Halvtidsöversyn i2010

Fakta-pm om EU-förslag 2007/08:FPM113 : KOM (2008) 199 slutlig

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2007/08:FPM113

Halvtidsöversyn i2010

Näringsdepartementet

2008-06-04

Dokumentbeteckning

KOM (2008) 199 slutlig

Meddelande från kommissionen till Europarlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén angående Europas digitala framtid förbereds - halvtidsöversyn av i2010.

Sammanfattning

IT-politiken ingår som en del i arbetet med att uppnå målen i Lissabonstrategin, dvs. att före 2010 göra Europa till den mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin med ökad sysselsättning och social sammanhållning.

Handlingsplanen e-Europa 2005, Ett informationssamhälle för alla, sträcker sig fram till slutet av 2005. Kommissionen utkom den 1 juni 2005 med ett meddelande om den nya IT-strategin för EU - "i2010 - Det europeiska informationssamhället för tillväxt och sysselsättning". Handlinsplanen i2010 har nu kommit fram till halvtid och Europeiska kommissionen presenterade 17 april 2008 ett meddelande där de redovisar resultaten av utvecklingen av informationssamhället inom EU.

Utvecklingen av informationssamhället går mycket fort. Av meddelandet framgår att 60 procent av de offentliga tjänsterna finns helt tillgängliga on-line och mer än hälften av EU-medborgarna använder Internet regelbundet.

I den utvärdering av Lissabonstrategin som Europeiska kommissionen har gjort visar att strukturella reformer börjar ge resultat. Denna allmänna bild stämmer också för informationssamhället. Den strategiska Lissabonrapporten från 2007 bekräftar informations- och kommunikationsteknikens stora betydelse för en strukturreform och att hälften av medlemsstaterna har stärkt sin FoU- och IKT-politik, men många delar av EU sackar efter när det gäller införandet av informations- och kommunikationsteknik.

Europeiska kommissionen drar slutsatsen att politiken för informationssamhället i hög grad bidrar till Lissabonmålen. Inriktningen av handlingsplanen i2010 bedöms i halvtidsöversynen som giltig. Under 2008-2009 kommer kommissionen att utarbeta en långsiktig plan för politiken för informationssamhället och förbereda en utvärdering av informations- och kommunikationspolitikens totala bidrag till tillväxt och ekonomisk utveckling i EU. De framtida politiska strategierna för utvecklingen av informationssamhället skall behandla två fundamentala frågor: dels främja ländernas konkurrenskraft dels motverka tendenser till digital klyfta mellan länder, regioner och personer.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Handlingsplanen i2010 är en del av Lissabonstrategin och omfattar både lagstiftning och åtgärder inom ramen för den öppna samordningsmetoden.

1.2Förslagets innehåll

I enlighet med handlingsplanen i2010 behandlar meddelandet tre områden: framtidens nät, informations- och kommunikationsteknikens bidrag till den inre marknaden och innovation och forskning.

Internet blir alltmer en del av EU:s medborgarnas vardag. Den europeiska bredbandsmarknaden är under snabb utveckling. Enligt statistik från kommissionen är 20 procent av befolkningen inom EU-27 bredbandsanvändare. Kommissionen varnar dock för att det finns tecken på avmattning: spridningstakten har minskat och det finns allt större skillnader mellan medlemsstaterna. Ett annat viktigt område är investeringar i nästa generationens nät Idag sker inte investeringar i EU i den takt som skulle vara önskvärd. Vidare pekar kommissionen på att Internetprotokollet (IP) är det viktigaste sättet att tillhandahålla tjänster, tillämpningar och innehåll men den kraftfullare IPv6-versionen måste införas. Den kommer att öka det tillgängliga antalet IP-adresser avsevärt och möjliggöra nyare tillämpningar som bygger på trådlös teknik (exempelvis RFID). Kommissionen kommer under 2008 att vidta flera åtgärder för att driva på utvecklingen inom detta område. Kommissionen har tagit initiativ till att utveckla ett bredbandsindex, lägga fram ett meddelandet som kommer att behandla nästa generationens nät och presentera ett meddelande om RFID som fokuserar på den personliga integriteten.

Ett av de viktigaste målen med i2010 var att skapa en inre marknad för informationssamhället och media. Kommissionen bedömer att utvecklingen sammantaget varit gynnsam men ett stort problem är den fragmenterade lagstiftningen mellan medlemsstaterna. I samband med reformen av regelverket för elektronisk kommunikation har kommissionen lagt fram förslag som skall säkerställa en större enhetlighet i tillämpningen. Kommissionen pekar på att it har en stor potential att vidga den inre marknaden inte minst för tjänster. Kommissionen lyfter fram åtgärder vad gäller regelverket för elektronisk kommunikation, effektivisering av spektrumförvaltningen och föreslå åtgärder på standardiseringsområdet.

