EU:s Burmapolitik

Skriftlig fråga 2006/07:1041 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-13
Anmäld
2007-04-13
Besvarad
2007-04-18
Svar anmält
2007-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 april

Fråga

2006/07:1041 EU:s Burmapolitik

av Birgitta Ohlsson (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

EU har gemensam utrikespolitik rörande Burma. EU:s nuvarande åtgärder omfattar bland annat ett begränsat viseringsförbud och frusna tillgångar för personer som omfattas av detta. EU har också begränsat europeiska företags möjligheter att investera i företag som ägs av burmesiska staten. Men policyn är svag och har ingen nämnvärd effekt.

I slutet av april ska EU:s politik gentemot Burma förnyas. Möjligheten finns nu att få till en skarpare policy som kan bidra till förändring.

En av de viktigaste frågorna som EU aktivt bör driva är att FN:s säkerhetsråd antar en bindande resolution om Burma. Utrikesministern har tidigare lämnat ett positivt svar på en fråga som jag ställde om den svenska regeringens stöd för en resolution. Utrikesministern meddelade då att regeringen haft kontakt med medlemmar i säkerhetsrådet i detta syfte. Sedan dess har tyvärr Ryssland och Kina lagt in veto i frågan. Nu finns frågan åter på dagordningen. EU som union har hittills inte aktivt arbetat för att en resolution ska komma till stånd. Enskilda medlemsländer har varit aktiva, men inte unionen gemensamt.

Vilka åtgärder ämnar utrikesministern vidta för att ena EU om nödvändigheten av att säkerhetsrådet antar en bindande resolution om Burma?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1041 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 april

Svar på fråga

2006/07:1041 EU:s Burmapolitik

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ena EU om nödvändigheten av att säkerhetsrådet antar en bindande resolution om Burma.

Som meddelats i tidigare svar så arbetar regeringen på bred front för att påverka den burmesiska regimen att förändra sin politik och genomföra demokratiska reformer. Detta inkluderar arbetet inom FN, där Sverige är aktivt till stöd för åtgärder gentemot Burma – i säkerhetsrådet, i MR-rådet, och genom övriga FN-kanaler.

Flera länder, inklusive de fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd, har sedan länge verkat för att rådet ska behandla Burma. Detta har bland annat resulterat i att frågan satts upp på säkerhetsrådets dagordning och att den diskuterats i informella konsultationer. De fem EU-länder som för närvarande sitter i rådet röstade för resolutionen om situationen i Burma som lades fram i januari i år. Jag beklagar att resolutionen sedan stoppades genom Kinas och Rysslands veto. Ännu mer beklagansvärt är att Burma ser detta som en framgång.

Problemet är inte bristande EU-engagemang för situationen i Burma utan det faktum att det inte gått att få tillräckligt stöd för ett agerande av FN:s säkerhetsråd. Engagemanget för en förändring i Burma är mycket starkt i hela EU-kretsen.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.