Till innehåll på sidan

Viseringsfrihet för taiwanesiska medborgare - Ändring av viseringsförordningen

Fakta-pm om EU-förslag 2009/10:FPM110 : KOM(2010) 358

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2009/10:FPM110

Viseringsfrihet för taiwanesiska medborgare - Ändring av viseringsförordningen

Justitiedepartementet

2010-08-19

Dokumentbeteckning

KOM(2010) 358

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 539/2001 om fastställande av förteckningen över tredje länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredje länder vars medborgare är undantagna från detta krav

Sammanfattning

Kommissionens förslag om ändring i viseringsförordningen innebär att taiwanesiska medborgare undantas från viseringskravet vid inresa till Schengenområdet. Regeringen stödjer förslaget, som ligger i linje med svenska strävanden att underlätta resande för den enskilde individen.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Enligt förordningen ska bedömningen om viseringsfrihet ske utifrån kriterier kopplade till bland annat risken för olaglig invandring, allmän ordning och säkerhet samt EU:s utrikespolitiska förbindelser. En regelbunden översyn sker av förordningen, innebärande att tredje länder överförs från den ena förteckningen till den andra vartefter förutsättningarna förändras.

Inom ramen för den regelbundna översynen av viseringsförordningen presenterade kommissionen den 5 juli 2010 ett förslag att medborgare från Taiwan ska undantas från viseringskravet vid inresa i Schengen.

1.2Förslagets innehåll

Tekniskt innebär förslaget att Taiwan flyttas över från bilaga I till bilaga II i viseringsförordningen, det vill säga från den förteckning över länder vars medborgare är skyldiga att inneha visering till den förteckning över länder vars medborgare är undantagna från denna skyldighet.

I sitt förslag hänvisar kommissionen till att viseringsfrihet för taiwaneser skulle få positiva ekonomiska effekter för förbindelserna mellan EU och Taiwan, eftersom Taiwan är en viktig handelspartner för EU. Trots att EU inte erkänner Taiwan som självständig stat och inte heller har några diplomatiska eller formella förbindelser med Taiwan har EU och Taiwan utvecklat regelbundna kontakter och samarbete inom ekonomi, handel, forskning, vetenskap och teknik, utbildning och kultur samt miljöfrågor. Som en följd av detta är EU den största utländska investeraren i Taiwan. Risken för olaglig invandring från Taiwan till EU är låg och andelen beviljade viseringsansökningar är hög. Vid Exportrådets kontor i Taipei, som utfärdar viseringar för svensk räkning, var andelen bifall under 2009 100%. Från och med slutet av 2008 utfärdar Taiwan biometriska pass och utför en förbättrad personkontroll vid utfärdande av nya pass. EU-medborgare, förutom medborgare från Cypern, Rumänien och Bulgarien, är viseringsfria vid inresa till Taiwan. Taiwan har som intention att under 2010 fatta beslut om viseringsfrihet också för de återstående tre ländernas medborgare.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget innehåller bestämmelser som berör skyldighet att inneha visering respektive undantag från denna skyldighet. Bestämmelser om viseringsskyldighet regleras i viseringsförordningen som är direkt tillämplig i Sverige. Ytterligare undantag från viseringskravet finns i utlänningsförordningen (SFS 2006:97). Några ändringar av de svenska bestämmelserna är inte nödvändiga.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget medför inga statsfinansiella konsekvenser. Exportrådet får genom förslaget minskade intäkter i form av uteblivna viseringsavgifter. Intäktsbortfallet på grund av de uteblivna viseringsavgifterna kan finansieras inom ramen för aktuella anslag.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen ställer sig positivt till den föreslagna ändringen i viseringsförordningen. Förslaget ligger i linje med svenska strävanden att underlätta resande för den enskilde individen och kan inte anses utgöra någon risk för ökad olaglig invandring.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Ett tiotal medlemsstater har hittills indikerat att de är positivt inställda till viseringsfrihet för taiwanesiska medborgare.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu okända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remitterats.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Den rättsliga grunden utgörs av artikel 77.2 a i EUF-fördraget. Beslut fattas genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet, det vill säga Europaparlamentet är medbeslutande och rådet fattar beslut med kvalificerad majoritet.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Beslut som fattas med stöd av artikel 77.2 a i EUF-fördraget faller inom unionens exklusiva kompetens.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Ett beslut är sannolikt att förvänta under hösten 2010.

4.2Fackuttryck/termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.