringen det inte som realistiskt att de föreslagna bestämmelserna ska träda i kraft redan den 1 januari 2016.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Vid möte i rådsarbetsgruppen den 31 mars 2015 stöddes förslaget av ett antal medlemsstater. Flera medlemsstater ansåg dock att förslaget är för omfattande. I fråga om prissättningsbesked borde det räcka med de unilaterala beskeden. Man ansåg också att det blir betungande för myndigheterna att ta fram de uppgifter som krävs. Det ifrågasattes varför överenskommelser med tredje land skulle behöva omfattas och varför kommissionen skulle behöva få del av upplysningarna. Ikraftträdande 2016 ansågs orealistiskt tidigt.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har remitterats. Några remissvar har ännu inte kommit in.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionen föreslår artikel 115 FEUF som rättslig grund. Rådet kan anta förslaget med enhällighet efter hörande av Europaparlamentet.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Enligt kommissionen kräver informationsutbytet om skattebesked som potentiellt kan inverka på skattebasen i mer än en medlemsstat ett gemensamt och obligatoriskt tillvägagångssätt. Ändamålsenlig information om förhandsbesked i gränsöverskridande skattefrågor och förhandsbesked om prissättning kan därför endast uppnås genom åtgärder på unionsnivå.

Regeringen anser att det är en riktig bedömning.

Enligt kommissionen är det särskilda problem som fordrar politiska insatser bristande insyn i skattebesked med gränsöverskridande relevans, vilket har negativa effekter, särskilt när det gäller den inre marknadens funktionssätt. Insatsen begränsas till att åtgärda de skattebesked som har gränsöverskridande inslag. Den grundar sig också på automatiskt utbyte av grundläggande information i syfte att låta varje medlemsstat bestämma huruvida ytterligare och mer detaljerad information ska begäras. De föreslagna ändringarna går därför enligt kommissionen inte utöver vad som är nödvändigt för att åtgärda de berörda frågorna och uppnår på detta sätt fördragets mål om en väl fungerande inre marknad.

Regeringen anser att det måste analyseras närmare om önskad effekt kan uppnås genom bestämmelser med ett snävare tillämpningsområde än det som kommissionen föreslagit.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Remissvaren ska vara inkomna senast den 16 april 2015. En första behandling i rådsarbetsgrupp har ägt rum den 31 mars 2015. Vid mötet ombads medlemsstaterna att komma in med skriftliga synpunkter senast den 15 april.

4.2Fackuttryck/termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.