Till innehåll på sidan

Kriterier för handelsavtal mellan EU och Syrien

Skriftlig fråga 2006/07:1040 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-13
Anmäld
2007-04-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-19
Besvarad
2007-04-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga

2006/07:1040 Kriterier för handelsavtal mellan EU och Syrien

av Birgitta Ohlsson (fp)

till statsrådet Sten Tolgfors (m)

Den europeiska unionen sluter associeringsavtal med olika länder i dess närhet. I fallet EU och Syrien lades grunderna för ett associeringsavtal 2004 som en del av Barcelonaprocessen. Denna syftar till att främja politiskt, ekonomiskt och socialt samarbete mellan de så kallade Euromedländerna.

Kommissionen, rådet och Europaparlamentet har signalerat för ett djupare samarbete och ett slutgiltigt undertecknande med Syrien.

Syrien har haft en minst sagt hämmande roll för demokratins utbredning i regionen. Syrien ger skydd åt av FN och EU terrorstämplade organisationer som Hamas. Dess ledare Khaled Mashal har haft sin bostad i Damaskus. Syrien förser andra terrororganisationer som Hizbullah med vapen och bryter därmed mot FN-resolution 1680. Syrien har motsatt sig en av FN-godkänd internationell utredning om mordet på den libanesiske politikern Rafiq Hariri. I Syrien förekommer tortyr mot såväl politiska som vanliga fångar och mänskliga rättigheter kränks regelmässigt.

Vilka kriterier vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati kommer handelsministern att kräva att Syrien ska uppfylla för att få underteckna ett associeringsavtal med EU?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1040 besvarad av Statsrådet Sten Tolgfors

den 19 april

Svar på fråga

2006/07:1040 Kriterier för handelsavtal mellan EU och Syrien

Statsrådet Sten Tolgfors

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka kriterier vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati jag kommer att kräva att Syrien ska uppfylla för att få underteckna ett associeringsavtal med Europeiska unionen.

I oktober 2004 slutfördes förhandlingarna om ett associeringsavtal mellan Europeiska unionen och Syrien. Detta har dock ännu inte undertecknats. De delar av avtalet som faller under EU-kommissionens kompetens kommer att träda i kraft efter det att Europeiska unionens medlemsstater godkänt det i rådet och efter undertecknande av EU-kommissionen och den syriske presidenten. Därefter ska avtalet ratificeras av Syrien och Europeiska unionens samtliga 27 medlemsstater innan övriga delar av avtalet träder i kraft. Erfarenheten visar att detta är en process som tar sin tid.

Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Syrien ingås på obestämd tid och kommer att bana väg för fördjupade förbindelser på ett stort antal områden, på grundval av ömsesidighet och partnerskap. En viktig del av avtalet är respekten för de demokratiska principerna och de mänskliga rättigheterna. Associeringsavtalet innehåller en uttrycklig paragraf som säger att respekt för demokratiska principer och mänskliga rättigheter ska vara vägledande för parternas inrikes- och utrikespolitik. För att säkerställa att avtalet efterlevs, upprättas i avtalet ett ramverk för regelbunden dialog med Syrien på politisk nivå. Genom detta forum räknar Europeiska unionen med att ha möjlighet att påverka utvecklingen i Syrien i positiv riktning. Europeiska unionens grundinställning är att det finns större möjligheter att uppnå resultat på detta sätt än genom att verka för sanktioner och isolering. Men det förutsätter politisk vilja hos båda parter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.