Synskadades situation på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1057 av Gustafsson, Holger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-20
Anmäld
2007-04-20
Besvarad
2007-04-25
Svar anmält
2007-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga

2006/07:1057 Synskadades situation på arbetsmarknaden

av Holger Gustafsson (kd)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

En undersökning från Arbetslivsinstitutet visar att av personer med synskada har 42 procent av kvinnorna och 41 procent av männen en anställning eller är egenföretagare. Motsvarande siffror i befolkningen i övrigt är 81 procent för kvinnorna och 84 procent för männen.

De nya stödåtgärderna utvecklingsanställning och trygghetsanställning har nått endast 27 gravt synskadade personer och ingen gravt synskadad person har erhållit nystartsjobb. Regeringen föreslår att Ams slås samman med länsarbetsnämnderna till den nya myndigheten Arbetsförmedlingen. Det är viktigt att denna tar ett samlat grepp för att hjälpa såväl arbetslösa som de som finns ute på arbetsmarknaden men som behöver stöd genom bland annat personlig coachning.

Vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta för att förbättra synskadades situation på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1057 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 25 april

Svar på fråga

2006/07:1057 Synskadades situation på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Holger Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag planerar att vidta för att förbättra synskadades situation på arbetsmarknaden.

Låt mig först presentera några statistiska uppgifter. Drygt 1 procent – 61 500 personer – av befolkningen uppger att de har en synskada eller är blinda. Av dessa uppger ungefär hälften att detta också medför nedsatt arbetsförmåga. Av alla personer som uppger att de har en synskada eller är blinda har 65 procent sysselsättning antingen som anställda eller som egna företagare. För dem som uppger att funktionshindret också innebär nedsatt arbetsförmåga är det endast 53 procent som är sysselsatta medan motsvarande siffra för alla som har ett funktionshinder som också medför nedsatt arbetsförmåga var 52 procent. Motsvarande siffra för befolkningen uppgick till 75 procent. Statistiken är hämtad från Statistiska centralbyråns intervjuundersökning fjärde kvartalet 2006. Den slutliga rapporten väntas komma i juni månad.

Jag vill också presentera registeruppgifter från arbetsförmedlingen så som det ser ut för närvarande. Det finns 3 270 personer som har en synskada som medför nedsatt arbetsförmåga anmälda på arbetsförmedlingen. Av dem finns bland annat 1 895 personer i någon form av anställning med stöd – lönebidrag, trygghetsanställning etcetera – 294 finns i andra program, 103 personer i deltidsanställningar eller tillfälliga anställningar, 254 är under utredning och 404 är arbetslösa.

Situationen för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga är inte tillfredsställande när det gäller deras situation på arbetsmarknaden. Regeringens uppfattning är att alla människor ska kunna arbeta efter förmåga. Därför har regeringen i såväl budgetpropositionen för 2007 som i vårpropositionen påtalat vikten av att de medel som Ams har att tillgå för olika arbetsmarknadspolitiska program ska användas för att underlätta för dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Vi har dessutom under innevarande år satsat medel motsvarande 2 000 lönebidrag genom att öka det anslag som är särskilt avsett för funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga. Dessa medel kommer att finnas också år 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.