Säpos arbetsmetoder

Skriftlig fråga 2006/07:1067 av Olsson, Lena (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-04-23
Besvarad
2007-04-27
Svar anmält
2007-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga

2006/07:1067 Säpos arbetsmetoder

av Lena Olsson (v)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

De senaste veckorna har Säpos arbetsmetoder uppmärksammats och kritiserats i medierna vid tre tillfällen. Allt som har uppdagats har skett i Göteborg. Det handlar dels om ett samarbete mellan ett kommunalt bostadsbolag och Säpo som har lett till att de boende registrerats avseende härkomst och där rapporter skickats till Säpo. Det andra uppmärksammade fallet är när Säpo gjort besök hos hjälporganisationen Caritas för att försöka knyta kontakter. I helgen uppdagades även att en man vars bror sitter i fängelse i Etiopien har sökts upp av Säpo och pressats hårt på information under flera timmar. Bland annat ska man ha utlovat hjälp med frigivande av brodern om information ges.

Regeringen anslog i budgeten mer pengar till Säpos terrorismbekämpande verksamhet. Resultatet förefaller vara att man i många fall fått större möjligheter att använda tveksamma metoder. Det måste stå mycket klart att metoderna inte får stämpla invandrade och asylsökande som misstänkta terrorister och verka utstötande ur det svenska samhället. Personer som man tror kan ha information måste träffas under rättssäkra och frivilliga former. Organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter bör inte stå under övervakning eftersom människor i nöd ska kunna vända sig till dem utan att vara rädda. Jag anser att det bör utredas hur Säpos arbetsmetoder fungerar och hur en bättre politisk insyn i Säpos verksamhet ska åstadkommas.

Jag vill fråga justitieminister Beatrice Ask:

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att Säpos arbetsmetoder bättre ska överensstämma med principerna för ett demokratiskt, icke-diskriminerande och rättssäkert samhälle?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1067 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 april

Svar på fråga

2006/07:1067 Säpos arbetsmetoder

Justitieminister Beatrice Ask

Lena Olsson har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Säkerhetspolisens (Säpo) arbetsmetoder bättre ska överensstämma med principerna för ett demokratiskt, icke-diskriminerande och rättssäkert samhälle.

Låt mig inledningsvis säga att Säpos arbetsmetoder sedan länge överensstämmer med principerna för ett demokratiskt, icke-diskriminerande och rättssäkert samhälle. Något annat vore självfallet otänkbart i vårt land.

En av Säpos viktigaste uppgifter är att förebygga att terroristattentat begås i Sverige och utomlands. I detta ligger också att minska risken för att Sverige används som bas för planering och förberedelser till terrorism i andra länder. Det är därför av stor vikt att Säpo vidtar nödvändiga åtgärder för att förebygga att människor rekryteras in i miljöer med kopplingar till internationella terroristnätverk.

Säpos arbete för att motverka terrorism bedrivs på bred front. En central del är den förebyggande kontaktverksamhet som riktar sig till såväl närpolisen som skolor, trossamfund, ideella föreningar och bostadsbolag, för att bara nämna några exempel. Kontaktverksamheten innebär att Säpo öppet visar sig i miljöer och sammanhang där det kan finnas människor, främst ungdomar, som är på väg in i kretsar där våld förespråkas som en metod att förändra samhället. Avsikten är att kunna sätta in förebyggande insatser tidigt genom att uppmärksamma lärare, föräldrar, religiösa ledare med flera på de varningssignaler som finns. På så vis kan man undvika ett polisiärt ingripande senare. Denna verksamhet är ett helt naturligt inslag i polisiärt förebyggande arbete och har förekommit under många år, såväl vid Säpo som vid den öppna polisen.

Lena Olsson menar att det bör finnas en bättre politisk insyn i Säpos verksamhet. En sådan insyn finns redan i dag. Först och främst utövar riksdagen en parlamentarisk kontroll över regeringen och alla statliga myndigheter och har därmed en reell insynsmöjlighet i myndigheternas verksamhet. Därtill utövas olika former av tillsyn och kontroll över Säpos verksamhet, bland annat av Justitieombudsmannen, Justitiekanslern, Registernämnden och Datainspektionen. Det finns också en medborgerlig insyn i regeringens styrning av Säpo, och därmed i den verksamhet som Säpo enligt regeringen ska bedriva, genom att styrdokument för Säpo tas fram i samförstånd med riksdagens alla partier. Även Rikspolisstyrelsens styrelse, som består av parlamentariker, har insyn i Säpos verksamhet.

Det pågår i Justitiedepartementet ett lagstiftningsarbete som baserar sig på betänkandet Ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användandet av hemliga tvångsmedel, m.m. (SOU 2006:98). Enligt förslaget ska det under regeringen inrättas en nämnd, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som ska ha till uppgift att utöva tillsyn dels över brottsbekämpande myndigheters användning av hemliga tvångsmedel och kvalificerade skyddsidentiteter, dels över Säpos personuppgiftsbehandling. Enligt förslaget bör nämnden ha en stark parlamentarisk anknytning och flertalet ledamöter i nämnden ska utses bland sådana personer som nominerats av partigrupperna i riksdagen. Regeringen avser att under året lämna en proposition i ämnet till riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.