För de flesta medlemsstaterna är målet att 3 procent av BNP skall gå till forskning fortfarande lång borta. EU satsar hälften av vad USA satsar på forskning inom IT-området. För att delvis råda bot på detta har IT-forskning gjorts till den största posten inom det sjunde ramprogrammet. Kommissionen har också tagit initiativ till efterfrågestimulerande åtgärder för att öka innovationsgraden i unionen. I meddelandet nämner kommissionen eHälsa som ett bra exempel på hur IT-forskning kan stödja EU:s övergripande politiska mål. Andra områden är att IT kan bidra med att utveckla verktyg för att kunna tackla klimatfrågan och energi effektivisering.

Avslutningsvis pekar kommissionen på åtgärder för att ytterligare öka användningen och tillgången till informationssamhällets tjänster. Viktiga områden är översynen av regelverket för elektronisk kommunikation, ökad elektronisk handel och nya former för användningen av nätet. Härvid är exempelvis konsumentskyddsfrågor, - personlig integritet och skyddet av upphovsrätten viktigt att beakta

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Meddelandet är av allmän karaktär. Några konsekvenser för gällande svenska regler kan därför inte bedömas nu.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Budgetmässiga konsekvenser kan inte bedömas nu.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Sverige har uttalat sitt generella stöd för det som tidigare varit känt om den kommande strategins innehåll.

De övergripande målen i den föreslagna IT-strategin stämmer i huvudsak väl överens med inriktningen i IT-propositionen. De prioriteringar Sverige har förmedlat i det tidigare EU-arbetet med IT-strategin synes vara tillgodosedda i meddelandet. Sverige stödjer därför kommissionens heltäckande och ambitiösa ansats och meddelandets innehåll på ett övergripande plan.

I IT-propositionen föreslår regeringen att målet för politiken för informationssamhället skall vara att Sverige skall vara ett hållbart informationssamhälle för alla. Regeringen föreslår också tre delmål: 1. IT skall bidra till förbättrad livskvalitet och till att förbättra och förenkla vardagen för människor och företag. 2. IT skall användas för att främja hållbar tillväxt. 3. En effektiv och säker fysisk infrastruktur med hög överföringskapacitet skall finnas tillgänglig i alla delar av landet, bl.a. för att ge människor tillgång till interaktiva offentliga e-tjänster.

Tillgänglighet och delaktighet i informationssamhället är avgörande för att göra Europa till ett informationssamhälle för alla. Det gäller såväl tillgängligheten till säkra och robusta kommunikationer med hög överföringshastighet som strategier för att överbrygga digitala kunskapsklyftor. Sverige kommer därför särskilt att arbeta för att tillgänglighet och delaktighet finns med som viktiga prioriteringar i det fortsatta förhandlingsarbetet, så att Europa blir ett hållbart informationssamhälle för alla. Sveriges övriga prioriteringar i det fortsatta förhandlingsarbetet framgår i det följande, här ordnade under de föreslagna delmålen i IT-propositionen.

Inom det föreslagna första delmålet "Kvalitet" ryms prioriteringen att stimulera och underlätta utveckling och införande av IT i offentlig verksamhet och offentliga tjänster. Den offentliga sektorn är en viktig drivkraft som kompetent beställare, upphandlare och användare. En bred implementering och användning av IT-stöd är en av de viktigaste förutsättningarna för att samhällets krav på en tillgänglig, effektiv och högkvalitativ hälso- och sjukvård skall kunna mötas.

Sverige kommer också att arbeta för IT som central näringslivssektor, forskning och utveckling samt företagens användning av IT, vilka faller under det föreslagna andra delmålet "Hållbar tillväxt". Här ingår även vikten av att stimulera konkurrens mellan aktörer och undanröja infrastrukturella, marknadsmässiga och konkurrensmässiga hinder. IT är idag, vid sidan om enskilda kvinnors och mäns engagemang, den i särklass viktigaste faktorn för att åstadkomma produktivitetsutveckling och tillväxt, både i den offentliga och privata sektorn genom IT:s rationaliseringseffekter och genom de nya produkter och marknader som utvecklas. IT:s betydelse för innovation och tillväxt är ett genomgående tema i innovationsstrategin Innovativa Sverige - en strategi för tillväxt genom förnyelse (Ds 2004:36). Regeringen underströk i den forskningspolitiska propositionen Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) forskningens betydelse för en hållbar utveckling.

Sverige kommer också att prioritera säker och robust IT-infrastruktur och Internet, enligt det föreslagna tredje delmålet "Tillgänglighet och säkerhet". Förtroende för IT är ytterligare en prioritering i det fortsatta förhandlingsarbetet.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Det finns ett brett stöd bland medlemsstaterna för kommissionens förslag.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är för närvarande inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslagen är inte remitterade.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

IT-politiken ingår som en del i arbetet med att uppnå målen i Lissabonstrategin, dvs. att före 2010 göra Europa till den mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin med ökad sysselsättning och social sammanhållning.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Meddelandet har behandlats i rådsarbetsgruppen för telekom och informationssamhällets tjänster. Rådslutsatser kommer att behandlas vid rådet för transport, telekommunikation och energi vid dess möte 12-13 juni 2008.

4.2Fackuttryck / termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.