Till innehåll på sidan

Meddelande om de nationella strategierna för integrering av romer

Fakta-pm om EU-förslag 2011/12:FPM161 : KOM(2012) 226 slutlig

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2011/12:FPM161

Meddelande om de nationella strategierna för integrering av romer

Arbetsmarknadsdepartementet

2012-07-02

Dokumentbeteckning

KOM(2012) 226 slutlig

Nationella strategier för integrering av romer: ett första steg i genomförandet av EU-ramen

Sammanfattning

Kommissionen har den 21 maj 2012 presenterat ett meddelande i vilket de utvärderat medlemsstaternas nationella strategier för integrering av romer eller motsvarande uppsättning strategiska åtgärder inom ramen för sin politik för social integrering i bredare bemärkelse. Regeringen välkomnar kommissionens meddelande.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionen presenterade den 5 april 2011 ett meddelande om en EU-ram för nationella strategier för integrering av romer fram till 2020 (FPM 2010/11:136). Kommissionen uppmanade i detta medlemsstaterna att till december 2011 på grundval av den romska befolkningens storlek i landet i fråga och landets utgångsläge anta eller utveckla redan befintliga nationella strategier för romers integrering. Kommissionen angav i meddelandet sin avsikt att införa ett system för övervakning för att mäta framstegen i medlemsstaterna vad gäller integrering av romer och att årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om detta. I mars 2012 hade alla medlemsstater lagt fram en nationell strategi för integrering av romer eller en motsvarande uppsättning strategiska åtgärder inom ramen för sin politik för social integrering i bredare bemärkelse. Sverige hade överlämnat den av regeringen beslutade skrivelsen En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012–2032 (skr. 2011/12:56). Kommissionen har den 21 maj 2012 presenterat ett meddelande i vilket de utvärderat medlemsstaternas nationella strategier för integrering av romer eller motsvarande uppsättning strategiska åtgärder inom ramen för sin politik för social integrering i bredare bemärkelse.

1.2Förslagets innehåll

Kommissionens utvärdering är inriktad på att bedöma medlemsstaternas strategier när det gäller de fyra nyckelområdena utbildning, sysselsättning, hälso- och sjukvård och bostäder, och hur strukturella krav – samarbete med det civila samhället och regionala och lokala myndigheter samt övervakning, åtgärder mot diskriminering och inrättande av en nationell kontaktpunkt – och frågor om finansiering hanteras.

På grundval av utvärderingen har kommissionen utformat en rad generella rekommendationer till medlemsstaterna för det fortsatta arbetet på varje nyckelområde. Kommissionen rekommenderar också bl.a. att medlemsstaterna bör fortsätta föra en fortlöpande dialog med kommissionen och berörda intressenter för att främja och övervaka det konkreta genomförandet av strategierna, involvera regionala och lokala myndigheter i genomförandet, uppmana det civila samhället att spela en aktiv roll och anslå tillräckliga resurser för genomförandet. Kommissionen avser att ha en närmare dialog med respektive medlemsstat och medlemsstaterna uppmanas också informera kommissionen om resultaten från övervakningen av genomförandet av sina respektive strategier.

EU:s byrå för grundläggande rättigheter kommer att ha ett nära samarbete med medlemsstaterna för att hjälpa dem att utveckla tillförlitliga nationella övervakningssystem. Kommissionen kommer att stödja insatserna för att mobilisera den kapacitet som finns inom medlemsstaterna genom att inrätta ett nätverk av nationella kontaktpunkter i alla medlemsstater. I samband med rapporteringen 2013 om tillämpningen av Rådets direktiv 2000/43/EG av den 29 juni 2000 om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung 1 kommer kommissionen att ta upp rättsliga frågor med särskild betoning på aspekter som är av relevans för integreringen av romer.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Kommissionens meddelande innehåller inga förslag till lagtexter.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Inga budgetära konsekvenser. En budgetär analys bör vid behov tas fram mot bakgrund av kommissionens meddelande.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar kommissionens meddelande om Nationella strategier för integrering av romer: ett första steg i genomförandet av EU-ramen. Regeringen anser att det är viktigt att kommissionen följer upp och analyserar medlemsstaternas nationella strategier eller motsvarande uppsättning strategiska åtgärder inom ramen för sin politik för social integrering i bredare bemärkelse. Det är angeläget att fortsatt hålla frågan om romers inkludering högt på den politiska dagordningen då romer är en särskilt utsatt grupp i Europa när det gäller diskriminering samt social och ekonomisk exkludering.

Medlemsstaterna har huvudansvaret för romers inkludering. Kommissionens arbete med att stötta medlemsstaterna och att årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om utvecklingen i medlemsstaterna är dock ett viktigt komplement till medlemsstaternas arbete.

Regeringen anser att det är betydelsefullt för den fortsatta processen att kommissionen för en nära dialog med medlemsstaterna om deras strategier eftersom medlemsstaterna har olika välfärdssystem och situationen för romer skiljer sig i de olika medlemsstaterna.

Regeringen verkar för att arbetet med romers inkludering bör utgå från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på principen om icke-diskriminering och jämställdhet. Regeringen anser också att romska barns situation särskilt ska beaktas med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter inom alla frågor som berör barn. Antiziganism och intolerans mot personer som tillhör minoriteter är oacceptabelt.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Meddelandet har inte skickats ut på remiss.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Ej tillämpligt då meddelandet inte innehåller lagförslag.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Ej tillämpligt då meddelandet inte innehåller lagförslag.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionen kommer att fortsätta utveckla dialogen med medlemsstaterna. Kommissionen kommer även fortsatt utveckla ett system för övervakning för att mäta framstegen i medlemsstaterna vad gäller integrering av romer och årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om detta.

4.2Fackuttryck/termer

Termen romer används som ett paraplybegrepp som inbegriper folkgrupper med mer eller mindre liknande kulturella kännetecken, såsom sinti, resande, kaale etc., oavsett om de är bofasta eller inte. Cirka 80 % av romerna uppskattas vara bofasta.

[1]

EGT L 180, 19.7.2000.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.